TME için ortognatik cerrahi, çene ekleminde meydana gelen bozuklukların kalıcı olarak tedavisi için yapılan ameliyatlardır. Bu ameliyatların, eklemdeki probleme uygun farklı seçenekleri vardır. Hastaların durumuna göre uygun olan seçenek tercih edilir ve temporomandibular eklemdeki bozukluklar giderilir.
TME için ortognatik cerrahi etkili bir seçenektir. Ancak bu seçenek öncesinde konservatif (cerrahi olmayan) tedaviler uygulanır. Eklem bozuklukları konservatif tedavilerle düzeltilmediğinde cerrahi yöntemlere başvurulur.
Temporomandibular Eklem (TME) Bozuklukları Nelerdir?
Temporomandibular eklem, alt çene kemiğinin hareket etmesini sağlar. Eklemin özel yapısı sayesinde alt çene sağ sol ve aşağı yukarı yönlü hareket eder. Böylece konuşma, çiğneme ve yutma gibi hayati fonksiyonlar yerine getirilir. Ancak bu eklemde meydana gelen rahatsızlıklar nedeniyle hareketler kısıtlanır ve farklı problemler ortaya çıkar. Böyle durumlarda ise TME için ortognatik cerrahi tedavileri gündeme gelir.
Çene ekleminde görülen farklı bozukluklar vardır. Bunlardan yaygın olarak görülenler aşağıda yer almaktadır:
- Ankiloz (Eklemin sertleşerek hareket kabiliyetini kaybetmesi)
- Kapsülit, artrit ve sinovit gibi iltihaplı hastalıklar
- Eklemin yerinden çıkması (Spontan dislokasyon)
- Sublüksasyon
- Eklem yüzeyindeki sorunlar (Yapışmalar, şekil sapmaları vb.)
- Kondil disk bütünlüğünün bozulması
- Gelişimsel ve doğumsal defektler
- Eklem diskinde kayma
- Dejenerasyon (Osteoartrit)
- Çene çıkması
- Sinir bozuklukları
Buradaki rahatsızlıklar, çoğunlukla yüzde asimetrik bozukluklara neden olur. Yüz asimetrisi ortodonti uzmanlarınca tedavi edilemediğinde devreye ortognatik cerrahi girer.
TME düzensizlikleri, her hastada farklı şiddette olabilir. Bazı hastalarda konservatif tedaviler ve yaşam tarzı değişiklikleri, rahatsızlığın giderilmesi için yeterlidir. Ancak bazı durumlarda ise TME için ortognatik cerrahi tercih edilir.
Temporomandibular Eklem Bozuklukları Belirtileri
TME bozuklukları, ortaya çıkan belirtiler ile kendisini belli eder. Yaygın olarak görülen TME düzensizlikleri belirtileri aşağıdaki tabloda yer almaktadır:
Belirtiler | Açıklama |
Ağrı | En yaygın belirtidir. Eklem ve çevresinde yer alan kaslarda görülür. Eklem hareketsizken ya da çiğneme ve konuşma sırasında ortaya çıkabilir. |
Hareketlerde Kısıtlılık | Çenenin açılıp kapanması sırasında hareket kısıtlılığı yaşanır. Tam açılma veya kapanma oluşmaz. Ayrıca çene kilitlemesi de meydana gelebilir. Böyle bir durumda çene hareketi tamamen durur. |
Ses | Çene hareketinde sürtünme sesi gelebilir. Tık ve çat şeklindeki sesler, çenenin her hareketinde hasta tarafından duyulur. |
Kulak Ağrısı | TME ile kulağın aynı bölgede olması, kulakta da ağrıların oluşmasına neden olabilir. |
Şişlik | Eklem bölgesinde veya yüzde şişlikler oluşabilir. |
İşlevlerde Zorluk | Çiğneme, konuşma ve yutmada zorlanmalar meydana gelir. |
Bu belirtiler için önce konservatif tedavi yöntemleri uygulanır. Sonuç alınamaması durumunda ise ortognatik cerrahi prosedürü gündeme gelir. Ancak önceliğin cerrahi olmayan yöntemler olduğu unutulmamalıdır. Zira TME için ortognatik cerrahi tedavi, ciddi bir deneyim ve uzmanlık gerektirir.
