Ortognatik cerrahi ameliyatı; çene kemiklerinin gelişimsel, hastalık veya travma kaynaklı bozukluklarını düzeltmek için yapılır. Çoğunlukla kemik gelişimi tamamlandıktan sonra uygulanan söz konusu prosedürler, estetik ve fonksiyonel sorunların giderilmesi noktasında başarılı sonuçlar verir. Kendi içerisinde lefort I osteotomisi ve sagittal split osteotomi gibi türleri vardır.
Çene kemiklerindeki bozuklukların düzeltilmesi konusunda etkili sonuçlar veren ortognatik cerrahi ameliyatı için deneyimli cerrahların tercih edilmesi son derece önemlidir. Prof. Dr. Celal Çandırlı, bu alanın en deneyimli isimlerinden biridir ve yapmış olduğu ortognatik cerrahi işlemlerdeki başarı oranı son derece yüksektir. Çene ameliyatlarına ilişkin çok daha detaylı bilgi almak için profesörle dilediğiniz zaman iletişime geçebilirsiniz.
Ortognatik Cerrahi Nedir?
Ortognatik cerrahi; gelişimsel bozukluk, hastalık ve travma gibi nedenlere bağlı olarak çene ve yüz kemiklerindeki sorunları gidermek için uygulanan ameliyattır. Diş kapanış problemleri (maloklüzyon), çene uyumsuzlukları (geriliği, darlığı vb.) ve yüz asimetrisi, ilgili prosedürlerin uygulandığı bazı durumlardır. İlgili tedavi yöntemlerinin kendi içerisinde farklı türleri vardır ve cerrahi olmayan yöntemlerden istenen sonuç alınamadığında tercih edilir.
İleri derece uzmanlık gerektiren bu işlemler, genellikle ortodonti tedavisiyle (diş teli) birlikte uygulanır. Ameliyat öncesi 12-18 ay, ameliyat sonrası ise 6 ay gibi bir süre, diş teli tedavisinin uygulanmasını gerektirebilir. İlgili prosedürün uygulandığı başlıca durumlar aşağıdaki gibidir:
- Prognatizm ve retrognatizm (alt çenenin ileride veya geride olması durumu)
- Üst çene ileriliği veya geriliği
- Açık kapanış (open bite)
- Çapraz kapanış (cross bite)
- Yüzde asimetri
- Çene kaynaklı yutma ve konuşma problemleri
- Çiğneme ve ısırma fonksiyonundaki bozukluklar
- Uyku apnesi kaynaklı sorunlar
- Çene eklemi bozuklukları (TMJ)
Ortognatik cerrahi ameliyatı, bahsedilen türden durumlarda son çare olarak devreye girer ve kalıcı sonuçlar alınmasını sağlar.
Ortognatik Cerrahi Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Çene cerrahisi uzmanları tarafından yapılan bu ameliyatın kendi içerisinde farklı türleri vardır. Ancak genel olarak prosedürler, benzer aşamalardan oluşur. Ortognatik cerrahi ameliyatı aşamaları aşağıdaki gibidir:
Aşamalar | Açıklama |
Hazırlık | Ortodontik hazırlık olarak da ifade edilen bu aşamada hastalara 6-18 ay diş teli tedavisi uygulanır. Dişlerin istenen konuma gelmesi, ameliyat için uygun koşulların oluşması demektir. |
Planlama | Çene cerrahisi uzmanı ve ortodontist tarafından hastanın 3D röntgeni ve diğer görüntüleme yöntemlerinden elde edilen sonuçları dikkate alınarak planlama yapılır. Planlamada hangi kemiklere hangi işlemlerin yapılacağı belirlenir. |
Ameliyat | Ortognatik cerrahi ameliyatı genel anestezi altında yapılır. Ağız içinde açılan kesilerle işlem yapılacak kemiklere ulaşılır ve gerekli işlemler yapılır. Kemiklerin yeniden konumlandırılmasında titanyum vida ve plak kullanılır. |
Her prosedürdeki aşamaların detayları farklıdır. Bazen kemiklerin kesilerek yeniden şekillendirilmesi ve konumlandırılması gerekirken, bazen ise ilgili bölümün implantlarla yeniden yapılması gerekebilir. Tüm sürecin ileri derece uzmanlık gerektirdiği unutulmamalıdır.
