Tek taraflı çene çıkması belirtileri, çene kemiğinin yuvasından çıkmış olabileceğini gösteren en önemli işaretlerdir. Büyük oranda her hastada bu belirtiler aynıdır. Ancak belirtilerin türü ve şiddeti, hastalara göre değişebilir. Tek taraflı çene çıkması belirtileri ile ilgili merak edilen detaylar yazının devamında.
Tek Taraflı Çene Çıkması Nedir?
Çene çıkması, çene ekleminin yuvasından çıkarak öne doğru gelmesidir. Bu durum, her iki eklemde aynı anda olabileceği gibi tek bir tarafta da olabilir. Tek taraflı çene çıkıkları, tek taraflı çene çıkması olarak belirtilir.
Çene çıkığı, çoğunlukla ortada herhangi bir problem veya rahatsızlık yokken, aniden oluşan bir durumdur. Çıkık ile birlikte farklı belirtiler de kendisini gösterir ve insanların yaşam kalitesi direkt olarak düşer. Bundan dolayı zaman kaybedilmeden çene cerrahi bölümüne gidilmeli ve uzman bir hekime muayene olunmalıdır.
Tek taraflı çene çıkmasının farklı nedenleri vardır. Bunlardan öne çıkanlar aşağıdaki tabloda yer almaktadır:
Nedenler | Açıklama |
Aşırı Açma | Esneme, gülme veya yemek yeme gibi davranışlar sırasında ağzın aşırı açılması, çene kemiğinin eklem kapsülünden çıkmasına neden olabilir. |
Travma | Yüz ve çene bölgesine darbe almak, en sık görülen nedenlerden biridir. Alınan darbe ile birlikte çene eklemi, tek veya çift taraflı olarak yerinden çıkabilir. |
Genetik Faktörler | Çene eklemlerinin genetik faktörler nedeniyle zayıf olması, çene çıkıklarına neden olan bir diğer husustur. |
Hastalıklar | Diş gıcırdatması, diş eti rahatsızlıkları ve benzeri hastalıklara bağlı olarak da bu sorun görülebilir. |
Kusma | Kusma sırasında kasların aşırı gerilmesi ve ağzın çok açılması nedeniyle bu problem oluşabilir. |
Bunlar yaygın olarak görülen nedenlerdir. Ancak bazı durumlarda, çenenin nasıl ve neden çıktığı anlaşılamayabilir. Ortada bir sebep yokken çenesinin çıktığını belirten hastalar olduğu bilinmektedir.
Tek Taraflı Çene Çıkması Belirtileri Nelerdir?
Tek taraflı çene çıkması belirtileri, bu rahatsızlığın fark edilmesini sağlayan işaretlerdir. Rahatsızlığın zamanında fark edilmesi, tedavinin daha kolay olmasını sağlayabilir. Ayrıca zamanında müdahale, eklemlerde farklı problemlerin oluşmasını engelleyebilir. Tek taraflı çene kayması belirtileri şunlardır:
1 – Çenede Kayma
En yaygın tek taraflı çene çıkması belirtileri içerisinde yer alır. Çene ekleminin tek taraflı olarak çıkması ile çene bir tarafa doğru kayar. Bu durum, dışarıdan bakıldığında da rahatlıkla fark edilir. Dolayısıyla bu sorun bir yönden estetik cerrahi alanında da kabul edilebilir.
2 – Ağız Açmada Zorlanma
Tek taraflı olarak çene kayması yaşandığında, ağzın açılması çok zor olacaktır. Hatta bazı hastaların ağızlarını açması imkansız hale gelir. Bu da en önemli tek taraflı çene çıkması belirtileri içerisinde yer alır.
3 – Ağrı
Her hastada farklı seviyede olabilir. Ağrının temel nedeni, çene ekleminde yer alan kapsül duvarında oluşan basınçtır. Ayrıca ağrıya, ilgili bölgedeki şişlik de eşlik edebilir. Ağrı, en önemli tek taraflı çene çıkması belirtileri içerisindedir.
Ağrı, eklem bölgesinde belirgin şekilde kendisini hissettirir. Ancak eklem bölgesinin kulak sinirlerine yakın bir noktada olması, ağrının kulakta da hissedilmesine yol açabilir. Her hastada ağrının yeri ve şiddetinin farklı olabileceği unutulmamalıdır.
4 – Yüzde Asimetri
Çenenin tek taraflı olarak kayması, yüzde genel bir asimetri probleminin oluşmasına neden olur. Bu durum, en önemli alt çene kayması belirtileri arasında yer alır. Yüzdeki asimetrinin farklı nedenleri de olabilir. Dolayısıyla asimetriye eşlik eden diğer nedenlerin fark edilmesi ile tek taraflı çene kaymasından bahsedilebilir.
5 – Çeneden Gelen Ses
Eklem kemiğinin yerinden çıkması sırasında kütleme gibi bir ses gelmesi, bir diğer belirtidir. Bazı hastalar bu sesi duyarken, bazıları ise duymazlar. Çeneden gelen ses, en önemli çene kayması belirtileri arasında yer alır.
