Yüz uyumu için ortognatik cerrahi, çene iskelet yapısındaki bozuklukların düzeltilmesi için uygulanan cerrahi işlemlerdir. Bu işlem sayesinde çene kemikleri ve dişler yeniden konumlandırılır, yüzde bulunan asimetri ve diğer uyumsuzluklar kalıcı olarak giderilir. Çiğneme, konuşma ve nefes alma gibi önemli fonksiyonlardaki sorunlar da yine prosedür sayesinde ortadan kalkar.
Yüz uyumu için ortognatik cerrahi, hastalara özel olarak planlanır. Her hasta için uygulanan standart bir işlem yoktur. Zira hastalarda yüz uyumunu bozan problemler farklılık gösterir ve planlama bunlara göre yapılır.
Yüz Uyumu İçin Ortognatik Cerrahi Nedir?
Yüz uyumu için ortognatik cerrahi; çene ve yüz iskelet sistemindeki deformitelerin ve uyumsuzlukların düzeltilmesi için yapılan cerrahi işlemlerdir. Üst ve alt çenenin anatomik açıdan olması gereken pozisyonda bulunmaması, yüzde asimetri ve farklı uyumsuzluklara yol açar. Bunların düzeltilmesi için gerçekleştirilen ameliyatların tamamı, ortognatik cerrahi kapsamında yer alır.
Alt ve üst çenenin birbirine uyumlu olması, bu prosedürün temel hedefidir. Ortodontik tedavi ile düzeltilemeyen problemlerde cerrahi işlemler devreye girer. Ancak cerrahi işlemlerden önce ve sonra ortodonti tedavisine ihtiyaç duyulabilir.
Yüz Uyumu İçin Ortognatik Cerrahi Hangi Durumlarda Uygulanır?
Yüz uyumu için ortognatik cerrahi, üst ve alt çenede bulunan uyumsuzlukların giderilmesini hedefler. Uygulandığı başlıca durumlar, aşağıda yer alan tabloda gösterilmiştir:
Rahatsızlıklar | Açıklama |
Çene Asimetrisi | Üst ve alt çenedeki asimetri problemlerinde uygulanır. Alt veya üst çenenin ileride olması veya yana kayması, bu tip durumlardan bazılarıdır. |
Gelişimsel Bozukluklar | Çene iskelet yapısındaki gelişimsel bozukluklar, fonksiyonel sorunlara ve yüz uyumsuzluğuna neden olur. |
Kapanış Problemleri | Openbite, underbite ve deepbite gibi malolüzyonlarda tercih edilen ilk tedavi seçeneklerindendir. |
Yüz Asimetrisi | Alt ve üst çenedeki bozukluklar ve uyumsuzluklar, yüzde asimetriye yol açar. |
Travmalar | Yüze alınan travmalar nedeniyle çene iskelet yapısında bozulmalar meydana gelebilir. Kırılma gibi bozukluklarda yüz uyumu için ortognatik cerrahi devreye girer. |
Estetik Kaygılar | Yüz kemiklerindeki uyumsuzluklardan kaynaklı olarak ortaya çıkan estetik kaygılar, söz konusu prosedürle giderilir. |
Yüz için uyumu ortognatik cerrahi, ileri derece uzmanlık gerektirir. Bu tedaviyi diş hekimlerinin yapması mümkün değildir. Zigoma implant gibi tedavileri de üstlenen ağız diş ve çene cerrahisi uzmanlarınca söz konusu prosedür gerçekleştirilir.
Yüz Uyumu İçin Ortognatik Cerrahi Prosedürleri
Yüz uyumu için ortognatik cerrahi, kendi içerisinde farklı yöntemlere ve prosedürlere sahip bir uzmanlık alanıdır. Hastaların genel durumuna göre bunlardan uygun olan tercih edilir. Yaygın olarak kullanılan yüz uyumu için ortognatik cerrahi yöntemleri, aşağıdaki gibidir:
1 – Le Fort Osteotomisi
Üst çeneye yönelik bir prosedürdür. Maksillanın, yani üst çenenin geride, önde veya yanda olması durumunda uygulanır. Bu operasyonda üst çene, özel teknikler kullanılarak yeniden konumlandırılır ve sabitlenir. Böylece çeneler arasındaki uyumsuzluklar giderilir.
