İmplant, diş eksikliği için geliştirilmiş tedavilerden biridir. Uygulama şekli ile diğer seçeneklere kıyasla çok daha etkili sonuç veren bu tedavi, aynı zamanda kalıcılığı ile de dikkat çeker. Ancak fiyatları, diğer diş eksikliği tedavisi fiyatlarına kıyasla nispeten daha yüksektir. Bu durumun arkasında yatan nedenler ve dental implant tedavisine dair merak edilenler yazının devamında.
Dental İmplant Nedir?
Dental implant, eksik dişlerin giderilmesi için çene kemiğine yerleştirilen yapay diş köküdür. Bu diş kökü, genellikle titanyumdan yapılır. Titanyumun tercih edilmesinin nedeni, bu metal ile çene kemiğinin kaynaşabilmesidir. Böylece yapay diş kökleri, adeta gerçek diş kökü kadar sağlam olur. Ayrıca titanyum, biyouyumlu bir metaldir ve alerji oluşturma riski çok düşüktür.
Her ne kadar bu tedavide titanyum yaygın olarak kullanılsa da farklı maddelerden yapılanlar da vardır. Örneğin; daha doğal bir görünüm isteyenler için seramikten yapılan implantlar da bulunur. Hastaların genel durumu ve isteklerine göre bunlar arasından seçim yapılır ve tedavide seçilen implantlar kullanılır.
İmplantlar, tek bir diş eksikliği için uygulanabileceği gibi çoklu diş eksiklikleri için de uygulanabilir. Bazen de daha kapsamlı tedavilerde ortognatik cerrahi yöntemlerle birlikle tercih edilebilir. Hastanın durumuna göre belli tedaviler ile birleştirilebilir.
İmplant tedavisinin diğer diş eksikliği tedavilerine kıyasla daha fazla tercih edilmesinin farklı nedenleri vardır. Bunlardan öne çıkanlar aşağıdaki gibidir:
- Uzun ömürlü sonuçlar verir. Ortalama kullanım ömrü 25 yıldır, ancak diş ve ağız bakımına özen gösterildiğinde bu süre daha da uzun olabilir.
- Doğal dişlere yakın bir sağlamlığa ve dayanıklılığa sahiptir. Bu da hastaların adeta doğal dişleri var gibi rahat etmesini sağlar.
- Tedavi sırasında komşu dişler zarar görmez.
- Temporomandibular eklem cerrahisi gibi farklı tedavilerle birlikte uygulanabilir ve çok daha etkili sonuçlar alınmasını sağlayabilir.
- Estetik ve işlevsel problemleri giderir.
- Tedavi sonrasında konuşma ve yemede rahatlık sağlar.
İmplant Tedavisi Nasıl Yapılır?
İmplant tedavisi, uygulanacak olan parçaların türüne bağlı olarak bazı farklılıklar içerebilir. Örneğin, vidasız implant ile vidalı olanların uygulanması arasında bazı farklar vardır. Ancak bu tedavilerin uygulanmasındaki genel aşamalar aynıdır. Bu aşamalara dair detaylar ise aşağıdaki tablodaki gibidir:
Aşamalar | Açıklama |
Muayene | İlk olarak hastanın bu tedaviye uygun olup olmadığını anlamak için muayene yapılır. Bu süreçte çene kemiği yoğunluğu da kontrol edilir. Hastanın tedavi için uygun olması durumunda tedavi planlaması yapılarak, süreç buna göre ilerletilir. |
Protezlerin Yerleştirilmesi | Tedavi bölgesine lokal anestezi uygulanır ve ağız içerisindeki yumuşak doku kaldırılarak çene kemiğine ulaşılır.Parçalar, çene kemiğine yerleştirilir. |
Osseointegrasyon (Kaynaşma) | Yerleştirilen protez ile çene kemiğinin kaynaşarak birleşmesi için 2-6 ay arasında beklenir. Bu süreç, her hastada farklı sürede tamamlanır. Osseointegrasyon süresi uzun olduğu için hastaların bu süreçte olumsuz etkilenmemesi için geçici protezler takılır. |
Kalıcı Protezlerin Yerleştirilmesi | Kaynaşma sonrasında geçici protezler çıkarılır ve yerlerine kalıcı protezler takılır. Zirkonyum veya porselen gibi dayanıklı protezler tercih edilir. |
Diş implantları ve protezleri tedavisinde izlenen aşamalar bu şekildedir. Tedavi süresi, tamamen hastalarla ilgili bir konu olup, bazılarında 2 ay iken bazılarında ise çok daha uzun olabilmektedir. Dilerseniz, detaylı bilgi almak için Celal Çandırlı kliniğimize ulaşabilirsiniz.