6 – Ağız Boşluğunu Kapatamama
Ağzın zor açılması gibi tam kapatılamaması da tek taraflı çene çıkması belirtileri arasında yer alır. Açık kilit olarak isimlendirilen bu durumda, hastanın ağzından sıvılar (salya) akar.
7 – Konuşma Güçlüğü
Çenenin tek taraflı olarak kayması ile konuşma güçlüğü meydana gelir. Hastalar, ya hiç konuşamaz ya da konuştukları zor anlaşılır. Kayma nedeniyle sesler doğru olarak çıkmaz.
Yaygın olarak görülen tek taraflı çene çıkması belirtileri bu şekildedir. Ancak her hastanın durumunun, eklem yapısının farklı olduğu unutulmamalıdır. Dolayısıyla da belirtilerin şiddeti ve sayısı farklılık gösterebilir. Buradaki belirtilerin fark edilmesi durumunda ise zaman kaybedilmeden yüz cerrahi bölümüne başvurulmalı ve uzman bir hekime muayene olunmalıdır.
Tek Taraflı Çene Çıkması Tedavisi Nasıl Yapılır?
Tek taraflı çene çıkması tedavisi, uzmanlık gerektiren bir işlemdir. Dolayısıyla çene çıkması evde tedavi edilemez. Böyle bir girişimde bulunulması, eklemlerin ciddi anlamda zarar görmesine, ilgili bölgedeki dokuların ve sinirlerin hasar almasına neden olabilir.
Tek taraflı çene çıkması belirtileri fark edildiğinde hastaların yapması gerekenler şunlardır:
- Belirtiler fark edildiğinde sakin kalınmalıdır. Bu rahatsızlığın tedavisi olduğu akla getirilmeli ve rahatlanmalıdır.
- Çeneyi yerine takma, ileri veya geri itme gibi işlemler yapılmamalıdır.
- Çene eklemlerine yapılacak yanlış müdahalenin, buradaki kaslara, dokulara ve sinirlere zarar vereceği unutulmamalıdır.
- Hemen çene cerrahisi bölümüne başvurulmalı ve uzman hekime muayene olunmalıdır.
Tek taraflı çene çıkması tedavisi, hastaların durumlarına göre farklı yöntemlerle yapılır. Bu noktadaki ilk yöntem, uzman doktor tarafından çenenin yerine oturtulmasıdır. Hekim, büyük bir dikkatle ve ilgili bölgedeki sinirlere, dokulara ve ekleme zarar vermeden çeneyi yerine oturtur. Bu yöntem, esnerken çene çıkması tedavisi olarak da ifade edilir.6
Çenenin yerine oturtulduktan sonra hastaların 4-6 hafta boyunca dikkatli olması, ağızlarını aşırı açmaması gerekir. Bu sürenin sonunda hastalar normal yaşamlarına dönebilir. Ancak daha sonra çene çıkması tekrarlarsa bu defa cerrahi yöntemler devreye girer. Cerrahi yöntemlerle, ilgili bölgedeki bağ ve dokularda oluşan hasarlar giderilir.
Tek taraflı çene çıkması belirtileri için siz de bizimle iletişime geçebilir ve tedavi süreci hakkında detaylı bilgiler alabilirsiniz.
Çene Çıkması Tekrarlar Mı?
Çene çıkması, eklemin yerinden kayması durumudur. Tek taraflı olduğunda kendisini tek taraflı çene çıkması belirtileri ile gösterir. Bu aşamadan sonra uygulanan ilk tedavi yöntemi, çenenin yerine oturtulmasıdır.
Manuel olarak çenenin yerine yerleştirilmesi sonrasında sorunun tekrarlama olasılığı düşük de olsa vardır. Bunun için ilk zamanlarda hastaların ağızlarını çok fazla açmaması gerekir. Ancak buna rağmen sorun tekrarlarda ilgili bölgedeki bağ ve dokular hasar almış demektir ve cerrahi işlemle bu problemlerin giderilmesi gerekir. Cerrahi tedavi sonrasında ise çene çıkmasının tekrarlama olasılığı yok denecek kadar düşüktür.
Sıkça Sorulan Sorular
Tek taraflı çene çıkması belirtileri ile ilgili sık sorulan sorular ve bunların yanıtları aşağıda yer almaktadır.
1 – Çene Çıkması Kendi Kendine Geçer mi?
Çene çıkması, düşük bir olasılıkla kendi kendine geçer. Ancak büyük oranda tıbbi tedavinin gerekli olduğu bir durumdur. Hastaların zaman kaybetmeden uzman hekimlere başvurması önemlidir. Celal Çandırlı olarak ekibimle birlikte bu tarz durumlara müdahale etmekteyim.
2 – Tek Taraflı Çene Çıkması Belirtileri Nelerdir?
Tek taraflı çene çıkması belirtileri; ağzı tam açamama, tam kapatamama, eklem bölgesinde ve kulaklarda ağrı ve konuşma güçlüğü olarak sıralanabilir.
3 – Tek Taraflı Çene Çıkığı Nasıl Tedavi Edilir?
Eklem bölgesinde kırık veya bağ hasarı gibi problemler olmadığında çene yerine oturtularak problem giderilir. Ancak bağ hasarı gibi problemlerin olması durumunda cerrahi tedavi gerekebilir.