Çene estetiği (genioplasty); çene ucunu şekillendirmek ve yüzün genel görünümünü iyileştirmek için gerçekleştirilen prosedürlerdir. Bu prosedür, fiziksel görünümü iyileştirdiği gibi kişilerin özgüvenini de olumlu etkiler. Ayrıca sadece estetik sonuçlara sahip olmayan bir operasyondur. Çene yapısında doğuştan gelen ve sonradan oluşan bozuklukların düzeltilmesinde de etkili sonuçlar verir. Makalenin devamında çene estetiği ile ilgili merak edilen detaylara ulaşabilirsiniz.
Çene Estetiği (Genioplasty) Nedir?
Çene estetiği, çenenin genel görünümünü iyileştirmek ve yapısını değiştirmek için gerçekleştirilen cerrahi işlemlerdir. Genioplasti olarak da ifade edilen bu işlem, temelde çene ucunu hedefler. Alt çene ile çene ucunun yeniden şekillendirilmesi gerektiğinde, söz konusu prosedüre başvurulur. Her ne kadar ismi estetik olsa da bu işlemin aynı zamanda fonksiyonel sonuçları da vardır.
Çene ucu estetiğinin kendi içerisinde farklı türleri vardır. Bunlara ilişkin genel detaylar, aşağıdaki tabloda yer almaktadır:
Genioplasty Türleri | Açıklama |
Sliding Genioplasty | Bu prosedürde çene kemiğinin kesilerek istenilen konuma kaydırılması hedeflenir. Çene boyutunun çok büyük veya küçük olduğu vakalarda tercih edilir. Çene ucu asimetrisini düzeltme konusunda da etkili sonuçlar verir. |
Çene Küçültme | Çıkıntılı ve büyük boyutlu çenenin küçültülmesi için uygulanır. Çene kemiğinin bir kısmı kesilerek çıkarılır veya törpülenerek küçültülür. Böylece yüz hatlarının kendi içinde uyumu olması sağlanır. |
Çene Büyütme | Çenenin hacminin artırılması için uygulanan bir prosedürdür. Küçük ve zayıf bir çene hattı, implantlar kullanılarak daha belirgin hale getirilir. |
Hastaların estetik ve fonksiyonel sorunları dikkate alınarak, bu prosedürlerden uygun olan tercih edilir.
Çene Estetiği (Genioplasty) Nasıl Yapılır?
Çene cerrahisi uzmanları tarafından yapılan bu operasyonda, ilgili bölgenin yeniden şekillendirilmesi, estetik ve fonksiyonel problemlerin giderilmesi hedeflenir. Prosedür, kendi içerisinde farklı aşamalardan meydana gelir. Bu aşamalara ilişkin detaylar aşağıdaki gibidir:
- Çene estetiği ameliyatı, genel anestezi altında yapılır ve hastalar bu süreçte en ufak bir ağrı duymazlar.
- Genel anestezi altına alınan hastaların ağız içinden kesiler açılar. Bu kesiler üzerinden işlem yapılacak olan kemiklere ulaşılır. Kesilerin ağız içinde olması, görünür yerlerde yara izi kalmasının önüne geçer.
- Daha önce yapılan planlamaya göre çene kemikleri yeniden şekillendirilir. Burada kemiklerin kesilmesi, törpülenmesi ve küçültülmesi gibi işlemler yapılır. Ayrıca hacim kayıpları söz konusu ile silikon veya medpor yüz implantları kullanılarak, hacim kaybı giderilir. Kemiklerin yeniden birleştirilmesi sürecinde titanyumdan yapılan plaklar ve vidalar kullanılır.
- Yeniden şekillendirme sürecinin tamamlanmasının ardından açılan kesiler kapatılır. Kesilerin kapatılmasında eriyen dikiş yöntemi tercih edilir ve daha sonraki süreçte dikişlerin alınması gerekmez.
Bu prosedür, hastalara göre planlanır. Her hasta için buradaki aşamaların detayları farklılık gösterir. Bazı vakalarda süreç çok kısa sürede tamamlanırken, bazılarında ise operasyon 4-5 saat sürebilir. Ayrıca yapılan planlama kapsamında çene ile birlikte yüzün diğer bölümlerine yönelik estetik operasyonlar da yapılabilir.
Hangi Durumlarda Çene Estetiği Gerekir?
Çene estetiği, bazı durumlarda bir tercihten daha çok zorunluluk haline gelebilir. Son derece etkili sonuçları olan bu prosedürün tercih edildiği durumlara ilişkin detaylar aşağıdaki gibidir:
1 – Estetik Endişeler
Çene ucundan kaynaklı estetik problemler, bu prosedürün akla geldiği durumların başında gelir. Yüzün geneline göre bu bölgenin daha büyük olması, çene hattındaki zayıflıklar ve asimetri nedeniyle çene estetiği gerekir. Uygulanacak işlemler sayesinde yüz veya çene hatları iyileştirilir ve hastanın estetik kaygıları giderilir.
2 – Çene Uyum Bozuklukları
Alt ve üst çene arasındaki uyum bozuklukları nedeniyle kapsamlı cerrahi işlemler yapılır. Bu bağlamda çene ucu da yeniden şekillendirilir. Alt çenenin çok önde veya geride olması, dişlerin yanlış hizalanması, konuşma ve çiğneme fonksiyonlarındaki bozukluklar söz konusu ameliyat ile kalıcı olarak giderilir. Böylece hastaların yaşam kaliteleri artırılır.
