Çene asimetrisi, bir kimsede alt yüz bölgesinin iki yarısının eşit olmayacak şekilde gelişmesi ve konumlanmasıdır. Bu durumun tedavi edilebilmesi için güncel yöntemler mevcuttur. İşte, detaylar!
Çene Asimetrisi Nedir?
1 – Alt Çene Asimetrisi
Bireylerde üst çene yeterince geniş olmadığında, alt çene simetrik olarak kapanmamaktadır. Bu durum ise zamanla fonksiyonel kaymanın kalıcı hale gelmesine neden olur. Meydana gelen kaymanın ardından yüz asimetrisi ortaya çıkar. Eğer bahsedilen bu durum erken yaşta fark edilmezse, ilerleyen yaşlarda yalnızca ortodontik tedavi yeterli olmayabilir. Yani alt çene asimetrisi için cerrahi müdahalede gerekli olabilir.
2 – Üst Çene Asimetrisi
Günümüzde yaygın şekilde asimetrik üst çene rahatsızlığı ile karşı karşıya kalınmaktadır. Üst çene asimetrisi durumunun nedeni, alt çene asimetrisinde olduğu gibi ortak sebeplere dayanır. Yani bireylerin genetik faktörleri, doğum öncesi faktörleri ve doğumdan sonra oluşan komplikasyonlar, travmatik kazalar gibi durumlar; bu duruma yol açar.
3 – Sağ ve Sol Çene Asimetrisi
Yüz bölgesinde sağ tarafın ve sol tarafın arasında belirgin bir farklılığın oluşması, yüz asimetrisi olarak nitelendirilmektedir. Bu durum bazen konuşurken, bazen yemek yerken ya da gülerken veya mimikler yaparken ortaya çıkabilmektedir. Fakat bazı hastalarda asimetrik yüz; yüz hareketli değilken bile fark edilebilmektedir.
Çene Asimetrisi Nedenleri
Çene Asimetrisi Nedenleri | Açıklaması |
Genetik faktörler | Bazı kişilerde ağzın alt bölgesi asimetri olarak genetik şekilde aktarılır. Ailedeki genetik durum bu rahatsızlığın gelişmesinin en önemli nedenidir. |
Diş problemleri | Dişlerdeki düzensiz sıralanma ve çene eklemi sorunları asimetrenin oluşmasının nedenleri arasındadır. |
Büyüme dönemi sorunları | Yüzün alt kısmında görülen dengesizlik, kişilerin büyüme dönemi boyunca çene kemiklerinin eşit şekilde gelişememesinden kaynaklanır. |
Travma ve kaza | Kaza ve travmalar sonucu oluşan, yaralanma ve kırıklar çenede asimetrenin bozulmasına neden olur. |
Kas sorunları | Yüz kaslarının düzensiz ve dengesiz bir şekilde çalışması da yüz şeklinde değişmelere neden olur. Yanlış çiğneme alışkanlıkları da aynı şekilde çenede asimetrinin bozulması nedenleri arasındadır. |
Dudak ve ağız anomalileri | Damak veya dudakta görülen yarıklar ya da doğuştan gelen ağız ve dudak anomalileri, çene gelişiminin önünde duran bir etkendir. |
Çene Yüz Asimetrisi Nasıl Düzelir?
Çene ve diş hizasında meydana gelen bozukluklardan dolayı oluşan yüz asimetrisi; ortodontik tedaviler ile düzeltilmektedir. Diş telleri ya da şeffaf plaklar kullanılarak, çene yapısındaki bozuklukların düzeltilmesi ve dişlerin hizalanması sağlanır. Özellikle bahsedilen bu tedaviler, asimetrik çene rahatsızlığına etkili birer çözüm olmaktadır.
Çene Asimetrisi Ameliyatsız Düzelir mi?
Ortognatik cerrahi yöntemlerinin yanında uygulanan botoks işlemi, ameliyatsız bir yöntemdir. Cerrahi bir işlem gerekmediği için zahmetsiz ve tedavi konforu ise üst seviyededir. Bu uygulamada yumuşak doku hareketleri ve mimik efektleri planlanmaktadır. Böylelikle yüz hareketleri sırasında daha uyumlu ve dengeli bir görünüm elde edilir.
