Çene eklemi cerrahisi, temporomandibular eklem (TME) rahatsızlıklarını tedavi etmek için kullanılan cerrahi yöntemlerdir. TME rahatsızlıklarında öncelikle yaşam tarzı değişiklikleri, medikal ve fizik tedavi yöntemleri kullanılır. Bu yöntemlerden istenen sonuç alınamadığında çene eklemi cerrahisi devreye girer.
Temporomandibular eklem cerrahisi olarak da bilinen çene eklemi cerrahisi, kendi içerisinde farklı tedavi yöntemlerine sahiptir. Makalenin devamında, TME cerrahisi ile ilgili merak edilen detaylara ulaşabilirsiniz.
Çene Eklemi Cerrahisi Nedir?
Çene eklemi cerrahisi; temporomandibular eklem (TME) olarak da bilinen çene eklemindeki rahatsızlıkların tedavisi için kullanılan cerrahi işlemlerdir. Bu işlemler, ilgili eklemdeki bozuklukları gidermek veya tamamen iyileştirmek için yapılır.
Çene cerrahisi İstanbul ve çevre illerdeki hastaların bu yöndeki ihtiyaçlarına çözüm olan tedavileri sunar. Hastanın durumuna göre farklı tedavi yöntemleri tercih edilir. Ameliyat, bu noktadaki son seçenektir. Öncelik konservatif tedavilere verilir. Ancak bu tedavilerden sonuç alınmadığında ameliyat tercih edilir. Ameliyat tercih edilen durumlar şunlardır:
- Eklem diskinin yer değiştirmesi
- Konservatif tedaviye yanıt vermeyen ağrı (kronikleşmiş ağrı)
- Travma kaynaklı deformiteler
- Gelişimsel anomaliler
- Eklem ankilozu (hareketsizlik)
- Eklem kıkırdağında dejenerasyon
- Eklem içi yapışıklıklar (Adezyon)
Ameliyat, son derece etkili bir yöntemdir. Fakat her hastada istenen sonucu vermez. TME eklemi rahatsızlığı olan hastaların en önemli şikayetleri şiddetli ağrı, çeneden gelen ses ve çenedeki hareket kısıtlılığıdır. Kesin tedavinin mümkün olmadığı durumlarda bu semptomların minimuma indirgenmesi hedeflenir. Böylece hastaların yaşam kaliteleri artırılır.
Prof. Dr. Celal Çandırlı, çene eklemi cerrahisi alanında büyük bir deneyime sahiptir. Sayısız ameliyat yapması ve hastaların bu süreçleri sorunsuz olarak atlatmasını sağlaması, sahip olduğu deneyimin en önemli işaretidir. Çene ekleminizdeki sorunlar ve rahatsızlıklar için dilediğiniz zaman bizimle iletişime geçebilir ve detaylı bilgi alabilirsiniz.
Çene Eklemi Cerrahisi Tedavi Yöntemleri
Çene eklemindeki rahatsızlıklar için kullanılan farklı çene eklemi cerrahisi yöntemleri vardır. Bu yöntemlere dair detaylar, aşağıdaki tabloda gösterilmiştir:
Tedavi Türleri | Açıklama |
Artroskopi | Kapalı çene eklem ameliyatı yöntemi ile yapılır. Küçük kesiler ile ilgili bölgeye kamera ve tıbbi aletler gönderilir. Adezyon lizisi ve disk repozisyonu gibi işlemlerde tercih edilir. |
Artrosentez | Eklem hareketinin iyileştirilmesi, yapışıklıklarının giderilmesi ve gelen sesin kesilmesi için yapılır. Eklem içerisine sıvı enjekte etme şeklindedir. |
Açık Cerrahi | Ciddi vakalarda eklemin onarılması için tercih edilir. Diskin çıkarılması, disk onarımı ve kondilektomi gibi işlemler bu yöntemle yapılır. |
Total Eklem Replasmanı | İleri derece hasarlı eklemlerin yapay bir eklemle değiştirilmesi işlemidir. Söz konusu işlemde çene eklem protezi ilgili bölgeye yerleştirilir. |
Buradaki işlemler son derece detaylıdır. Tabloda işlemlere dair genel hatlardan bahsedilmiştir. Ayrıca buradaki tedavi yöntemleri, her hastaya farklı şekilde uygulanır. Nihayetinde hastaların eklemlerindeki problemlerin türü, şiddeti ve etkileme derecesi farklıdır.
Çene eklemi cerrahisi, kemik gelişimi tamamlanan hastalara uygulanır. Kadınlarda 16-17 yaş, erkeklerde ise 20-21 yaş genel sınırdır. Her hasta için bu sınır farklılık gösterebilir. Temel kıstasın kemik gelişiminin tamamlanması olduğu unutulmamalıdır.
Temporomandibular Eklem Bozuklukları Belirtileri
Çenenin hareketini sağlayan temporomandibular eklem bozuklukları, hastalara göre farklı belirtiler verir. Bu belirtilerin türü ve şiddeti her hastada aynı değildir. Ayrıca bazı belirtilerin arkasında daha farklı nedenler de olabilir. Dolayısıyla belirtilerin mutlaka ortognatik cerrahi alanında deneyimli bir cerrah tarafından değerlendirilmesi gerekir.
