fbpx
Kadıköy, İstanbul
+90 552 859 57 67

Çene Yüz Tümör Cerrahisi

Image link

Çene Yüz Tümör Cerrahisi

Çene yüz tümör cerrahisi; çene, yüz ve kafatası kemikleri ile yumuşak dokularında bulunan tümörlerin cerrahi tedavisini gerçekleştiren uzmanlık alanıdır. Bu alandaki cerrahlar, ilgili bölgelerde bulunan kist, kitle ve tümörleri cerrahi yöntemlerle alırlar. Alınan tümörlerin iyi veya kötü huylu olmasına göre tedavi farklı şekilde planlanır.

Yüz cerrahisi kapsamındaki işlemlerde temel hedef, kitlelerin ve kistlerin çıkarılmasıdır. Ancak bunu yaparken estetik kaygılar da göz önünde bulundurulur. Hastalığın durumuna bağlı olarak hastanın genel görünümünün olumsuz etkilenmeyeceği şekilde tedavi gerçekleştirilir.

Çene Tümörü Nedir?

Çene tümörü; ağız ve yüz bölgesindeki yumuşak doku ya da kemiklerde meydana gelen lezyonlara verilen isimdir. Bunlar, normal olmayan oluşumlardır. Sağlıklı dokularda bu türden oluşumlar ortaya çıkmaz. Bundan dolayı ağız ve çene bölgesinde bu türden bir oluşum varsa sağlıklı olmayan bir durum söz konusudur.

Ağız ve çene bölgesinde meydana gelebilecek iki farklı oluşum vardır. Bunlara ilişkin detaylar aşağıda yer alan tabloda gösterilmiştir:

Kist Tümör
İçerisinde sıvı veya katı materyaller olan kese Anormal doku büyümesi
Dişlerin gelişiminde rol alan hücrelerden kaynaklıdır. Hücrelerin aşırı seviyede çoğalması ile oluşur.
Çoğunlukla ağrısızdır, ancak şişliğe neden olabilir. Ağrı, kanama ve fonksiyon bozukluğu gibi problemlere neden olabilir.
Yavaş büyürler. Yavaş veya hızlı şekilde büyüyebilirler.
Çoğunlukla yayılmazlar. Kötü huyluları vücudun diğer bölgelerine yayılabilir.

Kistler, tümörlere göre daha masum gibi gözükse de bunların da iyi ve kötü huyluları vardır. Kötü huylu olanların cerrahi işlemle alınması gerekir. Çene tümör cerrahisi kapsamında yapılan ameliyatlarla bunlar alınır.

Çene Yüz Tümörü Nedenleri

Çene ve yüz tümörlerinin ortaya çıkmasının farklı nedenleri vardır. Çene tümör cerrahisi vakalarına bakıldığında bu durum net olarak görülür. Vakalara neden olan hususlar genel olarak aşağıdaki gibi sıralanabilir:

    Ücretsiz ve Hızlı Danışmanlık

    Bu form aracılığıyla uzman ekibimizle iletişime geçebilir ve hızlı danışmanlık alabilirsiniz.

    • Genetik faktörlerden dolayı bazı kişilerde tümör oluşma riski yüksektir. Bu durum, genetik yatkınlık olarak ifade edilir.
    • Stres ve üzüntüye maruz kalmak, bu alandaki riskleri artıran unsurlardan biridir.
    • Diş köklerinde meydana gelen enfeksiyonlar, ilgili bölgede ve çene kemiklerinde kistlere yol açabilir.
    • Diş köklerindeki problemlerden dolayı kist ve tümör oluşabilir.
    • Radyasyona maruz kalma, kanserojen riski yüksek gıdalarla beslenme gibi hususlar da etkilidir.

    Tümörlerin oluşma riskini artıran faktörler bilinmesine karşın, bir hastada neden tümör çıktığının tespiti genellikle çok kolay değildir. Zira bu noktada çok sayıda unsur etkilidir ve bundan dolayı temel neden tespit edilememektedir. Zaten tümörün oluşmasından sonra önemli olan nedenin bulunması değil, tedavinin gerçekleştirilmesidir. Çene tümör cerrahisi, hastanın kalıcı olarak sağlığına kavuşmasına odaklanır.