İmplant Fiyatları Neye Göre Değişir?
Diş implant fiyatları, belli kriterlere göre değişir. Bu kriterler nedeniyle fiyatlar arasında ciddi farklılıklar olabilir. Bu kriterlere dair detaylar şu şekildedir:
- İlgili tedavi yönteminin kendi içerisinde farklı kalite seçenekleri vardır. Kaliteli olanların fiyatları daha yüksektir.
- Uygulanan protez sayısı, tedavinin toplam maliyetini direkt olarak etkileyen bir konudur. Tek bir diş için ödenecek rakam ile birden fazla diş için ödenecek rakam farklı olacaktır.
- Doktor deneyimi, her tıbbi tedavide olduğu gibi burada da en önemli kriterlerden biridir. Deneyimli doktorların uyguladığı tedavilerin başarı oranı belirgin şekilde daha yüksektir. Bu avantaja karşın, deneyimli doktorlardan alınacak tedavilerin fiyatları yüksek olabilmektedir.
- Klinik veya hastane de fiyatlar üzerinde etkili bir diğer kriterdir.
- Çene yüz tümör cerrahisi gibi farklı tedavilerle bahsedilen bu tedavinin birleştirilmesi şeklindeki durumlar fiyatları etkilemektedir.
- Yapay diş kökü yerleştirildikten sonra tercih edilecek protez türü önemlidir.
- Kemik grefti gibi ek işlemler, toplam tedavi maliyetlerinin yükselmesine neden olmaktadır.
İlgili tedavi yöntemi, etkili tedaviler olmasına karşın fiyatları diğer diş eksikliği tedavilerine karşın nispeten yüksektir. Ancak kalıcı sonuçlar vermesi, dayanıklı ve sağlam dişlere sahip olunmasını sağlaması ile fiyatını fazlasıyla hak ettiğini ifade etmek yanlış olmayacaktır.
Dişe uygulanan protezleri yaptırmayı düşünüyorsanız, gerek fiyatlar gerekse de tedavi süreci hakkında detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Ayrıca çene yüz deformasyonlarının tedavisi gibi farklı tedavilerimiz hakkında da merak ettiklerinizi sorabilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
Bahsi geçen bu uygulamayla ilgili sık sorulan sorular ve bunların yanıtları aşağıda yer almaktadır.
1 – Başarısız İmplant Belirtileri Nelerdir?
Tedavi sonrasında oluşacak uzun süreli ağrı, diş etinde kızarıklık, enfeksiyon, kanama, yerleştirilen parçanın hareket etmesi ve ağızda oluşan kötü koku en önemli belirtilerdir. Bu tür belirtilerin ortaya çıkması durumunda zaman kaybedilmeden diş hekimine başvurulması gerekir.
2 – Bütün Dişleri İmplant Yaptırmak Mümkün Mü?
Bütün dişlere bahsi geçen işlemi yaptırmak mümkündür. Bunun için all on four implant ismi verilen tedavi uygulanır. Bu tedavide, tüm dişlerini kaybetmiş hastanın çenesine 4 (veya 6) adet parçası yerleştirilir. Daha sonra bunların üzerine sabit bir protez yerleştirilerek tedavi tamamlanır. Söz konusu tedavi için hastaların yeterli diş yoğunluğuna sahip olmaları önemlidir.
3 – Genç Yaşta İmplant Yapılır Mı?
Çene kemiği gelişimi tamamlanmadan bu tedavinin yapılması tavsiye edilmemektedir. Zira tedavi sonrasında çene kemiğindeki gelişime bağlı olarak yaşanacak değişimler, tedavinin olumsuz etkilenmesine neden olabilir. Çene kemiği gelişimi ise büyük oranda 18-21 yaş aralığında tamamlanır. Bu yaştan sonra doktorun da uygun görmesi durumunda gençler bu tedaviden yararlanabilir.
4 – Devlet Hastanesi İmplant Diş Fiyatı Ne Kadar?
Devlet hastanelerinde sadece belli şartları sağlayan hastalara implant tedavisi uygulanmaktadır. Böyle durumlarda tedaviyi SGK karşıladığı için hastaların ödeme yapması gerekmemektedir. Ancak SGK’nın karşıladığı implantların haricinde farklı olanlar tercih edilirse hastaların aradaki farkı ödemesi gerekmektedir.