Atrofik çene için ileri diş implantları uygulaması diş kaybı sonra oluşan kemik erimeleri ile çenenin yapısının bozulmasıyla uygulanan implantlardır. İşte, atrofik çene için ileri diş implantları ile ilgili tüm detaylar!
Bu alanda uzman kişilerin yaptığı işlemler sayesinde bireyler; hem dişsizlik sorunundan kurtulmakta hem de ağız yapısının bozulmuş görüntüsü düzelmektedir.
Atrofik Çene İçin İleri Diş İmplantları Uygulamaları Nelerdir?
Atrofik çene için ileri diş implantları uygulaması için ilk olarak bozukluğun derecesini bilmek gerekir. Bunun için gerekli tetkikler yapılır ve prosedürler uygulanır. Bu dereceler üç şekilde incelenir:
- Minimal atrofik çene
- Orta derecede atrofik çene
- İleri derecede atrofik çene
Çene cerrahisi alanında uzman kişilerce yapılan atrofik çene için ileri diş implantları tedavileri derecelere göre farklılık gösterir. Ayrıca günümüzde sürekli gelişen teknoloji sayesinde bu gibi işlemlerde hata payı gittikçe azalmakta kişilerin iyileşme süreleri kısalmaktadır.
1 – Atrofik Çene İçin İleri Diş İmplantları Uygulamaları
Atrofik çene için ileri diş implantları için ilk adımın bozukluğun derecesini belirlemek olduğunu yukarıda belirtmiştik. Günümüzde yaşam süresinin uzaması ile birlikte dişsizlik sorunları artış göstermiştir.
Dişlerin beslenme ve kemik yapısına bağlı olarak erken kaybedilmesi ile birlikte bir uzmanlık alanı olan ortognatik cerrahi alanında talep artışı olmuştur. Yazının bu bölümünde ileri derece atrofik çene durumlarında hangi uygulamaların yapıldığıyla ilgili olarak bilgi sahibi olabilirsiniz.
Bu tarz durumlarda farklı yöntemler denenir. Açıklanacak olursa;
- Kemik ogmentasyonu ve dental implantlar
- Zigoma implantları
2 – Kemik Ogmentasyon ve Dental İmplantlar
Atrofik çene için ileri diş implantları uygulamasının sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi için kemik ogmentasyonu önemli bir işledir. İmplant tedavisinin olumlu sonuçlanması için hastanın kemik yapısının sağlıklı olması gereklidir.
Bazı hastalarda genetik yapıya ve günümüz gıdalarında bulunan katkı maddelerinin kemik yapısına verdiği zarardan dolayı mümkün olamamaktır. Bu durumda implant tedavisinin yapılması mümkün değildir.
Kemik ogmentasyon işlemi ile diş eti üzerinden bir alan açılır ve kemik takviyesi işlemi yapılır. Böylece hastaya implant yapılır durumda olur. Kemik ekimi olarak da bilinen bu işlem iki şekilde yapılır. Kemik greftinin nasıl alındığı hakkında bilgi edinmek için;
İşlemin Adı | Yapılışı |
Sert doku grefti | Hastanın kendi kemik hücrelerinden kemik elde edilir. |
Yumuşak doku grefti | Ağız bölgesinden alınan doku parçası ile örtme işlemi yapılır. |
Kemik tozu eldesi ile ekim | Genellikle büyükbaş hayvanlardan kemik tozu elde edilerek yapılan bir işlemdir. |
Atrofik çene için ileri diş implantları için yapılan işlemler 3 boyutlu röntgen cihazları kullanılarak gerçekleştirilir. Diş eti üzerinden açılan küçük bir kanal ile diş köküne kemik ekimi işlemi uygulanır. Belirlenen süre sonunda atrofik çene için ileri diş implantları işlemine başlanır.
3 – Kemik Ogmentasyon Sonra Bakım Nasıl Yapılır?
Cerrahi bir işlem olan atrofik çene için ileri diş implantları tedavisi öncesi kemik ekimi yapılacak hastalara lokal anestezi uygulaması yapılır.
- İşlem sonrası ağız ve diş bakımına önem verilmesi gerekir.
- Ekimden hemen sonra 20 dakika boyunca tampon uygulanması gereklidir.
- Operasyon sonrası 48 saatlik sürede buz uygulaması yapılır.
- Uyuşma hissi geçene kadar bir şey yenilip içilmemelidir.
- Dikişlerin zarar görmemesi gerektiği için ağza baskı uygulanmamalıdır.
- Çok sıcak ve soğuk içeceklerden uzak durulmalıdır.
