Çene cerrahisi uzmanı; ağız, diş ve çene kemikleri ile yüz bölgesindeki yaralanmaların, hastalıkların ve deformitelerin tanısı ile tedavisini gerçekleştiren doktorlardır. Bir diş hekimliği uzmanlık alanı olan çene cerrahisi, yurtdışında Oral ve Maksillofasiyal Cerrahi olarak tanımlanır.
Çene cerrahları, diş hekimliği fakültesindeki 5 yıllık eğitimi tamamlayıp, mezun olduktan sonra uzmanlık eğitimi alırlar. Ağız, yüz ve çene cerrahisi uzmanı eğitimini tamamlayanlar, çene cerrahı olarak görev yaparlar. Bu uzmanlar, çene kemikleri ve dişlerdeki ciddi sorunların cerrahi yöntemlerle giderilmesine yönelik tedaviler uygularlar. Yazının devamında, çene cerrahisi uzmanı ile merak edilen diğer detayları bulabilirsiniz.
Çene Cerrahisi Uzmanı Kimdir?
Çene cerrahisi uzmanı; ağız, çene ve yüz bölgesinde yer alan kemik ve yumuşak dokularla ilgili rahatsızlıkları ve deformiteleri teşhis edip, cerrahi yöntemlerle tedavi eden doktorlardır. Diş hekimliğinin uzmanlık alanlarından biri olan çene cerrahisi, hastaların ağız ve diş bölgelerindeki fonksiyonel ve estetik sorunların giderilmesine yönelik tedaviler gerçekleştirir.
Çene cerrahisi, ilk bakışta tıp fakültelerinden mezun olan doktorlara yönelik bir uzmanlık alanı gibi görünür. Ancak bu uzmanlık alanı, diş hekimliği fakültesine aittir. Buna karşın söz konusu alandaki uzmanlar, diş hekimliği eğitimine ek olarak ileri derece tıp ve cerrahi eğitimi de alırlar. Öyle ki, söz konusu eğitimler 4-6 yıl sürer ve bu süreci başarı ile tamamlayanlar çene cerrahisi uzmanı olurlar.
Ağız, Çene Cerrahisi Ne Yapar?
Çene cerrahisi uzmanı; ağız, çene ve yüz bölgesinde meydana gelen deformitelerin, yaralanmaların ve farklı rahatsızlıkların tedavisini cerrahi yöntemlerle yapan doktorlardır. Bu uzmanlık alanı, hastalara yönelik estetik ve fonksiyonel çözümler sunar. Diş hekimliği ile genel cerrahinin bir birleşimi olarak kabul edilen bu uzmanlık alanı, geniş yelpazede tedavi seçeneklerine sahiptir.
Ağız, diş ce çene cerrahisinin uygulamış olduğu tedavilerden bazılarına ilişkin detaylar, aşağıda bulunan tabloda gösterilmiştir:
Tedaviler | Açıklama |
Gömülü Dişler | Tam sürmemiş ve yumuşak dokunun içinde kalmış dişlerin çekimini gerçekleştirirler. Özellikle gömülü 20’lik dişlerin cerrahi olarak çıkarılmasını sağlarlar. |
Çene Kırıkları | Travmalara bağlı olarak oluşan çene kırıklarını cerrahi işlemle tedavi ederler. Bu tedavi sırasında yüzün estetik görünümünün korunmasına da odaklanırlar. |
Çene Deformiteleri | Çene ve yüzdeki şekil bozukluklarının tedavisini yine cerrahi yöntemlerle gerçekleştirirler. |
Tümörler | Ağız, çene ve yüz bölgesinde oluşan tümörleri çıkarırlar. |
Çene Eklemi | Temporomandibular eklemde (TME) meydana gelen bozuklukların tedavisini yaparlar. |
Çene Estetiği | Çene ve yüz bölgesinin yeniden şekillendirilmesine yönelik tedaviler sunarlar. |
Zigomatik İmplant | Zigoma implant tedavisi ile elmacık kemiklerine dental implantlar yerleştirir ve diş eksikliklerini giderirler. |
Çene cerrahisi uzmanı tarafından uygulanan başlıca tedaviler bu şekildedir. Bunlara ek olarak diş hekimlerinin uyguladıkları tedaviler konusunda da uzmanlığa sahip olduğu unutulmamalıdır.