TME için ortognatik cerrahi prosedüründe büyük bir deneyime sahip olan Prof. Dr. Celal Çandırlı, çene cerrahisi uygulamaları ile bu rahatsızlıkların aşılmasını sağlar. TME cerrahisi ile ilgili daha fazla bilgi almak için dilediğiniz zaman bizimle iletişime geçebilirsiniz.
TME İçin Ortognatik Cerrahi Yöntemleri
TME için ortognatik cerrahi, çene eklemindeki problemleri hafifletmek veya tedavi etmek için yapılan ameliyatlardır. Çene kemiği ile kafatası arasındaki bağlantıyı oluşturan TME, konuşma ve çiğneme gibi işlevlerin yerine getirilmesi için gereklidir. Ancak burada meydana gelen her rahatsızlıkta cerrahi yönteme başvurulmaz. Bazen ortodontik tedavi, bazen ise yaşam tarzı değişiklikleri gibi konservatif yöntemlere başvurulur. TME için ortognatik cerrahi çoğunlukla şu durumlarda tercih edilir:
- Çene kilitlenmesi
- Ağrılı disfonksiyon
- Disk bozuklukları
- Çene ekleminde kireçlenme
TME bozukluklarının giderilmesi adına, TME için ortognatik cerrahi alanında farklı prosedürler vardır. Bunlara dair kısa detaylar aşağıdaki gibidir:
1 – Artrosentez
Az invaziv yöntemlerden biridir. Basit vakalarda tercih edilen bu yöntemde lokal anestezi tercih edilir. İnce ve steril iğneler kullanılarak çene eklemi içerisine özel sıvılar enjekte edilir. Bu sıvılar, toksinlerin ve diğer zararlı maddelerin temizlenmesini sağlar.
İyileşme süresi son derece kısa bir yöntemdir. Hastalar aynı gün taburcu olur ve günlük rutinlerine dönerler.
2 – Artroskopi
Bu prosedür, hem tanı hem de tedavi için kullanılır. Eklemin olduğu bölgeye küçük bir kesi açılır ve kamera gönderilir. Kameradan alınan görüntülerle disk kaymaları düzeltilir, yapışıklıklar açılır ve inflamasyonlar giderilir.
Az doku hasarına neden olan bu prosedürün iyileşme süresi de kısadır. Hafif şiddetteki disk kaymaları ve yapışıklıklar için tercih edilen bir yöntemdir. TME için ortognatik cerrahi prosedürleri içerisinde, etkili tedavi sağlama ve kısa iyileşme süresi ile dikkat çeker.
3 – Diskektomi
Eklem diskinin işlevini tamamen yitirdiği durumlarda, diskin çıkarılarak yerine sentetik olanın yerleştirilmesi için yapılır. Bazı vakalarda ise çıkarılan disk yerine, hastadan alınan dokular yerleştirilir. Diskin zarar gördüğü ve şiddetli kayma vakalarında tercih edilen bir yöntemdir.
4 – Total Eklem Protezi
TME’nin tamamen değiştirilmesi için uygulanan prosedürdür. Söz konusu prosedür, çene eklemindeki dejenerasyon ve aşırı hasar durumlarında uygulanır. Eklemi oluşturan disk ve diğer yapılar tamamen çıkarılır. Bunların yerine titanyum ve sentetik maddelerden yapılan protezler yerleştirilir. Ciddi eklem problemlerini giderir ve çenenin açılıp kapanarak işlevini yerine getirmesini sağlar. TME için ortognatik cerrahi yöntemleri içerisinde en kapsamı olan seçenektir.
Bu prosedürler, tamamen TME bozukluklarına yöneliktir. Ortognatik cerrahi ve diş telleri gibi farklı tedaviler ise çenedeki düzensizliklerin giderilmesine ve diş hizalama problemlerinin çözülmesine yöneliktir.