Atrofik çene için ileri diş implantları yapılabilmesi adına kemik ekimi sağlıklı bir şekilde ilerlemelidir. Bu bakımda ağız mümkün olduğu kadar az açılmalı ve ağız için bakıma düzenli olarak devam edilmelidir. Böylelikle atrofik çene için ileri diş implantları başarılı bir şekilde gerçekleşir.
4 – Ağız Çene ve Diş Cerrahisinde Ogmentasyon Avantajları Nelerdir?
Günümüzde atrofik çene için iler diş implantları işlemleri arasında yer alan kemik ogmentasyon işlemi pek çok avantaj sunar. Atrofik çene için ileri diş implantları avantajlarını şöyle sıralamak mümkündür:
- İmplant tedavisinin başarı oranının artmasını sağlar.
- Çene yapısının sağlam, sert ve yoğun bir şekilde olmasını sağlar.
İşlemden önce çok yönlü bir ağız ve diş muayeneden geçilmesi gerekir. Kemik erimesi veya zayıflığı gibi durumlar var ise bir an önce ekim işlemi yapılmalı ve atrofik çene için ileri diş implantları tedavisine başlanmalıdır.
Farklı bir uygulama ise zygoma implantları uygulamasıdır. Türkiye’de zygoma implantları tedavisi ile başarılı sonuçlar elde edilmektedir. Yazının devamından tedavi ile ilgili bilgileri okumaya devam edebilirsiniz.
5 – Zigomatik İmplant Tedavisi
Atrofik çene için ileri diş implantları tercih edilen bir diğer uygulama zigoma tedavisidir. Zigoma implant geleneksel implantların kemik erimesi veya farklı nedenlerden dolayı yapılamadığı zamanlarda tercih edilir.
Bu tedavi yönteminde yapay diş kökleri diş eti üzerinden açılan bir kanal vasıtasıyla elmacık kemiklerine yerleştirilir. Bu yüzden zigomatik implantlar standardın biraz daha üzerinde uzunlukta olur. Geleneksel implantlar 1 cm iken zigoma implantlar 3 ila 5 cm arasında değişiklik gösterebilir.
Zigomatik İmplant Tedavisi Nasıl Yapılır?
Bu tedavi için izlenmesi gereken sıra aşağıdaki gibidir.
- Hastanın tedaviye uygun olup olmadığının belirlenmesi
- İmplant ölçümünün yapılması
- Lokal anestezi ile hastanın işleme hazırlanması
- İmplantların yerleştirilmesi
Bu aşamadan sonra hastaya geçici bir protez yapılır. Atrofik çene için ileri diş implantları uygulaması olan bu işlemde implantlar tamamen iyileştiğinde ise kalıcı proteze geçilir. Genel olarak memnuniyet oranı yüksek olan bu tedavi yönteminde dikkat edilmesi gereken en önemli bölüm, uygulamayı yapacak kişinin bu alanda iyi bir uzman olmasıdır.
Prof. Dr. Celal Çandırlı atrofik çene için ileri diş implantları konusunda bilgi birikimi ve tecrübesiyle öne çıkan bir isimdir. Bu noktada atrofik çene için ileri diş implantları noktasında randevu ve muayane için bize ulaşabilirsiniz.
Atrofik Çene İçin İleri Diş İmplantları ile İlgili Sık Sorulan Sorular
Atrofik çene için ileri diş implantlar konusunda internet üzerinde araştırmalar yapılmaktadır. Konu ile ilgili olara sorulara ve cevaplarına aşağıdan ulaşabilirsiniz.
1 – Zigomatik İmplant Kimlere Yapılır?
Uzun süredir eksik diş sorunu yaşayanlar ve protez kullananlarda kemik kaybı yaşandığı için bu hastalar için uygundur. Ayrıca genetik nedenlerle erken diş kaybı yaşayanlar ve bazı travmalar sonucu kemik kaybı yaşayanlara da uygulanır.
2 – Kemik Erimesi Olan Kişilere İmplant Yapılır mı?
Bu kişilerin genel muayenesi sonrasında farklı uygulamalardan sonra tedavi yapılabilir.
3 – Vidasız İmplant Ne Demek?
Vidasız implant tedavisi, son teknoloji ile ortaya çıkan ve tıbbi amaçla muayene sağlaya bir uygulamadır. Bu yöntem estetik açıdan sık sık tercih edilir. Diş hekimleri; hastanın vidalı implant istemediği durumlarda, bu yöntemi uygular.
4 – Takma Diş mi İmplant mı?
İmplant tedavisinde tasarlanan dişler çene kemiğine kalıcı bir şekilde monte edilir. Bu nedenle protez tedavisine göre daha kalıcı ve daha dayanıklı bir tedavidir. Ayrıca protez dişlerin belirli bir süre sonra yeniden ayarlanması ve onarılmasına ihtiyaç duyulur.