fbpx
Kadıköy, İstanbul
+90 552 859 57 67

Çene Yüz Deformasyonlarının Tedavisi

Image link

Çene Yüz Deformasyonlarının Tedavisi

Çene yüz deformasyonlarının tedavisi, farklı nedenlere bağlı olarak oluşan çene ve yüz deformitelerinin başarılı şekilde giderilmesini sağlar. Bu tedaviler, hem estetik kaygıların hem de işlevsel problemlerin ortadan kalkmasını hedefler. 

Yüz ve çene bölgesindeki deformasyonların tedavisinde çoğunlukla multidisipliner yaklaşıma ihtiyaç duyulur. Farklı uzmanların rol aldığı çene yüz deformansyonlarının tedavisi sürecinde, deformitenin konumu, tipi ve şiddetine bağlı olarak farklı tedavi yöntemlerinden yararlanılır.

Çene Yüz Deformasyonları Nedir?

Çene yüz deformasyonları; ilgili bölgedeki anatomik yapıların farklılaşması veya bozulması durumu olarak ifade edilebilir. Bu durum, çene ve yüz deformitesi olarak adlandırılır. Deformiteler, doğuştan gelebileceği gibi sonradan da oluşabilir.

Çene ve yüz deformitelerinin farklı nedenleri vardır. Bunlardan öne çıkanlar aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Genetik faktörlerden dolayı çene ve yüz bölgesinde anatomik değişimler meydana gelebilir.
  • Embriyonun anne karnındaki gelişimi sırasında meydana gelen anomalilerden kaynaklı olarak deformiteler oluşabilir.
  • Kaza ve darbe gibi travmatik olaylara bağlı olarak bu problem gelişebilir.
  • Çocuk ve diğer gelişim dönemlerinde meydana gelecek gelişimsel problemlere bağlı olarak çene ve yüz deformasyonları ortaya çıkabilir.
  • TME (Temporomandibular eklem) rahatsızlıklarından dolayı bu sorun yaşanabilir.
  • Yumuşak doku hastalıkları, tümörler ve kronik hastalıklara bağlı olarak da ilgili problemler gelişebilir.

Görüleceği üzere bu deformitelerin arkasında farklı nedenler vardır. Buna bağlı olarak çene yüz deformasyonlarının tedavisi hastalara özel olarak planlanır. Hastanın durumu incelenip uzman görüşü elde edildikten sonra yapılacak tüm işlemler çene yüz deformasyonlarının tedavisi kapsamında açıklanmaktadır.

Çene Yüz Deformasyonları Türleri

Çene ve yüz bölgesinde meydana gelen deformitelerin kendi içerisinde farklı türleri vardır. Her bir türe göre çene yüz deformasyonlarının tedavisi uygulanmalıdır. Yaygın olarak görülen deformasyon türleri için aşağıdaki tablo incelenebilir:

    Ücretsiz ve Hızlı Danışmanlık

    Bu form aracılığıyla uzman ekibimizle iletişime geçebilir ve hızlı danışmanlık alabilirsiniz.

    Deformite Türleri Açıklama
    Alt Çene Geriliği Alt çene bozukluğu olarak da ifade edilen bu durum, alt çene kemiğinin olması gerekenden daha küçük ve geride olmasıdır.
    Alt Çenenin İleri Kayması Alt çene kemiği büyümesi sürecindeki problemlerden kaynaklıdır. Bu kemik, olması gerekenden büyüktür veya daha ileridedir. Alt çene kayması belirtileri ile kendisini gösterir.
    Üst Çene Geriliği Üst çenenin olması gerekenden daha küçük olmasıdır. Estetik problemlere ve diş uyumsuzluklarına yol açabilir.
    Üst Çene Kayması Üst çenenin kayma veya büyüme bozuklukları nedeniyle olması gerekenden ileride olma durumudur.
    Asimetrik Çene Çene yapısının simetrik olmaması durumudur. Yüz simetrisini de bozar.
    Ağız Açıklığı Problemleri Çene eklemi ve kaslarındaki problemlerden dolayı ağzın tam kapanamaması veya asimetrik kapanmasıdır.

    Çene Yüz Deformasyonlarının Tedavisi

    Çene yüz deformasyonlarının tedavisi, deformitenin türüne ve şiddetine bağlı olarak farklılık gösterir. Genellikle multidisipliner bir yaklaşıma ihtiyaç duyulan bu süreçte ortodontik tedaviler, çene cerrahisi ve ortognatik cerrahi gibi farklı uzmanlık alanlarından yararlanılır.

