Başarısız implant belirtileri implantın vücut tarafından reddedilmesi ile kendini göstermektedir. Çoğu zaman bölgede kızarıklık, şişme, çürüklük ve ağrı gibi durumlar görülür.
Hastalarda başarısız implant belirtileri kendini göstermeye başladığında mutlaka diş hekimine danışılması gerekir. Çünkü bölgede sürekli olarak meydana gelen ağrı, şişme ve kızarıklık hastaların yaşam kalitesini düşürmektedir.
İmplant Nedir?
İmplant; eksik dişlerin tedavisinde kullanılan, çene kemiği içine vidalama yöntemi ile yerleştirilen titanyumdan yapılmış diş protezleridir. Başarılı bir şekilde gerçekleştirilen implant tedavilerinde, komşu dişlerin kesilmesine gerek yoktur. Bu tedavinin en büyük avantajı ise dişlere zarar vermemesidir.
Başarısız İmplant Belirtileri Nelerdir? İmplantın Tutmadığı Nasıl Anlaşılır?
İmplant tedavisi diş kaybı yaşayan kişiler için avantajlı tedavi seçeneklerinden biridir. Özellikle başarılı bir şekilde gerçekleştirilen diş implantı hastaların hayattaki konforlarını önemli ölçüde yükseltmektedir.
Ancak her uygulamada olduğu gibi implant uygulaması sonrasında da beklenmeyen sorunlar ile karşı karşıya kalmak mümkündür. İmplant sonrası enfeksiyon belirtileri ortaya çıkabilir ya da başarısız implant belirtileri kendini gösterebilir. Bu belirtilerden bazıları ise şöyledir;
1 – İmplant Sonrası Diş Eti İltihabı
İmplant sonrasında diş etlerinde şişme gibi durumlar yaşanabilir. Bu daha çok olağan bir durumdur. Ancak şişliklerin ve iltihabın zamanla geçmesi gerekir. Uzun süren şişlikler ve geçmeyen iltihap durumunda mutlaka diş hekimi ile irtibata geçilmelidir.
2 – Diş Eti Çekilmesi
Başarısız implant belirtileri arasında diş eti çekilmesi de görülebilir. İmplant çevresinde oluşmuş olan diş eti çekilmesi, başarısız olmuş bir implantın düşünülmesine neden olmaktadır.
3 – Çiğneme ve Yutma Sorunlarının Ortaya Çıkması
Çiğneme sırasında yaşanan ağrı, zorluk ve rahatsızlık başarısız implant belirtileri arasında yer almaktadır.
4 – Başarısız implant Belirtileri Şiddetli Ağrı
Her uygulama sonrası dişlerde ağrılar görülebilir. İmplant sonrası ağrı olması oldukça normaldir. Ancak diş ağrısının gittikçe şiddetlenmesi ve uzun sürmesi, implantın başarısız olduğunun bir göstergesi olabilir.
5 – Yapılan İmplantın Yerinden Çıkması
Başarısız bir şekilde gerçekleştirilen implant tedavilerinde implant hareketli olabilir. Hatta bazı zamanlarda yerinden çıkması bile söz konusudur.
6 – Alerjik Sorunlar
Nadir bir şekilde görülen başarısız implant belirtileri arasında alerjik sorunlar yer almaktadır. Genellikle hastaların implantta kullanılan malzemelere karşı alerji durumu görülmemektedir.
7 – Karıncalanma Hissi
İmplantın doğru şekilde tasarlanmadığı ve doğru açı ile yerleştirilmediği zamanlarda, sinir hasarı ortaya çıkabilmektedir. Bu durum sonucunda ise dilde ve dudakta his kaybı ve uyuşma gibi durumlar ortaya çıkabilmektedir.
İmplant Başarısız Olursa Ne Olur?
Başarısız implant belirtileri kendini göstermeye başladığında mutlaka bir hekim ile görüşülmesi gerekmektedir. Özellikle implantın tutmadığı hastaların yapması gereken adımlar bulunur. Bu adımlar;
- İmplantın yerinden çıkması, bölgede ağrı ve şişlik hissedilmesi sonrasında hemen bir diş hekimine başvurulmalıdır.
- Diş hekimi implantın tutmamasının nedenini belirlemek için hastayı detaylı bir incelemeye alacaktır.
- İmplantın tutmama nedeninden sonra hastaya en uygun tedavi planı önerilir.
- Daha sonra ise implantın yerinin değiştirilmesi, implantın değiştirilmesi ya da başka bir tedavinin yapılması gerekebilir.
- Daha sonra implantın tekrar başarısız olmasının önüne geçmek için düzenli olarak takip önerilir.
İmplant Tedavisinin Başarısız Olma Nedenleri Nelerdir?