Ortognatik Cerrahi Ameliyatı Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Ameliyattan en az 2 hafta önce sigara ve alkol bırakılmalıdır. Yara iyileşmesini olumsuz etkileyen söz konusu unsurlar, işlem başarısını düşürürken, riskleri ise artırmaktadır.
- Dengeli beslenmek ve ağır diyetlerden kaçınmak önemlidir.
- Diş hizalama problemleri bulunan hastaların prosedür öncesinde ortodonti tedavisi yaptırması gerekir.
- Tıbbi planlama öncesinde kan testleri, EKG ve akciğer grafisi gibi tetkikler yapılır. Söz konusu tetkikler, hastaların bu prosedür için uygun olup olmadıklarını ortaya koyar.
- Sefalometrik analiz, 3D tomografi ve panoramik röntgen gibi görüntüleme teknikleri kullanılarak hastaların durumu net şekilde görülür. Tıbbi planlamada söz konusu görüntüleme yöntemlerinin sonuçları dikkate alınır.
- Ortognatik cerrahi ameliyatı öncesinde doktorla görüşme gerçekleştirilir. Prosedürün nasıl yapılacağı, riskleri ve sonuçları hakkında bilgi alınır. Konsültasyon olarak da ifade edilen bu aşama kritik öneme sahiptir. Hastalar, ameliyat için kararlarını konsültasyonun ardından verir.
Ortognatik cerrahi ameliyatı öncesindeki detaylar, operasyonun ve sonuçların sorunsuzluğu açısından kritik öneme sahiptir.
Ortognatik Cerrahi Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
TMJ, çene geriliği veya darlığı gibi nedenlerden dolayı ameliyat olan hastaların, operasyonun ardından da dikkat etmesi gereken bazı önemli konular vardır. Öncelikle ortognatik cerrahi ameliyatı sonrasında çenelerin 1-2 hafta boyunca kapalı kalması gerekebilir. Lastikle sabitlenen çene kemikleri, böylece sorunsuz şekilde iyileşir. Hastaların ilk zamanlarda çenelerinin kapalı olmasından dolayı sadece sıvı ve pürelerle beslenmesi gerekir.
Ameliyatın hemen ardından ağrı, şişlik ve morarma görülebilir. Bunlar beklenen yan etkilerdir ve zamanla kendiliğinden iyileşirler. Ek bir tedavi gerektirmezler. Ancak şiddetli ağrılar için ağrı kesici, enfeksiyon riski için de antibiyotikler reçete edilir. Söz konusu ilaçların düzenli şekilde kullanılması önemlidir. Şişliğin kolay geçmesi ve artmaması için hastaların başlarını yüksekte tutması tavsiye edilir.
İlk birkaç günü dinlenerek geçiren hastalar, daha sonra hafif yürüyüşler yapar. İlk 2-4 hafta ağır ve yorucu işlerden, egzersizlerden kaçınmak önemlidir. Sigara ve alkolün iyileşme hızını düşürdüğü, enfeksiyon riskini artırdığı unutulmamalıdır. Ameliyat sonrasında 4-8 hafta alkol ve sigaradan uzak durulmalıdır.
Ortognatik cerrahi ameliyatı sonrasında dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli husus ise uyku ve dinlenmedir. Başın yüksekte tutularak yatılması gerekir. Bunlara ek olarak doktorun tavsiye ve talimatlarına mutlak surette uyulmalıdır.
