Underbite için çene cerrahisi, alt çenenin üst çeneye göre önde olduğu bozuklukları tedavi etmek için uygulanan cerrahi işlemlerdir. Bu tedaviler, çoğunlukla ortodontik tedavi ile birlikte uygulanır ve alt çenenin istenen doğru pozisyona getirilmesini hedefler. Söz konusu işlemler sırasında çene kemiği kesilir ve yeniden konumlandırılır. Kesilen çene kemiklerinin sabitlenmesi için plak ve vida gibi özel implantlar kullanılır.
Underbite için çene cerrahisi, tedavi sürecindeki ilk seçenek değildir. Cerrahiden öncede ortodonti tedavisi gibi farklı yöntemler uygulanır. Bunlardan sonuç alınamadığında cerrahi yöntem gündeme gelir. Ayrıca bazı şiddetli vakalarda direkt olarak cerrahi yöntem de tercih edilebilir.
Underbite Nedir?
Underbite; alt çenenin üst çeneye göre daha önde olduğu bir bozukluktur. Bu bozukluk, alt dişlerin üst dişleri aşması ile karakterize olup, çoğunlukla genetik anomaliden kaynaklanır. Bir tür maloklüzyon türü olan bu rahatsızlık, estetik görünümü bozduğu gibi konuşma ve çiğneme fonksiyonlarını da olumsuz olarak etkiler. Bu bozukluğun en etkili tedavisi ise ortognatik cerrahi kapsamında yapılan ameliyatlardır.
Underbite, alt çenenin yanlış konumlanması ile karakterize bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlıkta ortaya çıkan belirtiler şu şekildedir:
- Alt dişler, pozisyon olarak üst dişlerin önünde yer alır. Bu durum, dışarıdan bakıldığında da fark edilir ve çene kapanışında anomalilere yol açar.
- Alt çene ile üst çene aynı hizada kapanmadığı için çiğneme problemleri ortaya çıkar. Hastalar, yemek yerken zorlanırlar.
- Özellikle çocuklarda konuşma bozuklukları ortaya çıkabilir.
- Alt çenenin ileride olması, çene eklemini olumsuz etkiler. Bazı hastalarda temporomandibular eklem ağrıları görülebilir.
- Dişlerin tam kapanmaması, zaman içerisinde dişlerde aşınma meydana gelmesine yol açar.
- Uyku apnesi, bir diğer önemli belirtidir.
Bu belirtiler, rahatsızlığı net olarak ortaya koyar ve underbite için çene cerrahisi gibi tedavileri gerektirir.
Underbite Nedenleri Nelerdir?
Underbite, çenenin veya dişlerin gelişimindeki yapısal dengesizliklere bağlı olarak ortaya çıkar. Underbite için çene cerrahisi, bu yapısal sorunların etkili olarak düzeltilmesi için kullanılır. Söz konusu rahatsızlığın yaygın nedenleri, aşağıda yer alan tabloda gösterilmiştir:
Nedenler | Açıklama |
Genetik Faktörler | Underbite, büyük oranda genetik faktörlerden kaynaklı olarak ortaya çıkar. |
Alışkanlıklar | Çocukluk döneminde parmak emme, uzun süre biberon ve emzik kullanma nedeniyle çene ve diş yapısı gelişimi olumsuz etkilenir. |
Travma | Yüz ve çenede meydana gelen travmalar, kalıcı hasara neden olabilir. |
Çene Tümörleri | Çene tümörleri, konumlarına bağlı olarak alt çeneyi ileri itme eğilimi gösterebilir. |
Bu rahatsızlığın nedenleri, tedavi yöntemlerini de direkt olarak etkiler. Bazı nedenlerde underbite için çene cerrahisi ilk tedavi seçeneği olur.
Underbite Tedavisi Nasıl Yapılır?
