Diş eti kanseri genellikle ağız içinde diş etlerinde başlar. Daha sonra komşu dokulara ve kemiklere yayılım gösterebilir.
Ağız ve çene cerrahisi alanında birçok rahatsızlık meydana gelmektedir. Bu rahatsızlıklar arasındaki diş eti kanseri tedavi edilmesi zor bir hastalık değildir. Hastalığın tedavisi kanserin yayılım derecesine ve evresine bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Hastalığın teşhisi ve tedavi için bir diş hekimine başvurmak önemlidir.
Diş Eti Kanseri Nedir?
Diş etlerinde oluşan bir kanser türüdür. Ağız ve diş rahatsızlıklarının içerisinde en önemli hastalıkların başındadır. Çene ameliyatı gibi diş etlerinde meydana gelen kanserlerde de, ameliyat gerekmektedir. Ancak kanser alınmayacak boyutta ise farklı yöntemler tercih edilir.
Diş Eti Kanseri Neden Olur?
Diş eti kanseri nasıl olur veya nedenleri nelerdir? Kanserin baş göstermesinin en büyük nedeni zararlı maddelerdir. Özellikle insan sağlığına zarar veren sakıncalı maddelerin kullanılması diş eti kanseri riskini önemli ölçüde artırır.
Yapılan araştırmalara göre ağız ve ağız çevresinde oluşan kanser gibi rahatsızlıkların ana nedeni tütün tüketimidir. Kanser ve kanser dışı tüm hastalıkların nedeni olarak görülen zararlı alışkanlıklardır. Bu noktada diş etlerinde meydana gelen kanserlerin başlıca nedenleri şu şekildedir;
Diş Eti Kanseri Nedenleri | |
Sigara içme | Kötü ağız hijyeni |
Aşırı alkol tüketimi | Genetik faktörler |
İnsanlardaki papillon virüsü | HPV enfeksiyonu |
Kronik diş eti hastalıkları | Altta yatan diğer nedenler |
Diş Eti Kanseri Belirtileri Nelerdir? Diş Eti Kanaması Kanser Belirtisi midir?
Diş kökündeki tümör belirtileri gibi bu kanser türünde de, ilk dönemlerde herhangi bir belirti görülmeyebilir. Ancak hastalık hafif semptomlar halinde devam eder. Hastalık çok uzun sürmeden daha ciddi problemlere yol açabilecek boyuta gelebilir.
Hastalığın ilk evresinin atlatılmasının ardından olgunluk dönemi görülür. Bu dönemdeki belirtiler ise şöyledir;
- Diş etlerinde kanama
- Diş etlerinde şişme
- Boyunda şişlik
- Diş eti çekilmesi
- İyileşmeyen ağız yaraları
- Dişlerde sallanma
- Yutma güçlüğü
- Ülser oluşumu
- Diş etlerinde renk değişimi, kırmızı ve beyaz lekeler damakta veya dil altında meydana gelebilir
- Ses değişikliği
Diş Eti Kanseri Nasıl Teşhis Edilir?
Uzman bir diş hekimine muayene olmak diş eti kanseri teşhisi konulmasını kolaylaştırmaktadır. Diş hekiminin kanser şüphesi olan hastalardan bir takım tetkikler istemesi mümkündür. Özellikle kanser şüphesi olan hastalara dokuların incelenmesi ve kanser hücrelerinin varlığının belirlenmesi açısından biyopsi yapılmaktadır.
Diş Eti Kanseri Tedavisi Nasıldır?
Her kanser tedavisinde olduğu gibi bu kanserde de hastalığın ilerleme durumu, yayılımı ve evresi; tedavi konusunda değişiklikler yaşanmasına sebeptir. Uzman hekimlerce gerçekleştirilen kanser tedavilerinde erken teşhis büyük önem taşır. Erken teşhis de diş tümör ameliyatı gibi seçenekler tercih edilebilir.
Hastalar, ilk semptomlar ortaya çıktığında sağlık kuruluşlarına müracaat etmelidir. Erken teşhis konulan vakalara çene tümörü ameliyatı gibi diş eti kanseri ameliyatı da yapılmaktadır. Ameliyatla alınamayacak boyuttaki kanserlerde ise radyoterapi ve kemoterapi gibi seçenekler tercih edilir. Hastalık diğer organlara sıçramışsa komplike bir tedavi uygun görülebilir.
