Çene cerrahisi nedir sorusu bu konu hakkında problem yaşayanların özelliklere merak ettikleri konulardandır. Ağız, diş ve çene cerrahisi olarak bilinen bu bölüm ağız içinde yer alan dil, yanak, dudak, tükürük bezleri gibi bütün yumuşak dokuların; diş, çene ve çene eklemlerini kapsayan bütün hastalıkların tanı ve cerrahi tedavilerinde hastalara yardımcı olan bir bölümdür.
Yüksek eğitimli kişiler tarafından yapılması gereken operasyonları içinde barındıran çene cerrahisinde, çene ameliyatı büyüme durduktan sonra yapılmalıdır. Ayrıca yapılacak olan tüm işlemler de hastalara duruma göre lokal anestezi, bilinçli sedasyon veya genel anestezi uygulanmaktadır.
Ağız, Diş Çene Cerrahisi Neye Bakar?
Çene cerrahisi nedir sorusunun cevabını öğrendikten sonra asıl önemli olan konulardan birisi de bu bölümün ne ile ilgilendiğidir. Ağız, diş ve çene cerrahisinde hangi hizmetler verilir, ağız, diş, çene cerrahisi ne yapar sorularının cevabı aşağıda sıralanmıştır.
Diş Çekimleri |
Normalde basit bir işlem olsa da bazen karmaşık bir hale dönüşebilir. Mesela diş kökünde kırıklar varsa mutlaka cerrahi bir müdahale yapılmalıdır. |
Gömülü Diş Ameliyatı |
Yirmilik dişlerin diş eti yüzeyine hiç çıkamadığı ya da bir kısmının çıktığı durumlarda gerçekleştirilir. Detaylı görüntüleme işlemi ile diş eti altında nasıl bir konumda olduğuna bakılarak planlama yapılır. |
Kist Operasyonları |
Diş kökünde veya çene kemiğinde kistler meydana gelebilir. Kist zamanla büyürse çene kemiğine baskı yapar. Bu yüzden kistlerin çene cerrahisi hekimleri tarafından operasyonla temizlenmesi gerekir. |
İmplant Tedavileri |
Çene cerrahisi nedir sorusunun açıklaması yapılırken en çok çene cerrahisinin kullanım alanının implant olduğu söylenmişti. Dişe vida yerleştirildiği için bu cerrahi işlemler oldukça kullanılır. |
Çene ve Yüz Bölgesindeki Kırıklar |
Bazen travmalara bağlı olarak çene de kırıklar oluşabilir. Bu gibi kırıklar bazen hayati önem de taşıyabilir. Ayrıca nefes almada güçlük, yemek yeme zorluğu gibi şikayetlere de neden olur. |
Dudak-Damak Yarıkları |
Bebeğin anne karnında gelişiminin eksik kalmasından kaynaklanan bu hastalık son yıllarda oldukça artmıştır. Bu hastalar yemek yem ve konuşma konusunda oldukça sıkıntı çeker. |
Tükürük Bezi Hastalıkları |
Bu hastalıklardan en yaygın olanı enfeksiyonlardır. Enfeksiyon tedavisi genelde antibiyotik ile yapılır. Ancak tümör oluşmuşsa ciddi bir problem var demektir. |
Çene Yapısında Meydana Gelen Bozukluklar |
Çene cerrahisi nedir açıklanırken bu hastalığa da oldukça sık değinilir. Çene yapısındaki bozukluk yemek yerken ve konuşurken zorluğa sebep olur. En çok karşılaşılan çene yapısı bozukluğu ise çenelerin birbirine kıyasla önde ya da arkada olmasıdır. Diş teli ile düzelmeyen bu sorunlar çene cerrahisi ile tedavi edilir. |
Ağız, Diş Ve Çene Uygulamaları Nelerdir?
Oldukça kapsamlı uygulama alanı bulunan ağız, diş ve çene cerrahisinin uygulamaları aşağıda sıralanmıştır. Celal Çandırlı Diş Kliniği’mizde deneyimli hekimlerimizce yaptığımız uygulamalar açıklanacak olursa;
- Kist veya tümör rezeksiyonları
- İmplant
- Diş Çekimi
- Gömülü Diş Çekimi
- Sinüs Lifting
- Çene cerrahisi kapsamında Genioplasti, Maksiller Osteotomi, Mandibuler Osteotomi, Bimaksiller Osteotomi
- Temporomandibuler eklem cerrahisi kapsamında Artrosentez, Artroskopi, Açık Eklem Cerrahisi
Çene Cerrahisi Neye Bakar?
Yüz, çene ve ağızla ilgili hastalıkların tedavisi, yaralanmaların veya kusurların düzeltilmesi bu bölümde gerçekleşir. Çene ameliyatlarının büyüme durduktan sonra yapılması uygun görülmektedir. Ağız, diş ve çene cerrahisi neye bakar başlığında detaylı bir şekilde neleri tedavi ettiğine değinilmiştir.