Underbite tedavisi, hastanın yaşına, altta yatan nedenlere ve rahatsızlığın şiddetine bağlı olarak farklı yöntemlerle yapılır. Buradaki ilk seçenekler çoğunlukla cerrahi olmayan yöntemlerdir. Ancak bazı vakalarda direkt underbite için çene cerrahisi devreye girebilir. Yaygın olarak kullanılan tedavi yöntemlerine dair detaylar aşağıdaki gibidir:
1 – Ortodontik Tedaviler
Ortodontik tedaviler, dişlerin ve dolayısıyla da çenenin istenen pozisyona getirilmesinde etkili sonuçlar verir. Özellikle çene gelişiminin devam ettiği çocuklar şeffaf plak tedavisi veya diş telleri, bu rahatsızlıkta ilk tercih edilen yöntemlerdendir. Diş teli tedavisi, 12-24 ay arasında uygulanır ve uzun vadede sonuç verir.
2 – Apareyler
Çenenin büyümesini yönlendiren apareyler, etkili bir underbite tedavi yöntemidir. Sadece kemik gelişimi devam eden çocuklarda uygulanır. Bu yöntemde, çene kemiklerinin büyümeleri yönlendirilir. Böylece çene kemikleri arasındaki uyumsuzluklar önemli ölçüde ortadan kaldırılır.
3 – Cerrahi Yöntemler
Ortodonti tedavisi de dahil olmak üzere uygulanan konservatif tedaviler başarılı olmadığında cerrahi yöntemler devreye girer. Underbite için çene cerrahisi, hastalığın şiddetine bağlı olarak farklı şekillerde yapılır. Burada, çene kemikleri kesilir ve yapısal bozukluklar giderilir.
Underbite İçin Çene Cerrahisi Nasıl Yapılır?
Çene cerrahisi uzmanları tarafından gerçekleştirilen söz konusu prosedür, kendi içinde farklı aşamalardan oluşur. Bu aşamalara ilişkin detaylar, aşağıdaki gibidir:
1 – Konsültasyon
Bu aşamada hastaların genel değerlendirmesi yapılır. Underbite için çene cerrahisi ilk tercih edilen tedavi yöntemlerinden değildir. Dolayısıyla hastaya daha önce ortodonti tedavisi uygulanıp uygulanmadığına ve cerrahi işlem için uygunluğuna bakılır.
2 – Planlama
Hastaların underbite için çene cerrahisi adayı olduğuna karar verilmesinin ardından planlama aşamasına geçilir. Planlamada, ameliyat öncesinde ortodonti tedavisinin ne kadar süre uygulanacağı belirlenir. Dolayısıyla farklı bir diş hekimliği alanı olan ortodonti de bu süreçte yer alır. Radyolojik görüntüleme tekniklerinden yararlanarak her hasta için özel planlama yapılır.
3 – Ortodonti Tedavisi
Ameliyat öncesinde dişlerin istenen konuma getirilmesi için ortodontik tedavi uygulanır. Bu tedavi çoğunlukla 12-18 ay kadar sürer. Bazı vakalarda bu tedaviye ihtiyaç duyulmaz. Söz konusu süreç, underbite için çene cerrahisi açısından son derece önemli ve kritiktir.
4 – Anestezi
Bu prosedür genel anestezi altında yapılır. Böylece hastalar cerrahi işlem sırasında ağrı ve rahatsızlık hissi duymayacak şekilde tamamen uyutulurlar.
5 – Cerrahi İşlem
Ağız içinden yapılan kesiler ile çene kemiğine ulaşılır. Planlama sürecine uygun olarak kemikler uygun noktalarından kesilir ve yeniden konumlandırılır. Bu işlemde titanyumdan yapılan vida ve plaklar kullanılır. Böylece çene kemikleri sabitlenir ve iyileşme sürecinde kayması engellenir.
Ameliyatta kullanılan vida ve plaklar biyouyumlu malzemeden yapılır. Bunlar daha sonra çıkarılmaz ve vücutta kalırlar.
