Şiddetli kemik kaybı için implant tedavisi, belli şartların sağlanması ile mümkündür. Dental implant tedavisinde temel şart, çene kemiklerinin gerekli yoğunluğa sahip olmasıdır. Ancak kemik erimesi veya kaybı olan hastalar için farklı tedavi seçenekleri vardır. Yazının devamında şiddetli kemik kaybı için implant tedavisi yöntemleri ile ilgili detaylı bilgiler yer almaktadır.
Şiddetli Kemik Kaybı Nedir?
Şiddetli kemik kaybı, çene kemiklerinde farklı nedenlere bağlı olarak yoğunluk azalmasıdır. Bu azalma, hem kemiğin güçsüzleşmesine neden olur hem de boyutunun küçülmesine yol açar. Böyle bir durumda ise bazı diş tedavilerinin uygulanması mümkün olmayabilir.
Çene kemiklerinde meydana gelen bu durumun farklı nedenleri vardır. Başlıca nedenler, aşağıda yer alan tabloda gösterilmiştir:
Nedenler | Açıklama |
Diş Kaybı | En yaygın nedenlerden biridir. Çürüme, yanlış kanal tedavisi gibi nedenlere bağlı olarak dişler kaybedilir. Dişler, etraflarını saran kemik dokusunu sürekli uyarır ve bu dokuların sağlıklı kalmasını sağlar. Dişler kaybedildiğinde bu mekanizma durur ve zamanla erime ve zayıflama meydana gelir. |
Diş Eti Hastalıkları | Çene kemiği erimesine neden olan periodontal hastalıklar, kemik dokusunun yıkılmasına neden olarak bu türden bir etki yapar. Bu yüzden söz konusu rahatsızlıkların hızlı şekilde tedavi edilmesi gerekir. Diş taşı temizliği de bu süreçte önemlidir. |
Travmalar | Çene kemiğinde zayıflama ve erimeye neden olan önemli faktörlerdir. Travmalara yönelik doğru tedaviler uygulanmadığında kemik kaybı yaşanabilir. İlgili durum şiddetli kemik kaybı için implant tedavilerini gündeme getirir. |
Protez Kullanma | Protezler, eksik dişlerin giderilmesi için uygulanan bir tedavidir. Ancak çene kemiğindeki erimeyi durdurma konusunda her zaman başarılı olmayabilir. |
Yaşlılık | Yaşlanmaya bağlı olarak kemik dokusunda zayıflama meydana gelir. Bu, doğal bir sürecin yansıması olarak kabul edilir. |
Beslenme | Kalsiyum ve D vitamini eksikliği, vücuttaki kemikleri zayıflatan bir durumdur ve çoğunlukla yetersiz beslenme kaynaklıdır. Şiddetli kemik kaybı için implant isteyenlerin bir kısmında beslenme sorunlarından kaynaklı kemik erimesi olduğu bilinir. |
Şiddetli kemik kaybı için implant tedavisi uygulanmadan önce bu nedenlerin ortadan kaldırılması gerekir. Aksi durumda implant uygulaması istenen başarıyı vermez.
Dişte Kemik Erimesi Belirtileri
Dişte kemik erimesi, kendisini farklı belirtilerle gösterir. Söz konusu belirtiler, her hastada farklı olabilir. Ayrıca kemik erimesinin arkasındaki nedenler de bu noktada önemlidir. Yaygın olarak görülen çene kemiğindeki erime belirtileri şunlardır:
- Diş etleri geri çekilmeye başlar ve çene kemiği ile diş kökleri görünür hale gelir. Erimenin devam etmesi durumunda dişler sallanır ve en sonunda kalıcı olarak kaybedilir.
- Çene kemiğindeki erimeye bağlı olarak dişler sallanabilir. Bu sallanmaların arkasında çürükler veya farklı nedenler yoktur.
- Diş eti kanamaları çok sık görülmeye başlar.
- Diş köklerinin açığa çıkması veya hava almaya başlaması ile ağrı ve hassasiyet oluşur. Ağrı ve hassasiyet, kişilere bağlı olarak farklılık gösterir.
- Kemik erimesi, hastalıklara bağlı olarak oluştuğunda, bu duruma kötü ağız kokusu eşlik edebilir.
Bu tür belirtiler, eksik dişi olan hastalarda şiddetli kemik kaybı için implant konusunu gündeme getirir. Hastaların ilk olarak erime nedenini ortadan kaldırması, daha sonra ise eksik dişlerini tamamlaması gerekir.
Kemik Erimesi Olan İmplant Yaptırabilir mi?
Şiddetli kemik kaybı için implant tedavisinin nasıl yapılacağına dair farklı yöntemler vardır. İmplant için kemik yoğunluğu kritik öneme sahiptir. Dolayısıyla öncelikle hastaların çene kemiğine yönelik tedaviler uygulanır ve gerekli yoğunluk sağlandıktan sonra implant tedavisine geçilir. Yeterli kemik yoğunluğunun elde edilemeyeceği durumlarda ise zigomatik implant gibi farklı seçenekler değerlendirilir.
Şiddetli kemik kaybı için implant tedavileri vardır. Ancak her hasta, bu tedaviler için uygun aday olmayabilir. Bu süreçte diş hekimi, yapılacak fiziki muayene ve görüntüleme tetkikleri sonuçlarına göre hangi tedavinin uygun olduğuna karar verir.