    Mevcut çene yüz deformasyonlarının tedavisi kapsamında her zaman cerrahi yöntemler kullanılmaz. Bazı vakalarda ameliyatsız çene düzeltme de yapılabilir. Örneğin; dişlerdeki çapraşıklıklardan kaynaklı çene problemleri için çapraşıklıklar, cerrahi olmayan yöntemlerle düzeltilir ve böylece çenedeki problemler de giderilmiş olur. Ayrıca bazı vakalarda yamuk çene düzeltme egzersizleri gibi fizik tedavi yöntemleri de istenen sonucu verebilmektedir.

    Çene ve yüz deformitelerinin şiddetinin yüksek olduğu durumlarda ise cerrahi yöntemlere başvurulur. Ancak bazı vakalarda cerrahi işlem öncesinde ya da sonrasında ortodontik tedaviye ihtiyaç duyulabilir. Yani tedavi süreci sadece cerrahi işlemden oluşmaz. Çene yüz deformasyonlarının tedavisi için yapılan cerrahi işlemlere dair detaylar şu şekildedir: 

    1 – Alt Çene Ameliyatı

    Bu prosedürler, alt çenelerdeki anomalilerin giderilmesini hedefler. Prosedür ile alt çenenin ileri veya geri gitmesi sağlanır. Böylece alt çenenin olması gereken konumda bulunması sağlanır. 

    Alt çene ameliyatlarında kullanılan farklı yöntemler vardır. Bu yöntemlerin büyük kısmında, görünür bölgelerde kesi izi kalmaması için kesiler ağız içerisinden yapılır. Kemik üzerinde yapılan işlemlerle alt çenenin konumu ayarlanır. Sonrasında ise alt çene kemiği vidalar ve plaklar yardımı ile sabitlenerek işlem tamamlanır.

    Bahsi geçen bu çene yüz deformasyonlarının tedavisi sırasında titanyum vidalar kullanılır. Titanyum vidalar hem biyouyumludurlar hem de insanların yaşamlarını olumsuz olarak etkilemezler. Örneğin; havalimanı veya benzeri alanlardaki metal detektörlerinden geçerken uyarı vermezler.

    2 – Üst Çene Ameliyatı

    Üst çene ameliyatında ise üst çeneyi ilgilendiren anomalilere yönelik işlemler çene yüz deformasyonlarının tedavisi kapsamında yapılır. Üst çenenin daha dar veya geniş olması, daha ileride veya geride bulunması durumlarının düzeltilmesini hedefleyen bir işlemdir.

    Üst çene ameliyatları da ağız içerisine açılan kesiler üzerinden gerçekleştirilir. Çene kemiğinde yapılan işlemler sonrasında bu kemikler vida ve plaklarla sabitlenerek tedavi tamamlanır. Bu işlemlerde üst çene ileri alınır veya kısaltılır.

    Bazı vakalarda üst çenenin genişletilmesi gerekir. Bu işlem ise distraksiyon aygıtı denilen özel bir aletle gerçekleştirilir. Söz konusu aygıt, cerrahi işlemle üst çenede yer alan dişlerin iç yüzeylerine gelecek şekilde yerleştirilir. Bu aygıt sayesinde üst çene günlük 0,5 mm kadar genişletilir. 10 günlük sürecin sonunda üst çene 5 mm genişlemiş olur. Daha sonra ise tedavinin tamamlanması için 3-6 ay kadar beklenir. Tedavi tamamlandığında aygıt çıkarılır.

    3 – Çene Ucu Ameliyatı

    Çene ucu ameliyatı, çene ucundaki estetik problemlerin giderilmesi için gerçekleştirilir. Ağız içerisinde yapılan kesiler ile alt çenedeki anomalilerin düzeltilmesini sağlayan cerrahi bir işlemdir. Genioplasti olarak isimlendirilen bu işlem ile çene ucu ileri alınır veya geri çekilir. Çene yüz deformasyonlarının tedavisi ile böylece yüz bölgesindeki asimetri problemleri giderilmiş olur. Fotoğraflarda çene yamukluğu görüntüsü de böyle ortadan kaldırılır.

    Çene ucu ameliyatında ve diğer cerrahi işlemlerde eriyen dikişler kullanılır. Böylece daha sonraki süreçte dikişlerin alınmasına ihtiyaç duyulmaz.

