Çene estetiği nasıl yapılır? Bu işlem yüzün önemli bir odak noktası olan çene ile ilgilidir. Operasyonda amaç genel olarak yüzün profilden daha güzel görünmesini sağlamak olsa da bazı rahatsızlıklardan dolayı da çene estetiği planlanması gereklidir. Peki çene estetiği nasıl yapılır? İşte tüm detaylar.
Çene Estetiği Nedir? Çene Estetiği Nasıl Yapılır?
Çene estetiği nasıl yapılır sorusu ile birlikte merak edilen bir nokta da işlemin ne olduğudur. Çene estetiği; çene yapısının şu durumlarında tercih edilen bir işlemdir:
- Küçük çene yapısı
- Büyük çene yapısı
- Çenenin ileride olması
- Çenenin geride olması
- Diş kapanışının bozuk olduğu durumlar
- Çenenin aşırı dar ya da geniş olduğu durumlar
Bu çene ameliyatı işleminden gelişen teknolojiyle doğru orantılı olarak teknikler gün geçtikçe çeşitlenmekte ve hastaların tedavi süreçleri daha kısa bir şekilde yapılabilmektedir. Peki çene estetiği nasıl yapılır noktasında uygulanan teknikler nelerdir?
1 – Çene Estetiği Nasıl Yapılır? Çene Protez Uygulamaları
Çene estetiği nasıl yapılır noktasında çene protezi işlemleri; çene ucu ya da açısının yapay yüz implantları ( protezleri) ile büyütüldüğü ve geliştirildiği operasyonlar için kullanılan ortak isimdir. Bu işlemler için tabloda verilen adımlar izlenir.
İşlem | Açıklama |
Ön muayene | Yapılan muayene sonucu işleme karar verilir. |
Kesi açılması | Çene altından veya ağız içinden 2 ila 3 cm’lik bir kesi açılır. |
Protezin yerleştirilmesi | Açılan kesiden girilerek protezler yerine yerleştirilir. Protezler vida yardımıyla sabitlenir. |
Kesinin kapatılması | Dikiş ile açılmış olan kesi kapatılır. |
Yapılan bu işlemler sonucu oluşan kesilerin dikiş izleri ağız içinde ya da çene altında gölge alanda kalır. Gündelik hayatı etkileyecek bir konumda olmazlar. Protezlerde kullanılan maddeler ise şu şekildedir:
- Silikon
- Medpor
- goretex
Çeneye protez uygulamaları kolay işlemler olduğu için burun ve boyun estetiği gibi işlemlerle kombine şekilde gerçekleştirilir. Özellikle çenenin geride olduğu durumlarda da proteze başvurulur. Ancak bu protezler kadınlarda bazen erkeksi bir görünüm oluşturmaktadır. Bu noktada karar aşamasında dikkatli davranmak gerekir.
2 – Çene Ucu Kaydırma İşlemi
Çene estetiği nasıl yapılır noktasında başvurulan bir diğer yöntem de çene ucu kaydırmadır. Bu işlemin adı tıp dilinde “genioplasti” ameliyatı olarak geçer. Uygulama aşamasında çene ucundaki kemik kesilir ve yeri değiştirilir. Bu işlem de tıpkı çene protezleri gibi ağızdan veya çene altından açılan bir kesi yardımıyla gerçekleştirilir. Operasyon esnasında kesilen kemik farklı yönlere kaydırılabilir. Son aşamada ise titanyum plak veya vidalar ile sabitlenir. Bu teknik sayesinde çene kemiği 6 ila 8 mm öne kaydırılabilir. Çene ucu kaydırma ile geriye kaydırma yapılabileceği gibi kemik boyunda kısaltma da yapılabilir.
3 – Ortognatik Cerrahi Uygulamaları
Çene deformeleri ortaya çıkan çene estetiği nasıl yapılır sorusu için tercih edilen bir diğer yöntem de ortognatik cerrahidir. Bazı bireyleri diş dizilimi ile diş kapanışı arasında uyumsuzluk bulunur. Bu sorunları düzeltmek amacıyla çeneyi bir bütün olarak şekillendiren ameliyatlara ortognatik cerrahi denilir. Bu işlem kompleks bir ameliyattır. Ağız içinde yapılan uzun kesilerle kemikler bir bütün olarak ilerletilir ve titanyum plak vidalar ya da özel tellerle dişler birbirine tutturulur. Çene cerrahisi uzmanlık alanı olan bu işlem zorlu bir süreci kapsar ve öncesinde diş teli gibi tedaviler gerektirebilir.
4 – Çene Dolgusu İşlemi
Çene estetiği nasıl yapılır noktasında uygulanan ve popülerliği olan bir yöntem de çene dolgusudur. Bu işlem çene ameliyatı gerektirmeyen daha çok belirginleştirme işlemlerini kapsayan bir işlemdir. Ancak bu işlemler implantlar gibi kalıcı sonuçlar içermez. Bu nedenler 6 ila 12 ay arasında işlemin tekrarlanması gerekir.
