fbpx
Kadıköy, İstanbul
+90 552 859 57 67

Temporomandibular Eklem Cerrahisi

Temporomandibular Eklem Cerrahisi

Temporomandibular eklem cerrahisi, alt çene ile kafatasını birbirine bağlayan temporomandibular eklemdeki (TME) rahatsızlıkların giderilmesi için uygulanan cerrahi işlemlerdir. Bu cerrahi işlemler sayesinde ilgili eklemin konuşma, çiğneme ve esneme gibi önemli fonksiyonları sorunsuz şekilde yerine getirmesi sağlanır.

TME rahatsızlıklarında ilk olarak yaşam tarzı değişikliği, ilaçlar, fizik tedavi gibi konservatif yöntemler uygulanır. Bu yöntemlerden istenen sonuç alınamaz ise bu defa TME cerrahisi devreye girerek rahatsızlık giderilir.

Temporomandibular Eklem Cerrahisi Nedir?

Temporomandibular eklem cerrahisi veya bilinen diğer ismiyle TME ameliyatı, TME bozukluklarının tedavi edilmesini ve giderilmesini hedefler. Hastanın durumuna bağlı olarak uygulanacak cerrahi işlem majör veya minör olabilir. TME cerrahisi, kendi içerisinde farklı türleri olan bir işlemdir. Yaygın türleri ve bunlara ilişkin detaylar şu şekildedir:

1 – Artroskopi

Eklem içine küçük bir kamera yerleştirilerek eklemin içi incelenir ve elde edilen görüntülere göre tedavi planlanır. Minimal invaziv cerrahi bir işlemdir.

2 – Artroplasti

Eklem yüzeylerini değiştirmeyi hedefleyen bir işlemdir. Eklem yüzeylerinden kaynaklı durumlarda tercih edilir ve eklemlerin yeniden sorunsuz şekilde fonksiyonlarını yerine getirmesi hedeflenir.

3 – Kondilektomi

Eklem başının yeniden şekillendirilmesini hedefler.

    Ücretsiz ve Hızlı Danışmanlık

    Bu form aracılığıyla uzman ekibimizle iletişime geçebilir ve hızlı danışmanlık alabilirsiniz.

    4 – Diskektomi

    Burada eklem diski çıkarılır veya yeniden konumlanması sağlanır.

    5 – Eklem Replasmanı

    Eklemin tamamen değiştirilmesi için gerçekleştirilen cerrahi bir işlemdir.

    Buradaki artroplasti ve artroskopi gibi işlemler minör cerrahi olarak kabul edilir ve ilerlemeyen vakalarda kullanılır. Eklem replasmanı, kondilektomi ve distektomi ise majör cerrahi işlemlerdir. Bunlar ise çoğunlukla ilerlemiş vakalarda uygulanan cerrahi yöntemler olup, çok daha kapsamlıdırlar.

    Temporomandibular Eklem Rahatsızlığı Belirtileri

    TME rahatsızlığı belirtileri, hastalara göre farklılık gösterir. Ancak bu hastalık genellikle alt çene hareketlerindeki sınırlılık, ilgili bölgede ağrı ve eklem sesi ile kendisini belli eder. Bunlara ek olarak baş ağrısı, işitme kaybı, kulak çınlaması ve baş dönmesi gibi semptomlar da görülebilir. Yaygın olarak görülen diğer belirtiler şu şekilde sıralanabilir:

    • Ağzın tam açılamaması
    • Ağızda kayma olması
    • Takılan veya kilitlenen çene
    • Çene kaslarında belirgin şekilde hassasiyet oluşması
    • Yemek yerken veya konuşurken eklemde ağrı hissedilmesi

    Temporomandibular Eklem Rahatsızlığı Nedenleri

    Temporomandibular eklem, mandibula (alt çene) ile temporal kemik (şakak kemiği) arasındaki eklemdir. TME, insan vücudundaki en hareketli eklemlerden biridir ve ilgili eklemde, farklı etkenlere göre rahatsızlıklar ve bozukluklar meydana gelebilmektedir. Yaygın olarak görülen nedenler şu şekildedir:

    • Bruksizm (Dişleri sürekli sıkmak, geceleri gıcırdatmak)
    • Diş hastalıkları
    • Sürekli tek tarafla çiğneme
    • Uzun süreli duruş bozuklukları (Baş ve omuzların önde olduğu pozisyonlar)
    • Üzüntü ve stres
    • Eksik diş, yüksek dolgu veya yanlış diş tedavisi gibi nedenlerden kaynaklı çene kapanış bozuklukları
    • Travma
    • Doğuştan gelen problemler
    • Tümör ve enfeksiyon hastalıkları

    Yaygın olarak görülen nedenler bu şekildedir. Ancak her hastanın durumuna tamamen kendine özgüdür ve buradaki nedenler hastalara göre farklılık gösterebilir.

    TME Ameliyatı Nasıl Yapılır?

    Temporomandibular eklem cerrahisi, uygulanacak işlemin kapsamına bağlı olarak lokal veya genel anestezi ile yapılır. Minör cerrahi işlemlerde lokal, majör cerrahi işlemlerde ise genel anestezi tercih edilir. Hastanın durumuna göre bu konuda bazı istisnalar da olabilir. 

    Bu ameliyat, kendi içerisinde bazı aşamalardan meydana gelir. Bu aşamalara ilişkin detaylar aşağıda yer alan tabloda gösterilmiştir.