    Çene Yüz Deformite Tedavisi Riskleri

    Çene yüz deformasyonlarının tedavisi için kullanılan farklı yöntem ve teknikler vardır. Söz konusu yöntemlerin belli riskleri olduğu bilinen bir durumdur. Ancak cerrahi yöntemlerde bu risk nispeten daha fazladır. Çene ve yüz deformitelerinin giderilmesi için yapılan cerrahi işlemlerin riskleri aşağıdaki gibidir:

    • Kanama
    • Enfeksiyon
    • Sinir hasarı
    • Eklem problemleri
    • Yara izi
    • Dişlerde hasar
    • Ayrılan kemiklerin birleşmesindeki problemler
    • Nazal sinüslerde şişliklerin meydana gelmesi
    • Çenelerin eski pozisyonuna gelmesi ve işlemin başarısız olması
    • Yeni cerrahi işlemlere ihtiyaç duyulması

    Bu risklerin ortaya çıkma olasılığını düşürmek için doğru cerrah seçimi yapmak çok önemlidir. Çene yüz deformasyonlarının tedavisi ve riskleri hakkında çok daha detaylı bilgi almak için dilediğiniz zaman bizimle iletişime geçebilirsiniz.

    Çene Yüz Deformasyonlarının Tedavisi Sonrasında Dikkat Edilecekler

    Çene yüz deformasyonlarının tedavisi kadar sonraki süreç de çok önemlidir. Hastaların bu süreçte doktorlarının talimat ve tavsiyelerine göre hareket etmesi gerekir. Hastaların çene yüz deformasyonlarının tedavisi sonrası dikkat etmesi gereken hususlar genel hatları ile aşağıdaki gibidir:

    • Ameliyattan sonra ilgili bölgeye soğuk kompres yapılır. Ameliyatın kapsamına göre bazı hastalara 12 saat boyunca soğuk uygulaması tavsiye edilebilir.
    • Hastalar kendilerine geldikten sonra yürümeleri tavsiye edilir. Yürümek, kan akışının hızlanmasını sağlar. Hem şişliklerin azalması hem de iyileşme sürecinin hızlanması için kan akış hızı önemlidir.
    • Operasyondan sonraki 1-2 haftalık süreçte başın yukarıda tutulması gerekir. Yatarken de buna olabildiğince dikkat edilmesi önemlidir.
    • Ameliyattan sonra orta şiddette ağrı görülebilir. Doktor tarafından reçete edilen ilaçlar kullanılarak bu süreç rahat geçirilebilir.
    • İlk birkaç hafta sıvı ve yumuşak gıdalarla beslenilmelidir. Doktor tarafından verilen diyete uyulmalıdır.
    • Ameliyat sonrasında kas spazmları nedeniyle ağız açmak zor olabilir. Verilen egzersizler aksatılmadan uygulanmalıdır.
    • Ağız hijyeni için verilen gargara yapılmalı ve diğer talimatlara da uyulmalıdır.

    Çene yüz deformasyonlarının tedavisi için buradaki hususlar önemlidir ve hastaların hem bunlara hem de diğer doktor talimatlarına göre hareket etmesi gerekir.

    Sık Sorulan Sorular

    Çene yüz deformasyonlarının tedavisi ile ilgili sık sorulan sorular ve bunların yanıtları aşağıda yer almaktadır.

    1 – Çene Yüz Deformasyonlarının Tedavisi Nasıl Yapılır?

    Çene yüz deformasyonlarının tedavisi, hastalara göre farklı şekillerde planlanır. Bazı hastalarda ameliyatsız yöntemler uygulanırken, bazılarında ise cerrahi işlemlere ihtiyaç duyulur. Hastanın durumuna göre alt veya üst çenenin ileri alınması, eklem problemlerinin giderilmesi, çenenin genişletilmesi gibi tedaviler yapılır.

    2 – Düzgün Çene Yapısı Nasıl Olur?

    Düzgün çene yapısı, alt ve üst çenenin doğru şekilde hizalanması, tam olarak kapanması, orantılı ve simetrik olması şeklinde ifade edilebilir.

    3 – Yamuk Çene Nasıl Düzeltilir?

    Yamuk çenelerin düzeltilmesi için yamukluğun arkasındaki nedeninin ortadan kaldırılması gerekir. Çenelerden birinin ileride veya geride olması, dar olması gibi durumlara bağlı olarak yamukluk meydana gelebilir. Bu tür sorunlar cerrahi yöntemlerle giderilir.

    4 – Asimetrik Çene Nasıl Tedavi Edilir?

    Asimetrik çene tedavisinde cerrahi ve ortodontik yöntemlerden yararlanılır.