2 – Sagittal Split Osteotomisi
Alt çeneye yönelik bir ameliyattır. Burada alt çenenin önde veya geride olma gibi uyumsuzlukları ortadan kaldırılır. Mandibula, bu prosedürde kesilerek yeniden konumlandırılır. Sonrasında ise titanyum vida ve plaklar kullanılarak sabitlenir.
3 – Genioplasti
Çene ucu ameliyatı olarak da bilinir. Alt çenenin ucunun büyük, asimetrik ve çok küçük olduğu durumlarda uygulanan bir prosedürdür. Yüz uyumu için ortognatik cerrahi işlemleri içerisinde yer alan bu ameliyat, estetik kaygıları gidermede oldukça başarılıdır. Plastik cerrahi alanında da benzerleri uygulanır.
Bunların haricinde çift maksiller osteotomi, mandibular osteotomiler ve vertikal ramus osteotomisi gibi farklı prosedürler de vardır. Bunların tamamı yüz uyumu için ortognatik cerrahi kapsamında yer alır.
Yüz Uyumu İçin Ortognatik Cerrahi Nasıl Yapılır?
İleri derece uzmanlık gerektiren ortognatik cerrahi, bu alanda deneyimli uzmanlar tarafından uygulanır. Çene cerrahisi bölümünün kapsamında olan söz konusu ameliyatlar, aşağıdaki adımlar izlenerek gerçekleştirilir:
- İlk olarak hastaların bu prosedür için uygun bir aday olup olmadıklarına bakılır. Bunun için bilgisayarlı tomografi ve benzeri görüntüleme tekniklerinden yararlanılır.
- Hastaların bu prosedür için uygun bir aday oldukları anlaşıldığında, ameliyat planlanır. Planlama aşamasında üç boyutlu modellemeden yararlanılır. Kemiklerin nereden kesilecekleri ve hangi konumda sabitlenecekleri, modelleme üzerinden belirlenir.
- Planlamanın tamamlanmasının ardından ise hastalar genel anestezi altına alınır ve ameliyata başlanır.
- Ameliyatta ağız içinde kesiler açılır ve buradan çene kemiklerine ulaşılır.
- Planlanan işlemler burada yapılır. Çene kemikleri belirlenen noktalardan kesilir ve insan anatomisine uygun olacak şekilde yeniden konumlandırılır.
- Konumlandırılan kemikler, titanyum gibi biyouyumlu malzemelerden yapılan vida ve implantlar kullanılarak sabitlenir.
Yüz uyumu için ortognatik cerrahi prosedürlerinde izlenen genel adımlar bu şekildedir. Ancak söz konusu prosedürlerden önce ve sonra ortodonti tedavisi uygulanabilir. Ameliyat öncesi yaklaşık 12-18 ay ortodonti tedavisi uygulanarak dişlerin istenen konuma getirilmesi sağlanır. Prosedürden sonra ise 3-6 ay kadar daha bu tedavilere devam edilir.
Ortognatik cerrahide başarılı sonuçlar almak için cerrah seçimine özen gösterilmesi gerekir. Prof. Dr. Celal Çandırlı, bu alanın en önemli isimlerinden biridir ve ortognatik cerrahi alanında önemli deneyime sahiptir. Söz konusu tedaviler hakkında daha fazla bilgi almak için dilediğiniz zaman bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Başarısız Çene Ameliyatı Nasıl Belli Olur?
Başarısız çene ameliyatı sonucunda hastalarda farklı belirtiler ortaya çıkar. Bu belirtilerden bazıları açıklanacak olursa;
- Çene eklemi, kulak çevresi ve yüzün farklı noktalarında ağrı ve rahatsızlık hissi oluşur. Konuşurken ve yemek yerken ağrı daha da artar.
