Çocuklarda çene genişletme işlemi çene yapısının doğal gelişimine yardımcı olan bir tedavi yöntemi olarak karşımıza çıkar. Bu yöntemi kullanmada amaç çene yapısında oluşan farklı problemleri düzeltme ve sağlıklı, işlevsel bir çene yapısı oluşturmaktır. Çocuklarda çene genişletme estetik ve işlevsel açıdan önemli bir etkiye sahiptir. Çene cerrahisi alanında yapılan bu işlem yüzün simetrisini ve dengeyi iyileştirmede önemli bir rol oynar.
Çocuklarda Çene Genişletme Neden Yapılır?
Yetişkinlerde ve çocuklarda çene genişletme işlemi farklı nedenlerden dolayı yapılabilir. Bunları şu şekilde sıralamak mümkündür:
- Dişlerin düzgün bir şekilde sıralanmasını sağlamak
- Dişler arasında meydana gelmiş boşlukları kapatmak
- Çiğneme, ısırma ve konuşma gibi işlevsel bozuklukları gidermek
- Çene yapısında meydana gelmiş olan asitmetrik görüntüyü düzeltmek
- Çene yapısın estetik görünümünü iyileştirmek
1 – Çocuklarda Çene Genişletme Nasıl Yapılır?
Çocuklarda çene genişletme işlemi, alanında uzman bir kişi tarafından gerçekleştirilir. Bu noktada bir ortodontist veya uzmandan destek alabilirsiniz. İşlem sırasında genellikli bir aparey kullanılır. buna çene genişletme aparatı denir. Kullanılan bu aparey sayesinde çenenin genişlemesi amacıyla belli bir süreliğine dişlere takılır. Bu cihaz çenenin doğru pozisyona gelmesini ve çene kemiklerinin büyümesini sağlar. Planlanan süre boyunca çocuklarda çene genişletme hedefine ulaşılmış olur.
Çene genişletme işlemi esnasında hastalar genel olarak hafif bir rahatsızlık hissinden şikayet eder. Ancak bu rahatsızlık geçici bir süreyi kapsar ve zamanla azalır. Tedavi çene yapısının istenilen düzeye ulaşması ile son bulur.
2 – Çene Genişletme Aparatı Kullanımı
Çocuklarda çene genişletme aparatı kullanımı, profesyonel biri tarafından yapılması gereken bir işlemdir. Aparatın doğru olarak takılması ve ayarlanması tedavi sürecinin en önemli aşamasıdır. Çünkü doğru takılmadığı takdirde kalıcı hasara neden olabilecek bir durum vardır. Bu nedenle çocuklarda çene genişletme gibi işlemler için alanında kendini kanıtlamış bir çene cerrahı uzmanla süreci ilerletmek önemlidir. Konu ile ilgili olarak Profesör Doktor Celal Çandırlı ve ekibi bu konuda önerilenler arasında yer alır.
3 – Ortaya Çıkabilecek Etkiler
Çene genişletme aparatının kullanım süresi kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Ancak genel olarak birkaç hafta veya ay kullanılması gerekir. Bu kullanım esnasında ortaya çıkabilecek yan etkiler hakkında bilgi edinmek için aşağıdaki tabloyu inceleyebilirsiniz.
Aparey kullanımda ortaya çıkan etkiler | |
Ağızda rahatsızlık hissi | Konuşma zorluğu |
Dişlerde hafif düzeyde ağrı | Çocuklarda çene genişletme işlemlerinde çocuğun aparatı kullanmakta zorlanması |
Bu ve benzeri yan etkiler genellikle tedavi sürecinin başında meydana gelir ve süreç ilerledikçe azalır.
4 – İşlemin Sonuçları
Yetişkin ve çocuklarda çene genişletme süreci sona erdiğinde çene yapısı daha uyumlu ve estetik bir görünüme kavuşuru. Bu durumda genel yüz görünümü iyileşir ve bireyin kendine olan güveni artar. Bunun yanı sıra çiğneme, ısırma gibi işlevsel sorunlar da giderilmiş olur. Çocuklarda çene genişletme süreci doğru bir şekilde ilerlediğine kalıcı ve istendik sonuçlara ulaşılır. Bu noktada uzmanın önerilerine uyulması, kontrollerin aksatılmaması önemlidir.