    Çene Yüz Tümörü Belirtileri

    Çene tümörü tedavisi için hastalığın erken teşhisi çok önemlidir. Birçok hasta, tümör belli bir büyüklüğe gelene kadar bu durumu fark etmez ve tedavinin gecikmesine neden olur. Çene yüz tümör cerrahisi açısından böyle durumlar, tedavinin zorlaşması anlamına gelir.

    Erken teşhis için hastaların bu noktadaki belirtileri bilmesi gerekir. Yüz ve çene tümörü belirtileri şu şekildedir:

    • Küçük boyutlu ve önemsiz gibi görülen şişlikler
    • Yutmada zorlanma
    • Ağızdaki tadın değişmeye başlaması
    • Ağız içerisinde uzun süre geçmeyen yaraların oluşması
    • Ciltte küçük çatlaklar (yanakta kist belirtileri)
    • Uyuşma ve karıncalanma hissi
    • Yorgunluk
    • Diş kökünde tümör belirtileri (şişlik vb.)
    • Kilo kaybı

     Bu tür belirtiler fark edildiğinde uzman bir doktora görünmek çok önemlidir.

    Çene Tümörü Teşhisi Nasıl Yapılır?

    Çene yüz tümör cerrahisi öncesinde tümör teşhisi, fiziki muayene, klinik testler ve görüntüleme yöntemleri ile yapılmaktadır. Teşhis sürecine ilişkin genel detaylar aşağıdaki gibidir:

    İlk olarak fiziki muayene gerçekleştirilir. Fiziki muayenede şişlik, sertlik, ağrı ve benzeri bulguların olup olmadığına bakılır. Fiziki muayenenin sonucu, belirtiler (örneğin; alt çene kemiğinde şişlik vb.) ve hasta şikayetleri dikkate alınarak klinik testler istenebilir. Klinik testlere ek olarak farklı görüntüleme yöntemlerinde de yararlanılır.

    Röntgen, bilgisayarlı tomografi (BT) ve manyetik rezonans görüntüleme yöntemleri ile hastanın ilgili bölgesinde herhangi bir kist ya da tümör olup olmadığı net olarak ortaya konur. Böylece hastanın çene yüz tümör cerrahisi ihtiyacı olup olmadığı saptanacaktır. Alt çene kemiğinde kist ya da farklı bir noktadaki tümör, görüntüleme yöntemlerinde gözükür.

    Tümörün tespit edilmesinin ardından bunun iyi veya kötü huylu olduğu tespit edilir. Bunun için ise biyopsi yapılır. Biyopside, kitlenin bulunduğu konuma ve büyüklüğüne göre farklı yöntemler kullanılabilir. Bu yöntemlere ilişkin detaylar aşağıdaki gibidir:

    • İğne biyopsisi, enjeksiyon yöntemi ile tümörden örnek dokular alınmasına imkan verir.
    • Cerrahi biyopsi ise cerrahi yöntem ile parça alınması şeklindedir. 

    Buradan gelen sonuca göre tedavi planı yapılır. İyi huylu çene tümörleri, hastalara rahatsızlık vermiyor, yaşamlarını olumsuz etkilemiyor ve aşırı büyük değilse tedavi edilmeyebilir. Kötü huylu tümörlerde ve rahatsızlık veren iyi huylularda, çene yüz tümör cerrahisi devreye girer ve bunların çıkarılmasını sağlar.

    Çene Yüz Tümör Cerrahisi Nedir?

    Çene yüz tümör cerrahisi; çene ve yüz bölgesinde yer alan tümörlerin tanısı ve cerrahi tedavisini gerçekleştiren uzmanlık alanıdır. Bu alanda, malign (kötü huylu) veya benign (iyi huylu) kitlelerin tedavisi gerçekleştirir. Kitlenin durumuna göre multidisipliner bir yaklaşım da kullanılabilir.

