Zigomatik implant; üst çene kemiği ileri derecede eriyen hastaların elmacık kemiklerine yerleştirilen bir yapay diş kökü türüdür. Normal implant tedavisinin uygun olmadığı hastalara uygulanan bir tedavidir. Yerleştirildiği kemiğin isminin zigoma olması nedeniyle bu ismi almıştır. Bu özelliği nedeniyle elmacık kemiği implantı olarak da isimlendirilir.
Geleneksel tedavilerde kullanılan implantların uzunluğu 8-12 mm arasındayken, zigomatik implantların uzunluğu ise 30-50 mm’dir. Bunun nedeni ise üst çene kemiğine değil, elmacık kemiklerine yerleştirilmesidir. Bu işlem, zygoma implant ameliyatı ile yapılmaktadır.
Zigomatik İmplant Nedir?
Zigomatik implant, geleneksel implant uygulamalarının kemik erimesi veya farklı nedenlerden dolayı yapılamadığı durumlarda kullanılan bir tedavidir. Üst çene kemiğinde yoğunluk kaybı olanlar başta olmak üzere farklı hastalarda tercih edilir. Bu tedavide yapay diş kökleri elmacık kemiğine yerleştirilir. Bu yüzden yerleştirilen diş kökleri, geleneksel tedavilerdekine göre daha uzundur. Yerleştirildiği noktaya göre bu diş kökünün uzunluğu 5 cm’ye kadar çıkabilir.
Elmacık kemiği, üst çeneye göre çok daha sağlam ve sert bir yapıya sahiptir. Üst çene bölgesinde kemik erimesi olan hastalarda tercih edilen bir tedavidir. Uygulama, zygoma implant ameliyatı ile gerçekleştirilir. Ameliyat ise genel anestezi altında gerçekleştirilir.
Tedavinin temel hedefi eksik dişlerin tamamlanmasıdır. Bununla birlikte dijital gülüş tasarımı ve estetik diş hekimliği uygulamaları kapsamında da kullanılır.
Zigoma İmplant Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Zygoma implant ameliyatı, kendi içerisinde belli aşamaları olan bir prosedürdür. Çene cerrahı ve diş hekimi tarafından yapılan bu prosedürün aşamaları aşağıdaki gibidir:
Aşamalar | Açıklama |
Hazırlık | Hastaların üst çene kemiği yoğunluğu kontrol edilir. Kemik yoğunluğu yetersiz olan hastalar için bu yöntemin uygun olup olmadığı değerlendirilir. Hastalar, şartları sağladığında prosedüre başlanır. |
Ölçüm | İlk olarak hastalara volümetrik dental tomografiler çekilir. Böylece hem kemik yapısı görülür hem de elmacık kemiğinin üst çeneye olan mesafesi belirlenir. Bu ölçüm, kullanılacak implantların boyutunun belirlenmesini sağlar. |
Anestezi | Prosedür, genel anestezi altında yapılır ve hastalar bu süreçte rahatsızlık hissetmezler. |
İmplantların Yerleştirilmesi | Gerekli hazırlıkların tamamlanmasının ardından üst çenenin yumuşak dokusu açılarak yapay diş kökleri elmacık kemiğine büyük bir dikkatle yerleştirilir. |
Kontrol | İşlemin ardından gerekli kontroller yapılır ve her şeyin yolunda olduğundan emin olunur. |
Zigomatik implant tedavisinde izlenen adımlar genel olarak bu şekildedir. Ancak her hastanın durumu farklı olacağından prosedürde bazı farklılıklar olabilir. Tedavi sonrasında dikkat edilmesi gereken hususlar, prosedürün başarısı açısından çok önemlidir. Bu yüzden zygoma implant ameliyatı sonrasında doktorun tavsiye ve talimatları mutlaka dikkate alınmalıdır.
Kimlere Zigomatik İmplant Yapılır?
Zigomatik implantlar, geleneksel yöntemler için yeterli kemik yoğunluğu olmayan hastalara uygulanır. Bu yöntem için uygun aday olarak kabul edilen kişiler şunlardır:
- Üst çene kemiği yetersiz olan hastalar için uygun seçenektir. Diş eti hastalıkları, enfeksiyonlar, yaşlılık, diş kaybı ve travma durumunda üst çene kemiğinde yoğunluk kayıpları ortaya çıkabilmektedir. Böyle durumlarda geleneksel tedaviler hastalara uygulanamaz ve zigomatik implant tercih edilir.
- Genetik faktörler veya farklı nedenlerden dolayı erken yaşlarda diş kaybı yaşayanların çene kemiği yoğunluğu hızlı şekilde azalır. Uzun süre eksik diş sorunu yaşayanlar, bu prosedür için uygun adaylardan biridir.
- Uzun yıllar protez kullananlarda çene kemiği yoğunluğu hızlı şekilde düşer. Bu hastalara da zigomatik implant uygulanabilir.
- Zygoma implant ameliyatı, cerrahi bir işlemdir ve genel anestezi altında yapılır. Bu prosedür için hastaların cerrahi işleme ve genel anesteziye engel bir durumlarının olmaması gerekir.
- Kemik yoğunluğunun düşük olduğu durumlarda ilk seçenek greft uygulamalarıdır. Ancak bazı hastalara greft uygulaması yapmak mümkün değildir. Bu hastalara zygoma implant ameliyatı ile elmacık kemiği implantı yerleştirilir.
- Bu yöntem için hastaların ağız ve diş sağlığı uygun olmalıdır.