    Aşama Açıklama
    Konsültasyon TME hastalarının ameliyat için uygun aday olup olmadıkları değerlendirilir. Bu ameliyat, kemik gelişimini tamamlayan ve konservatif tedavilerden sonuç alınamayan hastalara yapılır.
    Anestezi Hastaya uygulanacak işlemin kapsamına göre lokal ya da genel anestezi uygulanır.
    Cerrahi İşlem Hastanın durumuna göre bir kesi yapılarak ilgili bölgeye ulaşılır ve gerekli işlemler yapılır. Disklerin yeniden konumlandırılması, eklemin tamamen değiştirilmesi gibi hastanın durumuna bağlı olarak farklı cerrahi işlemler yapılır. Son olarak da kesiler kapatılarak işlem sonlandırılır.
    İyileşme Süreci Hastalardaki kesiler genellikle 2 hafta içerisinde iyileşir. Eklemdeki iyileşme ise yapılan işlemlerin kapsamına göre farklı sürelerde tamamlanır.

    Temporomandibular Eklem Cerrahisi Riskleri Nelerdir?

    Her ameliyatta olduğu gibi temporomandibular eklem cerrahisi süreçlerinde de bazı riskler vardır. Bu risklerden öne çıkanlar aşağıdaki gibi sıralanabilir:

    • Anesteziye bağlı riskler
    • Enfeksiyon
    • Kanama
    • Kesilerdeki iyileşme sorunları
    • Sinir hasarı
    • İstenmeyen kırıklar
    • Dişsel kapanışın bozulması
    • Yeni ameliyata ihtiyaç duyulması
    • Çiğneme ve konuşma fonksiyonlarında geçici ve kalıcı problemlerin ortaya çıkması

    Buradaki risklerin bazıları son derece ciddi ve kalıcıdır. Örneğin, yüzden geçen motor sinirlerin hasar alması durumunda, yüzün bir bölümünde kısmı felç oluşur ve o bölgenin hareket ettirilmesi imkansız hale gelir.

    Çene eklemi ameliyatı olanlar, prosedür öncesinde bu riskler konusunda detaylı olarak bilgilendirilmektedir. Hastalar, cerrahi işleme karar vermeden önce bu hususları göz önünde bulundurmakta ve kararlarını buna göre vermektedir.

    Bu risklerin minimize edilmesi için doğru doktor seçimi çok önemlidir. Temporomandibular eklem cerrahisi ile ilgili sorularınız için dilediğiniz zaman bizimle iletişime geçebilir ve detaylı bilgiler alabilirsiniz.

    Temporomandibular Eklem Cerrahisi Fiyatları

    Temporomandibular eklem cerrahisi, kendi içerisinde farklı türleri olan bir işlemdir. Bundan dolayı çene eklemi ameliyatı fiyatları hakkında net rakam vermek mümkün değildir. Ayrıca fiyatları etkileyen farklı unsurlar olduğu da unutulmamalıdır.

    Her hastanın durumu farklıdır ve yapılacak ameliyatın zorluğu, hastalara göre değişkenlik gösterir. Ayrıca kişinin durumuna göre açık ya da kapalı çene eklem ameliyatı yapılması durumu da fiyatları etkilemektedir. Doktorun deneyimi, kliniğin tıbbi altyapısı ve benzeri detaylar da yine rakamlar üzerinde etkilidir.

    Sıkça Sorulan Sorular

    Temporomandibular eklem cerrahisi ile ilgili sık sorulan sorular ve bunlara ilişkin yanıtlar aşağıda yer almaktadır.

    1 – Çene Eklemi Ameliyatı Olan Var Mı?

    Çene kemiği ameliyatı, uzun zamandır uygulanan tedavilerden biridir. İlaç, ısırma plağı, fizik tedavi ve yaşam tarzı değişikliği ile giderilemeyen çene eklemi problemlerinin tedavisi için cerrahi işlem tercih edilir. TME ameliyatı olanlar, kalıcı olarak bu problemden kurtulurlar.

    2 – Temporomandibular Eklem Rahatsızlığı (TME) Nedir?

    TME rahatsızlığı, alt çene ile şakak kemiğini birleştiren eklemlerde görülen sorunlardır. TME, insan vücudundaki en hareketli eklemlerden biri olup, farklı nedenlere bağlı olarak burada rahatsızlık oluşabilir. Oluşan rahatsızlık, eklemde fonksiyon problemlerine neden olur. Rahatsızlık nedeniyle hastalarda konuşma ve çiğneme problemleri, kulak ve baş ağrıları gibi belirtiler ortaya çıkar.

    3 – TME Ameliyatı Nasıl Yapılır?

    Temporomandibular eklem cerrahisi, kendi içerisinde farklı türleri olan bir prosedürdür ve hastanın durumuna göre lokal ya da genel anestezi ile yapılır. Yine hastanın durumuna ve doktorun kararına göre operasyon açık veya kapalı ameliyat şeklinde yapılabilir.

    4 – TME Ameliyatı Kapalı Yapılır Mı?

    TME ameliyatı, açık veya kapalı olarak yapılabilir. Ancak burada hangi yöntemin kullanılacağı, hastanın durumuna dayalı olarak doktorun vereceği karar ile belirlenir. Yani kapalı yöntem, her hasta için uygun olmayabilir.

    5 – Temporomandibular Eklem İçin Hangi Doktora Gidilir?

    TME rahatsızlıkları için çene cerrahisi bölümündeki doktorlara muayene olunmalıdır. Ağız ve çene cerrahı, hastanın durumuna göre gerekli planlamayı gerçekleştirir.