6 – İyileşme süreci
Ortognatik cerrahi iyileşme süreci, ameliyatın kapsamına bağlı olarak farklılık gösterir. Underbite için çene cerrahisi sonrasında hastalar 2-3 gün hastanede gözetim altında kalırlar. Bu süreçte şişlik ve ağrı olması normaldir. Bunlar, zamanla azalarak tamamen kaybolur. Söz konusu sürecin daha iyi geçirilmesi için doktor talimatlarının dikkate alınması önemlidir.
Prosedürden sonraki ilk dönemlerde sıvı gıdalarla beslenilmeli, daha sonra ise yumuşak gıdalara geçilmelidir. Normal beslenmeye dönmek için iyileşme sürecinin tamamlanmasını beklemek gerekir. Bu süreç, ortalama 4-6 hafta kadardır.
7 – Ortodontik Tedavi
Ameliyattan sonra dişlerin tam hizalanması ve kapanış problemlerinin tamamen giderilmesi için birkaç ay daha tellerle diş tedavisi uygulanabilir. Bu süreci ortodonti uzmanı diş hekimi yönetir. Böylece underbite için çene cerrahisi tedavisi tamamlanır.
Tüm bu sürecin sorunsuz tamamlanması için çene cerrahı seçiminin özenli olarak yapılması gerekir. Alt çene ameliyatı riskleri böylece minimize edilir. Ortognatik cerrahide büyük bir deneyime sahip olan Prof. Dr. Celal Çandırlı, underbite için çene cerrahisi alanında yüksek başarı oranına sahiptir. Bu tedavi süreçlerine dair daha fazla bilgi alma için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Underbite İçin Çene Cerrahisi Hakkında Sık Sorulan Sorular
Underbite için çene cerrahisi ile ilgili sık sorulan sorular ve bu soruların yanıtları aşağıda yer almaktadır.
1 – Alt Çenenin Önde Olması Ameliyatsız Tedavi Edilebilir Mi?
Alt çenenin önde olması için ilk olarak ortodonti tedavileri uygulanır. Özellikle gelişim çağındaki çocuklarda, bu tedavi etkili sonuçlar verir. Ameliyatsız yöntemler işe yaramadığında underbite için çene cerrahisi devreye girer.
2 – Alt Çene Ameliyatı Fiyatları Ne Kadar?
Ameliyatın kapsamına bağlı olarak fiyatlar farklılık gösterir. Ayrıca doktor deneyimi ve kliniğin ücret politikası da bu noktada rakamları etkiler.
3 – Underbite İçin Çene Cerrahisi Nasıl Yapılır?
Underbite için çene cerrahisi, ağız içinde açılan kesi ile başlar. Ulaşılan çene kemikleri sagittal split osteotomi gibi teknikler kullanılarak kesilir. Çene kemikleri yeniden konumlandırılır ve özel vidalarla sabitlenerek ameliyat tamamlanır.
4 – Üst Çene Ameliyatı Riskleri Nelerdir?
Enfeksiyon, kanama, sinir hasarı ve başarısız sonuçlar başlıca risklerdir. Ameliyatın kapsamına göre bunlar farklılık gösterebilir. Underbite için çene cerrahisi alanında deneyimli doktorlar tercih edilerek, bu riskler minimize edilir.
5 – Başarısız Çene Ameliyatı Nasıl Belli Olur?
Çene eklemi bölgesinde ağrı ve şişlik, devam eden kapanış sorunları, konuşma ve çiğneme sırasında rahatsızlık hissinin oluşması başarısız çene ameliyatlarının önemli belirtileridir.
6 – Özelde Çene Ameliyatı Fiyatları Yüksek mi?
Özel hastanelerdeki çene ameliyatı fiyatları farklılık gösterir. Hastanelerin kendi ücret politikalarına göre buradaki rakamlar değişir.