Ortognatik cerrahi konsültasyonu, hastaların bu prosedür için uygun aday olup olmadıklarının anlaşılması ve hastalara bilgi verilmesi amacı ile yapılır. Hastalar, şikayetlerini ve beklentilerini doktorlarına iletir. Doktorlar ise yapacakları fiziki muayene ve diğer tetkik neticelerine göre ameliyat sonuçları ve riskleri hakkında hastaları bilgilendirir.
Konsültasyon, her cerrahi işlemde olduğu gibi burada da sürecin ilk adımıdır ve son derece önemlidir. Kaliteli bir konsültasyon, sonuçların başarılı ve kalıcı olması ile direkt ilişkilidir. Makalenin devamında, ortognatik cerrahi konsültasyonu ile ilgili merak edilen detaylar yer almaktadır.
Ortognatik Cerrahi Nedir?
Ortognatik cerrahi; çene iskelet yapısındaki bozuklukların ve deformitelerin düzeltilmesi için yapılan bir cerrahi işlemdir. Alt çenenin üst çeneye göre ileri veya geride olduğu, çene kapanışlarında uyumsuzlukların bulunduğu hastalar için uygun bir yöntemdir. Alt veya üst çenenin yeniden konumlandırılması, çene kemiğinin küçültülmesi veya genişletilmesi gibi farklı amaçlarla yapılır. Tek ve standart tipte bir prosedür olmayıp, hastaların durumuna göre özelleştirilmektedir.
Bu prosedür, çene kemiklerinin haricinde çene eklemi ve dişlerin hizalanmasına yönelik çözümler de sağlar. Estetik ve fonksiyonel etkileri olması, farklı alanlarda kullanılmasına da imkan verir. Estetik diş hekimliği ve ortodontik tedavi ile yaygın olarak uygulanan bir tedavi yöntemidir.
Ortognatik Cerrahi Konsültasyonu Nasıl Yapılır?
Ortognatik cerrahi konsültasyonu, detaylı bir değerlendirme sürecidir. Bu sürecin her adımı işlem başarısı ve hastanın iyileşme süreci ile yakından ilgilidir. Bu süreci ortognatik cerrahi olarak çene cerrahisi uzmanı yürütür. Konsültasyon sürecinin aşamaları şu şekildedir.
1 – Diş ve Çene Yapısının Değerlendirilmesi
Çenelerin birbirine göre pozisyonu ile diş kapanış şekli (oklüzyon) değerlendirilir. Çene ve dişlerin kapanışındaki sorunlar ve bunların nedenleri tespit edilir. Söz konusu süreçte çene cerrahisi uzmanları ile ortodontistler yer alır. Burada yapılacak ilk değerlendirme, hastaların ilgili prosedür için uygun aday olup olmadıkları konusunda fikir verir.
2 – Görüntüleme Tekniklerinin Uygulanması
Hastaların çene ve diş yapılarının net şekilde belirlenmesi için farklı görüntüleme tekniklerinden yararlanılır. Panaromik röntgen ile diş kökleri, bilgisayarlı tomografi ile çene ve yüzün detaylı görüntüsü elde edilir. Ayrıca lateral sefalometrik film ile çene ve kafatası kemiklerinin konumunun belirlenmesine katkı verir.
Görüntüleme yöntemleri, hastaların çene ve kafatası yapılarına dair detaylı bilgiler verir. Bu bilgiler ve veriler değerlendirilerek sorunlu bölgeler veya noktalar tespit edilir.
3 – Fonksiyonel Değerlendirme
Burada, çenenin rol oynadığı fonksiyonların detaylı olarak değerlendirilmesi yapılır. Bunlara dair detaylar, aşağıdaki tabloda yer almaktadır:
Fonksiyonlar | Değerlendirme |
Çiğneme | Yanlış çene hizalaması nedeniyle dişler kapanırken üst üste gelmez. Bu durum, gıdaların doğru olarak çiğnenmesini engeller ve sindirim problemlerine neden olur. |
Konuşma | Çene ve diş hizalanmasında yaşanan uyumsuzluklar, bazı seslerin doğru olarak çıkarılmasını engeller. |
Nefes Alma | Çene yapısındaki mevcut sorunlar, nefes alma problemlerine ve uyku apnesi gibi rahatsızlıklara yol açar. |
Fonksiyonel değerlendirme, ortognatik cerrahi konsültasyonu içerisinde önemli bir yere sahiptir. Zira uygulanacak cerrahi işlemin fayda ve zarar dengesinin belirlenmesi, büyük oranda bu aşamadaki şikayetlere bağlıdır.
4 – Estetik Değerlendirme
Uygulanacak prosedür, hastaların estetik görünümlerini değiştirir. Bu yüzden ortognatik cerrahi konsültasyonu sırasında hastaların yüzlerinin estetik açıdan değerlendirmesi de yapılır. Sağ ve sol bölümdeki dengesizlikler, uyumsuzluklar ya da asimetri problemleri yüz estetiği ile düzeltilebilmektedir.
5 – Ortodontik Tedavi Hazırlığı
Bu prosedürde hedeflerden biri de dişlerin doğru pozisyona getirilmesidir. Bundan dolayı dişlerin genel değerlendirmesi yapılır ve gerekli görülmesi durumunda hastalara diş teli tedavisi planlanır. Bazı durumlarda ise diş telleri, cerrahi işlem sonrası uygulanır. Diş hekimi tarafından sunulan görüşler bu noktada önemlidir. Ameliyat sonrası veya öncesi uygulanacak tedaviler, ortognatik cerrahi konsültasyonu sürecinde belirlenir.