Diş Eti Kanseri Tehlikeli mi?
Diş eti kanseri Kadınlar Kulübü gibi birçok platformda çağın önemli rahatsızlıklarından görülmektedir. Bu kanser türü ciddi bir sağlık sorunudur ve tedavi edilmezse hayati derecede tehlike oluşturabilir.
Diş Eti Kanseri Öldürür mü?
Kanser türlerinde erken teşhisin büyük bir önemi bulunur. Tedavinin başarılı olması hastalığının evresine ve yayılımına bağlıdır. Geç kalınan vakalarda ciddi sonuçlar meydana gelebilir. Peki, diş kanseri öldürürmü?
Diş etlerinde meydana gelen kanserler, hayati sonuçlar ortaya çıkabilir. Özellikle ileri vakalarda sonu ölüme kadar varan durumlar görülebilir. Bu nedenle hastalığın erken evresinde yani belirtilerin ilk ortaya çıktığında uzman bir diş hekiminden görüş alınmalıdır. Daha sonra ise kısa sürede tedavi sürecinin başlanmalıdır.
Diş Eti Kanseri Görüntüleri Nasıl Olur?
Diş kanseri görüntüleri birbirinden farklı olmaktadır. Genellikle hastalığın yayılım ve evresi diş etlerinde meydana gelen görüntülerde değişiklik göstermesine neden olmaktadır. Hastanın ilk evrelerinde diş etlerinde şişme, kızarıklık ve kanama gibi görüntüler olmaktadır.
Hastalığın olgunluk ve ilerleyen dönemlerinde ise damakta ve dil altında lekelenmeler, diş etinde değişiklik, diş eti çekilmesi ve kanama gibi görüntüler meydana gelmektedir. Boyunda şişlik ve dişlerde sallanma da ilerleyen evrelerde görülen durumlar arasındadır.
Sık Sorulan Sorular
Çağın en önemli diş eti rahatsızlıklarından biri olan kanser türleri korkutucu sonuçlar doğurmaktadır. Bu kanser türü ile ilgili en sık sorulan sorular şu şekildedir;
1 – Diş Eti Kanseri Nasıl Belli Olur?
Diş etlerinde meydana gelen kanser türlerinin en önemli belirtisi diş etlerinde şişlik ve kanamadır. Daha sonra diş etlerinde renk değişikliği, ağrı ve ağızda iyileşmeyen yaralar görülebilir. Bu kanser türü aşırı alkol tüketen, sigara içen ve kötü ağız hijyenine sahip olan kişilerde daha fazla görülmektedir.
2 – Ağız Kanserinin Belirtileri Nelerdir?
Diş eti ve ağız kanserlerinde görülen belirtiler birbiriyle benzerlik göstermektedir. Ağızda geçmeyen ağrılar, ağızda iyileşmeyen yaralar, yanakta oluşan kitleler ağız kanserinin belirtileri arasındadır. Ayrıca çene ve dilin hareket ettirilmemesi, yine çiğneme ve yutma zorlukları da bu kanser türüne ait belirtiler arasındadır.
3 – Diş İltihabı Kansere Dönüşür mü?
Diş iltihabı veya diş eti iltihabı gibi durumların direkt kanser ile ilişkilendirilmesi doğru değildir. Hemen hemen herkese diş eti veya diş iltihabı gibi durumlar görülebilir.
Ancak diş eti hastalıklarında iyileşmeyen durumlar ve geçmeyen kanamalar söz konusuysa bir uzmandan görüş alınmalıdır. Diş eti hastalığı kansere yakalanma arasında bir dereceye kadar bağlantı kurulabilir.
4 – Diş Eti Kanseri Röntgende Çıkar mı?
Diş hekimliği hastalara daha etkili bir tedavi sunmak açısından rahatsızlıkları tespit etmekte farklı yöntemler kullanmaktadır. Diş çürükleri, kök hücre enfeksiyonları diş eti rahatsızlıkları ve çene kemiği gibi sorunlardan röntgen görüntüleri büyük önem taşır. Bu görüntüler daha net bir şekilde rahatsızlıkların görülmesini sağlar.
Prof. Dr. Celal Çandırlı Diş Kliniği iletişim numaralarından kliniğe ulaşarak randevu alabilir, diş veya diş eti rahatsızlıklarının tanı ve tedavisiyle ilgili detaylı bilgiler elde edebilirsiniz.