Yaygın görülen çenede tümör belirtileri nelerdir? Çene kanseri semptomları hangileri? Sizlere bu konuyu açıklayacağız! Çene tümörü kişinin ağız boşluğunda ortaya çıkan yarı sıvı ya da sıvı ile oluşan yumuşak dokulu yapılardır. Patolojik oluşum ile meydana gelen bu tümörler iyi ve kötü huylu olabilmektedir. Doğru teşhis ve incelemeler sayesinde alınan tanıya göre çene tümörü tedavisi başlanmalıdır. Aksi takdirde tümörün hem estetik hem de sağlık adına olumsuz etkileri yaygınlaşır.
Kötü huylu çene tümörleri ağızdaki bir dokudan kaynaklanabilir. Aynı zamanda başka organlarda oluşmuş olan kanserin ağız içinde metastaz yapmasıyla da ortaya çıkabilir. Her iki durumda da çenede tümör belirtileri bulunacaktır. Hastalar söz konusu bu belirtilere dikkat ederek kısa sürede bir uzmana başvurmalıdır.
Çenede Tümör Belirtileri Hangileri? Üst ve Alt Çene Tümörü Belirtileri
Günümüzde yaygın olarak görülebilen çenede tümör belirtileri teşhis ve tetkikler için önem arz etmektedir. Hastaların fark edeceği bu belirtiler sayesinde uzmanlar incelemeler yapar ve durumu tespit eder. Dr. Celal Çandırlı ve ekibi bu konuda güncel yöntemleri kullanarak teşhis yapabilir. Sonrasında kötü huylu tümörlerde tedavilere başlanacaktır.
Uzman Dr. Celal Çandırlı olarak genel hastalarda gözlemlediğim ve literatürde yer alan çenede tümör belirtileri için şu örnekleri verebilirim:
1 – Alt Çene Kemiğinde Şişlik
En yaygın çenede tümör belirtileri başında alt çene kemiğindeki şişlikler gösterilebilir. Kemikte ya da çevresindeki dokuda meydana gelen tümör zamanla büyür. Büyüyen tümör hacim kazanacağı için dışarıdan fark edilen bir şişlik durumuna neden olur. Bundan ötürü genel itibarıyla dikkate alınması gereken bir şişlik türüdür.
Elbette şişliğin apse ya da diğer farklı sebeplerle açıklanamıyor olması gerekir. Aksi takdirde bu durum için çenede tümör belirtileri arasındadır denemez. En net karara varabilmek için görüntüleme ve diğer yöntemlerle tanının koyulması gerekir.
2 – Dudaklarda His Kaybı
Gelişen tümör dokusu sahip olduğu özellikler neticesinde farklı durumlara neden olur. İlerleyen tümör sadece bulunduğu bölgeyle kalmaz tüm ağız yapısını etkiler. Bu unsurdan dolayı zaman içerisinde dudaklarda his kaybı yaşanması beklenebilir. His kaybı çenede tümör belirtileri arasında yer alıp ilerlediğinde ciddi problemler yaratır.
3 – Üst ve Alt Çene Kemiğinde Kist
Başta alt çene kemiği olmak üzere üst çene kemiğinde de oluşan kistler tümörler için belirleyicidir. Çünkü tümörlerde kist formundadır. Bir yumru halinde olabildiği gibi küçük çaplı da olabilmektedir. Bu tarz kistlerin iyi ve kötü huylu olması mümkündür. Bundan ötürü çenede tümör belirtileri arasındaki kist durumunu her zaman kötüye yormamak gerekir.
4 – Dişlerde Hassasiyet, Kırılma ya da Sallanma
Tümörün maalesef olumsuz etkilerinden birisi de ilerlediği durumlarda diş yapılarına zarar vermesidir. Diş köklerinde oluşan ya da bu alanlara yayılan tümörlerin hassasiyet, kırılma ve sallanma sorunları yaratması muhtemeldir. Kişi genç yaşta olsa da ya da sağlıklı ağız yapısına sahip bulunsa da tümörden ötürü dişlerini kaybedebilir.
5 – Lenf Bezlerinde Şişlik
Tümörlerin yayılım göstermesi muhtemeldir. Özellikle metastaz oluşan durumlarda lenf bezlerinde etkileri doğrudan gözlemlenir. Lenf bezlerinde oluşan şişlik hastanın dışarıdan fark edebileceği durumdur. Fakat özellikle yutkunma, konuşma problemi yaratmasından ötürü çenede tümör belirtileri arasında sayılır.
6 – Yutkunma Zorluğu | Çenede Tümör Belirtileri
İlerleyen tümörler zaman içerisinde yutkunma zorluğu yaşatır. Hayati fonksiyona etki edeceğinden dolayı çene cerrahisi yapılması gerekir. Çene ameliyatı sayesinde tümörler ortamdan uzaklaştırılarak hastanın rahatlaması hedeflenir. Tüm bunlar hastanın yaşı, durumuna göre belirlenecek kararlardır.
Çenede Tümör Belirtileri Hakkında Sık Sorulan Sorular
Dr. Celal Çandırlı ve ekibine yöneltilen en yaygın çene tümörleri ve çenede tümör belirtileri hakkındaki soru ve yanıtlar şu şekildedir:
1 – Çene Kanseri Nasıl Teşhis Edilir?
Teknolojik gelişmelere ve imkânlara göre çenede tümör belirtileri inceleme altına alınır. Radyolojik görüntülemeler, manuel muayene ve el ile kontroller sağlanır. Hastanın yaşı ve varsa diğer hastalıkları da göz önünde bulundurularak teşhis yöntemine karar verilir.
2 – Çene Kanserinin Tedavisi Var mı?
Evet, var. Çene kanserinin bulunduğu evreye bağlı olarak tedavi edilebilmesi mümkündür. Birinci ve ikinci evrelerde tedavinin karşılık verme oranı yüksektir. Üçüncü ve son evrede düşükte olsa tedavi ihtimali bulunacağından her hastanın tedavisi adına büyük emek harcanmaktadır.
3 – Çene Tümörüne Kim Bakar?
Çene tümörü ve kanseri ile çene alanında uzmanlaşmış bölümler ilgilenmektedir. Çene Cerrahisi alanında uzman olan Dr. Celal Çandırlı özellikle çene kanseri ameliyatı konusunda yardımcı olmaktadır.