Çene implantı kalıcı mı sorusu belirli kaygılarla bu uygulamayı yaptıran ya da yaptırmayı düşünenlerin en çok merak ettiği konular arasından yer alır. Günümüzde çene implantı gibi estetik uygulamalar bireyler tarafından sıklıkla tercih edilir bir hale gelmiştir. Özellikle değişen güzellik algısı ve sosyal medya bu konuda oldukça önemli bir yer tutar.
Peki çene implantı nedir? Çene implantı kalıcı mı?Bu soruların hepsinin cevabı yazımızın devamında.
Çene İmplantı Nedir? Çene İmplantı Kalıcı mı?
Çene implantı kalıcı mı? sorusu ile birlikte merak edilen bir diğer noktada implantın ne olduğudur. İmplant farklı estetik operasyonlarda kullanılmak üzere üretilmiş silikon veya biyomedikal malzemelerden üretilmiş bir malzemedir. Çene implantı yaptırmak isteyenler için çene yapısını taklit eden bir yapıda özel olarak üretilirler. Bu özel malzemeler ile çene estetiği tedavileri uygulanır. Bu noktada uygulanabilen tedavileri ise şu şekilde sıralamak mümkündür:
- Çene büyütme
- Çene şeklini veya şekil bozukluğunu düzeltme,
- Geride kalmış çene yapısını iyileştirme çene yapısını düzeltme,
- Estetik çene kontürü (jawline)
- Küçük çene görünümü
- Çene yapısının zayıf olması
- Bireyin beğenmediği çene ucu yapısı
Yüz cerrahlarınca gerçekleştirilen çene implantı uygulamalarından çene estetiği noktasında faydalanılır. Ancak bazen bu uygulamalar ortodonti cerrahisinde yapılan zigomatik implantlar gibi uygulamalarla karıştırılır. Ancak bu alan tamamen farklıdır. Bu noktada konu ile ilgili daha geniş bilgiye ulaşmak için ülkemizin önde gelen ismi Profesör Doktor Celal Çandırlı Kliniği’nden randevu alarak görüşme sağlayabilirsiniz.
İmplant tedavisi sayesinde yukarıda bahsedilen durumlar kalıcı olarak iyileşir. Ayrıca bu estetik uygulama kadınlar kadar erkeklerinde sıklıkla tercih ettiği uygulamalar arasında yer alır. Peki çene implantı nasıl yapılır, çene implantı kalıcı mı?
1 – Çene İmplantı Uygulaması Nasıl Yapılır? Çene İmplantı Kalıcı mı?
Çene implantı kalıcı mı? Nasıl uygulanır? Bu işlemin yapılabilmesi için ilk olarak ön görüşme yapılır. Bu görüşme esnasında uzman size gerekli bilgileri aktarır ve size uygun olan prosedürleri değerlendirir. Devamında ise aşamalar şu şekildedir:
- Yüzde uygulanan bu operasyon için genel olarak genel anestezi ya da spesifik durumlarda lokal anestezi tercih edilir.
- Ağız içi ya da çene altından minik bir kesi açılır.
- Bu kesi aracılığıyla estetik cerrah, yüz implantları için uygun yer açar ve protezi yerleştirir.
- İşlem genel olarak bir saatten daha az sürer, ancak uygulanan ek prosedürler olması halinde süre değişebilir.
- Kesi dikişler ile kapatılır ve çene bandajlanır.
Bu işlemde uygulanan implant çenede ulaşılmak istenen görünüme göre tercih edilir. Yani her uygulama için farklı tipte implant üretimi yapılır. Silikon veya biyomedikal malzemeden üretilen implantlar sağlam şekilde çeneye yerleştirilir. Bu yönüyle çene implantı kalıcı mı sorusuna verilecek cevap kalıcı olduğu yönünde olur. Silikon veya biyomedikal malzemeler cilt altında uzun yıllar geçse de sağlamlığını korur. Bu işlemi yaptırmak isteyen bireyler bunu dolgu tedavisi gibi düşünmemeli yenileme durumunun yaşanmayacağını bilerek karar vermelidir.
2 – Çene İmplantının Faydaları Nelerdir?
Çene implantı kalıcı mı? Faydaları nelerdir? Bu operasyon ile yüzünüzün genelinde ve çene bölgenizde estetik bir görünüme kavuşabilirsiniz. Bunun yanı sıra çene estetiği operasyonunun şu faydalarını saymak mümkündür:
- Bu işlemi yaptıran kişiler kalıcı olarak istediği çene yapısına sahip olabilir.
- Küçük görünümlü çeneler implantlar aracılığıyla düzeltilebilir.
- Çenede çukur görünümü ya da sorunlu çene uçları kolayca tedavi edilir.
- Çeneye kontür(jawline) formu verilebilir.
- Yüz yapısına uygun çene dolgusu yapılır.
Peki bu işlemin yan etkisi var mıdır?
3 – İşlemin Olası Riskleri Nelerdir?
Çene implantı kalıcı mı sorusu ile bağlantılı olarak araştırılan bir diğer nokta da işlemin riskleridir. Her cerrahi işlemin olduğu gibi bu işleminde kendine göre riskleri bulunur. Bunları tablodan inceleyebilirsiniz. Ancak bu noktada kullandığınız bir ilaç ya da yakın zamanda geçirmiş olduğunuz bir cerrahi işlem varsa bunu hekiminize bildirmek sizin sorumluluğunuzdadır.
