Yüz travması için implantlar; yumuşak dokuların ve yüz kemiklerinin yeniden yapılandırılması için kullanılan tıbbi malzemelerdir. Kaza, yaralanma veya hastalıktan kaynaklı olarak yüzde oluşan deformelerin onarılmasında tercih edilir. Ayrıca doğuştan gelen yüz deformitelerinin giderilmesi konusunda da etkili çözümlerdir.
Yüz bölgesinde kullanılan implantların kendi içerisinde farklı çeşitleri vardır. Boyut, yapı, tür ve malzeme açısından farklılık gösteren bu ürünler, yüzün adeta yeniden şekillendirilmesini sağlar. Yumuşak doku ve kemik eksikliklerinin giderilmesine imkan verdiği gibi estetik kaygılara yönelik çözümler de üretir.
Yüz İmplantı Ne İşe Yarar?
Yüz travması için implantlar, yüzün estetik görünümünü düzeltmek ve işlevsel sorunlarını gidermek için kullanılır. Travmaya bağlı olarak oluşan doku ve kemik deformiteleri, başlıca kullanım alanıdır. Ancak söz konusu tıbbi malzemenin birçok olumlu etkisi vardır. Söz konusu olumlu etkilerden bazıları, aşağıdaki tabloda yer almaktadır:
Yararlar | Açıklama |
Asimetri | Yüzde doğuştan gelen veya travma nedeniyle oluşan asimetri problemlerini giderir. Asimetriye neden olan bölüme yerleştirilen implantlar, bu noktada etkili çözüm üretir. |
Hacim Kaybı | Yaşlanma, hastalık veya travma nedeniyle meydana gelen hacim kayıplarının giderilmesinde kullanılır. |
Şekillendirme | Elmacık kemiği, çene ucu ve diğer yüz bölgelerine yerleştirilen bu tıbbi malzemeler, yüzün yeniden şekillendirilmesini sağlar. |
Deformite | Çene ve elmacık kemiği başta olmak üzere diğer bölümlerde oluşan deformitelerin giderilmesini sağlar. Yüz implantları, bu etkileri nedeniyle estetik amaçlı olarak da kullanılabilir. |
Kombine Tedavi | Birden fazla tedavi ile aynı anda uygulanabilir. Göz kapağı estetiği, yüz germe ve burun estetiği ile kombine olabilir. |
Yüz travması için implantlar, uygulandıkları alanlarda etkili sonuçlar verir, ancak işlemin başarısında doktor deneyimi de büyük bir öneme sahiptir. Prof. Dr. Celal Çandırlı, sahip olduğu deneyim ile hastaların beklentilerinin karşılanmasına katkı verir. Yüz implantı ve ortognatik cerrahi hakkında daha fazla bilgi almak için dilediğiniz zaman bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Yüz bölgesinde kullanılan bu implantlar, farklı noktalara yerleştirilir. Kullanıldığı bazı noktalar aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Alt çene kemiği
- Elmacık kemikleri
- Çene ucu
- Üst çene kemiği
- Temporomandibular eklem
Farklı büyüklük ve boyutlara sahip olan bu tıbbi malzemeler, hastalara özel olarak üretilir. Bu sayede hastaların ihtiyaçlarına yönelik çözümler oluşturur. Yüz travması için implantlar, hastaların yaşama adeta yeniden başlamalarını sağlayacak etkiye sahiptir.
Yüz Travması İçin İmplant Çeşitleri
Yüz travması için implantlar, hastanın durumuna, travmanın şiddetine ve oluşan etkiye bağlı olarak farklı yöntem ve teknikleri içerir. Estetik bir görünüm için kullanılan bu tıbbi malzemelerin tasarımı, materyali ve yerleştirilme yöntemi çok önemlidir. Estetik ve fonksiyonel problemlere çözüm üreten implant türleri şu şekildedir:
1 – Titanyum Yüz İmplantları
Yüz kemiklerinde meydana gelen kırıkların stabilize edilmesi için kullanılan bu ürünler, plak ve vida şeklindedir. Yüz travması için implantlar içinde yer alan titanyumlar elmacık kemiği, çene kemiği, göz çukuru ve burun kemiği gibi alanlarda kullanımı son derece yaygındır. Kırık kemiklerin düzgün şekilde hizalanmasını ve sabit kalmasını sağlar. Titanyum plaklar ve vidalar, kemiklerin birbirine kaynadığı süreçte hareket etmesini engelleyerek, tedavinin başarı oranını artırmaktadır.
Yüksek mukavemet gücüne sahip olan titanyum, uzun ömürlü çözümler sağlar. Ayrıca ferromanyetik bir metal değildir. Bu özelliği sayesinde hastaların farklı hastalıklar için MR cihazına girmesini engellemez.
2 – Medpor (Polietilen Tıbbi Malzemeler)
Yüzde meydana gelen yumuşak doku kayıplarının doldurulmasını için kullanılan bir malzemedir. Çene hattı, yanak, göz altı çukurları ve yüzün diğer bölgelerinde kullanılabilir. Kontur düzeltmesi sağlaması, en önemli özelliklerinden biridir.
Medpor, gözenekli yapıya sahiptir. Bu özelliği, dokularla entegre olmasını kolaylaştırır. Vücut tarafından kabul edilme oranı yüksek malzemedir. Yüz travması için implantlar arasında özel bir yere sahiptir ve deformiteleri kapatma konusunda son derece başarılıdır.
