“Çene sürekli neden kütler?” sorusunun yanıtı; TME bozuklukları, diş sıkma (bruksizm), çene kaslarındaki spazmlar, travma ve yaralanmalar, şeklinde verilir. Arkasında farklı nedenler olan bu problem, hastaların yemek yerken, sakız çiğnerken ve esnerken çenelerinden ses gelmesine neden olur. Kütlemenin giderilmesi için öncelikle konservatif tedavilere başvurulur ve bunlarda istenen sonuç alınamadığında cerrahi yöntemler devreye girer.
Çene sürekli neden kütler sorusunun en önemli yanıtı, TME bozukluklarıdır ve söz konusu bozukluklar, cerrahi yöntemlerle giderilir. İleri derece uzmanlık gerektiren TME ameliyatlarını gerçekleştirme konusunda Prof. Dr. Celal Çandırlı büyük bir deneyime sahiptir. Ameliyat yöntemleri ve diğer tedavi seçeneklerine ilişkin detaylı bilgi almak için dilediğiniz zaman Prof. Dr. Celal Çandırlı ile iletişime geçebilirsiniz.
Çene Kütlemesi Nedir?
Çene kütlemesi; farklı nedenlerden dolayı çenenin hareketleri sırasında ses gelmesidir. Ayrıca sesle birlikte çene ekleminde normal olmayan bir yer değişikliği de hissedilir. Genellikle temporomandibular eklem disfonksiyonu ve çene eklemi rahatsızlıkları ile ilgili olan bu durum, çene fonksiyonlarının kısıtlanmasına neden olur. Isırma, çiğneme ve konuşma gibi fonksiyonlar sırasında ağrı oluşur veya çene hareket ettirilemez duruma gelir. İşte bu tip durumlarda çene sürekli neden kütler sorusu gündeme gelir.
Çene kütlemesi; çene eklemi ve kaslarının işleyişinin normal olmamasına bağlı olarak oluşan hareket kısıtlılığı ve seslerdir. İlk bakışta basit bir sorun gibi görünen bu durum, zamanında tedavi edilmediğinde daha karmaşık hale gelir. Ayrıca kişilerin yaşam kalitesini olumsuz etkiler ve sosyal hayatlarını kısıtlar. Tedavi için hastaların çene cerrahisi bölümüne başvurması gerekir.
Çene Sürekli Neden Kütler?
Çene sürekli neden kütler konusu, büyük oranda TME disfonksiyonu ile ilgili bir durumdur. Kütleme, eklemin hareketi sırasında oluşan sesi nitelemek için kullanılan bir ifadedir. Çene ekleminde meydana gelen bozukluklar, temel nedendir. Dolayısıyla ilk olarak çene ekleminin nasıl çalıştığına bakılmalıdır.
Temporomandibular eklem (TME), temporal kemik ile mandibula (alt çene) arasında yer alır ve alt çenenin aşağı-yukarı ve sağa-sola hareket etmesini sağlar. TME içerisinde eklem diski, kaslar, bağlar ve benzeri bileşenler vardır. Bu bileşenlerin işlevlerindeki bozukluk, çene sürekli neden kütler sorusunun yanıtıdır.
Çene neden sürekli kütler sorusuna verilecek bazı yanıtlar aşağıdaki gibidir:
1 – Disk Dislokasyonu (Eklem Diskinin Yer Değiştirmesi)
TME içerisinde kıkırdak yapıda olan bir disk bulunur. Mandibulanın hareketi sırasında söz konusu kıkırdan yapı, eklem yüzeyi ile olan temasın yumuşatılmasını sağlar. Söz konusu disk yerinden kaydığında, alt çenenin hareketi sırasında çıt, küt gibi sesler oluşmaya başlar.
Eklem diskinin yer değiştirmesi son derece ciddi bir durumdur. Eğer zamanında tedavi edilmezse çene kütlemesi yerini kilitlenmeye bırakır. Böylece ankiloz denilen durum gelişir ve kişiler çenelerini hareket ettiremez ya da kısıtlı şekilde hareket ettirebilir.
