Ortognatik cerrahi nedir? Çene kemiklerinin doğru konuma getirilmesi için yapılan cerrahi işlemlerdir. Bu işlemlerle çene kemiklerinden kaynaklı şekil bozukluklarının giderilmesi, ısırma ve konuşma fonksiyonlarının düzeltilmesi hedeflenir. İşte, ortognatik cerrahi nedir sorusunun detayları!
Halk arasında çene ameliyatı olarak da bilinen bu prosedür, çoğunlukla bir çene cerrahı ile bir ortodontist tarafından uygulanır. Ortognatik cerrahi (çene cerrahisi), ortodontik tedavinin bir parçası olarak kabul edilebilir. Makalenin devamında, ortognatik cerrahi nedir sorusuna dair merak edilen detayları bulabilirsiniz.
Ortognatik Cerrahi Nedir?
Çoğu hastaya uygulanan ortognatik cerrahi nedir? Çenede bulunan şekil bozukluklarının düzeltilmesini hedefleyen bir cerrahi işlemdir. Bu işlem, çoğunlukla ortodontik tedaviyle birlikte uygulanır. Böylece çene kemiklerindeki bozukluklar, çok daha etkili bir şekilde giderilir.
Çene cerrahisi alanında uygulanan prosedür ile hem estetik problemler ortadan kaldırılır hem de fonksiyonel rahatsızlıklar giderilir. Alt ve üst çene kemiğindeki düzensizlikten kaynaklı olan ısırma, çiğneme ve konuşma fonksiyonlarındaki bozukluklar tedavi edilir. Bu yöntemin başlıca uygulama alanları şunlardır:
- Alt veya üst çene kemiklerinin aşırı büyümesi ya da az gelişmesi
- Çene kemiklerinden kaynaklı yüzdeki asimetri problemleri
- Ortodontik tedavi ile düzeltilmesi mümkün olmayan diş bozuklukları / düzensizlikleri
Bu tür durumlarda cerrahın değerlendirmesi ile birlikte önce ortodontik tedavi, ardından çene ameliyatı yapılabilir. Tedavi, her hasta için özel olarak planlanır. Gerek süreç gerekse de operasyonun kapsadığı işlemler, tamamen hastanın durumuna bağlı olarak belirlenir.
Prof. Dr. Celal Çandırlı, ortognatik cerrahi konusunda önemli bir deneyime sahiptir. Ortodontik tedavi ile sonuç alamadığınız rahatsızlıklar ve çenenizdeki şekil bozuklukları için bizimle iletişime geçerek detaylı bilgi alabilirsiniz.
Ortognatik Cerrahi Kimlere Uygulanır?
Ortognatik cerrahi ameliyatı, son derece etkili bir tedavi olmasına karşın her hasta için uygun değildir. Bu yöntem, sadece belli şartları sağlayan vakalarda kullanılır. Söz konusu prosedürün en önemli şartı, kemik gelişiminin tamamlanmasıdır. Kemik gelişimi, genel olarak kadınlar 16-18, erkeklerde ise 19-21 yaş aralığında tamamlanır.
Bu prosedürün uygulanacağı hastalar, aşağıda yer alan tabloda gösterilmiştir:
Kriterler | Açıklama |
Çene Deformiteleri | Alt veya üst çenesinde aşırı büyüme ya da yavaş gelişim olan hastalar. Az büyüme veya aşırı gelişme, doğuştan gelebileceği gibi sonradan yaşanan olaylardan da kaynaklanabilir. |
Asimetri Problemleri | Çene kemiklerinden kaynaklı asimetri sorunları olanlar, tedavi için uygun adaydırlar. Tedavi ile bu kişilerin estetik ve fonksiyonel problemleri giderilir. |
İşlev Rahatsızlıkları | Konuşma, ısırma ve çiğneme gibi işlev rahatsızlıklarına sahip hastalar için uygun prosedür olabilir. |
Diş Bozuklukları | Ortodontik tedavi ile düzeltilmesi mümkün olmayan hastalar, çene ameliyatı için uygun adaydır. |
Maloklüzyon | Çenelerin uyumsuzluğu ve dişlerdeki kapanma problemleri, bu ameliyat ile giderilir. |
Çene tümörü cerrahisi / ameliyatı sonucunda meydana gelen uyumsuzluklar için de uygun bir tedavi olabilir. Ancak her hastanın durumu farklı olacağı unutulmamalıdır.
Ortognatik Cerrahi Nedir? Ortognatik Cerrahi Nasıl Uygulanır?
Operasyon, kendi içerisinde farklı aşamalardan meydana gelir. Çene ameliyatı aşamaları ve bunlara dair detaylar aşağıdaki gibidir:
1 – Planlama
Bu aşamada hastaların durumu değerlendirilir ve ilk olarak ortodontik tedaviye başlanır. Diş teli tedavisi ile dişlerin doğru konuma gelmesi sağlanır. Ortognatik cerrahi nedir ve süreç nasıl ilerler? Ortalama olarak 12-18 ay sürer. Dişlerin istenen konuma gelmesi ile çene ameliyatı için hastaya randevu verilir.