6 – Ameliyat Planı
Tüm süreç değerlendirildikten ve hastanın bu prosedüre uygun olduğuna karar verdikten sonra ise ameliyat planı yapılır. Ortognatik cerrahi konsültasyonu sürecinin son aşaması olarak kabul edilebilir. Alt çene, diş eti, üst çene, eklemler ve yumuşak dokular bir bütün olarak değerlendirilerek ameliyatta hangi yöntemin kullanılacağına ve hangi uzmanların bu süreçte yer alacağına dair planlama yapılır.
Ameliyat sonrasında oluşması beklenen çene cerrahisi sonuçları da burada değerlendirilir. Hastalara sonuçlara dair bilgiler verilir ve gerçekçi beklentilerin oluşması sağlanır. Bu süreçte çene cerrahı ve ortodonti uzmanı başta olmak üzere farklı doktorlar yer alabilir. Ayrıca prosedürden önce veya sonra, hastalara ortodonti tedavisi uygulanabilir.
Ortognatik cerrahi konsültasyonu, deneyimli doktorlar tarafından yapılmalıdır. Bu tedaviye ve konsültasyon sürecine dair detaylı bilgi almak için Prof. Dr. Celal Çandırlı ile dilediğiniz zaman iletişime geçebilirsiniz.
Ortognatik Cerrahi Kimlere Uygulanır?
Ortognatik cerrahi konsültasyonu, bu prosedürün hastalar için uygun olup olmadığının ortaya konulması amacıyla yapılır. Temel olarak fiziki gelişimini tamamlamış yetişkin hastalar, uygun aday olarak kabul edilir. Ancak etkili sonuçlar veren bu prosedür her hasta için uygun olmayabilir. Bu prosedürün uygulanacağı hastalar şunlardır:
- Alt veya üst çenenin normale göre fazla ya da az gelişmiş olması
- Çene pozisyonlarındaki uyumsuzluklardan dolayı konuşma ve çiğneme problemlerinin ortaya çıkması
- Çene kemiklerindeki uyumsuzluk ve düzensizlik nedeniyle estetik sorunların oluşması
- Yüzde asimetri meydana gelmesi
Bu tip sorunlar, tedavi için hastaların uygun aday olduğunu işaret eder. Ancak son kararın, ortognatik cerrahi konsültasyonu sonrasında cerrah tarafından verileceği unutulmamalıdır. Ortognatik cerrahi yorumlar incelenerek, hastaların bu sürece dair deneyimleri öğrenilebilir.
Çene Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Ortognatik cerrahi konsültasyonu sonrasında planlama yapılır ve hastalar ameliyata alınır. Ameliyat, hastaların durumuna göre farklı şekillerde gerçekleştirilir. Ancak genel olarak izlenen yol şu şekildedir:
- Hastalar genel anestezi altında iken prosedüre başlanır.
- Ağız içinden veya uygun farklı bir noktada kesi açılarak çene kemiklerine ulaşılır.
- Kemikler kesilerek yeniden konumlandırılır. Bu süreçte plak ve vida gibi implant olarak isimlendirilen malzemeler kullanılır.
- Genel kontrollerin ardından işlem sonlandırılır.
Deneyimli doktor olması durumunda ortognatik cerrahi devlet hastanesi veya özel kliniklerde gerçekleştirilebilir.
Ortognatik Cerrahi Komplikasyonları
Ortognatik cerrahi konsültasyonu sürecinde, hastalar komplikasyonlar konusunda da bilgilendirilir. Buna bağlı olarak tedaviyi kabul edip etmeme kararını verirler. Her cerrahi işlemde olduğu gibi burada da bazı komplikasyon riskleri vardır. Bu riskler aşağıdaki gibidir:
- Kanama
- Enfeksiyon
- Morarma ve kızarıklık
- Şişlik
- Sinir hasarı
- Eklem problemleri
- Başarısız sonuçlar
Ortognatik Cerrahi Fiyatları 2024
Ortognatik cerrahi fiyatları; doktor deneyimi, kliniğin lokasyonu, ücret politikası ve uygulanacak işleme göre farklılık gösterir. Bu yüzden çene ameliyatı fiyatları hakkında net rakam vermek çok zordur. Rakamlar, neredeyse her hastaya göre farklılık gösterir. Güncel rakamları öğrenmek ve ortognatik cerrahi konsültasyonu hakkında bilgi almak için dilediğiniz zaman bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Ortognatik Cerrahi Konsültasyonu ile İlgili Sık Sorulan Sorular
Ortognatik cerrahi konsültasyonu ile ilgili sık sorulan sorular ve bunların yanıtları aşağıda yer almaktadır.
1 – Ortognatik Cerrahi Nasıl Yapılır?
Çene ameliyatı, ağız içinden açılan kesi ile yapılır. Çene kemikleri, özel yöntemler kullanılarak yeniden şekillendirilir ve konumlandırılır. Böylece kapanış sorunları ve uyumsuzlukları giderilir.
2 – Ortognatik Cerrahi Konsültasyonu Neden Yapılır?
Çene kapanışındaki uyumsuzluklar, estetik problemler ve fonksiyonel sorunlar söz konusu prosedürün yapılma nedenleridir. Ortognatik cerrahi konsültasyonu ile bu tip sorunlara sahip hastaların prosedür için uygun olup olmadıkları belirlenir.
3 – Ortognatik Cerrahi Fiyatları Ne Kadar?
Ortognatik cerrahi konsültasyonu sonrasında yapılan ameliyat planı ile fiyatlar belli olur. Ayrıca doktor deneyimi ve kliniğin fiyat politikası bu süreçte etkilidir.
4 – Ortognatik Cerrahi Kaç Yaşında Yapılır?
Kemik gelişimini tamamlayan adaylar, bu prosedür için uygundur. Ortognatik cerrahi konsültasyonu ile adayların uygunluk durumları kesinleştirilir.