Çene yamukluğu için hangi bölüme gidilir sorusunun yanıtı; ağız, diş ve çene cerrahisi şeklinde verilebilir. Bu bölümdeki uzmanlar, çene bozukluklarının teşhis ve tedavisini gerçekleştirir. Çene yamukluğu veya bilinen diğer ismiyle çene kayması, doğuştan gelen deformasyonlar ve benzeri türden yapısal sorunlardan kaynaklanır. Bu rahatsızlıkla ilgilenen çene cerrahisi, tedavi için farklı yöntem ve tekniklerden yararlanır. Egzersiz, ortodontik tedavi ve cerrahi teknikler gibi farklı yöntemler bu süreçte aktif olarak kullanılır.
İleri derecedeki hastaların tedavisi için ortodonti tedavisi ve cerrahi yöntemler öne çıkar. Söz konusu yöntemlerin başarısı için doktor seçimi kritik öneme sahiptir. Prof. Dr. Celal Çandırlı, çene cerrahisi alanındaki deneyimi ve uyguladığı cerrahi işlemlerdeki yüksek başarı oranıyla dikkat çeker. Sorunsuz bir deneyim yaşamak için dilediğiniz zaman bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Çene Yamukluğu Nedir?
Çene yamukluğu; çene kemiklerinin normal hizasından sapması ve asimetrik görünmesidir. İlgili durum, mandibula (alt çene) ve maksilladaki (üst çene) yapısal bozukluklardan kaynaklanır. Çenenin sağa, sola ya da öne doğru kayması şeklinde kendisini gösterir. Bu tür durumları yaşayan hastalar için çene yamukluğu için hangi bölüme gidilir sorusu kritik öneme sahiptir.
Çene kayması olarak da ifade edilen bu durum, hastalar için sadece bir estetik problem değildir. Aynı zamanda konuşma, çiğneme ve uyku gibi hayati fonksiyonların olumsuz etkilenmesi anlamına da gelmektedir. Çene eklemlerinde ağrı, kulak bölgesinde baskı, sırt ve omuz bölgesinde ağrı gibi farklı olumsuzluklara yol açma olasılığı da vardır.
Doğuştan veya sonradan gelişebilen bu durum, temporomandibular eklemin (TME) normal pozisyonundan sapmasının da en önemli belirtisidir. Zamanında tedavi edilmediğinde olumsuz etkileri artarak devam eder. Dolayısıyla hastalar için çene yamukluğu için hangi bölüme gidilir sorusunun yanıtı ve doktor seçimi son derece önemlidir.
Çene Yamukluğu Belirtileri
Çene kayması belirtileri, hastanın durumuna bağlı olarak farklılık gösterir. Ancak birçok hastada görülen belirtiler, aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Yüzde asimetri, en önemli belirtidir. Dışarıdan bakıldığında veya fotoğraflarda çene yamukluğu açık şekilde fark edilir. Alt çenede sağa, sola veya öne doğru kayma görülür.
- Diş uyumsuzluğu vardır. Alt ve üst çenedeki dişler, birbirlerinin üzerine tam oturmaz ve kişiler, bir anormallik olduğunu fark ederler.
- Çene kapanmasında farklı sorunlar görülür. Açıklık kalması, alt ve üst çenenin tam oturmaması gibi durumlar ortaya çıkar. Bunlar alt çene kayması belirtileri olarak da ifade edilir.
- Temporomandibular eklem çevresinde ve kulaklarda ağrı oluşur. Ayrıca çene hareketlerinde TME’den ses gelir.
Bahsedilenlere ek olarak hareket kısıtlılığı, konuşma ve çiğneme güçlüğü gibi belirtiler de görülür. Bu işaretlerin fark edilmesinin ardından hemen çene yamukluğu için hangi bölüme gidilir sorusunun yanıtına göre uzman hekime başvurulmalıdır.
Çene Yamukluğu Nedenleri
Nedenler | Açıklama |
Genetik Faktörler | Aileden gelen çene yapısı bozuklukları, kaymaya ve yamukluğa yol açabilir. TME ve diş yapısındaki yatkınlıklar veya zigoma (elmacık kemiği) gibi farklı kemiklerin genetik faktörlere bağlı olarak anormal büyümesi de ilgili sağlık sorununa neden olabilir. |
Travmalar | Çene alınan darbeler, doğal yapının bozulmasına yol açabilir. Darbenin şiddeti ve geldiği bölgeye bağlı olarak etkileri farklılık gösterir. |
TME Bozuklukları | TMJ olarak da ifade edilen temporomandibular eklem bozuklukları, çene kemiklerinin konumlarını olumsuz etkileyebilir. |
Ortodontik Sorunlar | Diş eksikliği, çapraşıklık ve hizalama problemleri nedeniyle çene kemiği gelişimleri olumsuz etkilenir. Böylece yamukluk da dahil olmak üzere farklı problemler ortaya çıkar. |
Tümör | Çene bölgesinde büyüyen tümör ve kistler de benzer etkiye yol açar. |
Üst veya alt çenenin sağa kayması veya yamukluğunun arkasındaki temel nedenler bu şekilde sıralanabilir. Ancak her vakanın durumunun farklı olduğu unutulmamalıdır. Örneğin; TME bozukluğu olan iki vakadan birinde çene yamukluğu görülürken, diğerinde görülmeyebilir.
Burada yer alan nedenlerle belirtilerin aynı anda görülmesi durumunda çene yamukluğu olasılığı ciddi anlamda artar. Bahsedilen türden durumlarda çene yamukluğu için hangi bölüme gidilir sorusu yanıtlanır ve hemen uzman hekim desteği alınır.
Çene Yamukluğu İçin Hangi Bölüme Gidilir?
