Çene yamukluğu doğuştan ya da sonradan oluşabilen bir bozukluktur. Yapısal bozukluk olan bu durum farklı belirtileri ve semptomları beraberinde getirmektedir. Oluşan belirtiler çoğu zaman hastanın hayatını doğrudan etkiler. Bundan dolayı çene yamukluğu tedavisi hakkında araştırmalar yaygın olarak yapılır.
Ağız ve çene sağlığı kapsamında ele alınan çenenin yamuk hale gelmesi farklı nedenlere dayanmaktadır. Çoğu zaman doğuştan olduğu gibi genetik faktörler dışında da sebepleri bulunur. Sebeplerine, hastanın durumuna bağlı olarak uygulanan tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Prof. Dr. Celal Çandırlı, üst ve alt çene yamukluğu tedavisini bizzat üstlenmektedir.
Alt Çene Yamukluğu Tedavisi Nasıl Yapılır, Nasıl Geçer?
Tanısı koyulmuş hastalar tarafından çene yamukluğu nasıl düzeltilir merak edilir. Bu merak için uzman hekimler tarafından sizlere bilgi verilecektir. Kişiye özel tedavi yöntemleri gerçekleşeceği için net bir bilgi vermek zor olsa da uygulanan farklı yöntemler bulunmaktadır. Var olan yamukluğun derecesi, hastanın sahip oldukları özelliklere göre şu yöntemler uygulanmaktadır:
1 – Çene Ameliyatı
Çenede ilerleyen yamukluğa önerilen tedavi yöntemlerinin başında çene ameliyatı gelmektedir. Ameliyat, uzman hekim tarafından yapılmaktadır. Kontrol ve tahliller sonucunda uygun bulunan hastaların operasyonuna başlanılmaktadır.
Operasyon öncesi ve sonrasında hastaya, yakınlarına bilgi bizzat verilir. İyileşme süresi diğer ameliyatlarda olduğu gibi bir döneme yayılmaktadır. Ancak aksi bir durum gerçekleşmediği müddetçe hastanın iyileşme sonrası gündelik yaşama dönmesi sorunsuz olur. Aynı zamanda ameliyat ile ortaya çıkmış olan yamukluk tamamen giderilmektedir.
2 – Ortodonti Tedavisi
Düşük düzeyli çenedeki yamukluk için ortodonti tedavisi önerilmektedir. Alt ve üst çenede sağa kayma ya da sola kayma söz konusuysa genelde uygulanmaktadır. İyileşme oranı daha yüksek olduğu için ortodonti tedavisi ile çene eski formuna kavuşturulur. Çene ve diş bölgesine yerleştirilen özel aparatlar sayesinde tedavi tamamlanır.
Bahsi geçen bu uygulama çene cerrahisi gerektirmediği için genelde uygulanır. Fakat her hastaya uygun olduğunu söylemek de mümkün değildir. Çünkü ilerleyen yamukluklarda ortodontik tedavi işe yarayamayabilir. Prof. Dr. Celal Çandırlı ve ekibi, inceleme sonrası uygun bulursa cerrahi ya da bu yönteme yönlendirmektedir.
3 – Üst ve Alt Çene Kayması Egzersizleri
Alt ve üst çene kemiğinde meydana gelen yamukluk tespit edilince uygun görülürse egzersizler verilir. Düzenli olarak yapılan egzersizlerin çenede değişim yarattığı görülmektedir. Özellikle genç yaştaki hastaların kemik yapısı daha hızlı değişebileceğinden ilk tedavi yöntemlerinden birisidir.
Diğer tedavilere kıyasla daha az doktor kontrolü, cerrahi kesim gerekmez. Pratik olması ve günlük yaşamı da etkilemeyeceği için denenebilmektedir. Elbette uzman doktor tarafından verilen egzersizlerin düzenli yapılması, dikkatle sürdürülmesi gerekir. Aksi bir durumda hedeflenen görüntü elde edilemez, problem aynı şekilde kalmaya devam eder. Çene yamukluğu ameliyatı gerektirmeyen durumlarda etkili bir çözüm yöntemidir.
Üst ve Alt Çene Kayması Neden Olur?
Günümüzde yaygın olarak alt ve üst çene kayması belirtileri ile karşı karşıya kalınmaktadır. Her bir çene kayması ortak sebeplere dayanmamaktadır. Tamamen kişiye bağlı olarak gelişen, yaşam şartlarından hareketle oluşan durumlar söz konusudur.
Kişinin yaşamı, doğum esnasında maruz kaldığı durumlar gibi farklı sebepler çene yamukluğu tanısı alınmasına neden olmaktadır. Yaygın olarak görülen yamukluk sebeplerini ise şu şekilde özetlemek mümkün olacaktır:
Çenede Kayma Nedenleri |
Açıklaması |
Genetik Faktörler | Birçok anomalide olduğu gibi çenede oluşan kaymalarda da genetik önem arz etmektedir. Daha önce ailesinde çene yamukluğu yaşayan bir bireyin genetik faktörlerden dolayı çenesinde problem ortaya çıkabilir. |
Doğum Öncesi Faktörler | Kritik dönem olarak anlatılan doğum öncesi sürelerde bebeğin ya da annenin maruz kaldığı çevresel faktörler çenede anomali oluşmasına neden olabilir. Özellikle ilk 3 ay ve son 3 ay bu yüzden kritik sayılmaktadır. |
Doğum Sırasında Komplikasyonlar | Doğum sırasında kontrol dışı gelişen olaylar kısmi olarak çenede problem yaratabilir. Düşük oranda da olsa problemler görülebilmektedir. |
Travmatik Kazalar | Hayata geldikten sonra travmatik kazalarla karşı karşıya kalmak çene çıkması ve yamukluğu konusunda en temel sebeplerdendir. Kazaya bağlı olarak çene formu bozulabilir. |
Bahsi geçen bu ve diğer sebeplerden dolayı çene formunda bozukluk yaşıyorsanız, Prof. Dr. Celal Çandırlı ve ekibiyle görüşerek tedaviyi başlatabilirsiniz.
