Hidroksiapatit implantlar yapı bakımından insan kemik yapısına çok benzeyen neredeyse birebir olacak şekilde işlenerek deniz mercanlarından üretilir. Hidroksiapatit kemiğin bir bileşeni olarak karşımıza çıkar.
Bazı cerrahi işlemlerde uzmanlar hidroksiapatit implantlar ile tedavi sürecini tamamlar. Hidroksiapatit implantlar gözenekli bir yapıda üretilir ve bu sayede doku entegrasyonu kolay bir şekilde gerçekleşir. Ayrıca bu implantlar yapım aşamasında alerjik olmayan sıvılar içererek üretilir.
Hidroksiapatit İmplantlar Kullanım Alanları Nerelerdir?
Hidroksiapatit implantlar vücutta farklı alanlarda oluşan kayıpları ve estetik kaygıları gidermek için kullanılır. Özellikle yüz ve çene cerrahisi alanında kullanımlarını şöyle sıralamak mümkündür:
- Yanak bölgesi
- Çene ve çene ucu
- Burun dokusu
- Kaş kemiği bölgesi
Katı halde bulunan implantlar gerektiğinde düzeltme amacıyla oyulabilir veya kesilebilir. Vücutta bulunan kemik ve yumuşak dokular, implant yerleştirildikten hemen sonra büyümeye başlar. Bu durumda ise gözenekli bir yapıda olan implantasyonun gözüneklerini doldurarak tutunma işlemini gerçekleştirir. Zaman içinde tam bir emilme durumu görülür. Bu durumda implant doğal kemikle değiştirilir.
1 – Hidroksiapatit İmplantlar Yerleştirme İşlemi Nasıl Yapılır? Aşamaları Nelerdir?
Hidroksiapatit implantlar yerleştirme aşaması için ilk olarak güvenilir ve bilgili bir uzman ile görüşme yapmalısınız. En iyi yüz implant cerrahı olarak alanında ilk sırada yer alan Profesör Doktor Celal Çandırlı ile bu noktada iletişime geçebilirsiniz. Kendisi bilgi birikimi ve deneyimi ile konu ile ilgili bilmeniz gerekenleri size aktaracaktır. İletişim bilgilerine aşağıdaki tablodan ulaşabilirsiniz.
Ulaşım kanalı | Bilgi |
Telefon | +90 552 859 57 67 |
E-posta | [email protected] |
Adres | Fenerbahçe, Bağdat Cad. Selcan Apt. No:208 Kat:3 Daire:4, Kadıköy/İstanbul |
Klinik hafta içi ve cumartesi günleri 09:00 ile 19:00 saatleri arasında hizmet vermektedir. Şikayetinize göre yüz implantları ve uygulamaları hakkında bilgi alabilirsiniz.
İşlemin aşamalarını ise şu şekilde sıralamak mümkündür:
- Uygulama yapılacak bölge antiseptik bir solüsyon sürülerek hazırlanır.
- Lokal anestezi ile bölge uyuşturulur.
- Küçük bir kesi açılır.
- İmplantları yerleştirmek amacıyla bir tünel ya da cep oluşturulur.
- İmplant yerleştirilir.
- Kesi yeri dikilerek implant sabitlenir.
- 5 ila 7 gün sonra dikişler alınır.
2 – Kimlere Uygulama Yapılabilir?
Hidrosiapatit implantlar antialerjik bir sıvı ile hazırlanır. Bundan dolayı birçok insan bu tedaviyi çok iyi bir şekilde tolere eder. Uygulama sonrasında vücut implantları kabul eder ve yumuşak doku ile implant bütünleşir. Yani biyo uyumluluğu yüksek bir implant çeşididir. Ancak yine de vücudun ihtiyacına en uygun tedaviyi bu alanın uzmanı karar vermelidir. Bu noktada prosedürler hakkında daha geniş bir bilgi için hekiminizle görüşebilirsiniz. Her cerrahi işlemin mutlaka artı ve eksi yönleri olabilir ve bunlar kişiye göre de değişebilir. Ortalama bir sonuç çıkarmak gerekirse çok alerjik bir bünye olmadığı sürece bu uygulama herkese yapılabilir.
3 – Ne Kadar Süre Kullanılabilir? Ömrü Ne Kadardır?