Çoğu uygulamada başarı oranı yüksek olduğu gibi tedavinin başarısız olma ihtimali de vardır. Genellikle implant tedavisinin başarısız olma nedenleri;
İmplantın Başarısız Olma Nedenleri | |
İmplantın düzgün yerleştirilmemesi | İmplantın vücut tarafından reddedilmesi |
Kullanılan ilaçların etkisi | Yetersiz kemik desteğinin bulunması |
Hastanın ağız hijyenine dikkat etmemesi, implantın başarısız olmasına nedendir. | Düzenli hekim kontrollerinin yapılmaması |
Sigara kullanımı | Vücutta enfeksiyonu varlığı |
Kanser tedavisi | Diş gıcırdatma veya metabolizmayı etkileyen rahatsızlıkların bulunması |
İmplant Yaptırdım Pişmanım Dememek İçin Ne Yapmak Gerekir?
Siz de yaptırdığınız implant tedavilerinde başarısız implant belirtileri yaşamak istemiyorsanız, dikkatli bir araştırma yapmalısınız.
Başarısız implant tedavileri ile karşılaşmak istemiyorsanız diş kliniğinizi doğru seçmelisiniz. Özellikle daha önce çene ameliyatı ve implant tedavisi konusunda uzman hekimler ile çalışan klinikleri tercih etmelisiniz. Ayrıca kliniğin son teknoloji ekipmanlara ve klinik standartlarına uygun olup olmadığını da araştırmalısınız. İmplant sonrası düzenli olarak diş kontrollerini gerçekleştirmelisiniz.
Celal Çandırlı diş kliniğimiz, uygun ve başarı tedavi yöntemleri ile sorunsuz bir implant tedavisinin gerçekleştirilmesini sağlamaktadır.
İmplant Sonrası Sıkıntılar Nelerdir?
İmplant uygulamaları genel olarak çok başarılı sonuçlar vermektedir. Ancak başarısız implant belirtileri olabileceği gibi uygulama sonrasında da ulaşabilecek birtakım komplikasyonlar bulunmaktadır.
- Kızarıklık
- Ağrı ve şişlik
- Sızı ve morarma
- İltihaplanma ve implantın düşmesi
Ancak implant sonrasında ciddi derecede komplikasyonlar da gelişebilir. Açıklanacak olursa;
- Sinüs iltihaplanması
- Sinir yırtılması
- Yanlış uygulama sonrasında implant yanında bulunan dişlerin kaybedilmesi
- Dudaklarda kalıcı hissizliğin oluşması
- Yumuşak doku kayıpları
- Dikey ve yatay kemik kayıpları
Tutmayan İmplant Nasıl Çıkarılır?
Başarısız implant belirtileri arasında tutmayan implant yer almaktadır. Diş hekimi yeniden diş implant uygulaması yapmak isteyebilir. Bu tarz olumsuz durumlarda implant bölgesi uyuşturularak tutmayan implant yerinden çıkarılır.
Eski İmplant Neden Ağrır?
İmplant sonrası ağrının nedenleri arasında diş etleri ve çene kemiğinde deformasyon oluşması yer almaktadır. Ancak eski implantın ağrıması nedenleri arasında farklı durumlar görülebilir. Bu durum ile karşılaşan kişilerin diş hekimine başvurması gerekir.
Düşen İmplant Tekrar Takılır mı?
Düşen implant; başarısız implant belirtileri arasında çoğunlukla görülmektedir. Ancak diş eti sağlığı sağlandığında ve yeterli kemik desteği sunulduğunda, düşen implantlar sterilize edilerek yeniden kullanılabilir.
Sık Sorulan Sorular
Hastaya hafif bir sedasyon verilerek yapılan implant tedavileri ile ilgili sık sorulan sorular şöyledir;
1 – İmplantın Başarısız Olduğu Nasıl Anlaşılır?
Başarısız implant belirtileri uygulamanın başarılı olması durumunda kendini net bir şekilde göstermektedir. Bölgede tat kaybı, şişlik, karıncalanma hissi ve alerjik reaksiyonlar görülebilir.
2 – Başarısız İmplant Ne Zaman Anlaşılır?
Başarısız implant belirtileri implantın tutmadığı işlemden yaklaşık olarak 2-3 hafta içerisinde kendini göstermeye başlar.
3 – İmplant Enfeksiyonu Nasıl Anlaşılır?
Ağızda kötü tat ve koku, implant çevresinde görülen pus ve akıntı enfeksiyonun açık bir göstergesidir.
4 – İmplant Vidaları Kemikle Kaynaşması Ne Olur?
Başarısız implant belirtileri arasında implantın çene kemiğiyle kaynaşmaması yer alır. Bunun nedeni yeterli kemik desteğinin sağlanmamasıdır. Diş hekimi tarafından implant yeniden çıkarılarak çene cerrahisi kapsamında yeterli kemik desteği sağlanır ve yeniden uygulama gerçekleştirir.