2 – TME Değişiklikleri
Eklemin içindeki yapının kıkırdak olması, dejeneratif unsurlardan fazlasıyla etkilenmesine yol açar. Yaştan kaynaklı kıkırdak aşınması, travma ve osteoartrit gibi durumlar nedeniyle eklem yüzeyi pürüzsüz yapısını kaybeder. Pürüzsüzlüğünü kaybeden eklem, çene hareketi sırasında sürtünmeye ve ses oluşumuna neden olur. Çene sürekli neden kütler konusunda önemli bir yer tutan bu duruma, ağrı ve sertlik gibi farklı semptomlar da eşlik edebilir.
3 – Travma
Travma nedeniyle çene ekleminde ve kaslarında hasar oluşabilir. Bu durum, çene sürekli neden kütler konusunda önemli bir yer tutar. Ayrıca esneme ve sert gıdaları ısırma sırasında da benzer durumlar oluşabilir.
4 – Bruksizm
Diş gıcırdatma olarak da bilinen bruksizm, çene eklemi üzerinde sürekli baskı oluşturur. Oluşan baskı nedeniyle eklemde sorunlar ortaya çıkar. Sürekli çene kütlemesi nedenlerinden biri olan bruksizm, TME bozukluklarının önemli nedenlerindendir.
Tedavisi için genellikle gece plağı kullanılması tavsiye edilir. Ayrıca kişinin yoğun stres altında olması durumunda psikologdan yardım alması da yararlı olabilir. Bilindiği gibi bruksizmin en önemli nedenlerinden biri, strestir.
5 – Diş Problemleri
Nadiren de olsa diş problemleri, çene sürekli neden kütler konusuyla ilişkilidir. Dişlerden yaşanan problemlerin zamanında tedavi edilmemesi, çene eklemi ve kaslarının bu durumdan olumsuz etkilenmesine neden olur. Böylece çenenin hareketleri sırasında ses gelebilir.
6 – Kas ve Sinir Sistemi Bozuklukları
Kas ve sinir hastalıkları nedeniyle çene eklemi tam olarak görevini yerine getiremeyebilir. Kasların kasılması, spazm ve istemsiz kasılmalar nedeniyle işlevini kaybeden TME’ye bağlı olarak kütlemeler oluşur. Konuşurken, yemek yerken ve esnerken çene kıtlaması nedenleri arasında kas ve sinir rahatsızlıkları da vardır.
7 – Yaşlılık
Çene ekleminin pürüzsüz yapısı, yaşlanmaya birlikte kaybolur. Böylece eklemin hareketlerinin stabilizesi bozulur ve TME üzerinden sesler gelmeye başlar. Yemek yerken çene kıtlaması sebeplerinden biri de yaşlılık olarak ifade edilebilir.
Her ne kadar çene sürekli neden kütler sorusunun birçok yanıtı olsa da temeldeki problemler TME bozukluklarıdır. TMJ olarak da ifade edilen bu bozukluklar ve problemler nedeniyle eklem görevini tam olarak yerine getiremez. Buna bağlı olarak çene hareketleri sırasında ses gelmesi ve kütleme gibi durumlar oluşur.
Çene Kütlemesi Tedavisi Nasıl Yapılır?