Alt Çene Kayması Belirtileri Nelerdir?
Kişilerde alt çene kayması bir uzmana görünmeden belirtileri ile kendisini belli edebilmektedir. Bu belirtiler arasında fotoğraflarda çene yamukluğu, konuşma zorluğu başlıca görülmektedir. Ancak devamında röntgen gibi görüntülemelerle kontrol edilerek tanı koyulması gerekir. Genel itibarıyla çene yamukluğu nasıl anlaşılır konusunda şunlara dikkat edebilirsiniz:
- Dışardan fark edilen görünümde değişimler,
- Çenenin sağ veya sola doğru kayması,
- Konuşma esnasında zorluk yaşama,
- Doğru telaffuz için ekstra çaba gösterme,
- Çenenin tamamı ya da belli bölgesinde ağrı hissiyatı,
- Kulak, omuz ve sırt bölgesinde geçmeyen ağrılar,
- Kulakta tıkanıklık.
Fotoğraflarda Çene Yamukluğu Tanı Koymak için Yeterli mi?
Tek başına yüz asimetrisi çene yamukluğu tanısı almak için yeterli değildir. Belirtiler arasında yer alsa da resmi tanı koymak için bir uzman hekimin kişiyi incelemesi gerekir. Hastanın hikayesinin dinlenmesi, manuel kontroller ve radyolojik görüntülemeler sonucu ancak tanı koyulabilir. Tanı geldikten sonra da tedavi çalışmalarına başlanır.
Alt Çenenin Sağa Kayması Ne Gibi Sorunlar Yaratır?
İlk etapta özellikle fark edilmesi zor çene problemlerinde hastaların durumu anlaması zor olabilir. Üst ve alt çenenin sağa ya da sola kayması ileride ne gibi problemler yaratır anlamak bir komplike gelecektir. Halbuki sadece çeneyi etkileyen bir durum olmadığı gibi fiziksel değişim dışında psikolojik etkileri de vardır.
Fiziksel Etkileri
Fiziksel olarak çenenin yapısındaki değişim, hastaların hayatında fark edilebilir bir durum yaratır. Önde, sağa veya sola kaymalar dışarıdan kolay fark ediliyorsa asimetri yaratır. Fakat durum bununla da sınırlı kalmaz. Çünkü çene kemiği ve kasları; kulak, omuz, sırt gibi bölgeleri de etkiler. Hastaların çoğu zaman çene yamukluğu sebebiyle bu bölgelerinde problemler yaşanır.
Psikolojik Etkileri
Hastaların çene ameliyatı fiyatları araştırması ve sonrasında tedaviye başlama isteği çoğu zaman psikolojik sebeplere dayanır. Özellikle çocukluk ve ergenlik döneminde daha fazla dışarıdan etkilenmek mümkündür. Çevrenin bakışları, yorumları ve hatta dışlaması gibi unsurlar ortaya çıkacaktır.
Psikolojik anlamda bireyin özgüvenini kaybetmesi, içine kapanması hatta konuşmak istememesi gibi sorunlar ortaya çıkar. Tüm bunlar fiziksel bir rahatsızlıktan kaynaklanır ve sonrasında toparlamak zor olabilir. Bundan dolayı çene yamukluğu belirtileri görüldüğünde kısa sürede tedaviye başlanması büyük önem arz eder.
Çene Yamukluğu Hakkında Sık Sorulan Sorular
Prof. Dr. Celal Çandırlı olarak kliniğimize başvuran hastalarımızdan çene yamukluğu konusunda farklı sorular almaktayız. Çene yamukluğu kapsamında en çok merak edilen soru ve cevapları şu şekildedir:
1 – Çene Yamukluğu Düzelir mi?
Evet, düzelir. Alanında uzman olan doktor ve cerrahlar sayesinde var olan çene yamukluğu giderilerek çenenin istenen forma oturması sağlanacaktır. Cerrahi müdahaleler ya da egzersizler bu konuda yardımcıdır.
2 – Çene Eğriliği Nasıl Düzelir?
Kişinin çenesinde oluşan eğrilik miktarına göre değişiklik gösterir. Düşük seviyede eğrilik varsa egzersiz önerilebilir. Ancak ileri yaşta olanlar ya da yüksek seviyede eğriliği bulunanlar için çene yamukluğu cerrahi müdahalesi yapılması gerekir.
3 – Çene Düzeltmek için Ne Yapmalı?
Öncelikle hastanın bir uzmana görünmesi daha sonra tedavisini planlaması gerekir. Çene yamukluğu evde kendiliğinden düzelmez. Bunun yerine uzman hekimler ile tedavi sürecini yönetmek, kısa sürede reaksiyon almak şarttır.