Ortognatik Cerrahi Ameliyatı Olanların Yorumları
Üst veya alt çene ameliyatı olanların yorumları, ortognatik cerrahi sürecine dair önemli bilgiler verir. Yapılan yorumlara bakıldığında; hastaların çene kapanış problemlerinden kurtulduğu, yaşadıkları estetik ve fonksiyonel sorunların giderildiği görülür. Yüz asimetri probleminin giderilmesi, çiğneme ve konuşmanın düzelmesi, hastaların her anlamda yaşam kalitesini artırır.
Ortognatik cerrahi ameliyatı sonrasında hastaların büyük kısmında şişlik, morluk ve ağrı olduğu fark edilir. Ağrının seviyesi hafif ve orta şiddettedir. İlk günlerde hastaları biraz zorlayan bu etkilerin zamanla kendiliğinden geçtiği, hasta yorumlarında görülür.
Hastalarda mevcut durumların sadece estetik ve fonksiyonel sorunlara neden olmadığı, bunlarla birlikte psikososyal sorunlar da yarattığı görülür. Ortognatik cerrahi ameliyatı ile birlikte hastaların önemli kısmında psikososyal açıdan da iyileşme görülür.
Ortognatik Cerrahi Ameliyatı Fiyatı
Ortognatik cerrahi ameliyatı konusunda en net ve güncel fiyat bilgisini almak için Prof. Dr. Celal Çandırlı ile iletişime geçebilirsiniz. Ancak net fiyat bilgisi için hastaların konsültasyon aşamasından geçmesi gerektiği unutulmamalıdır.
Ortognatik Cerrahi Ameliyatı ile İlgili Sık Sorulan Sorular
Ortognatik cerrahi ameliyatı konusunda merak edilen hususlar ve bunlara ilişkin detaylar aşağıda yer almaktadır.
1 – Ortognatik Cerrahi Ameliyatı Ne Kadar?
Üst veya alt çene ameliyatı fiyatları üzerinde etkili olan birçok faktör vardır ve söz konusu faktörlerin bir kısmı hastalarla ilgilidir. Yapılacak ameliyatın kapsamı, türü, kullanılacak implantlar, doktor deneyimi ve benzeri türden unsurlar nedeniyle fiyatlar her hasta için değişir.
2 – Alt Çene Ameliyatı Riskleri Nelerdir?
Alt veya üst çene ameliyatı riskleri benzerdir ve söz konusu risklerin başında başarısız sonuçlar gelir. Prosedürün başarılı olmaması durumunda revizyon ameliyatına ihtiyaç duyulur. Ayrıca sinir has, geçici veya kalıcı his kaybı, kanama, enfeksiyon, yüzde asimetri gibi farklı riskler de bulunur.
3 – Çene Ameliyatı Öncesi Sonrası Değişimi Nasıldır?
Ortognatik cerrahi ameliyatı öncesi ile sonrası arasında ciddi bir değişim vardır. Söz konusu değişim, estetik açıdan dışarıdan bakıldığında dahi belli olur. Ayrıca fonksiyonel bozuklukların giderilmesi şeklinde de değişimler meydana gelir.
4 – Başarısız Çene Ameliyatı İşaretleri Nelerdir?
Başarısız ortognatik cerrahi ameliyatı belirtileri; yüksek ateş, operasyon bölgesinde kızarıklık, giderek artan ağrı ve yüzde asimetri olarak sıralanabilir. Her hastaya yapılan işlem farklı olduğu için işaretler de hastalara göre farklılık gösterir. Bahsedilen belirtiler fark edildiğinde hastaların zaman kaybetmeden doktorlarına başvurması gerekir.
5 – Ortognatik Cerrahi Ameliyatı İyileşme Süresi Ne Kadar?
Ortognatik cerrahi ameliyatı iyileşme süresi, 2-4 hafta arasında değişir. Ancak kemiklerin tamamen kaynaşması ve hastaların normal rutinlerine dönmesi için 6-8 hafta arasında bir süreye ihtiyaç duyulur. Ek olarak uygulanacak ortodonti tedavisinin de ortalama 6 ay süreceği unutulmamalıdır.