- Ameliyat bölgesinde geçmeyen şişlikler ve morluklar vardır.
- Yutma, konuşma ve çiğneme fonksiyonlarında bozukluklar halen devam eder.
- Estetik sorunlar ortaya çıkar.
- Sinir hasarı belirtisi olan karıncalanma ve uyuşukluk görülebilir.
- Dişlerde kapanış problemleri bulunur.
Uygulanan prosedürün kapsamına bağlı olarak buradaki belirtiler farklılık gösterir.
Ortognatik Cerrahi Riskleri Nelerdir?
Yüz uyumu için ortognatik cerrahi etkili sonuçlar verir, ancak bu prosedürün bazı riskleri vardır. Üst ve alt çene ameliyatı riskleri, büyük ölçüde cerrahi prosedürün kendisinden kaynaklanır ve her ameliyatta vardır. Ancak bazı alt ve üst çene ameliyatı riskleri, yapılan işlemlerden kaynaklanır. Söz konusu riskler şunlardır:
- Enfeksiyon
- Kanama
- Yara izi
- Şişlik ve morluk
- Dişlerde yanlış hizalama
- Estetik beklentilerin karşılanmaması
- Başarısız sonuçlar
- Revizyon ameliyatı ihtiyacı
Ortognatik Cerrahi Fiyatları
Yüz uyumu için ortognatik cerrahi fiyatları, yapılan işlemin kapsamına, doktor deneyimine, kliniğin ücret politikasına ve kullanılan implantlara bağlı olarak değişir. Söz konusu prosedürün fiyatları hakkında net rakamlardan bahsedilmesi mümkün değildir. En doğru fiyatlar ve ortognatik cerrahi ile ilgili diğer detaylar için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Yüz Uyumu İçin Ortognatik Cerrahi Hakkında Sık Sorulan Sorular
Yüz uyumu için ortognatik cerrahi ile ilgili sık sorulan sorular ve bunların yanıtları, aşağıda yer almaktadır.
1 – Ortognatik Cerrahi Devlet Hastanesi İçinde Var mı?
Ortognatik cerrahi, tek başına bir bölüm değildir. Bu prosedürler, ağız diş ve çene cerrahisi bölümü içerisinde uygulanır. Söz konusu bölüm ise devlet hastanelerinde vardır. Ancak ortognatik cerrahi ileri derece uzmanlık gerektirdiğinde, ilgili ameliyatların yapıldığı devlet hastanesi sayısı çok fazla değildir.
2 – Ortognatik Cerrahi Öncesi Sonrası Arasında Nasıl Bir Değişim Olur?
Bu prosedürden sonra yüzde bulunan ve çene kemiklerinden kaynaklanan estetik kaygılar giderilir. Yüz asimetrisi ve uyumsuzluğu önemli oranda çözülür. Ancak kesin sonuçların görülmesi için iyileşme sürecinin tamamlanması gerektiği unutulmamalıdır.
3 – Yüz Uyumu İçin Ortognatik Cerrahi Hangi Durumlarda Uygulanır?
Yüz uyumu için ortognatik cerrahi; doğuştan gelen veya farklı nedenlerden dolayı sonradan oluşan çene kemiklerindeki uyumsuzlukların giderilmesi için uygulanır. Yüz ve çene iskelet yapısında bozukluk olan hastalara uygun bir cerrahi yöntemdir.
4 – Ortognatik Cerrahi Estetik mi?
Bu prosedürün temel hedefi, işlevsel bozuklukların ve sorunların giderilmesidir. Ancak çene kemiklerine yönelik işlemler, estetik kaygıların giderilmesini de sağlar.
5 – Ortognatik Cerrahi Ne Kadar Sürer?
İşlemin kapsamına göre ameliyat süresi farklılık gösterir. Genellikle ortognatik cerrahi uygulamaları 3-4 saat sürer.