Zigoma kırığı; iş, ev ve trafik kazaları sonucu meydana gelir. Yüzün anatomik bütünlüğünü oluşturan kemiklerin zarar görmesi ile bu tür kırıklar oluşur.
Deride açık yaralar olmadan da gelişebilen zigoma kırığı yüzün estetik ve anatomik görüntüsünü etkiler. Kırık tedavileri hasarın boyutu ve konumuna bağlı olarak değişiklik gösterir. Bu nedenle yüz kırıklarında hızlı ve etkili müdahale önemlidir.
Zigoma Kırığı Nedir?
Yüz travmaları sonucunda meydana gelen zigoma kırığı; yüzün işlevini ve estetik görünümünü kötü etkileyen bir durum olarak ortaya çıkar. Bu rahatsızlık sonucunda; burun, alın, elmacık kemikleri, göz çevresi, üst ve alt çene kemikleri de zarar görebilir.
Dolayısıyla hastalığın tedavisi için, kapsamlı bir tedavi planı yapılır. Yani öncelikle yüzdeki hasar değerlendirilir ve buna uygun bir tedavi gerçekleştirilir.
Zigoma Kırığı Belirtileri Nelerdir?
Zigoma kırığı, çeşitli sebeplerden dolayı ortaya çıkabilmektedir. Söz konusu kırığın belirtileri, yüz bölgesinde bulunan diğer kemiklerin hasar görmesi sonucu ortaya çıkan belirtilerinden farklı olmaktadır. İşte, en sık görülen zigoma kırığı bulguları!
- Şişlik ve morarma: Kırığın oluştuğu bölgede şişlik meydana gelir. Ayrıca bu alanda kızarıklık ve morarma da olabilmektedir.
- Ağrı: Şiddetli bir ağrı yüzde hissedilir. Elmacık kemiği kırığı derecesi ne kadar fazlaysa, ağrı da aynı şekilde şiddetlenir.
- Asimetri: İleri derecede ki kırıklarda, göz ve yüz bölgesinde asimetri oluşabilmektedir.
- Görme sorunları: Çeşitli nedenlerden dolayı meydana gelen yüz kemik kırıkları sonucunda, göz bölgesinde bulunan kaslar olumsuz etkilenir. Dolayısıyla gözün hareket kaslarının bu rahatsızlıktan etkilenmesi, çift görme gibi problemleri ortaya çıkarır. Bunun yanında göz hareketlerinde azalma da oluşur.
- Ağız hareketleri: Söz konusu kırığın sonucunda alt çene hareketi azalabilir. Bunun sonucunda ağzın açılıp kapanma eylemi imkansız hâle gelir ya da kısıtlanır.
Bahsedilen bu belirtiler; kırık zigoma kemiğinin konumuna, büyüklüğüne göre değişir. Ayrıca bu belirtilerin yanında zaman zaman malar bölgede hassasiyet, nazal kanama ve parestezi gibi belirtilerde görülebilmektedir.
Prof. Dr. Celal Çandırlı söz konusu belirtilere sahip hastaların şikâyetlerini dinleyerek, ilk önce fiziki muayene yapar. Daha sonra MR, röntgen ve bilgisayarlı tomografi gibi detaylı görüntüleme yöntemlerini kullanır. Daha sonra zigoma kırığı için en uygun tedavi planını gerçekleştirir.
Zigoma Kırığı Tedavisi Nasıldır?
Hafif düzeydeki zigoma kırığı rahatsızlığında; ilk olarak konservatif tedaviler uygulanır. Yani ağrı kesiciler, kas gevşeticiler, anti iflamatuvar ilaçlar ve soğuk kompres gibi tedavi yöntemleri yapılır. Böylelikle kırığın neden olduğu belirtiler ortadan kaldırılmaya ve azaltılmaya çalışılır.
Cerrahi yöntemde, kırık zigoma kemiği için uygulanan tedavilerden bir tanesidir. Yapılan cerrahi işlemler ile, kırık düzeltilerek anatomik konumlarına döndürülür. Bu işlemde; tel, plak ve vida gibi sabitleyici tıbbi malzemeler tercih edilir. Böylelikle kemiğin hareket etmesi engellenir. Daha sonra kemikler doğru konumda kaynar ve kırık durumu düzeltilir.
Zigoma Kırığı Ameliyatı Var mı?
Açık ve kapalı şekilde kırık zigoma kemiği ameliyatları gerçekleştirilir. Hastaların genel sağlık durumuna bakılarak, öncelik kapalı ameliyata verilmektedir. Çünkü kapalı ameliyatın riskleri açık ameliyata göre daha azdır. Ayrıca iyileşme süresi de daha kısadır. Kapalı ameliyatın uygun bulunmadığı hastalarda ise açık ameliyat yöntemi kullanılır.
Ameliyatta gerçekleştirilen işlemler; kırığın hastada oluşturduğu etkiye ve hasta tarafından istenen beklentilere göre değişiklik gösterir. Yani zigoma kemiği kırığını tedavi ederken; elmacık kemiği dolgusu, göz kapağı estetiği ve burun estetiği ameliyatları da gerçekleştirilebilir. Bu durum söz konusu olduğunda, plastik veya estetik cerrahi uzmanları da ameliyata katılmaktadır.
Ağız – Yüz ve Çene Cerrahisi Kim Tarafından Yapılır?
Ağız, yüz ve çene cerrahisi alanına giren işlemler; çene cerrahisi uzmanları tarafından yapılmaktadır. Çene cerrahisi uzmanları, yüz ve çene bölgesinde oluşan deformitelerin, yaralanmaların ve çeşitli rahatsızlıkların tedavisi ile ilgilenir. Ayrıca hastalar için fonksiyonel ve estetik çözümlerle de sunmaktadırlar.