Çene yamukluğu için hangi bölüme gidilir? Çene yamukluğu için ağız, yüz ve çene cerrahisi bölümüne gidilir. Çene yapısındaki bozuklukların tanısı ve tedavisi alanında uzmanlaşmış hekimlerin bulunduğu bu bölümde, ortodontik tedaviden cerrahi tekniklere kadar farklı tedavi yöntemlerinden yararlanılır.
Çene cerrahisi uzmanları, hastaların durumlarını detaylı olarak inceler ve hem sorunun arkasındaki nedene hem de şiddetine göre farklı tedavi yöntemlerinden yararlanır. Ayrıca sorunun durumuna göre hastaların ortodonti gibi farklı bölümlere yönlendirilmesi de söz konusu olabilir. Bu süreç aşağıdaki gibi özetlenebilir:
- Çene yamukluğunda ilk olarak çene cerrahisi bölümüne gidilir.
- Gerekli durumlarda hastalar ortodonti ve fizik tedavi bölümlerine sevk edilir ve multidisipliner bir yaklaşımla tedavi planlanır.
- İleri seviye vakalarda cerrahi teknikler devreye girer.
Çene yamukluğu için hangi bölüme gidilir sorusunun yanıtı alındıktan sonra zaman kaybedilmeden tedavi için uzman hekime başvurulmalıdır.
Çene Yamukluğu Nasıl Düzelir?
Çene yamukluğu, estetik ve fonksiyonel problemlere neden olan ciddi bir sorundur. Ancak doğru tedavi ile bu sorunun etkileri giderilebilir. Tedavi ise tamamen hastaların durumuna bakılarak planlanır. Yaygın olarak kullanılan tedavi yöntemleri şu şekildedir:
- Düşük ve orta seviyedeki çene yamukluğu vakalarında ortodonti tedavisi uygulanır. Alt ve üst çenedeki dişlerin anatomik konumlarına gelmesi sağlanır. Böylece çenedeki yamukluk da bir ölçüde giderilir. Çoğunlukla düşük seviyedeki vakalarda istenen sonucu veren bir yöntemdir. Orta ve ileri seviye vakalarda ise tek başına yeterli değildir.
- Fizik tedavi, hafif çene kaymalarında tercih edilen bir yöntemdir. Çoğunlukla farklı tedavi teknikleriyle birlikte uygulanır. Çene kaslarının güçlendirilmesi, burada temel hedeftir. Doğru egzersizler sayesinde hafif vakalar düzeltilir.
- Çene ameliyatı, orta ve ileri seviyedeki vakalarda tercih edilir. Hastanın durumuna göre ortodonti ve fizik tedavi ile birlikte uygulanır.
Hastalar açısından çene yamukluğu için hangi bölüme gidilir sorusu kadar uygulanacak tedavi yöntemi de önemlidir. Zira yönteme bağlı olarak doktor seçimi yapılmalıdır.
Çene Yamukluğu Ameliyatı
Cerrahi işlem, çene kayması ve yamukluğu için son seçenektir. Diğer tedavi yöntemlerinin istenen sonucu vermediği durumlarda tercih edilir. Anestezi altına alınan hastaların ağız içinden kesiler açılır ve çene kemiklerine ulaşılır. Ardından gerekli cerrahi işlemler yapılır. Bazı vakalarda titanyum vida ve plak gibi implantlardan da yararlanılır. İşlemin ardından kesiler kapatılır. Ameliyat süresi 2-4 saat arasında değişir. İyileşme süresi ise 6-12 hafta arasındadır.
Prof. Dr. Celal Çandırlı, çene yamukluğu ameliyatı ve diğer bozuklukların cerrahi tedavisi konusunda oldukça deneyimlidir. Çene yamukluğu için hangi bölüme gidilir sorusunun yanıtı ve tedavi yöntemlerine dair detaylar için ulaşabilirsiniz.
Çene Yamukluğu İçin Hangi Bölüme Gidilir Konusu Hakkında Sıkça Sorulanlar
Çene yamukluğu için hangi bölüme gidilir konusunda merak edilen hususlar ve bunlara ilişkin detaylar aşağıda yer almaktadır.
1 – Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Hangi Bölüm?
Ağız, diş ve çene cerrahisi bölümü, diş hekimliği bünyesinde bulunur. Diş hekimliği fakültesinden mezun olan doktorların bu alanda uzmanlık eğitimi almaları ile çene cerrahisi bölümünde görev yapmaları mümkün hale gelir.
2 – Çene Yamukluğu İçin Hangi Bölüme Gidilir?
Çene yamukluğu veya kayması için hastaların çene cerrahisi bölümüne gitmesi gerekir. Çene cerrahisi uzmanları, hastalığın şiddetine göre hastaları farklı bölümlere yönlendirebilir. Dolayısıyla bazı vakalar için çene yamukluğu için hangi bölüme gidilir sorusu, tedavinin ilerleyen bölümlerinde farklılık gösterebilir.
3 – Ağız, Çene Cerrahisi Ne Yapar?
Ağız, diş ve çene cerrahisi; çene yapısındaki bozuklukların cerrahi tedavilerini gerçekleştirir. TME bozuklukları, çene kayması ve yamukluğu gibi rahatsızlıkların tedavisini üstlenir.
4 – Alt Çene Yamukluğu İçin Hangi Bölüme Gidilir?
Alt çene yamukluğu için hastaların ilk olarak çene cerrahisi bölümüne gitmeleri gerekir.
5 – Tek Taraflı Çene Çıkması Belirtileri Nelerdir?
Tek taraflı çene çıkması belirtileri; çene ekleminden ses gelmesi, çenelerin ve dişlerin tam kapanamaması, kulak bölgesinde ağrı şeklinde özetlenebilir. Ayrıca yüzde belirgin bir asimetri de görülür.