5 – Çene Köşesi Protez Uygulamaları
Özellikle erkekler için çene estetiği nasıl yapılır noktasında sıklıkla tercih edilen bir işlemdir. Çene açısının dar olduğu yüzlerde ince ve uzun görünümden kurtulmak amacıyla çene açıları protezler aracılığıyla genişletilir. Bu işlem için ağzın her iki tarafnıdan 4-5 cm’lik kesiler açılır. Bu kesiler aracılığıyla protezler yerleştirilir ve sabitlenir. İşlemin sonunda kesiler dikişlerle kapatılır. Bu yöntem genel olarak kadınlarda pek tercih edilmez.
6 – Çene Botulinum (Masseter Botulinum) Toksin
Bazı bireylerin çene açıları, aşırı şekilde genişlemiş olabilir. Özellikle kadın hastalar için erkeksi bir görünüme neden olan bu durum çene botulinum toksin uygulamasıyla giderilebilir. Bir ya da iki seanstan sonra o kısımdaki kas zayıflar ve o kasın hacmi küçülür. Böylece köşeli çene estetiği işlemi tamamlanmış olur. Bu işlemin etki etmesi için 1 veya 3 seans uygulama gerekir.
Çene estetiği nasıl yapılır noktasında kullanılan farklı yöntemler ile ilgili bilgi için Profesör Doktor Celal Çandırlı ile iletişime geçebilirsiniz.
Çene Ameliyatı Uygulamalarından Sonra İyileşme Süreci
Çene estetiği nasıl yapılır noktasında araştırılan bir diğer konu iyileşme sürecidir. Bu işlemler genel anestezi altında yapılır ve bazen hastanede yatış gerekir. Özellikle yapılan kesiler sonucu herhangi bir iz belirtisi kalmaz ancak kesilerin iyileşme sürecinde belirli bir süre yeme içme konusuna dikkat etmek gerekir. Bu nedenle ilk 48 saat sadece sıvı tüketimi önemlidir. İlerleyen günlerde yumuşak gıdalar ve sonrasında sert gıdalara geçmek gerekir. Bununla beraber dikkat edilmesi gereken diğer noktaları şu şekilde sıralamak mümkündür:
- Kesilerde oluşabilecek enfeksiyon riskine karşı antibiyotik kullanımı önemlidir.
- Çene ucu ameliyatı sonrası çene maskesi implantın stabilize olması ve ödemin azalması açısından önemlidir.
- Ameliyattan sonra ilk gün banyo yapılmaz.
- Ağrı oluşabilir. Bu noktada hekiminizin önerdiği ağrı kesiciyi kullanabilirsiniz.
- Sportif aktivitelere altı haftadan sonra başlanabilir.
Çene Estetiği Ameliyat Fiyatları Ne Kadar?
Çene estetiği nasıl yapılır noktasında merak edilen bir diğer konu işlemin fiyatıdır. Fiyatlar bireysel farklılıklardan dolayı değişiklik gösterebilir. Ayrıca bu işlemle beraber farklı işlemlerin uygulanıp uygulanmayacağı gibi farklı unsurlar ücretler için belirleyicidir. Tüm bunlar hakkında detaylı bilgi için kliniği ziyaret edebilir gerek işlemler gerek fiyatlar hakkında detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.
Sık Sorulan Sorular
Çene estetiği nasıl yapılır noktasında en sık sorulan sorulara aşağıdan ulaşabilirsiniz.
1 – Başarısız Çene Ameliyatı Nasıl Anlaşılır?
Başarısız çene ameliyatı; kapanış bozukluklarının devam etmesi, ameliyat bölgesinde kızarıklık, ağrının giderek artması gibi durumlarla belirti verir. Böyle bir durumda hastanın acil bir şekilde doktor ile görüşmesi gerekir.
2 – Erkek Çene Estetiği Fiyatları Ne Kadardır?
Çene estetiği fiyatları yapılacak işlemlerin sonucunda belli olur. Fiyat hakkında en doğru bilgiye ulaşmak için hekiminizle görüşmeniz faydalı olacaktır.
3 – Alt Çene Ameliyatı Fiyatları Neden Değişkenlik Gösteriyor?
Ameliyat fiyatlarını etkileyen birçok unsur vardır. Bunlar arasında hekimin tecrübesi, hastanın ihtiyaçları, kliniğin konumu, komplike işlem olup olmayacağı, ödeme şekli gibi detaylar verilebilir.
4 – Ameliyatsız Çene Törpüleme Nedir?
Çene ucunda gelişen bozukluk ve düzensizliklerin ameliyat olmadan giderilmesi amacıyla uygulanan yöntemdir. Bu işlemde dolgu parçaları kullanılır. Ortalama olarak 15 dakika gibi bir sürede işlem tamamlanır.
5 – Kalıcı Çene Estetiği Nasıl Yapılır?
Kalıcı çene estetiği implant uygulamaları sayesinde yapılabilir. Bu işlem ağız içinden veya çeneden açılan küçük bir kesi ile protezlerin yerleştirilmesi sürecini kapsar.