Şiddetli Kemik Kaybı İçin İmplant Tedavileri
Şiddetli kemik kaybı için implant yöntemleri vardır. Esasında şiddetli kemik erimesi, diş implantı için engeldir. Ancak farklı yöntemler kullanılarak bu engel ortadan kaldırılır. Yaygın bir şekilde kullanılan tedavi yöntemleri şunlardır:
1 – Kemik Grefti (Kemik Tozu Uygulaması)
Kemik grefti uygulaması, bu alandaki en yaygın yöntemdir. Hastanın çene kemiklerine toz formundaki greftler eklenir. Böylece düşük yoğunluk problemi ortadan kaldırılır ve hastalar implant tedavisi için uygun hale gelir. İmplant için kemik grefti yaygın bir uygulamadır. Ancak diş kemik grefti için de çenenin belli bir yoğunluğa sahip olması gerekir. Yani söz konusu yöntem herkes için uygun olmayabilir.
2 – Sinüs Kaldırma
Sinüs lifting olarak da isimlendirilen bu yöntem, şiddetli kemik kaybı için implant tedavileri için bir diğer seçenektir. Üst çeneye yönelik bir uygulamadır. Bu yöntemde sinüs tabanı yükseltilir ve söz konusu bölgeye greftler yerleştirilir. Böylece tedavinin uygulanacağı bir alan oluşturulmuş olur.
3 – Blok Kemik Grefti
Şiddetli kemik kaybı için implant tedavisinde gündeme gelen yöntemlerden biridir. Ancak bu uygulama, çok fazla tercih edilmez. Bu yöntem, alt çeneye yöneliktir ve vücudun uygun bir bölümünden alınan kemiğin çeneye yerleştirilmesi şeklindedir. Büyük kayıpların giderilmesinde tercih edilir.
4 – Zigomatik Diş İmplantları
Zygoma implant ameliyatı, bu alandaki en yaygın yöntemlerden biridir. Hastanın tıbbi amaçla muayene etmesi süreci ile tedavi başlar. Kemik yoğunluğunun yetersiz olması ve greftlerin de istenen sonucu verme konusunda beklentileri karşılamaması durumunda tercih edilir. Bu yöntemde implantlar elmacık kemiğine yerleştirilir. Böylece çenede erime olsa dahi hastalara implant uygulanabilir. Bu prosedür, şiddetli kemik kaybı için implant tedavisini mümkün kılar. Zigomatik implantlar, estetik diş hekimliği kapsamında da uygulanabilir.
Bu yöntemlerin istenen sonucu vermesi için doktor seçimini büyük bir öneme sahiptir. Prof. Dr. Celal Çandırlı, çene cerrahisi ve implant tedavileri alanında büyük bir deneyime sahiptir. Şiddetli kemik kaybı için implant tedavileri hakkında daha fazla bilgi edinmek veya randevu almak için dilediğiniz zaman bizimle iletişime geçebilirsiniz.
İmplant Kemik Erimesi Yapar mı?
İmplant sonrası kemik erimesi oluşması söz konusu değildir. Kemik erimesi tedaviye bağlı olarak oluşmaz. Ancak tedavi doğru olarak yapılmadığında ve ilgili bölgede enfeksiyon gibi farklı rahatsızlıklar oluştuğunda kemik erimesi meydana gelebilir.
Şiddetli kemik kaybı için implant tedavisi, mevcut erimenin durmasına etki eden bir uygulamadır. Kemiğe yapılan uygulama, buranın uyarılmasını ve erimenin durdurulmasını sağlayabilir. İmplant dışındaki tedaviler ise kemik kaybına yol açabilir.
Şiddetli Kemik Kaybı İçin İmplant ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Şiddetli kemik kaybı için implant ile ilgili sık sorulan sorular ve bu soruların yanıtları aşağıda yer almaktadır.
1 – Diş Kemik Erimesi İçin İlaç Var mı?
Sorunun nedenine bağlı olarak farklı ilaçlar reçete edilebilir. Örneğin; D vitamini ve kalsiyum eksikliği için hastalara multivitamin verilebilir. Bu noktadaki kararı, hasta muayenesi sonrasında diş hekimi verir. Ayrıca reçete edilen ilaçlar, hastaların durumuna özeldir. Yani herkese reçete edilen standart bir ilaç yoktur.
2 – Kemik İçi İmplant Fiyat ve Ücretleri Ne Kadar?
Fiyatlar, tercih edilen markaya, implant sayısına, doktor deneyimine ve kliniğin konumuna bağlı olarak değişir. Her hasta için rakamlar farklıdır.
3 – Şiddetli Kemik Kaybı İçin İmplant Tedavisi Nasıl Yapılır?
Şiddetli kemik kaybı için implant tedavisinde uygulanan yöntemler; kemik grefti ve zigomatik implant şeklindedir. Hastaların durumuna göre bunlardan uygun olanlar tercih edilir.
4 – Zigomatik İmplant Nasıl Yapılır?
Bu prosedür, şiddetli kemik kaybı için implant tedavisinde yaygın olarak uygulanır. Zigoma implantı, üst çene kemiğine değil, direkt olarak elmacık kemiğine yerleştirilir. Prosedür, genel anestezi altında yapılır ve yaklaşık 2 saat sürer.
5 – Diş Kemik Erimesi Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Diş kemik erimesi tedavileri, hastaların durumuna göre değişir. Şiddetli erimelerde, kemik grefti yaygın olarak kullanılır. Cerrahi işlem, tamamen uygulanan tedaviye göre şekillenir.