1 – Çene Asimetrisi Yüz Yogası
Asimetrik çene rahatsızlığı için alternatif bir tedavi yöntemi olan yüz yogası; uyku esnasında hep aynı tarafa yatan, yemek yerken hep aynı tarafı kullanan hastalarda meydana gelen yüz asimetrisini gidermek için tercih edilir. Bu yöntemle; yüzün spazm oluşan alanındaki kasların gevşemesi sağlanır. Böylelikle yüzde daha dengeli bir görünüm yaratır. Ayrıca yüz kasları dengeli bir şekilde çalışır. Botoks ile beraber bu yöntem uygulanmamalıdır.
2 – Çene Asimetrisi Egzersizleri
Çoğu kişide görülen asimetrik çene, düzenli aralıklarla uygulanan egzersizler ile düzelme gösterebilir. Bu rahatsızlıkta yapılan birtakım egzersiziler mevcuttur. Uygulanan egzersizler, çene yapısının sağlıklı hale dönmesine yardımcı olmaktadır. Özellikle egzersizleri 10 tekrar halinde gerçekleştirmeniz, etkili geri dönüşler adına büyük ödem taşır.
Çene Asimetrisi Telle Düzelir mi?
Ortodonti tedavisinde kullanılan diş telleri; dişlerin veya çene kemiklerinin uygun pozisyona gelmesine katkı sağlar. Dolayısıyla bu tedavi yöntemi, çene asimetrisi rahatsızlığının düzeltilmesine yardımcı olmaktadır.
2025 Çene Asimetrisi Tedavisi
Asimetrik çene yapısının tedavisi, bu duruma neden olan semptomlara veya faktörlere göre farklılık göstermektedir. Dolayısıyla çene cerrahisi alanında uzman olan bir hekime muayene olunarak, doğru bir tedavinin uygulanması sağlanmalıdır. Prof. Dr. Celal Çandırlı, bu alanda profesyonel bir hizmet sunarak en uygun ve etkili tedavi seçenekleri ile hastalığın düzeltilmesi noktasında destek verir. Hastalığa dair tedavi seçenekleri şunlardır;
- Ortopedik cihazlar
- Çene ameliyatı gibi cerrahi müdahaleler; çene hizasında oluşan düzensizlik durumunda, kalıcı sonuçlar için cerrahi müdahale düşünebilmektedir. Dudak damak cerrahisi, çene protezi, ortognatik cerrahi alanına giren seçenekler hastalara doğru şekilde uygulanmaktadır.
- Dolgu maddeleri veya botoks enjeksiyonları ile alt yüz bölgesinde kontur düzeltilmesi; bu işlemler, alt çene görünümünü iyileştirmek adına uygulanan geçici yöntemlerdir. Özellikle belirli alanlara botoks veya dolgun maddesi enjekte edilerek, çene hatlarının daha dengeli olması sağlanabilir. Fakat bu tedaviler geçici sonuçlar vermektedir ve periyodik olarak yeniden uygulanmaktadır.
- Ortodontik düzeltmeler ve diş tel tedavisi; çene eklemleri sorunları veya dişlerin düzenli sıralanmaması gibi durumlar, ağzın alt bölgesinde düzensizlik sorununu ortaya çıkarıyorsa bu tedaviler uygulanır.
Yukarıda bahsedilen tedavi seçenekleri; asimetriye neden olan sebeplere, rahatsızlığın şiddetine ve hastaların kişisel tercihlerine göre belirlenir. Dolayısıyla ağzının alt bölgesinde düzensizlik yaşayan bireyler uzman bir doktordan profesyonel tavsiye ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi almalıdır. Prof. Dr. Celal Çandırlı Diş Kliniği ile iletişime geçebilir, skolyoz yüz asimetrisi ve hastalığa dair detaylar hakkında net bilgilere ulaşabilirsiniz.
Çene Asimetrisi Tedavisi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Çene asimetrisi tedavisi sonrasında hastaların dikkat etmesi gereken noktalar bulunmaktadır. İşte, bu noktalara dair detaylar!
- Operasyon sonrası yumuşak gıdalar ile beslenmek önemlidir. Sert ve zorlayıcı gıdalardan kaçınılmalıdır.
