Çene cerrahi alanı her geçen yıl büyük ölçüde gelişim göstermektedir. Bu alan oldukça geniştir. Öyle ki dudak, yanak, dil, diş hatta tükürük bezleri ile alakalı tüm rahatsızlıklar ile ilgilenir ve burada oluşan problemleri çözmek için gayret eder.
Çene cerrahi Ortognatik cerrahi olarak da bilinir. Bazı durumlar ve rahatsızlıklar vardır ki bunları yalnızca Ortodonti ile çözmek mümkün olmayabilir. Böyle zamanlarda Ortognatik cerrahi iyi bir cerrahi yöntem olarak karşımıza çıkar.
Çene Cerrahi Nedir?
Bu alan yüksek eğitim almış bir diş cerrahı tarafından gerçekleştirilebilen operasyonları kapsar. Çenede meydana gelen yaralanmaları ya da doğuştan gelen kusurları düzeltmek amacı ile başvurulur. Çene ameliyatlarını hekimler hastanın büyümesinin durmasından sonraya ertelemek isterler. Yüz ve çene hatlarının tamamen oturması beklenir.
Çene cerrahi alanında verilen hizmetler bazı hastalar tarafından zaman zaman merak edilen konular arasında sıralanabilir. Bu hizmetlerden ise şu şekilde bahsetmek mümkün olur;
- Gömülü halde olan dişlerin çekilme durumu
- Dişlerde ya da çenede meydana gelen kırıkların tedavi edilmesi
- Ağız içinde bulunan tüm dokularda meydana gelebilecek kistik oluşumların tanısının konması ve gerekli tedavinin uygulanması
- Çene kemiğindeki kırıkların tedavisi
- İmplant operasyonu
- Diş, çene ya da yüz bölgesinde meydana gelen enfeksiyonların tedavisi
- 20’lik dişinin çekilmesi
1 – Çene Cerrahi Uygulamaları Nelerdir?
Ağız ve çene ile alakalı bazı problem yaşayan kişiler bu sorunlarını hangi alanı ilgilendirdiğini merak edebilir. Bu nedenle çene cerrahi alanının uygulamalarını ayrıntılı bir şekilde tablo aracılığı ile gösterelim;
İmplant | Dişlerini herhangi bir sebep ile kaybetmiş hastalara alternatif olarak uygulanan bir tedavidir. |
Tümör veya kist rezeksiyonları | Kist veya tümörlü olan dokunun geride hiçbir tümörlü doku kalmayacak şekilde cerrahi yöntem ile alınması |
Gömülü diş çekimi | Deri altında bulunan dişin cerrahi yöntem aracılığı ile çıkarılması |
Sinüs yükseltme | Bu yöntem ile beraber sinüs bölgesi talep edilen seviyeye yükseltilmiş olur. |
2 – Çene Cerrahi Tedavi Fiyatları Ne Kadardır?
Çene cerrahi alanındaki tedaviler ile alakalı pek çok şey merak edilir. Bu konudaki en çok merak edilen hususlardan bir tanesi ise tedavinin fiyatının ne kadar olduğudur. Fakat bu konu hakkında net bir şey söylemek çok da mümkün olmaz.
Çünkü bu alanda tek bir tedavi yöntemi uygulanmaz. Hastaların problemlerine göre farklı farklı tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Doğal olarak her birinin fiyatlandırması da farklıdır. Bu nedenle tedavi özelinde konuşmak daha doğru ve net olacaktır.
3 – Çene Cerrahi Kapsamında Deformasyon ve Kırık Tedavileri
Ağız, çene ya da diş bölgelerinde sonradan meydana gelen ya da doğuştan olan yırtık, deformasyon veya kırık gibi problemleri tedavi etmek için cerrahi tekniklerden yararlanılır. Her hastaya aynı tedaviyi uygulamak mümkün değildir.
Hastanın durumuna, rahatsızlığına, problemin oluşum türüne bakılarak en etkili ve uygun olan tedavi yöntemi tercih edilerek alanında uzman çene cerrahı tarafından uygulamaya başlanır. Operasyonun başarılı bir şekilde sonuçlanması ile birlikte de hasta hem estetik bir görünüme kavuşmuş olur hem de konuşma ve yeme gibi fonksiyonları daha kolay bir şekilde gerçekleştirir.
4 – Ortognatik Cerrahi ile Beraber Diş Çekimi
Damağa gömülü bir halde olan dişler hemen hemen tüm hastaları tedirgin eder. Bu durumun çok acılı bir şekilde tedavi edileceğini düşünerek tedavi sürecinden kaçarlar. Fakat işin aslı pek de öyle değildir. Hastaların konforlu bir tedavi süreci geçirebilmesi için de hastanın durumu göz önünde bulundurularak lokal ya da genel anestezi tercih edilir.
Gömülü dişler genellikle 20’lik dişlerde ortaya çıkan bir problemdir. Böyle bir durumda çene cerrahi alanına dahil olunacağından çene cerrahı tarafından tedavi süreci başlatılır. Fakat her 20’lik diş çekilmelidir diye bir kural da yoktur. Dişte çürük, kırık ya da gömülü olma gibi bir durum söz konusu değilse cerrahi bir işleme gerek yoktur.
Çene Cerrahi Alanı ile Alakalı Sık Sorulan Sorular
Çene cerrahi oldukça geniş bir alandır. Bu nedenle bu alan ile alakalı çeşitli soruların cevabının araştırılması oldukça doğaldır. Cevabı en çok merak edilen soruları ise şu şekilde sıralayabiliriz;
1 – Çene Ameliyatı Kim Yapar?
Herhangi bir sebeple çene ameliyatı olması gereken hastaların merak ettiği ve araştırdığı konulardan bir tanesi de bu ameliyatı hangi doktorun yapması gerektiğidir. Söz konusu ameliyatın planlaması plastik cerrah ve ortodonti uzmanı tarafından yapılmaktadır.
2 – Kimler Çene Ameliyatı Olmalı?
Birçok durum sebebi ile çene ameliyatı olmak gerekebilir. Bunlardan en yaygın olan problem ise doğuştan çene bozukluğu olan kişilerdir. Bunun yanı sıra herhangi bir kazanın yaşanması sebebi ile çene bozukluğu yaşayan kişilere de ameliyat tavsiye edilir.