3 – PEEK İmplantlar (Polietereterketon)
Yüzdeki kemikleri yeniden yapılandırmak veya meydana gelen hasarları onarmak için kullanılan ileri düzey bir tıbbi malzemedir. Yüz kemik kırıkları tedavisinde sıklıkla tercih edilir. Kemiğe benzer bir rijitliğe sahip olan bu madde, mekanik dayanıklılık konusunda da başarılıdır. Yüz travması için implantlar arasında yer alan malzeme radyolüsent olduğundan MR ve röntgendeki görüntü kalitesini çoğunlukla olumsuz olarak etkilemez.
4 – Silastik İmplantlar
Yumuşak doku hacmini artırmak için kullanılan tıbbi malzemelerdir. Halk dilinde silikon olarak bilinirler. Yüz travması için implantlar arasında da yer alırlar. Söz konusu tıbbi malzeme, hacim kayıplarının giderilmesi ve diğer estetik problemlerin çözümü için tercih edilir. Elmacık kemiği ile çene, en yaygın uygulama noktaları arasında yer alır.
Vücut tarafından tolere edilme oranı yüksek olan bu malzeme, uzun vadede stabil kalarak başarılı sonuçlar verir. Esnek, yumuşak ve doğal dokuya benzemesi, travma tedavisi sürecinde beklentileri rahatlıkla karşılamasını sağlar.
5 – Hidroksiapatit İmplantlar
Kemik dokusu ile benzer yapıya sahiptir. Yüksek biyouyumluluğu sayesinde yüz ve vücudun diğer bölgelerinde kullanılabilir. Kırık kemiklerin tedavisinde tercih edilen bu tıbbi malzeme, aynı zamanda kemik grefti yerine de uygulanabilir. Yüz travması için implantlar sınıfında ilgili tıbbi ürünler, beklentileri yüksek oranda karşılar.
Kalsiyum fosfat bazında bir bileşik olan bu madde, kemik dokusu ile birleşir. Herhangi bir şekilde alerjik reaksiyona neden olma olasılığı çok düşüktür. Ancak kullanımına deneyimli doktorların karar vermesi gerekir.
Yüz travması için implantlar, sahip olduğu özellikler nedeniyle farklı amaçlar için kullanılır. Bazen kırıkların tedavisinde, bazen yumuşak doku kayıplarında, bazen ise kemik hacminin artırılmasında kullanılan implantlar bulunur.
Yüz İmplant Cerrahisi Nasıl Yapılır?
Yüz travması için implantlar, cerrahi bir işlemle ilgili bölgeye yerleştirilir. Bu işlem, genel anestezi altında yapılır ve hastaların süreçte ağrı duymaları engellenir. Ağız içinden veya uygun olan diğer noktalardan açılan kesiler ile çene kemiklerine veya diğer ilgili bölümlere ulaşılır. Daha sonra ise implantlar yerleştirilir. Hastanın durumuna göre buradaki işlemler farklılık gösterebilir.
Yüz travması için implantlar yerleştirildikten sonra gerekli kontroller detaylı olarak yapılır. Kontrollerin ardından ameliyat sonlandırılır ve hastalar için iyileşme süreci başlar.
Yüz Rekonstrüksiyon İmplantları Sonrası İyileşme Süreci
Yüz travması için implantlar yerleştirildikten sonra hastaların doktor talimatlarına ve tavsiyelerine uyması çok önemlidir. Uygulama bölgesinde ağrı ve şişlik oluşabilir. Soğuk kompres ve ağrı kesiciler ile hastalar bu süreci atlatır. Ayrıca enfeksiyon riskine karşı antibiyotikler de reçete edilir. Yüz implant cerrahisi doktorları tarafından ilaçların düzenli olarak kullanılması da önerilir.
Kesiler, 7-10 gün içerisinde iyileşirken, kırıklar için 4-6 haftaya ihtiyaç vardır. Hastalar, ortalama 1-2 ay sonra normal rutinlerine dönerler.
Yüz Travması İçin İmplantlar ile İlgili Sık Sorulan Sorular
Yüz travması için implantlar ile ilgili sık sorulan sorular ve bunların yanıtları aşağıda yer almaktadır.
1 – Yüz Travması İçin İmplantlar Ne İşe Yarar?
Yüz travması için implantlar; hacim kayıplarının doldurulması, kırık kemiklerin tedavisi ve kemik dokusundaki kayıpların giderilmesi için kullanılır. Yüzün yeniden şekillendirilmesinde önemli bir role sahip olan implantlar, estetik ve fonksiyonel sorunlara çözüm üretir.
2 – Yüz Travmasında Kullanılan Kaç Çeşit İmplant Vardır?
Yüz travması sonucunda oluşan kırıklar ve doku kayıpları için kullanılan farklı implantlar vardır. Söz konusu implantlar, hastaların ihtiyaçlarına özel olarak tasarlanır.
3 – Çene İmplantı Nedir?
Yüz travması için implantlar, çene bölgesinde de kullanılır. Buradaki kırıkların tedavisinde veya çenenin yeniden şekillendirilmesinde etkili olan tıbbi malzemelerdir.
4 – Elmacık Kemiğine İmplant Olur mu?
Elmacık kemiğinin hacmini artırmak veya buradaki kırıkları tedavi etmek için kullanılan farklı çene implantı türleri vardır. Ayrıca dental implant tedavisinde kullanılan zigomatik implantlar da elmacık kemiğine yerleştirilir.
5 – Asimetrik Yüz Nasıl Tedavi Edilir?
Asimetriye neden olan bölümlere uygun tedaviler uygulanır. Yüz travması için implantlar da bu noktadaki tedavi seçeneklerinden biridir.