- Cerrahi müdahale sonrasında iyileşme süreci açısından dinlenme büyük önem taşır. Doktorun önerdiği şekilde istirahat etmek gerekmektedir.
- Doktorun önerdiği ilaçları düzenli olarak kullanmak gerekir.
- Cerrahi operasyon bölgesinde oluşan şişliklerin azaltılması için soğuk kompresler kullanabilir.
- İyileşme süreci boyunca harekette aşırıya kaçmamalı ve aşırı fiziksel aktivitelerden kaçınılmalıdır.
- Alkol ve sigara gibi iyileşme sürecine olumsuz etkileyen maddelerden uzak durulmalıdır.
- Operasyon sonrasında mental ve duygusal destek almak önemli bir yer tutar.
- Doktorunuzun belirttiği şekilde randevulara düzenli olarak gidilmelidir. Özellikle kontrolleri kaçırmamak iyileşme sürecinin izlenmesi ve olası komplikasyonların erken tespiti açısından büyük önem taşır.
Çene Asimetrisi İçin Hangi Doktora Gidilir?
Bazı kişilerde görülen çenede yamukluk, belirgin olduğunda dışarıdan görülebilmektedir. Dolayısıyla çene yamukluğundaki belirtilerin var olması, bu rahatsızlığın teşhisi açısından önemlidir. Asimetrik çenenin kesin tanısı için; ağız, diş ve çene cerrahisi uzmanına başvurmak gerekmektedir.
Sık Sorulan Sorular
Çene asimetrisi ile ilgili merak edilen pek çok soru bulunur. İşte, bu konuya dair en sık sorulan sorular!
1 – Çene Asimetrisi Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?
Genellikle ameliyat sonrasındaki ilk gün en zorlu kısımdır. Çünkü ağızda ağrı ve şişlik yaygın olarak görülür. Bu dönemde doktorun yönlendirmelerine tam olarak uymak gerekir. Ayrıca ilaçların düzenli şekilde alınması ve ağız çevresindeki bölgelere baskı yapılmaması önerilir. Bu dönemin rahat atlatılabilmesi için yumuşak yiyecekler tüketilmeli ve ağız bakımına özen gösterilmelidir.
Ameliyatın ardından ilk haftalarda şişlik ve morluklar belirgindir. Yüzün korunması için yumuşak bir atel ya da bandaj kullanılabilir. Özellikle ilk haftalarda sıcak ve soğuk gıdalardan kaçınılması gerekir.
2 – Çene Asimetrisi Ameliyatı Sonrası Diyet ve Beslenme Nasıl Olmalı?
Ameliyatın ardından yiyecek seçimlerine dikkat edilmelidir. İlk haftalarda püre ve sıvı halindeki gıdalar tüketilmelidir. Ayrıca sıvı gıdaları pipet kullanarak tüketmek daha uygun olabilir. Bu dönemde doktor önerilerine uymalı ve yeterli gıda alımını sağlamalısınız.
3 – Çene Ameliyatı Sonrası Ağız Bakımı Nasıl Yapılır?
İyileşme sürecinde ağız bakımı kritik bir rol oynamaktadır. Doktor tarafından önerilen ağız bakım ürünlerini kullanmanız gerekir. Ağız durulama solüsyonları kullanmalı ve dişlerinizi fırçalarken dikkatli olmalısınız. Özellikle ağız enfeksiyonlarını önlemek adına hijyen kurallarına dikkatli şekilde gibi uymak gerekir.
4 – Yüz Asimetresi Ameliyatı Fiyatı Nasıl Belirlenir?
Yüz asimetrisi ameliyatı fiyatı; gerçekleştirilecek olan işleme, hastaların kişisel isteklerine ve cildin durumuna göre değişiklik gösterir. Celal Çandırlı diş kliniğimiz ile iletişime geçerek, ameliyat fiyatları ile ilgili net bilgilere ulaşabilirsiniz.
5 – Çene Asimetrisi Nelere Sebep Olur?
Çenede meydana gelen asimetrik sorunlar; ağrı, estetik problemler, uyku apnesi, konuşma veya çiğneme güçlüğü, yüksek düzeyde diş sorunlarının meydana gelmesi riski, temporomandibular eklem rahatsızlığı gibi sorunlara sebep olur.