Çene cerrahisi teknolojileri sürekli olarak gelişme göstermiştir. Özellikle bu alanda 20. yüzyılın ikinci yarısından itibaren bilimsel araştırmalar ve teknolojik ilerlemeler görülmüştür.
Günümüzde çene cerrahisi teknolojileri büyük bir dönüşüm geçirmiştir. Dijital görüntüleme teknolojileri, hassas cerrahi teknikler ve 3D baskı sistemleri sayesinde; hastaların tedavi süreçleri daha güvenli, daha hızlı ve konforlu bir şekilde ilerlemektedir.
Ağız ve Diş, Çene Cerrahisi Nedir?
Diğer adı maksillofasiyel cerrahi olan bu uzmanlık alanı; ağız, diş ve çene bölgesindeki estetik ve fonksiyonel tedavileri gerçekleştirir. Günümüzde gelişmiş olan çene cerrahisi teknolojileri ile; travma sonrası rekonstrüksiyonlardan konjenital defektlere, estetik düzenlemelerden tümör ameliyatları gibi geniş cerrahi müdahale işlemleri yapılır.
Modern çene cerrahisi teknolojileri, hastalar için daha hassas tedavi seçenekleri sunmaktadır. Bu kapsamda uygulanan bilgisayar destekli planlamalar ve mikrocerrahi teknikler, hastaların iyileşme süreçlerini hızlandırarak cerrahi müdahaleler sonrasında ortaya çıkan sonuçların kalitesini artırır.
Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Hangi Bölüm?
Her yaş aralığındaki bireylerin ağız, diş ve çene bölgesindeki yumuşak ve sert dokuların hastalıkları, bozuklukları ve yaralanmaları için; gerekli tanı ve tedavi yöntemlerini gerçekleştirilen anabilim dalı olmaktadır.
Günümüz çene cerrahisi teknolojileri ile sağlıklı bireylerin yanında hem özel bakım gereksinimi olan ve kronik rahatsızlığı bulunan hem de fiziksel/ zihinsel engelli bireylerde bölümün muayene, tedavi ve takip hizmetinden yararlanabilmektedir. Bu bölümün çalışma kapsamı genel olarak şu şekildedir;
- Çene ekleme hastalıkları
- Dişlerin cerrahi ve normal çekimleri
- Ortognatik cerrahi müdahaleler
- Gömülü diş çekimleri
- Çene kırıklarının cerrahi ve konservatif tedavileri
- Zigomatik ve dental implant uygulamaları
- Travmatik destek doku ve diş yaralanmalarının; tanı, tedavi ve uzun dönem takibi
- Çene tümörlerinin ve kistlerinin tanı ve tedavileri
- Kemik ogmentasyonları
- Preprotetik cerrahi operasyonlar
- Sinüs tabanı yükseltme işlemleri
Ağız, Çene Cerrahisi Ne Yapar?
Ağız, diş ve çene cerrahisi ne yapar? Oldukça geniş bir hastalık yelpazesi bulunmaktadır. Özellikle bu alanın ilgilendiği başlıca rahatsızlıkların tedavileri çene cerrahisi teknolojileri ile daha hassas ve etkili bir şekilde yapılarak, kalıcı çözümler elde edilir. Bölümün ilgilendiği hastalıklar ve tedaviler açıklanacak olursa;
Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Hangi Hastalıklarla İlgilenir | |
Çene eklem rahatsızlıkları | TME bozuklukları ve benzeri hastalıkların teşhis ve tedavisini gerçekleştirir. Bahsedilen bu hastalıklar, çene hareketlerinde kısıtlılık, ağrı ve ses çıkması gibi semptomları ortaya çıkarır. |
Periodantal hastalıklar | Diş etinde meydana gelen rahatsızlıkların ileri düzey cerrahi tedavilerini kapsar. |
Oral kanserler | Dil, dudak, ağız ve çene bölgesinde oluşan kanserlerin teşhisi, evreleme durumu ve cerrahi tedavisini kapsar. Özellikle bu kanserlerde erken tanı ve müdahale hayati önem taşımaktadır. |
Diş çekim komplikasyonları | Enfekte dişler, komplike diş çekimleri ve gömülü dişleri içerir. |
Travma ve yaralanmalar | Yüz kemik kırıkları, yumuşak doku yaralanmaları ve çene kırıklarına dair cerrahi rekonstrüksiyonunu gerçekleştirir. |
Konjenital yüz anomalileri | Dudak ve yarı damak gibi doğumsal defektlerin cerrahi olarak düzeltilmesini içermektedir. Yapılan işlemler hem estetik hem de fonksiyonel bir iyileşmeyi hedeflemektedir. |
Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Diş Çeker mi?
Son dönemlerde uygulanan çene cerrahisi teknolojileri ile hastalar, tedavi sonrasında daha konforlu bir iyileşme süreci geçirmektedir. Ancak çene cerrahisi teknolojileri uzman ve deneyim cerrahlar tarafından gerçekleştirilmelidir.
2025 Çene Cerrahisi Teknolojileri
2025 yılında ağız, diş ve çene cerrahisinde kullanılan yöntemler hızla gelişme göstermiştir. Özellikle modern cerrahi teknikler ve yenilikçi çene cerrahisi teknolojileri; daha az işlemle tedaviler gerçekleştirmekte ve hastaların daha çabuk iyileşmesini sağlamaktadır. Hatta kişiye özel olarak uygulanan çene ameliyatı vb. tedavi planları; işlemlerin ardından daha az ağrı gibi avantajlar sunar.