    Yüz cerrahisi kapsamında yapılan işlemler, tamamen hastanın durumuna özeldir. Diğer tümörlerde olduğu gibi burada da kitlenin konumu, iyi veya kötü huylu olması, büyüklüğü ve hastanın genel durumuna göre farklı yöntemler uygulanır. Bu yüzden çene yüz tümör cerrahisi için kişisel bir inceleme şarttır.

    Burada tanı ve tedavi sürecinde maksillofasiyal cerrahlar, onkologlar, plastik cerrahlar ve diş hekimleri gibi farklı uzmanlar yer alabilir. Tedavi ve tedavi sonrasında uygulanacak rehabilitasyon süreci, yine bu uzmanlarla birlikte planlanır.

    Çene Yüz Tümörü Ameliyatı Nasıl Yapılır?

    Çene ve yüz bölgesinde tespit edilen tümörün alınmasına karar verilmişse çene yüz tümör cerrahisi alanında uzmanlaşmış cerrahlar tarafından bu işlem gerçekleştirilir. Buradaki temel yaklaşım, tümörün tamamen alınması, ilgili bölgeden temizlenmesidir. Bunu yaparken de sağlıklı dokulara olabildiğince zarar verilmemesidir.

    • Kitlenin durumu, konumu ve büyüklüğüne bağlı olarak bu ameliyatlarda farklı yaklaşımlar benimsenebilmektedir. Bu yaklaşımlar şu şekildedir:
    • Kitle tamamen dışarı çıkarılır ve sağlıklı dokuların bütünlüğü ve fonksiyonları korunur. 
    • Tümörün çıkarılmasından sonra ilgili bölgede bir kayıp ya da boşluk oluşmuş ise rekonstrüktif cerrahi ile ilgili boşluk doldurulur ve hastanın doğal görüntüsünü kazanması sağlanır.
    • Kitlenin konumu ve büyüklüğü nedeniyle sadece bir kısmı alınabilir.
    • Kitlenin lenf düğümlerine yayılması durumunda, lenf düğümlerinin tamamen alınması gündeme gelebilir.

    Görüleceği üzere çene yüz tümör cerrahisi tarafından yapılan tek tip bir ameliyat söz konusu değildir ve hastalara özel olarak planlanan ameliyatlar vardır. Tümör çene kisti ameliyatı olanlar incelendiğinde, neredeyse her hastada farklı uygulamalar olduğu görülecektir.

    Alt çene tümörü veya yüzün farklı noktasındaki tümörün alınmasından sonra tedavi süreci onkoloji bölümünde devam eder. Bu durum sadece kötü huylu kitlesi olanlar için geçerlidir. 

    Çene yüz tümör cerrahisi ile ilgili detaylı bilgiler almak için dilediğiniz zaman bizimle iletişime geçebilirsiniz.

    Çene Yüz Tümör Cerrahisi Sık Sorulan Sorular

    Çene yüz tümör cerrahisi ile ilgili sık sorulan sorular ve bunlara ilişkin yanıtlar aşağıda yer almaktadır.

    1 – Çene Tümörü İçin Hangi Doktora Gidilir?

    Çene ve yüz bölgesinde tümörler için çene cerrahisi bölümüne gidilmelidir. Bu bölüm yüz cerrahisi, çene yüz cerrahisi gibi isimlerle de ifade edilir.

    2 – Yüz Tümörü Tehlikeli Mi?

    Tümörün iyi veya kötü huylu olmasına, konumuna ve büyüklüğüne bağlı olarak tehlikeli olup olmayacağı durumu farklılık gösterir.

    3 – Çene Yüz Tümör Cerrahisi Kanser Hastalarına Bakar Mı?

    Çene yüz tümör cerrahisi kanser hastalarına bakar. Ancak buradaki uzmanlar, sadece kitlenin cerrahi bir işlemle çıkarılmasını gerçekleştirir. Bu süreçten sonraki tedaviyi onkoloji bölümü üstlenir.