Zygoma implant ile tam ağız restorasyonu elmacık kemiğine implant yerleştirilmesi ile diş eksikliğinin giderilmesi işlemidir. Bu işlemde amaç diş eksikliğinin kalıcı bir şekilde yok edilmesidir. Bu nedenle elmacık kemiğinin güçlü yapısından faydalanılır. Diğer implant uygulamalarına göre farklı hatta biraz daha karmaşık olan bu süreç alanında uzman ve bilgili kişiler tarafından uygulanmalıdır.
Zygoma İmplant ile Tam Ağız Restorasyonu Aşamaları Nelerdir?
Zygoma implant ile tam ağız restorasyonu aşamaları diğer uygulamalara göre biraz karışıktır. Bu uygulama mutlaka alanında uzman kişiler tarafından yapılmalıdır. Bu işlem sürecinde danışanlara protez çene hazırlanmakta ve süreç bu şekilde ilerlemektedir. Zigoma implant nasıl yapılır aşamalarını tablodan inceleyebilirsiniz.
Zygoma İmplant Nasıl Yapılır? | |
İlk olarak hastanın bu işlem için uygun olup olmadığına karar verilir. | Yapılan muayene ve tetkiklerden sonra izlenecek olan yol hakkında bilgi verilir. |
Cerrahi işlemden önce genel veya lokal anestezi uygulanır. Bu sayede hissedilecek olan ağrı ve acının önüne geçilmiş olur. | İşlem sırasında ağız içinden bir kesi açılır ve bu kesiden elmacık kemiklerine ulaşım sağlanır. |
Planlanan şekilde implantlar yerleştirilir. | Yerleşim açısına dikkat edilerek işlem tamamlanır. |
Bu işlem bitince implant vidalarının yerleştirildiği yerlerin iyileşmesi amacıyla geçici diş protezleri takılır. İyileşme işleminden sonra ise asıl protezler yerleştirilir.
1 – Zygoma İmplant ile Tam Ağız Restorasyonu Ne Kadar Sürede İyileşir?
Zygoma implant ile tam ağız restorasyonu işlemi cerrahi bir işlemdir. Bu yüzden bu işlem sonrası dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Bunları şöyle sıralamak mümkündür:
- Ameliyat sonrasında yiyecek ve içecekler çok sıcak bir şekilde tüketilmemelidir.
- Anestezinin etkisi tam olarak geçmeden katı besinler tüketimi yapılmamalıdır.
- Ameliyat sonrası ilk 24 saat buz uygulamasına devam edilmelidir.
- İmplant yerlerinin iyileşmesi amacıyla geçici protezlerin kullanıldığı süre içerisinde doktorun verdiği beslenme listesine uyulmalıdır. Bu süre genel olarak 3 ay olarak belirlenir.
- Asıl protezler takılana kadar yumuşak besinler tüketilmelidir. Burada amaç implantların kaynamasını sağlamaktır. Sert besinler tüketildiği takdirde kayma gibi durumlarla karşı karşıya kalınabilir.
Bu süre sonunda kalıcı protezler takılır. Bu protezler gerçek dişleriniz kadar kullanışlı olacak şekildedir.
2 – Tedavinden Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Zygoma implant ile tam ağız restorasyonu işlemi için yapılacak ön hazırlıkta hassas teşhis ve prosedür aşamaları mevcuttur. Hastanın tomografisi alınmalı ve zygoma bölgesi adı verilen üst çenesinin anatomik yapısının incelemesi yapılmalıdır. Zygoma implant uygulamasından önce mutlaka bir kulak burun boğaz uzmanının muayenesi gereklidir.
Çünkü zygoma implant ile tam ağız restorasyonu yapılırken hastaların sinüs bölgesinde herhangi bir patolojinin olup olmaması tedavinin yapılabilmesi için önem taşımaktadır. Bu implant tedavisinin uygulanacağı bölge, sinüs bölgesinin oldukça yakınında yer alır. Bu aşamaların hepsi tamamlandıktan sonra işlemin yapılacağı gün ve saate karar verilir ve uygulamaya başlanır.
3 – Elmacık Kemiği İmplantının Özellikleri Nelerdir?
Zygoma implant ile tam ağız restorasyonu tedavisi elmacık kemiklerine uygulanan bir işlem olduğu için elmacık kemiği implantı olarak da geçer. Bu implantın genel özelliklerine bakıldığında ise şu verilere ulaşmak mümkündür;
- Ortalama olarak 35 ila 50 mm boyutunda olan implantlardır.
- Normal implantlara göre boyları uzundur. Ancak şekil olarak benzerlik gösterir.
- Standart uygulamanın yapılamayacağı danışanlara uygulanır.
Elmacık kemiği implantı fiyatları da oldukça merak edilenler arasında yer almaktadır. Zigoma implant fiyatları diğer implant uygulamalarına göre bir tık fazla olabilir. Ancak fiyatlar birçok etkene bağlı olarak farklılık göstermektedir. Bunlar arasında hekimin deneyimi, işyerinin konumu, hastanın genel durumu ve implant uygulamasının sayısı gibi birçok neden sayılabilir. Konu hakkında detaylı bilgi için Prof. Dr. Celal Çandırlı Diş Kliniği ile iletişime geçebilirsiniz.
4 – Zygoma İmplant Tedavisi Kimlere Uygulanabilir?
Zygoma implant ile tam ağız restorasyonu işlemi öncesi birçok tetkik ve muayene yapılır. Bu tetkikler sonucu uygulama yapılıp yapılmamasına karar verilir. Genel olarak bakıldığında ise uygulama yapılabilecek kişiler aşağıdaki gibidir:
- Uzun zaman implant kullanmış kişilere bu tedavi kolay bir şekilde uygulanabilir.