Hastalara uygulanan en yaygın çene cerrahisi yöntemleri açıklanacak olursa;
1 – Dijital Planlama
Ortognatik cerrahi işlemleri için gerçekleştirilen dijital planlama, hastaların çene yapılarının dijital ortamda üç boyutlu şekilde oluşturulmasını kapsar. Oluşturulan model sayesinde cerrahi işlemler daha ayrıntılı bir şekilde gerçekleştirilir.
Çene cerrahisi teknolojileri arasında bulunan bu yöntem sayesinde hastalar; ameliyat esnasında yapılacak işlemler ve sonuç hakkında önceden bilgi sahibi olma imkanı elde ederler. Diş hekimleri ise dijital planlama ile cerrahi sürece dair planlamaları daha etkin bir şekilde gerçekleştirir.
2 – 3D Tomografi
3D tomografi yöntemi, cerrahi işlem esnasında doğru kararlar verilmesine yardımcı olmaktadır. Bahsedilen çene cerrahisi teknolojileri sayesinde, çene yapısı daha net ve ayrıntılı bir şekilde incelenebilir. Ayrıca cerrahi işlem daha hassas bir şekilde gerçekleştirilir.
3 – Lazer Teknolojisi
Lazer ile gerçekleştirilen cerrahiler, hem kanama miktarını azaltır hem de iyileşme sürecini hızlandırır. Bu çene cerrahisi teknolojileri yaygın bir şekilde tercih edilmektedir. Diş eti hastalıkları, diş beyazlatma, çürük tedavisi gibi pek çok diş tedavisi için kullanılır.
Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi ile Diş Hekimliği Farkı Nedir?
Diş hekimi; diş – diş etlerinin ve ağız boşluğunun sağlığının korunması için işlemler yapan hekimler olmaktadır. Ülkemizde 5 yıllık eğitimini tamamlayarak diş hekimliği fakültesinden mezun olan kişilerdir.
Ağız, diş ve çene cerrahı ise; diş hekimliği fakültesinden mezun olduktan sonra ağız, diş ve çene cerrahı ana bilim dalında uzmanlık eğitimi alan ve uzman sıfatı kazanan kişidir. Uzmanlık eğitimi 4 yıldır. Ülkemizde DUS yani Diş Hekimliğinde Uzmanlık sınavı ile belirlenir. Çeşitli hastalıklar için geliştirilmiş olan çene cerrahisi teknolojileri kullanarak; ağız ve çene bölgesindeki rahatsızlıkların tanı, tedavi ve takip işlemlerini gerçekleştiren hekimlerdir.
Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Randevu Al – Celal Çandırlı Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Hastanesi
Günümüzde pek çok kişi çene problemlerinden dolayı, çene cerrahisine başvurarak tanı ve tedavi işlemlerini gerçekleştirir. Çünkü bu tarz problemler günlük yaşamı etkilemekte olup; yemek yerken veya konuşurken ağrı gibi problemleri ortaya çıkarabilmektedir. Çene cerrahisi teknolojileri ile bu problemler tedavi edilebilmektedir.
Siz de bu problemlere sahipseniz ve deneyimli, uzman bir çene cerrahından destek sağlamak istiyorsanız, Prof. Dr. Celal Çandırlı Diş Kliniği ile iletişime geçebilirsiniz. Ayrıca web sitemiz üzerinden de; isim, e-posta, telefon ve mesajınız ile hızlı bir şekilde randevu talebinizi iletebilirsiniz.
Prof. Dr. Celal Çandırlı, çene cerrahisi alanındaki en başarılı cerrahlardan bir tanesi olup, hastalara tedavi süreçlerinde her zaman bilgisiyle ve güncel çene cerrahisi teknolojileri ile destek olmaktadır.
Sık Sorulan Sorular
Çene cerrahisi teknolojileri ile ilgili araştırılan ve merak edilen pek çok soru bulunur. Bu sorular şu şekildedir;
1 – Çene Cerrahisinde Hangi İşlemler Yapılır?
Çene cerrahisi teknolojileri sayesinde ağız, diş ve çene bölgesinde meydana gelen rahatsızlıklar, daha kolay ve rahat bir şekilde tedavi edilebilmektedir. Bu bölümde; ağız bölgesindeki tüm yumuşak dokuların, dişlerin, çene ekleminin her türlü rahatsızlığı, çenede meydana gelen çeşitli hastalıkların teşhisi ve cerrahi tedavileri yapılır.
2 – Güncel Çene Cerrahisi Teknolojileri Neler?
Güncel olarak çene cerrahisinde kullanılan en yaygın çene cerrahisi teknolojileri şu şekildedir;
- Biyomaterialler ve yapay kemik uygulamaları
- Lazer cerrahisi
- Minimal invaziv cerrahi teknikler
- 3D görüntüleme ve bilgisayar destekli cerrahi
3- Çene Cerrahisi ile Ortodonti Aynı mı?
Çene cerrahisi genellikle çene kemiği, diş ve çene eklemi ile ilgili ciddi sağlık sorunları ile ilgilenir. Ortodonti bölümü ise; çene uyumsuzlukları ve dişlerin hizalanması ile ilgili uygulamalar yapmaktadır.
4 – Çene Cerrahisi Zor mu?
Teknik olarak pek çok kapsamlı işlemi barındıran çene cerrahisi ameliyatları, oldukça zordur. Fakat deneyimli ve iyi eğitim almış cerrahlar tarafından yapılan bu ameliyatlar kesinlikle zor cerrahi uygulamalar değildir. Özellikle güncel çene cerrahisi teknolojileri kullanılarak gerçekleştirilen ameliyatlar, daha kolay ve hastalar açısından daha avantajlı sonuçları ortaya çıkarır. Prof. Dr. Celal Çandırlı, bu alandaki uzmanlığı ve birikimi ile dikkat çekmektedir.