Zigoma implantı, üst çene kemiği dental implant tedavisi için uygun olmayan hastalara yönelik olarak geliştirilmiştir. Bu tedavi, klasik dental implantlarla büyük oranda benzerlik göstermesine karşın, üst çene kemiğine değil, elmacık kemiklerine uygulanır. Bundan dolayı elmacık kemiği implantı olarak da isimlendirilir.
Dişlerini kalıcı olarak kaybedenler için farklı tedavi seçenekleri olsa da en etkili yöntemin implantlar olduğu kabul edilmektedir. İmplantların uygulanabilmesi için çene kemiği yoğunluğunun yeterli seviyede olması gerekir. Ancak bazı hastaların çene kemikleri tedavi için gerekli yoğunluğa sahip değildir. İşte tam bu noktada zigoma implantı yöntemi devreye girer. Yazının devamında bu tedaviye dair merak edilen hususlar yer almaktadır.
Zigoma İmplantı Nedir?
Zigoma implantı; üst çene kemiğinin zayıf olduğu durumlarda, dental implantların elmacık kemiklerine yerleştirilmesini sağlayan özel bir tekniktir. Bu teknik ismini, elmacık kemiklerinden alır. Latincede elmacık kemikleri zygomaticum olarak isimlendirilir. Buradan esinlenerek ilgili tedaviye zigoma veya zigomatik implant adı verilmiştir.
Zigoma implantı, yapı olarak normal implantlarla benzerlik gösterir. Ancak normal implantların uzunluğu ortalama 1 cm iken, bunların uzunluğu ise 3-5 cm arasında olabilmektedir. Dolayısıyla normal olanlara kıyasla daha uzun bir yapıdadırlar. Bunun nedeni ise elmacık kemikleri ile dişler arasındaki mesafedir.
Zigoma İmplantı Kimlere Yapılır?
Zigoma implantı, üst çene kemiği zayıf olan hastalara tavsiye edilen bir tedavidir. Bunun dışında çene yüz tümör cerrahisi sonrasında da bazı hastalara bu tedavi uygulanabilir. Böylece tümör tedavisi sonrasında hastalardaki yutma, çiğneme ve konuşma gibi fonksiyonlar da iyileştirilir.
Bu tedavinin tavsiye edilebileceği kişilere dair detaylar aşağıdaki tabloda gösterilmiştir:
Özellikler | Açıklama |
Zayıf Çene Kemiği | Çene kemiği zayıf olanların elmacık kemikleri kullanılarak implantlar yerleştirilir. |
Kemik Kaybı | Uzun süre dişsiz kalma ve yaşlılık nedeniyle çene kemiğinde yoğunluk kaybı olanlar. |
Çene Yüz Tümörü | Çene yüz tümörü tedavisi sonrasında çene kemiği yoğunluğu bazı hastalarda ciddi oranda azalır. Bu hastalara yönelik implantlar için elmacık kemikleri tercih edilir. |
Zigoma İmplant Nasıl Yapılır?
Zigoma implantı, dental implantlara kıyasla daha farklı bir işlemdir. Bu işlemi sadece zigomatik implantlar konusunda deneyimli hekimler yapabilir. Zigoma implantların yerleştirilmesi için izlenen adımlar genel hatları ile şu şekildedir:
- İlk olarak hastalar detaylı bir kontrolden geçirilir ve tedavi için uygun aday olup olmadıkları belirlenir. Bu süreçte volümetrik dental tomografiler gibi farklı görüntüleme tekniklerinden yararlanılır.
- Görüntüleme tekniklerinden gelen verilerle hastaların çene yapıları ve üst çene ile elmacık kemiği arasındaki mesafe belirlenir.
- Belirlenen mesafeye uygun implantlar hazırlanır ve cerrahi işlemin tarihi belirlenir.
- Genel anestezi altına alınan hastanın elmacık kemiklerine zigoma implantı yerleştirilir.