2 – Ortognatik Cerrahi Nedir | Cerrahi İşlem Aşaması
Hasta genel anesteziye alınır ve ağız içinde ya da kulak bölgesinden kesi açılarak çene kemiklerine ulaşılır. Kişinin durumuna bağlı olarak çene kemiklerinin kesilmesi, vida ve plak kullanımı gibi yöntemler uygulanır.
Her vakada farklı işlemlerin yapılması söz konusudur. Ameliyat, karmaşıklığa ve zorluğa bağlı olarak 2-5 saat arasında tamamlanır. Son olarak kesiler kapatılır ve işlem sonlandırılır.
3 – İyileşme Süreci
Tedavide atılan dikişler 7-10 günde iyileşir. Kemiklerin tamamen kaynaması için birkaç aya ihtiyaç vardır. Ameliyat olanların ilk zamanlarda sıvı gıdalarla beslenmesi, sonrasında püre, yumuşak gıdalar ve normal beslenmeye kademeli olarak geçmesi gerekir.
Ameliyattan sonra 3-6 ay kadar daha diş teli tedavisi uygulanır. Kişinin durumuna göre bu süre farklılık gösterir. Doktorun talimatlarına göre hareket etme, operasyonun başarısı açısından çok önemlidir.
Ortognatik Cerrahi Riskleri
Bu operasyon ile çene kemiklerindeki bozukluklar etkili olarak giderilir. Birçok avantajı ve yararı olmasına karşın bazı riskleri olduğu da unutulmamalıdır. Ortognatik cerrahi nedir ve riskleri şunlardır:
- Sinir hasarı (Duyu kaybı, yüz felci)
- Dişlerde yanlış hizalama
- Maloklüzyonun tekrarlaması
- Temporomandibular eklem (TME) problemleri
- Çene hareketlerinde kısıtlılık
- Estetik beklentilerin karşılanmaması
- Çene kemiğinde iyileşme sorunları
- Anestezi kaynaklı riskler
- Ortodontik tedavi kaynaklı komplikasyonlar
- Kanama
- Enfeksiyon
Buradaki riskler, hastalara bağlı olarak farklılık gösterir. Deneyimli bir cerrah ile bu riskleri minimize etmek mümkündür.
Ortognatik Cerrahi Fiyatları
Bu prosedür, kendi içerisinde farklı yöntemleri bulundurur. Hastaların durumuna bağlı olarak söz konusu yöntemlerden uygun olanlar tercih edilir. Dolayısıyla fiyatlar konusunda belli bir standart yoktur. Hastaların durumu, bu noktadaki temel faktördür.
Fiyatlar üzerinde cerrahın deneyimi, tedavi süresi, tedavide görev yapacak cerrah sayısı, kliniğin konumu ve imajı da etkiler. En doğru fiyat bilgisi için ilgili klinikle iletişime geçmek gerekir.
Prof. Dr. Celal Çandırlı, bu alandaki deneyimi ile dikkat çekiyor. Siz de çenenizdeki kapanma sorunları ve diğer problemler için bize ulaşabilirsiniz. Ulaştığınızda hem tedavilere hem de fiyatlara ilişkin detaylı bilgi alabilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
Ortognatik cerrahi nedir ve konu ile ilgili diğer sık sorulan sorular ve bu soruların yanıtları aşağıda yer almaktadır.
1 – Ortognatik Cerrahi Nedir? Hangi Hastanelerde Var?
Ortognatik cerrahi, ciddi bir deneyim ve uzmanlık gerektirir. Yetişmiş doktorların önemli kısmı özel hastanelerde ve üniversite hastanelerinde olduğu için ortognatik cerrahi devlet hastanesi seçeneklerinin büyük kısmında yoktur.
2 – Ortognatik Cerrahi Estetik mi?
Bu prosedür ile hem estetik kaygılar giderilir hem de fonksiyonel sorunlar çözülür. Hastaların durumlarına bağlı olarak bazen sadece estetik amaçlı olarak da yapılabilir.
3 – Ortognatik Cerrahide Yaş Sınırı Var mı?
Bu ameliyat için hastaların kemik gelişimlerini tamamlamış olmaları gerekir. Erkekler 19-21, kadınlar ise 16-18 yaş aralığında kemik gelişimini tamamlar. Yaş sınırı, kemik gelişimine bakılarak uygulanır.
4 – Ortognatik Cerrahiden Sonra Diş Teli Kullanmak Gerekir mi?
Ortognatik cerrahi nedir ve sonrasında diş teli kullanılır mı? Dişlerin istenen konuma gelmeleri için 3-6 ay kadar daha diş teli kullanılması gerekebilir. Bu kullanım, tamamen kişinin genel durumuna ve ameliyat sonuçlarına bağlı olarak farklılık gösterir.