Çene Cerrahisi Uzmanı Hangi Hastalıklara Bakar?
Çene cerrahisi uzmanı, ağız, diş ve çene bölgesinde meydana gelen kemik ve yumuşak doku rahatsızlıklarına bakar. Çeşitli hastalıklar, yaralanmalar ve deformiteler, bu uzmanların tedavi edeceği alanda yer alır. Ağız, diş ve çene cerrahisi uzmanının baktığı hastalıklardan bazıları, aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Çene kırıkları ve travmaları
- Kist ve tümör oluşumları
- Temporomandibular eklem bozuklukları
- Gömülü dişler
- Dudak ve damak yarılmaları
- Kemik nekrozu
- İmplant uygulamaları (Dental ve zigomatik implantlar)
- Diş problemleri
- Ağız içindeki yara ve enfeksiyonlar
- Yüzde oluşan asimetri
- Uyku apnesi
- Alt ve üst çenedeki uyumsuzluklar
Bu hastalıklar ve genel diş sağlığı için çene cerrahisi bölümüne başvurulabilir. Ayrıca doğuştan gelen çene ve diş problemlerinin tedavisini de yine çene cerrahisi uzmanı gerçekleştirir. Söz konusu tedavilerin istenen sonucu vermesi için mutlaka deneyimli cerrahlar tercih edilmelidir.
Çene Cerrahisi Uzmanı Nasıl Seçilir?
Çene cerrahisi uzmanı seçimi, tedavinin başarısı ve hasta beklentilerinin karşılanması noktasında büyük bir öneme sahiptir. Ağız, diş ve çene bölgesine yönelik cerrahi işlemler, son derece hassas olduğundan ve önemli sonuçlar doğurduğundan, doktor seçimi büyük bir özenle yapılmalıdır. Çene cerrahı seçerken dikkat edilmesi gereken hususlar şunlardır:
1 – Uzmanlık ve Deneyim
Bu alanda görev yapan doktorlar, ilk olarak diş hekimi olurlar ve ardından aldıkları uzmanlık eğitimi ile çene cerrahı olarak görev yapmaya başlarlar. Söz konusu eğitimlerin ardından ise uzmanlar, farklı alanlara yoğunlaşarak uzmanlıklarını geliştirirler. Örneğin; ortognatik cerrahi alanında uzmanlaşmak için farklı eğitimler alabilirler ve bu alana yönelik tedavilere ağırlık vererek deneyimlerini artırabilirler.
2 – Hastane
Doktor seçimi kadar hastane veya klinik seçimi de önemlidir. Hastaların bulunduğu ilde ağız, diş ve çene cerrahisi hastanesi varsa önceliğin bunlara verilmesi gerekir. Zira bu hastanelerde birçok çene cerrahı görev yapar ve modern tedavi yöntemleri kullanılır. En zorlu vakalara dahi cerrahi çözümler üretilir.
Hastanelerin steril olması, tıbbi donanımının bulunması, acil durumlar için yeterli desteği sağlayacak yetenekte olması çok önemlidir. Bu tür hastanelerde görev yapan başarılı doktorların hasta beklentilerine yanıt verme olasılığı daha yüksektir. Söz konusu hastanelerde muayene olmak için ağız, diş ve çene cerrahisi randevu al seçeneği kullanılabilir.
