Düzeltici çene cerrahisi, çene iskelet yapısındaki uyumsuzlukları ve bozuklukları düzeltmek için uygulanan cerrahi işlemlerdir. Çene iskelet yapısı bozuklukları, alt ve üst çenenin birbiriyle uyumsuz olduğu durumlardır. Kapanış bozuklukları, alt çenenin ileride olması ve çene eklemi rahatsızlıkları da bu kapsamda kabul edilen sorunlardır.
Düzeltici çene cerrahisi, aynı zamanda ortognatik cerrahi olarak da bilinir. Bu alanda gerçekleştirilen ameliyatlar, estetik ve fonksiyonel problemlerin giderilmesini sağlar. Çene iskelet yapısındaki bozukluklardan kaynaklı olarak ortaya çıkan konuşma, yeme, nefes alma ve yutma sorunları, söz konusu operasyon sayesinde giderilir. Makalenin devamında, düzeltici çene cerrahisi ile ilgili merak edilen diğer detayları bulabilirsiniz.
Düzeltici Çene Cerrahisi Nedir?
Düzeltici çene cerrahisi; alt ve üst çenenin uyumsuzluğu veya çene kemiklerindeki şekil bozukluklarının giderilmesine yönelik tedavilerdir. Aynı zamanda ortognatik cerrahi olarak da bilinen bu alan, hem çene iskelet yapısını hem de yumuşak dokuları hedefler. Dolayısıyla sonuçları, işlevsel sorunların ve estetik kaygıların giderilmesini sağlayabilir.
Çene problemleri, doğuştan gelen anomalilerden kaynaklanabileceği gibi travmalara bağlı olarak da oluşabilir. Bu problemler, diş sağlığı üzerinde de olumsuz etkilere sahiptir. Bundan dolayı düzeltici çene cerrahisi, birçok vakada ortodonti tedavisi ile birlikte uygulanır. Ortodonti tedavisi, ameliyatın öncesi veya sonrası için planlanabilir. Böylece kombine tedavi üst düzey olumlu sonuçlar yaratır.
Kimler Düzeltici Çene Cerrahisi İçin Uygun Adaydır?
Düzeltici çene cerrahisi, alt ve üst çenedeki uyumsuzlukları ve bozuklukları gidermek için uygulanır. Bu prosedür ile tedavi edilen rahatsızlıklar ve bozukluklardan bazıları şunlardır:
- Yüz asimetrisi
- Çenenin ileri veya geride olması
- Diş kapanış problemleri
- Çene bozukluklarından kaynaklı konuşma, yutma ve çiğneme zorlukları
- Uyku apnesi
- Ortodontik tedavi ile giderilemeyen çapraşıklıklar
- Çene eklemi bozuklukları
Bu rahatsızlıklara sahip hastalar, prosedür için uygun aday olarak kabul edilir. Ancak söz konusu yöntem, cerrahi bir teknikle uygulandığı için adayların ameliyata engel bir sağlık probleminin olmaması önemlidir.
Ortognatik cerrahi, etkili bir yöntem olmasına karşın bazı vakalarda son tercih olarak kullanılır. Bu tür durumlarda yaşam tarzı değişiklikleri ve ortodontik tedavi ile sonuç alınmaya çalışılır. İstenen sonucun alınamaması durumunda ise düzeltici çene cerrahisi devreye girer. Prosedürün ardından ortognatik cerrahi öncesi sonrası arasındaki fark görülür.
Bu prosedür, deneyimli cerrahlar tarafından uygulanır. Hastalar, ağız, diş ve çene cerrahisi randevu al seçeneğini kullanarak bu prosedürden yararlanabilir.
Düzeltici Çene Cerrahisi Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Düzeltici çene cerrahisi, kendi içerisinde farklı ameliyat türlerine sahip bir prosedürdür. Her hasta için bu prosedür farklı şekilde planlanır ve uygulanır. Tedavi planı yapılırken hastanın kendi istekleri ile ihtiyaçları birlikte değerlendirilir. Böylece hastanın görünümünde olumlu sonuçlar elde edilirken, fonksiyonel problemler de giderilmiş olur. Prosedürün uygulanma aşamaları aşağıdaki gibidir:
1 – Konsültasyon
İlk olarak hastalar detaylı bir fizik muayeneden geçirilir. Şikayetleri dikkate alınır ve bunlara yönelik tedavi seçenekleri değerlendirilir. Şikayetler ve muayene sonuçlarına göre ortognatik cerrahi yöntemlerin uygulanmasına karar verilebilir. Hastanın ihtiyaç duyduğu tedavi planı detaylı şekilde oluşturulur.
2 – Anestezi
Ortognatik cerrahi, son derece kapsamlı bir işlem olması nedeniyle genel anestezi altında yapılır. Böylece hastaların söz konusu süreçte ağrı ve rahatsızlık hissi duymaları engellenir.
3 – Cerrahi İşlem
Cerrahi işlem, alt ve üst çene uyumsuzluklarına yönelik tedavi planına göre uygulanır. Bu işlemde çene kemiklerindeki sorunların giderilmesi için kemiklerin kesilmesi ve yeniden konumlandırılması gerçekleştirilir. Kemiklerin sabitlenmesi ve stabilize edilmesi için plak ve vidalardan yararlanılır. Ameliyat sonrası bu plak ve vidalar çoğunlukla çıkarılmaz.
Prosedürlerde uygulanan aşamalar genel olarak bu şekildedir. Ancak planlama her hastaya özel olarak yapılır. Bazı vakalarda, ameliyattan önce hastaların 12-18 ay ortodonti tedavisi görmesi gerekebilir. Benzer şekilde bazı hastalara ise ameliyattan sonra diş teli tedavisi uygulanabilir. Düzeltici çene cerrahisi, çene kemiklerine yönelik bir işlemdir. Her ne kadar çene kemikleri burada ön planda olsa da yumuşak dokuların da doğru konumlanmasına odaklanılır.