Her ne kadar hastalara göre belirtiler farklılık gösterse de bazı belirtiler nispeten daha yaygındır. Yaygın olarak görülen temporomandibular eklem bozuklukları belirtileri şunlardır:
- Çenede ağrı ve rahatsızlık hissi
- Yüzde ve kulak bölgesinde ağrı
- Açıp kapatırken çenenin takılması
- Çenenin kilitlenmesi
- Çene ekleminden ses gelmesi
- Kulak ağrısı ve çınlaması
- Çiğnemede, ısırmada ve konuşmada zorlanma
- Diş ağrısı
Bu tür belirtilere sahipseniz hemen bizimle iletişime geçebilirsiniz. Prof. Dr. Celal Çandırlı’nın gerçekleştireceği muayene sonrasında rahatsızlığınız tam olarak teşhis edilecek ve doğru tedavi uygulanacaktır.
Çene Eklemi Cerrahisi Riskleri
TME ameliyatı olanlar, her cerrahi işlemde olduğu gibi bazı risklere maruz kalır. Bu prosedürdeki en önemli risk sinir hasarıdır. Sinir hasarı, yüze giden sinirlerin kesilmesinden kaynaklanır ve yüz felci ile sonuçlanır. Ancak bu prosedürdeki yüz felci, yumuşak dokuların yana kaydırılmasından kaynaklanır ve çoğunlukla 2-4 hafta içerisinde kendiliğinden düzelir. Yaygın olarak görülen diğer çene eklemi cerrahisi riskleri şu şekildedir:
- Enfeksiyon
- Kanama
- Kızarıklık ve morarma
- Sinir hasarı (yüz felci)
- Eklem sertliği
- Çene hareketinde kısıtlılık
- Anestezi kaynaklı riskler
- Yüzde asimetri
- Eklem dislokasyonu
- Çiğneme ve konuşma problemleri
- Başarısız işlem
Buradaki riskler, her hastada görülmez. Cerrahın deneyimi ve tedavi sonrasında doktor talimatlarına uyma ile risk ve komplikasyon olasılığı minimize edilir. Buna karşın çene eklemi cerrahisi öncesinde bu türden riskler olduğu bilinmelidir.
Çene Eklemi Ameliyatı Fiyatları
Çene eklemi cerrahisi içerisinde farklı tedavi yöntemleri vardır. Burada tek tip bir ameliyattan söz etmek doğru değildir. Hastanın durumuna göre farklı yöntem ve teknikler kullanılır. Örneğin; bazı hastalar için kapalı ameliyat ile küçük müdahaleler yeterli iken, bazıları için eklem protezi gerekebilir.
Tedavi yöntemlerinin farklı olmasından dolayı çene eklemi ameliyatı fiyatları hakkında net rakam vermek doğru değildir. Ayrıca fiyatlar cerrah deneyimi, yapılacak işlemin zorluğu, karmaşıklığı, kliniğin konumu ve popülaritesi gibi unsurlardan etkilenir.
Fiyatlar ve tedavi hakkında güncel bilgiler almak için dilediğiniz zaman bizimle iletişime geçebilir ve çene eklemi cerrahisi hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
Çene eklemi cerrahisi ile ilgili sık sorulan sorular ve bunların yanıtları aşağıda yer almaktadır.
1 – Çene Eklemi Ameliyatı Olan Var mı?
Çene eklemi ameliyatı, TME eklem rahatsızlığı tedavisinde yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir. Konservatif tedavilerin yetersiz kaldığı noktada devreye girer. Hastanın durumuna göre farklı prosedürlerin uygulanmasını içerir.
2 – Temporomandibular Eklem Bozukluğu Tedavisi Nasıl Yapılır?
TME eklem bozukluğu için öncelikle fizik tedavi, çene egzersizleri, medikal tedavi gibi yöntemler uygulanır. Bu tedavilerin istenen sonucu vermemesi durumunda çene eklemi cerrahisi yöntemlerine başvurulur. Hastanın durumuna göre farklı cerrahi işlemler yapılır.
3 – Çene Eklemi Ameliyatı Olanlar Memnun mu?
Bu ameliyatı olan hastaların önemli kısmı ağrılarından, çenedeki sesten ve hareket kısıtlılığından kurtulur. Isırma, konuşma, çiğneme ve yutma gibi fonksiyonları düzelir. Tedavinin başarılı olabilmesi için ameliyat sonrasında doktor talimatlarına uyulması son derece önemlidir.
4 – Çene Eklemi Cerrahisi Nelere Bakar?
Çene ile kafatasını birleştiren temporomandibular eklemde meydana gelen rahatsızlıklara bakar. Eklemdeki her türden rahatsızlık bu alana girer. Çene kayması, TME disfonksiyonu, çene travmaları, ankiloz ve çene tümörleri bunların başında gelir.