Tedaviler | Açıklama |
Gece Plağı | Bruksizm kaynaklı TME sorunları bulunan hastalara yönelik bir tedavidir. Bu tedavide hastalara özel bir gece plağı hazırlanır. Gece plağının kullanılmasıyla birlikte çene eklemi üzerindeki baskı azalır ve disk yer değiştirmesi önemli ölçüde giderilir. |
Egzersiz | Konservatif tedavilerden bir diğeri olan egzersizler, kas gerginliğinin giderilmesi ve eklem açıklığının artırılması için yapılır. Sürekli çene kütlemesi tedavisi için yaygın olarak kullanılan egzersizler, fizyoterapistler eşliğinde veya onların tavsiyelerine göre yapılır. |
Kompres | Kasların rahatlatılması için sıcak ve soğuk kompres yapılır. Hastanın durumuna göre hangisinin uygulanacağına doktor tarafından karar verilir. |
İlaç | Ağrıların ve kas gerginliğinin azaltılması için hastalara ağrı kesici kas gevşetici ilaçlar reçete edilir. Ayrıca iltihaplanma durumunda antibiyotik de uygulanabilir. |
Botoks | Çene kaslarındaki aşırı gerilimi azaltmak için botoks uygulamasına başvurulur. Eklem üzerindeki yükün hafiflemesine katkı verir. |
Çene sürekli neden kütler konusunda öncelik konservatif tedavilere verilir. Ancak bunlardan sonuç alınamadığında ortognatik cerrahi devreye girer. Hastanın durumuna göre farklı cerrahi işlemler yapılır. Yapılan bazı cerrahi işlemler şu şekildedir:
- Artrosentez
- Açık cerrahi
- Artroskopi
- Total eklem replasmanı
Her hasta için farklı bir seçenek kullanılır. Ancak bu prosedürlerin başarılı olması için doktor deneyiminin kritik önemde olduğu unutulmamalıdır. Prof. Dr. Celal Çandırlı, TME ameliyatları konusunda önemli bir deneyime sahiptir. Çene sürekli neden kütler sorusunun yanıtı ve cerrahi yöntemlere ilişkin detaylar için profesör ile iletişime geçebilirsiniz.
Çene Kütlemesi Ameliyatı Nasıl Yapılır?
- Artrosentez, eklem içinin yıkanması için yapılan bir işlemdir. Özel bir sıvı ile yapılan yıkama, serbest maddeler ve enfeksiyon bileşenlerinin uzaklaştırılmasını sağlar. Lokal anestezi altında yapılan ve minimal invaziv bir işlem olan artrosentez, başarı oranı yüksek bir işlemdir.
- Artroskopi, kapalı yapılan bir ameliyat türüdür. İleri seviye disk bozukluğu ve ankiloz gibi durumlarda tercih edilir. Bir kamera ile ekleme girilir ve kapalı yöntemle sorunlar cerrahi olarak çözülür.
Çene sürekli neden kütler için uygulanan söz konusu tedaviler, cerrahi olmayan yöntemlerden istenen sonuç alınamadığı durumlarda kullanılır.
Çene Sürekli Neden Kütler Konusu ile İlgili Sık Sorulan Sorular
Çene sürekli neden kütler konusu ile ilgili sıkça sorulan sorular ve bunların yanıtları aşağıda yer almaktadır.
1 – Çene Kütlemesi Neden Olur?
Çene kütlemesinin en önemli nedeni, TMJ olarak da isimlendirilen çene eklemi bozukluklarıdır. Çene eklemi işlevini tam olarak yerine getiremediğinde kütleme ve kıtlama gibi durumlar meydana gelebilir.
2 – Esnerken Çene Kütlemesi Neden Olur?
Esnerken çene kütlemesi, temporomandibular eklemdeki sorunlardan kaynaklanır. Eklem içindeki diskin yer değiştirmesi, kütlemelerin en önemli nedeni olarak kabul edilir. Bu tip durumlarda zaman kaybetmeden uzman doktora başvurulması gerekir.
3 – Ağzı Açınca Çeneden Ses Gelmesi Tedavisi Var Mı?
Ağzı açınca çeneden ses gelmesi durumu süreklilik gösterirse tedavi için çene cerrahisi bölümüne başvurulmalıdır. Tedavi, çene ekleminin durumuna bağlı olarak konservatif veya cerrahi yöntemlerle yapılır.
4 – Çene Sürekli Neden Kütler?
Çene sürekli neden kütler sorusunun en yaygın yanıtı; TME bozukluklarıdır. Alt ve üst çeneyi birbirine bağlayan, alt çenenin hareket etmesini sağlayan eklem bozulur ve işlevini kaybederse kütleme ve ses gelmesi gibi durumlar oluşabilir.
5 – Ağzını Açınca Çene Kütlemesi Normal Mi?
Sürekli olmaması durumunda çene kütlemesi normal kabul edilir. Sürekli olması durumunda ise mutlaka çene cerrahisi bölümüne başvurulmalıdır. Zira kütleme, çene eklemindeki sorunlara işaret eder.