- İşlem için hastaların kemik gelişimini tamamlaması gerekir. Bu yüzden çocuk diş hekimliği kapsamında uygulanan bir yöntem değildir.
Burada yer alan adaylar, cerrahi işlem ile söz konusu prosedürden yararlanabilir. Ancak hastaların bu yöntem için uygun olup olmadığına kararı verecek olanın diş hekimi olduğu kesinlikle unutulmamalıdır.
Zigomatik İmplant Uygulamasının Avantajları Nelerdir?
Zigomatik implant, uygulandığı hastalara ciddi avantajlar sağlar. Bu avantajlardan öne çıkanlar aşağıdaki gibidir:
- Üst çene kemiğindeki yoğunluk düşük olduğunda greft uygulaması gündeme gelir. Bu tedavide ise greft uygulamasına ihtiyaç duyulmamaktadır. İşlem, zigoma kemiği olarak bilinen elmacık kemiğine yapılır. Bu kemik ise son derece sert ve dayanıklıdır.
- Tedavi süreci çok daha hızlıdır. Diğer yöntemlerde iyileşme için hastaların uzun süreler beklemesi gerekirken, bu yöntemde ise normal yaşama dönme süresi daha kısadır.
- Yerleştirildiği bölge dayanıklı olduğu için tedavi uzun ömürlüdür. Talimatlara uyan hastalar için ömürlük bir tedavi olduğu söylenebilir.
- Başarı oranı son derece yüksektir. Deneyimli bir doktor tarafından yapıldığında hasta beklentileri tam olarak karşılanır.
- Zygoma implant ameliyatı, sadece diş kayıplarını engellemez. Aynı zamanda estetik problemlere de çözüm üretir.
Prosedürün başlıca avantajları bu şekildedir. Zigomatik implant avantajlarından yararlanmak için doktor seçimi büyük bir öneme sahiptir. Prof. Dr. Celal Çandırlı, bu alanın öne çıkan isimleri arasında yer alır. Deneyimi ve bilgi birikimi ile hasta beklentilerine yanıt verir. Bu tedavi hakkında bilgi almak için dilediğiniz zaman bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Zigomatik İmplant Fiyatları
Prosedür, her hasta için özel olarak planlanır. Kullanılacak yapay diş köklerinin türü, boyutu ve ölçüsü farklıdır. Bu hususlar, zigomatik implant fiyatlarını direkt olarak etkiler. Ayrıca doktor deneyimi, kliniğin konumu ve uygulanacak tedavi kapsamı da fiyatların değişmesine neden olur. Bundan dolayı fiyatlar hakkında net rakamlar ifade etmek doğru değildir.
Zygoma İmplant Ameliyatı Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Prosedürün başarılı olabilmesi için hastaların doktor talimatlarına ve tavsiyelerine mutlaka uyması gerekir. Tedaviden hemen sonra aşırı sıcak ve soğuk gıdalardan kaçınılmalı ve işlem yapılan bölgeye aşırı baskı uygulanmamalıdır. Bunun için ılık ve sıvı gıdaların tercih edilmesi gerekir.
Ameliyattan sonra ağrı ve şişlik oluşabilir. Şişliklerin engellenmesi için işlem yapılan bölgeye soğuk kompres uygulanabilir. Ayrıca doktorun reçete ettiği ilaçların düzenli olarak kullanılması da çok önemlidir. Hastalar, ağız ve diş bakımına gereken özeni göstermeli ve doktor kontrollerini aksatmamalıdır.
Zigomatik İmplant ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Zigomatik implant ile ilgili sık sorulan sorular ve bunların yanıtları aşağıda yer almaktadır.
1 – Zigoma Nedir?
Zigoma, elmacık kemiğine verilen diğer isimdir. Zigoma kemiği, çenedeki kemik yoğunluğu düşük olan hastalarda yapay diş kökünün yerleştirileceği nokta olarak dikkat çeker.
2 – Zigoma İmplant Nasıl Yapılır?
Zigomatik implant tedavisinde hastalar genel anestezi altına alınır ve elmacık kemiklerine uygun ölçüdeki yapay dik kökleri yerleştirilir. Bunların üzerine ise protezler yerleştirilerek işlem tamamlanır.
3 – Zigoma İmplant Yaptıranlar Yorumları Nasıldır?
Zigomatik implant yorumları, büyük oranda olumludur. Hastalar, uzun süredir yaşadıkları diş kaybını bu tedavi ile atlatırlar. Dayanıklı ve sağlam sonuçlar veren bir tedavi olduğu için hastalar tıpkı doğal dişlerinde olduğu gibi rahat şekilde dişlerini kullanırlar.
4 – Zigomatik İmplant Kimlere Yapılır?
Üst çene kemiğinde kemik erimesi olan hastalar, bu tedavi için uygun adaylardır. Ancak son kararı, yapılacak muayene sonrasında diş hekimi verir.
5 – Zigomatik İmplant Tedavisi Zor mu?
Genel anestezi altında yapılan zygoma implant ameliyatı yaklaşık 2 saat sürer. Uygun adaylar için zorlayıcı bir süreç değildir.
6 – Zygoma İmplant Ameliyatı Tehlikeli mi?
Zygoma implant ameliyatı, elmacık kemiğine yapılan bir işlemdir. Her cerrahi işlemde riskler olduğu gibi burada da vardır. Ancak zygoma implant ameliyatı uygulamasının, yüksek risklere sahip olmadığı ifade edilebilir.