Şiddetli kemik rezorpsiyonu için diş implantları ile çene kemiği yeterli yoğunluğa sahip olmayan kişiler de dental implant yaptırma imkanı yakalar. Düşük kemik yoğunluğunun belli bir yaştan sonra yaygın olarak görülmesi, dental implant için farklı yöntemlerin geliştirilmesine neden olmuştur. Bu yöntemler, çene kemiği yoğunluğu düşük olsa da etkili sonuç verir ve diş eksikliği sorununa kalıcı çözüm üretir.
Geleneksel yöntemlerde, implantlar alt ve üst çene kemiği içerisine yerleştirilir. Daha sonra osseointegrasyon süreci gerçekleşir ve yerleştirilen implantlar, çene kemiği ile bütünleşir. Ancak tüm bu sürecin sağlıklı geçmesi için çene kemiği yoğunluğunun yeterli seviyede olması gerekir. Bu şartı sağlayamayanlar, şiddetli kemik rezorpsiyonu için diş implantları seçeneklerinden yararlanır.
Şiddetli Kemik Rezorpsiyonu Nedir?
Şiddetli kemik rezorpsiyonu; kemik dokusunun kaybedilmesi ve yapısının bozulması durumudur. Bu süreçte kemik dokusu aşırı derecede yıkılır ve yıkılan hücreler emilir. Böylece kemiklerin yoğunlukları azalarak, güçsüzleşirler. Söz konusu sürecin birçok nedeni olsa da temelinde, kemiklerin yenilenme sürecindeki problemler vardır.
Kemik erimesi olarak da ifade edilebilecek bu sürecin farklı nedenleri vardır. Yaygın olarak görülen nedenler ve bunlara dair detaylar, aşağıda yer alan tabloda gösterilmiştir:
Nedenler | Açıklama |
Osteoporoz | Kemik erimesi olarak bilinen bu rahatsızlığın farklı nedenleri vardır. Yaşlılık, hormon seviyesindeki normal olmayan değişimler, yetersiz kalsiyum ve D vitamini alma başlıca nedenlerdir. |
Hastalıklar | Bazı hastalıklar, söz konusu duruma yol açabilir. Diş eti hastalıkları ve iltihaplı farklı rahatsızlıklar, gerekli tedavi uygulanmadığında kemik kaybına neden olur. |
Diş Kaybı | Diş kaybına bağlı olarak ilgili bölgede kan akış hızında normal olmayan değişimler yaşanır. Buna bağlı olarak da kemik kaybı oluşur. Diş kaybı, kemik yoğunluğunun azalmasının önemli nedenlerinden biridir. |
Bu nedenlere bağlı olarak çene kemiğinde oluşacak yoğunluk kaybı, geleneksel yöntemlerin uygulanmasını engeller. Bu tür durumlarda dental implant tedavisi için farklı yaklaşımlar benimsenir. Şiddetli kemik rezorpsiyonu için diş implantları da bunlardan biri olarak dikkat çeker ve doğru uygulandığında, beklentileri etkili olarak karşılar.
Şiddetli Kemik Erimesi Olanlar Diş İmplantı Yaptırabilir Mi?
Şiddetli kemik rezorpsiyonu olan hastalar için geliştirilen farklı yöntemler ve uygulamalar vardır. Bu yöntemlerin uygulanma şekli her ne kadar farklı olsa da sonuçları benzerdir. Geleneksel yöntemlerin aksine güçlü çene kemiklerine ihtiyaç duyulmaması, en önemli farklarıdır.
Şiddetli kemik rezorpsiyonu için diş implantları, ileri derece uzmanlık gerektirir. Ayrıca uygulamadan sonra hastaların ağız hijyenine önem vermesi ve doktor talimatlarına göre hareket etmesi de çok önemlidir. Bu hususlar sayesinde söz konusu prosedürler, uzun ömürlü sonuçlar verir ve beklentileri yüksek oranda karşılar.
Şiddetli Kemik Rezorpsiyonu İçin Diş İmplantları Seçenekleri
Şiddetli kemik rezorpsiyonu için diş implantları, düşük çene kemiği yoğunluğuna sahip olan hastalara yönelik profesyonel çözümler sağlar. Günümüzde yaygın olarak kullanılan endosseous implant tedavileri, güçlü çene kemiğine ihtiyaç duyar. Ancak diğer implant tedavisi seçeneklerinde, çene kemikleri yeteri kadar yoğun olmasına gerek yoktur. Şiddetli kemik rezorpsiyonu için diş implantları ile ilgili bilinmesi gereken detaylar şu şekildedir:
1 – Subperiostal İmplant Nedir?
Subperiostal implant; diş etinin hemen altına ve çene kemiğinin üzerine yerleştirilen bir implant türüdür. Titanyum veya biyouyumlu olan farklı malzemelerden üretilir ve diş eksikliğini giderme konusu başarılı sonuçlar verir. Geleneksel tedavinin uygulanamadığı durumlarda akla gelen ilk seçeneklerden biridir.
Bu tedavi, çene kemiklerinin üzerine oturtulmasına karşın periost dokusuna yerleştirilir. Bundan dolayı yerleştirildiği nokta subperiostal kemik olarak da isimlendirilir. Söz konusu uygulama, kemik erimesi olan hastalara yönelik etkili çözümler sağlar.
İleri derece uzmanlık gerektiren bu tedavi, ortognatik cerrahi tarafından yapılabilir. Ancak hastaların bu tedavi için de sağlaması gereken bazı şartlar olduğu unutulmamalıdır.