- Dişini kaybetmiş ve uzun zaman boyunca dişsiz kalmış kişilerde kemik erimesi gibi sorunlar ortaya çıkar. Belirli bir zaman sonra tamamen eriyen bu kemiklerden dolayı normal implant uygulaması yapılamaz hale gelir. Ayrıca protez kullanımı zahmetli olacağı için bu hastalarda zygoma implant uygulaması tercih edilir.
- Dişini bir kaza veya rahatsızlık sonucu erken yaşta kaybedenler için bu tedavi uygulanır.
- Bazen diş kayıpları genetik sebeplerden de kaynaklanır. Bu tarz hastalara da zygoma implant tedavisi uygundur.
- Hastanın üst çenesinin implant yapmaya elverişli olmaması durumunda bu uygulama yapılır.
Zygoma İmplant Tedavisinin Avantajları Nelerdir?
Zygoma implant ile tam ağız restorasyonu işleminin avantajlarını şu şekilde sıralamak mümkündür;
- Üst çene kemiği bulunmayan ya da hasara uğramış kişiler protez çene ve protez dişlere sahip olur.
- Çene kemiğinin gücü yeterli olmadığı için implant yaptıramayan hastalar elmacık kemiklerine uygulanan bu işlem sayesinde protez diş uygulaması yaptırabilir.
- Kemik erimesi gibi sağlık problemi olanların implant yapmasına olanak sağlar.
- Çenesini kaybeden hastalara da bu uygulama yapılır.
Zygoma İmplant Tedavisinin Dezavantajları Nelerdir?
Her cerrahi işlemin olduğu gibi zygoma implant ile tam ağız restorasyonu işleminin de eksi yönleri vardır. Bunlar hakkında bilgi sahibi olarak bu işlemi yaptırmaya karar vermekte fayda vardır. Zigoma implant yaptıranlar yorumları gibi sayfaları incelediğinizde işlem süresinin uzun ve zahmetli olduğu yorumlarına denk gelebilirsiniz. İyileşme süreci kişiden kişiye değişebilse de ortalama olarak 1 ila 3 ay gibi sürmektedir.
Bunun yanı sıra işlemden sonra farklı komplikasyonlar da ortaya çıkabilmektedir. Bunlar genelde ilk bir yıl içinde gerçekleşmektedir. Ayrıca zigomatik implant fiyatları incelendiğin farklı değerlemelerin olduğunu da belirtmek gerekir. Tedavi sürecinde ise beslenmeye özellikle dikkatli olunmalıdır. Eğer bir kırık durumu varsa uygulama yapılan doktora mutlaka gidilmesi gerekir. Yoksa hafife alınan bu durum implant kaybına yol açabilir.
Zygoma Tedavisi Sonrası Ortaya Çıkabilecek Komplikasyonlar Nelerdir?
Zygoma implant ile tam ağız restorasyonu uygulaması sonrası bazı komplikasyonlar oluşabilir. bunlar genelde işlem yapıldıktan sonra ilk bir yıl içinde ortaya çıkabilmektedir. Bu komplikasyonlar arasında en büyük komplikasyon olarak implant kaybı sayılabilir.
İkinci sırada ise osseointegrasyon sayılır. Bu durum implant yüzeyinin kemik dokusu ile bütünlüğünün bozulması anlamına gelir.
Zygoma implant ile tam ağız restorasyonu tedavisi ile oluşabilecek bir diğer komplikasyon ise sinüslerin bütünlüğünün bozulmasıdır bunun yanı sıra sinüslerde açılma da olabilmektedir. Bu açılma ilerleyen zamanlarda patoloji oluşumuna sebep olmaktadır. Herhangi bir komplikasyon durumunda uygulama yapan uzman ile iletişime geçmeli ve durumu aktarmalısınız.
Zygoma İmplant ile Tam Ağız Restorasyonu ile İlgili Sık Sorulan Sorular
Zygoma implant ile tam ağız restorasyonu ile ilgili olarak merak edilenlere aşağıdan ulaşabilirsiniz.
1 – Zigoma Nedir?
Zigomatik implant nedir hususu en çok araştırılanlar arasında yer almaktadır. Bu tedavi yöntemi, üst çene kemiği yoğunluğu yetersiz olan hastaların elmacık kemiklerine implantların yerleştirilmesini kapsar. Zygoma implant ile tam ağız restorasyonu işleminde kullanılan implantlar diğer implantlara göre daha uzun olur.
2 – Zygoma İmplant Başarı Oranı Nedir?
Zigomatik implant ekşi gibi platformlarda bu işlemi yaptıranların yorumlarını inceleyebilirsiniz. Bu işlem alanında uzman kişiler tarafından yapılması koşuluyla başarı oranı oldukça yüksek bir uygulamadır.
3 – Zigomatik İmplant Alt Çene Uygulaması Yapılır mı?
Bu uygulama üst çeneye implant yapılamadığı durumlarda bir alternatif olarak devreye giren bir uygulamadır.
4 – Tüm Ağız İçin Kaç İmplant Gerekir?
Hiç dişi olmayan bir hastaya 6 veya 13 arasında implant uygulanır. Genel olarak üst çene için 4 ila 8; alt çene için ise 2 ile 6 arası implant takılmaktadır. İmplant sayılarının farklı olması hastaların çene yapıları ve yapılacak olan protezlerin çeşidi gibi sebeplerden değişiklik gösterir.
5 – Çene Kemiği Olmayana İmplant Yapılır mı?
Bu tarz hastalar zygoma implant tercih edilir.