Ortognatik cerrahi uzmanları, söz konusu ameliyatları gerçekleştirdikleri gibi zigoma implant tedavisi gibi prosedürleri de gerçekleştirebilir. Ancak bunların direkt olarak düzeltici çene cerrahisinin kapsamında olmadığı unutulmamalıdır.
Ortognatik Cerrahi Riskleri
Düzeltici çene cerrahisi riskleri, uygulanan prosedürlere ve hastaların genel durumuna bağlı olarak farklılık gösterir. Bu risklere ilişkin detaylar aşağıdaki gibi sıralanabilir:
Risk/Komplikasyon | Açıklama |
Enfeksiyon | Ameliyat sonrasında enfeksiyon oluşma riski vardır. Enfeksiyon, genellikle ameliyat sırasında kullanılan metal plaklar ve vidalar çevresinde gelişir. Antibiyotik kullanımı ve biyouyumlu implant seçimi ile bu risk minimize edilir. |
Sinir Hasarı | Çene ve yüz bölgesindeki sinirler, ameliyat sırasında zarar görebilir. Buna bağlı olarak, yüz bölgesinde geçici ya da kalıcı hissizlik oluşur. |
Kanama | Kanama, her cerrahi işlemde olduğu gibi burada da önemli bir risktir. |
Yara İyileşme Problemleri | Cerrahi kesilerin iyileşme sürecinde farklı sorunlar ortaya çıkabilir. |
Çene Kemiğinde Kırık | Ameliyat sırasında ya da sonrasında çene kemiğinde istenmeyen kırıkların oluşma riski vardır. |
Çene Eklem Problemleri | Temporomandibular eklem (TME) bölgesinde ağrı ya da disfonksiyon ortaya çıkabilir. |
Nefes Alma Zorluğu | Ameliyat sonrası oluşan şişlik ve anestezi etkisi nedeniyle geçici nefes alma güçlüğü görülebilir. |
Alerjik Reaksiyonlar | Operasyonda kullanılan anestezik maddeler veya kullanılan implantlardan kaynaklık alerjik reaksiyonlar gelişebilir. |
Şişlik ve Morluk | Ameliyat bölgesinde şişlik ve morluklar oluşabilir. |
Bu riskler, deneyimli bir cerrah seçimi ile minimize edilebilir. Prof. Dr. Celal Çandırlı, ortognatik cerrahi alanındaki deneyimi ile öne çıkar. Bu alanda uygulanan tedaviler hakkında daha fazla bilgi almak için dilediğiniz zaman bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Düzeltici Çene Cerrahisi Ne Kadar Sürer?
Çene cerrahisi uzmanları tarafından gerçekleştirilen düzeltici ameliyatların kendi içerisinde farklı türleri vardır. Ayrıca her hastanın durumu farklıdır. Bundan dolayı ameliyat süresi, her hasta için değişir. Ancak genel itibariyle ameliyatlar 2-4 saat arasında sürer. Ameliyatın ardından hastalar 2-3 gün hastanede kalır ve gözetim altında tutulur.
İyileşme süreci ise ortalama 5-6 hafta sürer. Bu süreçte kemikler önemli ölçüde kaynaşır ve kesiler iyileşir. Hastalar normal yaşamlarına dönerler. Ancak tam iyileşme süresi bazı vakalarda 12 ayı bulur.
Ortognatik Cerrahi Fiyatları
Ortognatik cerrahi fiyatları; ameliyatın karmaşıklığı, prosedürü uygulayan doktorun deneyimi, kullanılan implantlar, hastane veya kliniğin ücret politikasına göre değişir. Ameliyat, her hasta için ayrı planlanır. Tüm bu sebeplerden dolayı fiyatlar hakkında net rakamlar vermek çok zordur.
Düzeltici Çene Cerrahisi Hakkında Sık Sorulan Sorular
Düzeltici çene cerrahisi hakkında sıkça sorulan sorular ve bunların yanıtları şu şekildedir;
1 – Ortognatik Cerrahi Nedir?
Ortognatik cerrahi; çene ve çene eklemindeki bozuklukların giderilmesine yönelik tedavilerin uygulandığı alandır. Söz konusu alandaki tedaviler, bazı vakalarda ortodonti tedavisi ile birlikte uygulanır.
2 – Ortodonti ve Çene Cerrahisi Aynı Mı?
Ortodonti ve çene cerrahisi, diş hekimliği alanının farklı uzmanlık dallarıdır. Ortodonti, dişlerdeki çapraşıklıkların giderilmesine yönelik şeffaf plak ve diş teli gibi tedavileri uygular. Çene cerrahisi ise cerrahi çözümlere odaklanır.
3 – Ortognatik Cerrahi Hangi Bölüm?
Ortognatik cerrahisi veya bilinen diğer ismiyle düzeltici çene cerrahisi; ağız, diş ve çene cerrahisi bölümündedir.
4 – Düzeltici Çene Cerrahisi Hangi Hastalıklara Bakar?
Düzeltici çene cerrahisi; yüzde asimetri, çenenin ileride veya geride olması, doğuştan gelen çene iskelet yapısı bozuklukları ve ortodonti tedavisiyle giderilemeyen diş ve çene hizalama problemlerine bakar.
5 – Ortognatik Çene Ameliyatı Fiyatları Ne Kadar?
Ortognatik çene ameliyatı, her hasta için ayrı planlanır. Söz konusu prosedürün kendi içerisinde farklı türleri vardır. Bundan dolayı fiyatlar konusunda net rakamlar verilmesi mümkün değildir.