- Daha sonra iyileşme süreci başlar ve implantın kemiğe kaynaması için 2-6 ay beklenir. Bu süre her hastada farklıdır. İyileşme sürecinde hastalara geçici protez takılır.
- İyileşme süreci sonunda geçici protez çıkarılır ve yerine kalıcı protez takılara işlem tamamlanır.
Diş implantları ve protezleri kapsamındaki tedavilerden olan bu yöntem, çene kemiği zayıf ve yetersiz olan hastalar için geliştirilmiştir. Çene kemiği yoğunluğu yeterli seviyede olan hastalara yönelik bir tedavi olmadığı unutulmamalıdır.
Zigoma İmplantı Avantajları ve Dezavantajları
Elmacık kemiği implantı yaptıranlar veya yaptırmayı düşünenler, bu tedavinin avantajlarını ve dezavantajlarını merak etmektedir. Tedavinin avantajları şu şekildedir:
- Üst çene kemiği implant tedavisi için uygun olmayan hastalara ideal çözüm sağlar. Elmacık kemikleri, tedavinin kalıcı olmasına imkan verir.
- Dental implantlara kıyasla tedavi süresi daha kısa olabilir. Hastaların durumuna bağlı olarak tedavi süresi farklılık gösterir.
- Elmacık kemiklerinin çene kemiğine kıyasla kemik erimesi gibi durumlardan daha az etkilenmesi, tedavinin daha uzun ömürlü olmasını sağlar.
- Cerrahi işlemden kısa bir süre sonra hastalar normal yaşamlarına dönmeye başlar.
- Kalıcı ve sabit diş protezi kullanma imkanı verir.
Çok önemli avantajları olmasına karşın tedavinin bazı dezavantajları da vardır. Bunlardan öne çıkanlar ise aşağıdaki gibidir:
- Elmacık kemiği implantı fiyatları, diğer implantlara kıyasla daha yüksek olabilir.
- İşlem için genel anestezi uygulanır. Bu da hastaların anestezi risklerine maruz kalması anlamına gelir.
- İyileşme süreci bazı hastalarda uzun olabilir.
- Tedavi için deneyimli doktor bulmak zor olabilir.
Zigoma implant yaptıranlar yorumları dikkate alındığında tedavinin avantajlarının ve dezavantajlarının genel olarak bu şekilde olduğu ifade edilebilir. Detaylı bilgi için dilerseniz Celal Çandırlı kliniğimize ulaşabilirsiniz.
Zigoma İmplant Fiyatları
Zigoma implant fiyatları, hastaya yapılacak işlemin zorluğuna, tedavi yöntemine, doktor deneyimine ve klinik popülerliğine göre değişir. Tedavi için bu tür etkenlerden dolayı net fiyatlar vermek çok zordur.
Zigoma implantları hakkında detaylı bilgi almak ve güncel fiyatları öğrenmek için dilediğiniz zaman bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
Zigoma implantları ile ilgili sık sorulan sorular aşağıda yer almaktadır.
1 – Zigomatik İmplant Nedir?
Zigomatik implant; üst çene kemiği yetersiz olan hastalar için geliştirilen ve elmacık kemiğine yerleştirilen implantlardır. Eksik diş tedavisi için kullanılan bu yöntem, klasik implantlar için uygun olmayan hastalara yöneliktir.
2 – Zigoma İmplantı Tedavisi Ağrılı Mı?
Tedavi sonrasındaki ilk günlerde hastalarda hafif ve orta seviyede ağrılar meydana gelebilir. Bu süreç, alınacak ağrı kesici ilaçlar ile çok daha rahat ve konforlu şekilde geçirilebilir.
3 – Kimler Zigoma İmplantı Yaptırabilir?
Üst çene kemiği dental implantlar için uygun olmayan ve cerrahi işleme engel bir durumu bulunmayan kişiler zigoma implantı yaptırabilir.