Çene Eklemi Ameliyatı Nasıl Yapılır?
TME için ortognatik cerrahi, farklı prosedürleri içerir. Prosedürlerin aşamaları ve uygulanma şekilleri farklıdır. İşleme göre hastalara lokal veya genel anestezi uygulanır. Daha sonra ise ekleme ulaşmak için küçük bir kesi açılır. Kesi ağız içinden veya uygun olan farklı bir noktadan açılır. Açılan kesiden içeri girilir ve gerekli işlemler yapılır. TME bozuklukları protezle ya da farklı yöntemlerle düzeltilir. Son aşamada ise kesiler kapatılır ve işlem sonlandırılır.
Ameliyat sonrası hastalar uygulanan prosedüre bağlı olarak aynı taburcu edilir veya birkaç gün gözetim altında tutulur. Prosedürden sonra hastaların düzenli olarak kontrollere gelmesi gerekir.
Temporomandibular Eklem Cerrahisi Riskleri
Temporomandibular eklem cerrahisi son derece etkili sonuçlar vermesine karşın bazı risklere sahiptir. Bu risklerden öne çıkanlar şunlardır:
- Şişlik ve morarma
- Kanama
- Enfeksiyon
- Sinir hasarı
- Yaralarda iyileşme sorunları
- Revizyon ameliyatına ihtiyaç duyulması
- Çene kapanışında uyumsuzluk
- İstenmeyen kırıklar
Bu riskler, deneyimli doktor seçimi ile minimize edilir ve hasta sağlığı ile ilgili komplikasyon olasılıkları önemli ölçüde düşürülür.
TME İçin Ortognatik Cerrahi Fiyatları
TME için ortognatik cerrahi fiyatları, uygulanan işleme bağlı olarak farklılık gösterir. Doktor deneyimi, kliniğin fiyat politikası ve lokasyon bu noktada önemlidir. Söz konusu prosedürler ciddi deneyim ve uzmanlık gerektirdiğinden önceliğin fiyatlara değil, cerrahi deneyimine verilmesi gerektiği unutulmamalıdır. TME için ortognatik cerrahi yöntemler ve fiyatlar hakkında bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
TME İçin Ortognatik Cerrahi ile İlgili Sık Sorulan Sorular
TME için ortognatik cerrahi ile ilgili sık sorulan sorular ve bunların yanıtları aşağıda yer almaktadır.
1 – TME İçin Ortognatik Cerrahi Nasıl Yapılır?
TME için ortognatik cerrahi kapsamında uygulanan yönteme bağlı olarak kapalı ya da açık ameliyat yöntemi tercih edilir. Yine uygulamaya bağlı olarak hastalara lokal veya genel anestezi uygulanır. Daha sonra ise kesi açılarak ekleme ulaşılır ve sorunlar, cerrahi işlemlerle giderilerek kesi kapatılır.
2 – TME Bozuklukları Neden Olur?
Diş sıkma, sürekli tek taraflı çiğneme, travma, eksik diş, tümör ve diğer hastalıklar, genetik faktörler, doğumsal anomaliler ve uzun süreli duruş bozuklukları nedeniyle TME bozuklukları meydana gelir.
3 – TME Cerrahisi Nedir?
TME için ortognatik cerrahi olarak da isimlendirilen bu yöntem, çene eklemindeki rahatsızlıkların giderilmesini hedefler. Eklemin tamamen değiştirilmesi de dahil olmak üzere farklı işlemleri kapsayan bir prosedürdür.
4 – Asimetrik Çene Nasıl Düzelir?
Asimetrik çene için konservatif tedaviler ve ortodontik yöntemler kullanılır. Bunlardan sonuç alınamadığında TME için ortognatik cerrahi prosedürleri uygulanır.
5 – TME için Ortognatik Cerrahi Hangi Durumlarda Tercih Edilir?
Çene kilitlenmesi, ağrılı disfonksiyon, eklemde kireçlenme ve disk bozukluklarında TME için ortognatik cerrahi yöntemleri tercih edilir.