3 – Fonksiyonel Problemler
Çenedeki sorunlar, bazı fonksiyonel problemlerin de nedeni durumundadır. Çenedeki sorunlardan dolayı solunum yolu daralabilir ve buna bağlı olarak da uyku apnesi ve horlama gibi fonksiyonel problemler ortaya çıkabilir.
4 – Doğumsal Anomaliler ve Travmalar
Doğuştan gelen veya travmaya bağlı olarak sonradan oluşan deformiteler de çene estetiği ameliyatlarını gerektirir. Deformitelerin ve sorunun boyutuna bağlı olarak söz konusu ameliyatların kapsamı değişir.
Her bireyin durumu özel olarak değerlendirilmektedir. Hangi hastalar için bu işlemin gerekli olduğuna, uzman doktor karar verir. Hastaların da bu noktadaki görüşleri alınır. Ayrıca bu prosedürün uygulanması için hastanın genel sağlık durumunun uygun olması gerektiği unutulmamalıdır.
Çene cerrahisi alanında önemli bir deneyime sahip olan Prof. Dr. Celal Çandırlı, hangi hastaların bu tedaviye ihtiyacı olduğuna kapsamlı bir değerlendirme sonrasında karar verir. Genioplasty hakkında daha fazla bilgi almak için profesör ile dilediğiniz zaman iletişime geçebilirsiniz.
Çene Ucu Estetiği Riskleri Nelerdir?
Ortognatik cerrahi tarafından gerçekleştirilen bu prosedür, önemli avantajlarına ve faydalarına karşın bazı riskleri de barındırır. Öne çıkan risklere dair detaylar, aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Enfeksiyon
- Kanama ve hematom
- Beklentilerin karşılanmaması ve revizyon ameliyatı ihtiyacı
- Sinir hasarı (Kalıcı veya geçici yüz felci)
- Şişlik ve morarma
- Ağrı
- Yüzde asimetri
- Yara izleri
- Çene ve diş problemleri
- Anestezi kaynaklı komplikasyonlar
- Çiğneme ve konuşma zorlukları
Bu riskler, deneyimli cerrahi seçimi ile minimize edilir. Örneğin; kesi için ağız içi tercih edildiğinde ve özel tekniklerle buradan çene kemiğine ulaşıldığında, yara izi riski tamamen ortadan kalkar. Sonuçların istenildiği gibi olmaması riski ise 3D modelleme ile önemli ölçüde giderilir. Bundan dolayı doktor seçimine özen gösterilmelidir. Ancak operasyondan önce bu tür risklerin olduğu da mutlaka dikkate alınmalıdır.
Genioplasty Sonrasında İyileşme Süreci
Düzeltici çene cerrahisi alanında gerçekleştirilen bu prosedürün kapsamına bağlı olarak iyileşme süreci farklılık gösterir. Operasyondan sonraki ilk günlerde hastalar sadece sıvı gıdalarla beslenir. Kesiler, 7-10 günde iyileşirken, kemiklerin iyileşme süreci ise 4-6 haftayı bulur. Kesin sonuçların ortaya çıkması için hastaların birkaç ay beklemesi gerekir.
Çene Estetiği Fiyatları
Üst veya alt çene estetiği fiyatları; işlemin kapsamına bağlı olarak farklılık gösterir. Hastaların detaylı muayeneden geçmeden fiyatlar hakkında net ve kesin bilgileri öğrenmesi mümkün değildir. Zira şikayetler ve muayeneden elde edilen sonuçlara göre operasyon hastalara özel olarak planlanır. Bu da rakamların değişmesine neden olur.
Çene Estetiği (Genioplasty) Hakkında Sık Sorulan Sorular
Çene estetiği ile ilgili sık sorulan sorular ve bu soruların yanıtları aşağıda yer almaktadır.
1 – Kalıcı Çene Estetiği Nasıl Yapılır?
Kalıcı sonuçlar almak için çene estetiği ameliyatları yapılır. Bu ameliyatlarda çene kemikleri yeniden şekillendirilir veya implantlar kullanılır. Buna bağlı olarak ortaya çıkan sonuçlar büyük oranda kalıcı olur.
2 – Çene Estetiği Fiyatları Ne Kadar?
Kadın veya erkek çene estetiği fiyatları, yapılan işlemin kapsamına bağlı olarak farklılık gösterir. Bu süreçte doktor deneyimi, işlemin karmaşıklığı, kullanılan implantlar ve ameliyatın yapıldığı kliniğin fiyat politikası önemlidir.
3 – Hangi Durumlarda Genioplasty (Çene Ucu Estetiği) Yapılır?
Çene ucunun geride olması, maloklüzyon (kapanış) problemleri, estetik sorunlar ve çene ucunun büyük olması gibi durumlarda çene estetiği prosedürüne başvurulur. Hastaların durumlarına bağlı olarak ameliyatta farklı işlemler yapılır.
4 – Köşeli Çene Estetiği Kimler İçin Uygundur?
Köşeli çene, çoğunlukla maskülen bir görünüm için tercih edilir. Buna bağlı olarak erkeklere daha uygun bir prosedür olarak öne çıkar. Ancak bazı kadınlar da bu prosedürden yararlanarak, estetik problemlerini çözebilirler.
5 – Başarısız Çene Ameliyatı Nasıl Belli Olur?
Ameliyatın başarısız olması, istenen sonuçların ortaya çıkmaması ile belli olur. Yüzde asimetri oluşması ve estetik problemlerin devam etmesi en önemli işaretlerdir. Bunların yanı sıra ameliyat bölgesinde şişlik, kızarıklık ve ağrı gibi belirtiler de ortaya çıkar.