2 – Transosteal İmplant
Şiddetli kemik rezorpsiyonu için diş implantları içerisinde yer alan bir diğer seçenek ise transosteal implantlardır. Transosöz implantlar olarak da bilinir. Çene kemiğinden geçen ve alt çeneye yerleştirilen bir diş implantı türüdür. Bu tedavide, çene kemiğinin altından başlayarak üstüne kadar delikler açılır. Yumuşak doku üzerinde de söz konusu delikler açılır ve yerleştirilen implantların yapay diş kökü görevi görmesi sağlanır.
Uygulama şeklinden dolayı sadece alt çene için uygundur. Ciddi alt çene kemiği erimesi olanların diş eksikliğinin giderilmesinde etkili sonuçlar verir. Bazı hastalarda, estetik diş hekimliği kapsamında dahi uygulanabilir.
Bu prosedür, oldukça karmaşıktır ve ileri derece uzmanlık gerektirir. Bundan dolayı iyileşme süresi uzundur ve komplikasyon riski fazladır. Tüm bunlar nedeniyle günümüzde çok fazla tercih edilmemektedir.
3 – Transmandibular İmplant
Çene cerrahisi uzmanları tarafından uygulanan transmandibular implant tedavisi, sadece alt çeneye yöneliktir. Şiddetli kemik rezorpsiyonu için diş implantları arasında bulunan bu seçenek, alt çenenin altına yerleştirilen bir plak üzerinden uygulanır. Söz konusu plaktan çıkan ve ağız içine kadar uzanan vidalar vardır. Sabit protezler, bu vidalara takılır ve diş eksikliği böylece giderilir.
4 – İntramukozal İmplant
Bu tedavi, ağızdaki yumuşak doku içine yerleştirilir. Mantara benzer bir yapısı bulunan bu implantlar, titanyum veya benzeri türden biyouyumlu malzemelerden üretilir. Geniş kısım yumuşak dokunun içinde kalırken, diğer kısma ise protez yerleştirilir. Buna karşın yaygın olarak kullanılan şiddetli kemik rezorpsiyonu için diş implantları arasında yer almamaktadır.
5 – Zigoma İmplant
Zigoma implantları, en etkili tedavi yöntemlerinden biridir. Burada bilinmesi ve dikkat edilmesi gereken temel nokta, uygulamanın sadece üst çeneye yönelik olmasıdır. Elmacık kemiklerine yerleştirilen zigoma implantları, uzun ömürlü ve kalıcı sonuçlar sağlar. Ancak tedavi için ileri derece uzmanlık gerekir. Diş hekimliğinde giderek yaygınlaşan bu tedavi için oral ve maksillofasiyal cerrahi (çene cerrahisi) alanındaki uzmanlar gerçekleştirir.
Türkiye’de zygoma implantları denildiğinde akla gelen ilk isimlerden biri Prof. Dr. Celal Çandırlı’dır. Şiddetli kemik rezorpsiyonu için diş implantları konusunda ciddi bir deneyime sahip olan profesör, bu alandaki beklentilere yanıt verecek tedavileri gerçekleştirir. Şiddetli kemik rezorpsiyonu için diş implantları hakkında daha fazla bilgi almak için, Prof. Dr. Celal Çandırlı ile dilediğiniz zaman bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Şiddetli Kemik Rezorpsiyonu İçin Diş İmplantları Hakkında Sık Sorulan Sorular
Şiddetli kemik rezorpsiyonu için diş implantları ile ilgili sık sorulan sorular ve bunların yanıtları aşağıda yer almaktadır.
1 – Şiddetli Kemik Rezorpsiyonu İçin Diş İmplantları Nelerdir?
Şiddetli kemik rezorpsiyonu için diş implantları; çene kemiği yoğunluğu yeterli seviyede olmayan hastalara yönelik bir dental tedavidir. İmplant destekli bu tedavi ile diş eksiklileri giderilir. Zigoma, subperiostal ve transmadibular implant gibi farklı çeşitleri vardır.
2 – Kemik Erimesi Olanlara Diş İmplantı Nasıl Yapılır?
Kemik erimesi olan hastalara yönelik farklı çözüm yolları vardır. Zigoma implantı, bunlar arasında yer alır ve oldukça etkili sonuçlar verir. Zigoma implantı, elmacık kemiğine yerleştirilir. Sabit protez ise bu implanta yerleştirilerek tedavi tamamlanır. Böylece çene kemiğine herhangi bir uygulama yapılmadan diş eksikliği giderilir.
3 – Subperiostal İmplant Fiyatları Ne Kadar?
Subperiostal implant fiyatları, tercih edilen markaya, kaliteye ve türe bağlı olarak farklılık gösterir. Sabit protezlerde bulunan seçenekler de yine tedavinin toplam maliyetini değiştirir.
4 – Zigoma İmplant Fiyatları Pahalı Mı?
Şiddetli kemik rezorpsiyonu için diş implantları arasında özel bir yeri bulunan zigoma implantlar, geleneksel olanlara kıyasla daha yüksek fiyatlara sahiptir. Bunun nedeni ise boyutlarının daha büyük olması ve tedavinin ileri derece uzmanlık gerektirmesidir.
5 – Şiddetli Kemik Rezorpsiyonu İçin Diş İmplantları İşe Yarar Mı?
Şiddetli kemik rezorpsiyonu için diş implantları, hasta beklentilerini genel olarak karşılar. Burada farklı tedavi seçenekleri vardır ve zigoma implantı gibi yöntemler, etkili bir tedavi olarak dikkatleri çeker.