fbpx
Kadıköy, İstanbul
+90 552 859 57 67

Ortognatik Cerrahi

Image link

Ortognatik Cerrahi

Ortognatik cerrahi, çene iskelet yapısında bozukluk olan hastalara uygulanan bir tedavi yöntemidir. Bu yöntem genellikle ileri derecede bozukluk mevcut olan hastalarda tercih edilir. Söz konusu cerrahi müdahale ile birlikte kişinin konuşma ve çiğneme bozukluğunun düzeltilmesinin yanı sıra estetik görünüm elde etmesi de amaçlanır.

Ortognatik Cerrahi Nedir?

Ortognatik cerrahi yöntemi ile beraber çene kapanışları birbirine daha uyumlu hale getirilir. Alt çene bazı durumlarda üst çeneden gözle görülür bir şekilde önde veya arkada olur. Bazen de ön ya da arkada konumlanmasından ziyade başka bir eşitsizlik gözlemlenebilir. Böyle durumlarda söz konusu tedavi uygulanması uygun görülür.

1 – Ortognatik Cerrahi Nasıl Uygulanır?

Ortognatik cerrahi operasyonu olmadan önce hemen hemen tüm hastalar konu ile alakalı tedirginlik yaşar. İşlem sırasında bir aksilik olmasından ya da canının yanmasından endişe duyabilirler. Bu nedenle de süreci merak ederler. İşlemi uygularken ilerlenen adımları şu şekilde gösterebiliriz;

Tedavi planı Öncelikle hekim ile beraber işlemin ayrıntılı planı hazırlanır. Tüm plan da hastaya eksiksiz ve ayrıntılı bir şekilde anlatılır. Böylece hastanın kafasındaki tüm soru işaretlerinin giderilmesi amaçlanır.
Ortodontik süreç İlk olarak yaklaşık olarak 1 ya da 2 yıl sürecek olan ortodontik tedavi süreci başlatılır. Çünkü herhangi bir cerrahi adım atmadan önce dişlerdeki kapanışların ortodontik tedavi aracılığı ile düzeltilmesi gerekir.
Muayene ve bilgilendirme Ortodontik süreç tamamlandıktan sonra tekrar üç boyutlu ve ayrıntılı bir muayene gerçekleştirilir. Sonrasında hastaya detaylı bilgilendirme yapılır.
Onay Hasta onayı alındıktan sonra ordognatik cerrahi işlem başlatılmış olur.
İyileşme süreci Cerrahi işlemden sonra yaklaşık olarak 1 ay boyunca hastanın iyileşmesi beklenir. 
Ortodontik süreç İyileşme gerçekleştikten sonra tekrar bir ortodontik sürece girilir. Bu süreç ise 6 ay ile 1 yıl arasında değişiklik gösterebilir. Bu adım ile beraber de dişlerin pozisyonlarının kalıcı olması amaçlanır.

 

2 – Alt Çene Ameliyatı Riskleri Var mıdır?

Ortognatik cerrahi ciddi bir operasyondur. Bu nedenle hastaların riskleri hakkında bilgilendirmeye ihtiyaç duyması oldukça normaldir. Hekim işlemden önce hastayı ayrıntılı bir şekilde muayene eder. Herhangi bir risk durumunun söz konusu olup olmadığını kontrol eder. Ameliyat sonrası riskleri ise şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Yüzde şişlik meydana gelebilir. Fakat bu geçici bir yan etkidir.
  • Operasyondan sonra diş eti problemleri yaşanabilir.
  • Hasta geçici olarak tat alma duyusunu kaybedebilir.

Söz konusu riskler ilk etapta biraz tedirgin edici görünse de çenenin yapısal olarak ileri derecede bozuk olması daha büyük riskler barındırabilir. Hem estetik olarak da hem de konuşma olarak hastayı ciddi manada etkiler. Bu nedenle ameliyat bazen risklerine rağmen daha tercih edilesi bir seçenek olabilir. Aynı zamanda her ameliyatın bir risk taşıdığı bu yüzden ortognatik cerrahide de bu durumun bulunması normaldir. 

3 – Ortognatik Cerrahi Ortodontik Tedavisi Olmadan Olmaz mı?

Söz konusu işlem hakkında birçok sorunun cevabı merak edilir. Bunlardan bir tanesi de ortodontik tedavi süreci ile alakalıdır. Ortognatik cerrahi ameliyatı öncesinde ve sonrasında ortodontik işleme ihtiyaç duyulur. Bu sürecin olmazsa olmaz parçalarındandır. Söz konusu tedavi yöntemi ile birlikte dişlerin düzeltilmesi amaçlanır.

Sık Sorulan Sorular

Çene yapısında ileri ya da normal derecede bozukluk olan kişiler çene ameliyatı ile alakalı tüm ayrıntılara sahip olmak isterler. Risklerini ve getireceği artıları hesaplayarak tedaviyi olmak isteyip istememelerine karar verirler. Söz konusu sorular ve cevaplar ise şu şekilde sıralanabilir.

1 – Ortognatik Cerrahi (Çene Cerrahisi) Kimlere Uygulanır?

Çene iskeletinde ileri derece bozukluk olan kişilere uygulanan bu cerrahi işlem için kemik gelişimini tamamlamış olmak gerekir. Bunun için yetişkin kişilere uygulandığını söylemek mümkündür. Bunun yanı sıra söz konusu işlem;

  • Çene pozisyonlarının çok ileride ya da geride olması halinde hastayı rahatsız edecek görüntü ve konuşma probleminin meydana gelmesi,
  • Yüzünde çok ileri boyutlarda çiğneme bozukluğu olan kişilerde aynı zamanda kapanma problemi yaşanması halinde uygulanan bir yöntem olarak karşımıza çıkar.

2 – Ortognatik Cerrahi Hangi Hastanelerde Var?

Söz konusu tedaviyi olmak isteyenler hangi hastanelerde olduğunu da ayrıntılı bir şekilde araştırır. İşlem cerrahi olduğu için her diş hekiminin yapmaya yetkisi olmaz. Bu nedenle de her klinikte uygulanan bir yöntem değildir. 

3 – Ortognatik Cerrahi Fiyatları Nedir?

Ortognatik cerrahi ile alakalı merak edilen bir diğer konu ise fiyat bilgisidir. Fakat fiyatla alakalı net bir şey söylemek ne yazık ki mümkün değildir. Çünkü fiyatlara doğrudan ya da dolaylı yoldan etki eden birçok unsur bulunur. Bu nedenle net bir rakam söylemek çok doğru olmaz.