3 – Hasta Yorumları
İnternetin yaygınlaşması ile birlikte insanlar, hastalıklarına ve tedavi süreçlerine ilişkin değerlendirme ve yorumları çok daha kolay bir şekilde paylaşır. Bu yorumlar objektif bir bakış açısı ile incelenerek doktorların başarı oranları ve hastalara yaklaşımları ile ilgili fikir edinilebilir. Ayrıca çene cerrahisi uzmanı seçiminde doktorların daha önceki tedavilere ilişkin referansları da önemlidir.
4 – Tedavi Yöntemleri
Bu alanda uygulanacak farklı tedavi yöntemleri vardır. Başarı oranı yüksek, iyileşme süreci kolay ve hızlı olan yöntemler, hastalar açısından ciddi bir avantaj oluşturur. Bu türden tedavileri uygulayan uzmanlara öncelik verilmelidir.
5 – Başarı Oranı
Her ne kadar doktorların başarı oranına net şekilde ulaşmak mümkün değilse de bu yönde bilgi istenmelidir. Ayrıca daha önceki hastalara ilişkin bilgi de alınabilir. Varsa önceki ve sonraki fotoğrafları incelenerek, başarı oranına dair fikir edinilebilir.
Prof. Dr. Celal Çandırlı, aldığı eğitimlerle ve edindiği deneyimlerle öne çıkan çene cerrahisi uzmanı seçeneklerinden biridir. Çene, diş ve yüz bölgenizdeki rahatsızlıkların tedavisi hakkında bilgi almak için bizimle dilediğiniz zaman iletişime geçebilirsiniz.
Çene Cerrahisi Uzmanı ile İlgili Sık Sorulan Sorular
Çene cerrahisi uzmanı hakkında sık sorulan sorular ve bunların yanıtları aşağıda yer almaktadır.
1 – Çene Cerrahisi Nedir?
Çene cerrahisi; ağız, diş, çene ve yüz bölgesindeki hastalıkların, yaralanmaların ve deformitelerin teşhis ve tedavisini gerçekleştiren bir diş hekimliği alanıdır. Oral maksillofasiyal cerrahi olarak da isimlendirilen bu uzmanlık alanı, fonksiyonel ve estetik problemlere yönelik cerrahi tedaviler gerçekleştirir.
2 – Ağız Diş Çene Cerrahisi Ne İş Yapar?
Çene cerrahisi uzmanı; çene kırıkları, gömülü dişler, yüz bölgesindeki tümörler, TME eklem bozuklukları ve yüzdeki estetik problemlere yönelik cerrahi tedaviler uygularlar. Ayrıca dental implantlar ve zigomatik implantlarla da diş eksikliklerini kalıcı olarak giderirler.
3 – Çene Cerrahisi Uzmanı Hangi Hastalıklara Bakar?
Çene cerrahisi, bir diş hekimliği uzmanlık alanı olduğu için diş sağlığı ile ilgili tüm hastalıklara bakarlar. Ancak cerrahi tedavi gerektiren rahatsızlıklar için bu bölüme gelinmesi gerekir. Ayrıca çene ve yüz bölgesindeki yaralanmalar ve deformiteler de bu uzmanlık alanının kapsamındadır.
4 – Türkiye’deki En İyi Çene Cerrahları Kimlerdir?
Türkiye’nin en iyi çene cerrahisi uzmanı olarak nitelendirilecek çok sayıda doktor vardır. Bunların tamamının ismini saymak mümkün değildir. Bu isimler, aldıkları eğitimler, edindikleri deneyimler ve uyguladıkları tedavilerdeki başarı oranı ile öne çıkarlar.
5 – Ankara’da Çene Cerrahisi Olan Hastaneler Hangileri?
Ankara’da en iyi çene cerrahisi doktorları, farklı hastanelerde görev yaparlar. Şehir hastaneleri, özel hastaneler, özel klinikler ve üniversite hastaneleri bunların başında gelir. Bu hastanelerle iletişime geçerek, görev yapan çene cerrahları hakkında bilgi alınabilir.