Prof. Dr. Celal Çandırlı Diş Kliniği’nde; ağız, diş ve çene cerrahisinin uygulamış olduğu pek çok tedavi gerçekleştirilmektedir. Sizde yüz implantları veya başka tedavilerle ilgili prosedür hakkında ya da fiyat detayları için kliniğimiz ile iletişime geçebilirsiniz.
Yüz Kemik Kırıklarının Onarım Yöntemleri
Zigoma kırığı gibi yüz kemik kırıkları ameliyatları, çoğunlukla hastalara genel anestezi altında uygulanır ve oldukça ciddi prosedürleri kapsar. Cerrahi yöntemler ile uygun yerlere ince kesiler atılarak, hasar görmüş alana erişilir. Bu kesiler, estetik durumlar gözetilerek yüzün gizli yerlerine veya ağız içi gibi bölgelere yapılır. Bu şekilde ameliyat izlerinin minimumda kalması hedeflenir.
Kırık kemikleri düzelterek yerlerine oturturken, farklı tespit materyalleri kullanılmaktadır. Bu materyaller şu şekildedir;
- Tel dikişler
- Eriyebilen vida ve plaklar
- Titanyum vida ve plaklar
- Dişlere uygulanan teller ve metal ark
- Vücuttan alınan kemik
- Kadavradan alınan kıkırdak, kemik, kemik tozu ve kemik macunu
- Eksternal fiksatör
- Alo plastik malzemeler yani metil metakrilat, titanyum meş, poröz hidrossiapatit, silikon
Yüz Bölgesinde Oluşan Kırıkların İyileşme Süreci
Yüz Bölgesindeki Kırıkların İyileşme Süreci Detayları | |
Ameliyat sonrasındaki iyileşme süresinde, şişliklerin artması hastalarda beklenen bir durum olarak ortaya çıkar. Yani oluşan şişliklerin tamamen yok olması, 3 veya 4 haftayı bulabilmektedir. | Ancak unutulmamalıdır ki, yüz bölgesindeki kemiklerin iyileşmesi hızlı bir şekilde gerçekleşmektedir. Yani 10 veya 15 gün içinde kemikler kaynama gösterir ve kırık nedeniyle oluşan ağrılar azalır. |
Ameliyat izleri uzman hekimler tarafından; saç derisi, ağız içi veya kirpik altı gibi görünmeyen alanlara yapılmaktadır. Yani iyileşme döneminde ameliyat izi problemi minimal olmaktadır. | Yüz kırıkları bazı durumlarda motor ve duyusal sinirleri etkilediğinden; hastalarda his kaybı, mimik kaslarında felç ve yüzde uyuşukluğa neden olur. Yani ameliyat sonrası iyileşme sürecinde, hem fiziksel hem fonksiyonel iyileşme amaçlanmaktadır. Dolayısıyla hastaların durumu detaylıca takip edilerek, gerekli durumlarda rehabilitasyon programına katılması önem arz eder. |
Sık Sorulan Sorular
Zigoma kırığı ile ilgili merak edilen ve en sık sorulan sorular şunlardır;
1 – Zigoma Kırığı Nasıl Geçer?
Zigoma kırığı çeşitli görüntüleme teknikleri ile tespit edildikten sonra; büyüklüğü ve konumun net bir şekilde belirlenir. Daha sonra uygun görülen hastalarda konservatif tedaviler veya cerrahi müdahale uygulanır. Plastik veya rekonstrüktif cerrahi tarafından uygulanan tedavilerle, hastalığın belirtileri azaltılmaya veya yok edilmeye çalışılır.
2 – Çene Kırığı Kaç Günde Kaynar?
Çeneye alınan bir darbe sonucunda meydana gelen kırık tedavisinde; plak uygulaması, şineleme veya her ikisinin de uygulandığı tedavi kombinasyonları gerçekleştirilir. Bu kırıkların normal iyileşme süresi; 6 veya 8 hafta olmaktadır.
3 – Zigoma Kemiği Nedir?
Elmacık kemiği olarak da bilinmektedir. İnsan kafatasının yanak bölümünde bulunan bir kemik olmaktadır. Tıp literatüründe zigoma olarak adlandırılan bu kemik, yüzün şekillenmesinde etkilidir. Farklı travmalara bağlı olarak zigoma kırığı durumu, hastalarda rastlanabilmektedir.
4 – Elmacık Kemiği Kırılınca Ne Olur?
Hastalarda görülen yüz yaralanmalarında en sık kırılan yer, elmacık kemiği yani zigoma kırığı olmaktadır. Elmacık kemiği kırıkları sonucunda; göz çevresinde şişlik, yanakta asimetri ve deformite, gözde ekimoz ve şaşılık görülebilir.
5 – Zigoma Ark Kırığı Nedir?
Temporal ve zigomatik kemiklerle bağlantılı, yüzün lateralinde bulunan, hafif ve ince konveks bir kemik olan zigoma ark; yüze gelen direk travmalar sonrasında kırılma gösterebilir. İnce bir yapıda olduğu için herhangi bir travmadan kolaylıkla etkilenir. Bu zigoma kırığı türü tedavisinde cerrahi yöntemler kullanılır.
6 – Zigoma Tripod Kırığı Nedir?
Deride açık yara meydana gelmeden, trafik kazası, iş ve ev kazasına bağlı olarak meydana gelebilmektedir. Bu kırık, yüzün anatomisini oluşturan kemiklerin zarar görmesi ile ilişkilendirilir.