Ancak çene cerrahisinin en fazla uygulandığı tedavi implant işlemidir. Çünkü implant yapılırken çene kemiğinin içine titanyum vidalar yerleştirilir. Çene cerrahisi nedir sorusunu merak ediyorsanız yukarıda detaylı şekilde anlatılmıştı.
Ağız, Diş, Çene Cerrahisi Diş Çeker mi?
Ağız, diş ve çene cerrahisi uzmanları diş çekimi de yapabilirler. Özellikle gömülü dişlerin çıkarılması, problemli dişlerin tedavisi ve problemli diş çelimleri gibi durumlarda cerrahi müdahaleler gereklidir. Tüm bu karmaşık yapıdaki işlemleri çene cerrahları kolaylıkla uygulayabilir.
Bir diğer soru ise ağız, diş, çene cerrahisi dolgu yapar mı olacaktır. Dolgu işlemi çene cerrahisi bölümünde kesinlikle yapılmaz. Dolgu tedavisi için restoratif bölümüne başvuru yapılmalıdır.
Ağız, Diş, ve Çene Radyolojisi Nedir?
Ağız, diş ve çene cerrahisine başlamadan önce gerekli olan teşhis, tanı aşamasında kullanılan görüntüleme tekniklerini içeren bir alandır. Bu alanda kullanılan farklı görüntüleme yöntemleri bulunur. Çene radyolojisinde hekimin hastaya teşhis koyması için yöntemler aşağıdadır:
- Panoramik Grafi
- Diğer Ağız Dışı Radyografiler
- Dental Bilgisayarlı Tomografi
- Ağız İçi Dijital Radyografi
- Bilgisayarlı Tomografi ve Düz Filmler
- Manyetik Rezonans Görüntüleme
- Ultrason
Çene Cerrahisi Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?
Merak edilen çene cerrahisi nedir sorusunun cevabı ilk kısımda oldukça detaylı bir şekilde anlatılmıştır. Ayrıca çene cerrahisi genelde ağız, diş ve çene cerrahisi olarak adlandırılır. Çene cerrahisi nasıl tedavi edilir kısmına gelindiğinde ise ilk olarak dişlerde düzensizlik olması ya da ısırma sorunu olması gibi durumlarda; cerrahi tedavilere başlamadan ortodontik tedavi uygulanır.
Ortodontik tedavi süreci 1 ile 2 yıl arasında değişmektedir. Bu süreçte diş teli bir yandan dişlerin düzelmesini sağlarken bir yandan da cerrahi işlem için çenenin hazır hale gelmesini sağlar. Daha sonra dişerin röntgeni çekilir ve diş hekiminiz tarafından çene cerrahisi süreci planlanır. Diğer bazı diş tedavilerinde olduğu gibi çene tedavilerinde genel anestezi uygulanır ve hastalar böylece acı, ağrı hissetmezler.
Çene Cerrahisi Hakkında Sık Sorulan Sorular
Halk arasında çene cerrahisi nedir soruları oldukça merak edilir. Çene cerrahisi nedir, hangi hastalıklarla ilgilenir, ne gibi tedaviler yapar sorularının cevabı yukarıda verilmiştir. Oldukça zorlu ve meşakkatli olan çene ameliyatı fiyatları için ise net bir şey söylemek mümkün değildir. Çünkü yapılan işlemlere göre fiyatlandırmalar değişmektedir. Çene cerrahisi nedir dışında merak edilen konular ise aşağıda cevaplanmıştır.
1 – Çene Cerrahisi Hangi Hastalıklara Bakar?
Ağız, diş ve çene cerrahisi; tüm yaş aralığındaki kişilerin ağız, diş ve çene alanlarındaki sert veya yumuşak dokuların hastalıklarına bakar. Ayrıca bu alanlardaki yaralanmaların ve bozukluklarının düzeltilmesi için gerekli olan tedavi ve tanı yöntemlerini uygulayan bilim dalıdır.
2 – Ortodonti ve Çene Cerrahisi Aynı mı?
İkisi birbiriyle aynı şey değildir. Ancak ayrı ayrı yapılmaları mümkün değildir. Bunun nedeni, ortognatik cerrahinin ortodonti tedavisi sürerken yapılan bir işlem olmasıdır.
3 – Çene Cerrahisi Ameliyat Yapar mı?
Çene cerrahisi nedir sorusunun içinde barınan bu sorunun cevabı evet olacaktır. Alt ve üst çeneye ait şekil, yapı, ilişki bozukluklarının düzeltilmesi gibi durumlarda ve diğer durumlar da ameliyat ihtiyaca göre yapılır.
4 – Çene Cerrahisi Nedir, Hangi İşlemler Yapılır?
Çene cerrahisi nedir sorusunun cevabı kısaca çene yapısındaki bozukluklarının tedavi edilmesi şeklindedir. Kişinin rahatsızlığına göre yapılan işlemler değişiklik gösterir.