5 – İşlem Sonrası Bakım
Yetişkin ve çocuklarda çene genişletme işlemi sonrası bakım oldukça önemli bir konudur. Bu noktada özellikle ebeveynlere büyük görevler düşer. Bakımı çocukla birlikte yapmak işlemden verim alabilmek için gereklidir. Bakımın doğru uygulanması iyileşmede de olumlu katkı sağlar. Konu ile ilgili olarak:
- Doktorunuzun öneri ve talimatlarına mutlaka uymalısınız.
- Ağrı kesicileri düzenli olarak kullanmalı ve ağız hijyenine önem vermelisiniz.
- Gerekli durumlarda doktorunuz diyet önerebilir. Diyete titizlikle uymanız gerekir.
- Aparatın bakımına ve temizlenmesine önem göstermelisiniz.
- Aparatı yerleştirme aşamasında dikkatli olmalısınız.
- İlk anda oluşabilecek ağrı veya şişliklerde soğuk kompres uygulayabilirsiniz.
6 – Çocuklarda Çene Darlığı Tedavisi Ne Zaman Yapılmalıdır?
Çocuklarda çene genişletme veya çene darlığı tedavisi erken tedavi gerektiren durumlar arasında yer alır. Günümüzde takılıp çıkarılabilen apareyler sayesinde 7 yaş itibariyle çocuklarda alt çene darlığı veya üst çene darlığı belirtileri görülmesiyle çocuklarda çene genişletme tedavisine başlanabilir.
7 – Çene Genişletme İşlem Fiyatları
Yetişkinlerde ve çocuklarda çene genişletme işlemi, hastanın durumuna ve tercihlerine bağlı olarak farklı fiyatlara mal olabilir. Ortaya çıkacak olan fiyatlar kullanılan aparatın türüne, tedavinin süresine ve hekimin tecrübesine göre değişiklik gösterecektir. Bu konu ile ilgili olarak tedavi süreci planlama aşamasında fiyat bilgisini de öğrenebilirsiniz.
Sık Sorulan Sorular
Çocuklarda çene genişletme ile ilgili olarak sık sorulan sorulara aşağıdan ulaşabilirsiniz.
1 – Çene Yapısı Kaç Yaşında Oturur?
Ergenlik ve gelişen çene yapısının oturması belirli bir süreyi kapsar. Çocuklarda çene genişletme ve diş yapısı ile ilgili tedavilerin ilk 7 yaşında yapılması önerilir. Bunun nedeni bu yaştan itibaren başlayan, ilk kalıcı dişlerin gelmeye başladığı bir dönemle harekete geçen gelişimdir.
2 – Çocuklarda Çene Darlığı Neden Oluşur?
Çocuklarda çene genişletme işlemi yapılmasını gerektiren çene darlığı genel olarak incelendiğinde şu nedenlere bağlı olarak oluşur.
- Genetik yapı
- Solunumun sürekli ağızdan yapılması
- Parmak emme
- Uzun süreli emzik ve biberon kullanımı
3 – Yetişkinlerde Çene Darlığı Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Çene darlığına en sık üst çenede rastlanır. Ancak bazen her iki çenede de görülebilir. Üst çene darlığının şiddetli olduğu durumlarda çene ameliyatı ile birlikte ortodontik tedavi planlanabilir. Çene darlığı problemi ameliyat esnasında aynı gün düzeltilir. Beraberinde uygulanan ortodontik tedavi ise ortalama 6-18 ay arası sürebilmektedir.
4 – Alt Çene Genişletme Aparatı Nedir?
Alt çene genişletme aparatı, alt çene darlığı belirtileri durumunda tedavi amaçlı kullanılan bir apareydir. Genel olarak çene yapısındaki küçük veya dar bir alt çene ile ilgili sorunları çözmek için kullanılır. Bu aparey, diş hekimleri tarafından alt çene genişletme amacıyla özel olarak hazırlanır ve hastanın dişlerine takılır.
5 – Çenem Küçük Ne Yapmalıyım?
Küçük yaştaki çocuklarda amacıyla hareketli ortodontik apareyler ve plaklar tercih edilir. Yetişkin bireylerde ise ortognatik cerrahi uygulanması gerekir. Ancak tek başına uygulanmadığı için öncesinde ortodontik tedavinin denenmiş olması gerekir. Uygulanan ameliyatta çene kemiğine kesi yapılarak üst çenedeki diş ve damaklar hareket ettirilir. Böylece çenenin yapısının daha düzgün olması hedeflenir.