Hidroksiapatit implantlar tedavisi kalıcı bir işlemdir. Bu implantın yapısı gözeneklidir. Bundan dolayı hastalar dayanıklı olmadığı gibi yanlış bir düşünceye kapılır. Ancak bu gözenekler implantın yerleştirilmesinden sonra kemik ve yumuşak dokunun büyümesiyle dolar. Zaman içinde kısmen emilerek doğal kemik yerine geçerler. Yani ömür boyu kullanabileceğiniz bir uygulamadır. Bunun yanı sıra hidroksiapatit implantlar şu özelliklerle de sıklıkla tercih edilir:
- Kolay elde edilir.
- Kolay şekillendirilir.
- Enfeksiyona dirençlidir.
- Alerjik reaksiyon gösterme olasılığı minumum düzeydedir.
- Dokulara kolay entegre olur.
- Hastalık iletme riski yoktur.
- Zaman içinde kemik ile yer değiştirir.
4 – Herhangi Bir Yan Etkisi veya Vücuda Zararı Var mıdır?
Hidroksiapatit implantlar genel olarak vücut tarafından iyi tolere edilir. Hastalık iletme gibi bir durumu yoktur. Bu yüzden hidroksiapatit implantlar güvenli implantlar arasında kabul edilir.
Ancak ne kadar iyi tolere edilse de bu bir cerrahi işlemdir. Bundan dolayı implantasyon işleminden hemen sonra biraz rahatsız olabilirsiniz. Bu genelde hafif şişlik, ağrı ya da uyuşukluk tarzında kendini belli eder. Ancak bu durumlar genel olarak bir hafta gibi bir sürede tamamıyla geçer.
Bunun yanı sıra hidroksiapatit implantlar ile tedavide nadir olarak görülse de aşağıdaki komplikasyonlar ortaya çıkabilir:
- İmplant bölgesinde enfeksiyon oluşumu
- Ekstrüzyon (implantın bir kısmı deriden çıkması durumu)
- İndurasyon (ameliyat yapılan bölgenin sertleşme görülmesi)
- Seroma (cildin altında yoğun sıvı kesesinin oluşması)
- Yetersiz iyileşme(iyileşmede yavaşlık, beklenenden geç iyileşme)
- Aşırı ya da yetersiz düzeltme işleminin yapılması
Bu şikayetlerin oluşmaması adına doktorunuzun öneri ve uyarılarını mutlaka dikkate almalısınız. Aksi bir durumda hekiminize başvurmalı ve kontrollerinizi aksatmamalısınız.
Sık Sorulan Sorular
Hidroksiapatit implantlar konu ile ilgili olarak sık sorulanlara aşağıdan ulaşabilirsiniz.
1 – Hidroksiapatit Kaplama Nedir?
Nano hidroksiapatit implantlar uygulamaları kemik dokusu cerrahisinde, travmatolojik, çene-yüz, ortopedik ve diş ameliyatlarında boşlukların doldurulmasında kullanılır. Bunun yanı sıra hidroksiapatit nanotoz kullanımı, diş minesinin onarımında ve diş macununa dahil edilmesinde ve ayrıca ağız durulamalarında yararlıdır.
2 – Hidroksiapatit Seramik mi?
kabul edilebilen malzeme olarak tanımlanabilmektedir. Hidroksiapatit (HA), kalsiyum fosfatlar, biyoaktif cam ve cam-seramikler gibi malzemeler kompozit esaslı biyoseramik malzemelerdir.
3 – Hidroksiapatit Dolgu Nedir?
Hidroksiapatit implantlar kısaca laboratuvar koşullarında elde edilen, yarı kalıcı özellik gösteren, alerjenik özellik taşımayan biyo-uyumlu bir dermal dolgu maddesi olarak tanımlanabilir.
4 – Seramik Dolgu Ne Kadar Dayanır?
Seramik dolgu yaklaşık 10 – 15 yıl kullanılabilir. Dolgunun ömrü, verilen hizmet kalitesine ve kullanım olanaklarına bağlıdır. Uygun, doğru hizmet almak ve ağız sağlığını önemsemek gerekir.
5 – Kalsiyum Hidroksiapatit Zararlı mı?
Kalsiyum yüz dolgularında Hidroksiapatit kaynaklı olan sulandırılmış karboksimetilselüloz solüsyonunda çözülmüş mikroküreler kullanır. Yıllarca diş tedavisi ve ortopedide kullanılmış olan bu maddenin sağlığa herhangi bir zararı yoktur.