Olası Komplikasyonlar | |
Operasyon bölgesinde enfeksiyon riski | Hematom yani içi kanama |
İmplantın kayması ve şeklinin bozulması | Anestezinin riskleri |
Bu gibi durumlar için operasyon önce tedavi ile ilgili prosedürleri ve sürecin nasıl işlediğini öğrenmeniz gerekir. Böylece doktorunuzdan daha detaylı bilgi alır ve tedavi sürecine hakim olursunuz. Aklınıza takılan soruları sormak süreçten en iyi şekilde yararlanmanızı mümkün hale getirir. İşlem sonrası önerilen ilaçları kullanmayı ve doktor kontrollerine gitmeyi ihmal etmemelisiniz.
4 – Operasyon Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Çene implantı kalıcı mı noktasında ameliyattan önce ve sonra dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Bunları şu şekilde sıralamak mümkündür:
- Ameliyattan önce 8 saat boyunca yiyecek ve içecek tüketilmemelidir.
- Sigara ve alkol kullanımını en az birkaç gün öncesinden kesilmelidir.
- Operasyon sonrası oluşabilecek komplikasyonlar hakkında bilgi edinilmelidir.
- Uygulama yapılacak alan temiz olmalıdır.
- Yoğun fiziksel hareketlilik içeren, yorucu egzersizlerden yapılmamalıdır.
- Sarılan bandajlarınızı doktorun belirttiği zamanda çıkarmak
- İyileşme sürecinde yüz ve çeneye fiziksel temastan kaçınmak
5 – İyileşme Süreci Nasıl Gerçekleşir?
Çene estetiği kalıcı mı sorusu ile birlikte iyileşme süreci de merak edilenler arasında yer alır. Bu işlemin iyileşme süresi kısadır ve operasyon sonrası 7 gün içinde masa başı işlere ve çoğu günlük aktivitelere geri dönebilirsiniz. Ağrı ve rahatsızlık şikayetleri minimum düzeydedir ve ağrı kesici ilaçlar ya da soğuk uygulamalarla kolayca kontrol altına alınır. Bu noktada sizin de iyileşme sürecini katkı sağlamak amacıyla şunları yapmanızda fayda vardır:
- Ameliyattan sonra 1 ila 2 hafta süresince sırtüstü, başınız yüksekte uyuyun. Bu sayede şişliği kontrol altında tutabilir ve iyileşme aşamasında olan kesileri koruyabilirsiniz.
- Uzman, ameliyatı takip eden bir veya iki gün boyunca sadece sıvı içeren bir diyet önerisi yapabilir.
- Fiziksel güç gerektiren aktivitelere katılım operasyondan 3 ya da 4 hafta sonra uygun olur.
- İyileşmeyi hızlandırmak ve sonuçların mümkün olan en iyi haline ulaşması için cerrahınızın tavsiye ve uyarılarını dikkate almanız önemlidir.
6 – Çene İmplantı Fiyatları Ne Kadardır?
Çene implantı kalıcı mı? fiyatları nedir? Çene cerrahisi işlemleri estetik bir operasyonlardır. Bu noktada fiyatların belirlenmesi için doktor ile ön görüşme yapmak şarttır. Çünkü ön görüşme esnasında çene ve yüz formunuza dair analizler yapılır ve sizin yaptırmak istediğiniz işlem değerlendirilir. Devamında uygun prosedürler belirlenir ve gerekli ölçümler yapılır. Bu esnada operasyonun olası komplikasyonları hakkında bilgi verilir. Tüm bu işlemlerden sonra fiyat bilgisi ile birlikte bir karar verme sürecine girilir.
Sık Sorulan Sorular
Çene implantı kalıcı mı? Konusu ile ilgili olarak en çok merak edilenlere aşağıdan ulaşabilirsiniz.
1 – Çene İmplantı Önce Sonra Farkı Ne Zaman Anlaşılır?
Çene implantı kalıcı bir işlemdir. Ancak tam olarak yüz hatlarına oturması 6 ay gibi bir süreyi kapsayabilir.
2 – Çene İmplantı Zararları Nelerdir?
Çene implantları kullanılan malzemeler nedeniyle zararsız ürünlerdir. Ancak yine de bazı bireylerde alerjen durumlar oluşturabilmektedir. Bu durum çok nadir görülür. Bununla beraber implantın yanlış yerleştirilmesi gibi bazı durumlarda çene yapısı zarar görebilir. Burada hekimin tecrübesi çok önemlidir.
3 – Alt Çene İmplant Ameliyatı Nedir?
Alt çene implant ameliyatı özellikle eksik alt dişlerin tedavisinde kullanılan bir yöntemdir. Konu ile ilgili olarak diş hekiminizden gerekli bilgileri alabilirsiniz.
4 – Çene İmplantı Yaptıranlar Memnun mu?
Bu işlem genel olarak estetik kaygılarla yapılan işlemleri kapsar. Bu noktada siz de böyle bir işlem yaptırmayı düşünüyorsanız süreci yaşamış birileriyle görüşme sağlayabilir, çene implantı kalıcı mı hekiminizden konu ile ilgili bilgi alabilirsiniz.
5 – Çene İmplantı Ne Kadar Sürer?
Operasyon ile çeneye uygulanan implantlar için uzun bir süreye gerek bulunmamaktadır. Ortalama olarak 1 ile 2 saat arasında işlem tamamlanır. Ek uygulamalar istenirse süre uzayabilir.