Zigoma implantları ve geleneksel implantlar, diş eksikliklerinin giderilmesi için geliştirilmiş olan prosedürlerdir. Aynı amaca ve etkiye sahip olmalarına karşın ilgili prosedürler arasında ciddi farklılıklar vardır. Yapılan cerrahi işlemin kapsamı, kullanılan implantların boyutları, iyileşme süresi, maliyet ve riskler açısından zigoma implantları ve geleneksel implantlar farklılık gösterir.
Zigoma implantları ve geleneksel implantlar benzer amaçlara sahip olmasına karşın aynı hasta grubuna yönelik değildir. Geleneksel yöntem çene kemiklerinde herhangi bir problem ve yoğunluk kaybı olmayan hastalara yönelikken, zigoma implantları ise çene kemiğinde erime olan hastalar için geliştirilmiştir. Ayrıca geleneksel yöntem her iki çeneye yönelik, zigomatik tedaviler ise sadece üst çeneye yöneliktir. Yazının devamında zigoma implantları ve geleneksel implantlar arasındaki farklılıklara dair detaylı bilgiler bulabilirsiniz.
Zigoma İmplant Nedir?
Zigoma implant tedavisi; çenesinde ileri derecede yoğunluk kaybı olan hastaların diş eksikliklerini gdermek için geliştirilmiş bir dental implant prosedürüdür. Söz konusu prosedürde implantlar, çene kemiğine değil, yanak bölgesinde yer alan elmacık kemiklerine yerleştirilir. Zigoma implantları ve geleneksel implantlar arasındaki en önemli farklardan biri budur.
Zigomatik implantların yüz bölgesindeki bir kemiğe yerleştirilmeleri nedeniyle yüz implantları sınıfında değerlendirilir. Ancak sonuçları yüzü değil, dişleri ilgilendirir. Bundan dolayı yüz hatlarının belirginleştirilmesi ve doku kayıplarının giderilmesi için kullanılan yüz implantları ile karıştırılmaması gerekir.
Zigoma implantları ve geleneksel implantlar benzer etkiye sahiptir. Buna karşın zigoma implant yaptıranlar yorumları incelendiğinde söz konusu prosedürün farklı avantajları olduğu görülür. Bu avantajlardan öne çıkanlar aşağıdaki gibi sıralanır:
- Kemik grefti gerekmeden uygulanır.
- Üst çene kemik yoğunluğu dental implant tedavisi için uygun olmayan hastalara dahi uygulanabilir.
- İyileşme süresi daha kısadır.
- İleri derecede uzmanlık gerektirir ve sadece çene cerrahisi uzmanlarınca yapılır.
- Doktor talimatlarına uygun şekilde hareket edildiğinde uzun ömürlü sonuç verir.
Bu avantajlar, hastalara göre farklılık gösterebilir.
Zigoma İmplant Nasıl Yapılır?
Zigoma implantları ve geleneksel implantlar farklı aşamalardan meydana gelir. Zigomatik implant tedavilerinde izlenen aşamalara ilişkin detaylar, aşağıda yer alan tabloda gösterilmiştir:
Aşamalar | Açıklama |
Değerlendirme | İlk olarak hastaların bu prosedür için uygun olup olmadıkları belirlenir. Bunun için volümetrik röntgen ve tomografi gibi görüntüleme yöntemlerinden yararlanılır. |
Planlama | Hastaların prosedür için uygun aday olduğuna karar verildikten sonra planlama yapılır. İmplantların elmacık kemiklerinin hangi noktasına yerleştirileceği hassas olarak belirlenir. |
Anestezi | Operasyon lokal veya genel anestezi altında yapılır ve hastalar bu süreçte herhangi bir ağrı ya da rahatsızlık hissi duymazlar. |
Cerrahi İşlem | Ağız içinde açılan kesi ile önce üst çene kemiğine, daha sonra ise açılan kanal ile elmacık kemiklerine ulaşılır. İmplantlar, planlama aşamasında belirlenen noktaya büyük bir özenle yerleştirilir. |
Kontrol | İmplantların yerleştirilmesinin ardından stabilite kontrolü yapılır. Eğer yerleştirilen yapay diş kökleri stabilse protezler bu aşamada yerleştirilir. |
Türkiye’de zygoma implantları prosedürleri yapılırken izlenen aşamalar genel hatları ile bu şekildedir. Ancak tedavi hastalara özel olarak planlanır ve bundan dolayı bazı vakalarda daha farklı yöntemlerin uygulanması gerekebilir.
Zigoma İmplantları ve Geleneksel İmplantlar Arasındaki Farklar
Zigoma implantları ve geleneksel implantlar arasındaki farklar ile ilgili detaylar aşağıdaki gibidir:
1 – İşlem Alanı
Geleneksel implantlar, alt ve üst çene kemiği üzerine yerleştirilebilir. Bu noktada herhangi bir sınırlama bulunmamaktadır. Sadece çene kemiği yoğunluklarının düşük olması ve travma kaynaklı çene kemiklerindeki problemler durumunda maksilla ve mandibula üzerine ilgili implantlar yerleştirilemez.
Zigoma implantlar ise çene kemiğine değil, elmacık kemikleri üzerine yerleştirilir. Çene kemiklerinin yoğunluğu dikkate alınmaksızın elmacık kemiği (zigoma) üzerine açılan yuvanın üzerine oturtulur. Elmacık kemiği, çok daha yoğun ve sert olduğundan başarılı sonuçlar elde edilir.
2 – İmplant Boyutu ve Yapısı
Geleneksel implantların uzunluğu 8-15 mm arasındadır. Uzunluk ve çap konusunda belli standartları vardır. Zigoma implantları ise elmacık kemiklerine ulaşabilmesi için daha uzun yapıdadır. Uzunlukları 30-50 mm arasında değişir. Yapay diş köklerinin boyutları, önemli zigoma implantları ve geleneksel implantlar arasındaki farklardan biridir.
3 – Cerrahi Süreç
Geleneksel implantlardaki cerrahi süreçler orta ve ileri seviye uzmanlık gerektir. İşlem için ağzı içerisinde kesi açılır ve yapay diş kökleri çene kemiklerine yerleştirilir. İlgili işlemi birçok diş hekimi yapabilir.
Zigoma implantlarındaki cerrahi süreçler ise yüksek seviyede uzmanlık gerektirir. İlgili işlemlerde ilk olarak çene kemiğine ulaşılır ve buradan açılan kanal ile elmacık kemiklerine yapay diş kökleri yerleştirilir. Bu prosedürü sadece çene cerrahisi uzmanları ve en iyi yüz implant cerrahı olanlar gerçekleştirebilir.
4 – Anestezi
Geleneksel yöntemlerde hastalara lokal anestezi uygulanır ve genel anesteziye nadiren ihtiyaç duyulur. Zigoma tedavisinde ise lokal ve genel anestezi seçenekleri vardır. Hastalara çoğunlukla genel anestezi uygulanır.
5 – İyileşme Süresi
Zigoma implantları ve geleneksel implantlar arasındaki farklardan olan iyileşme süresi, hastalara göre değişir. Ancak geleneksel yöntemlerde osseointegrasyon süresi çoğunlukla 2-6 ay arasındadır. Zigomatik tedavide ise bu süre, elmacık kemiğinin yoğun yapısından dolayı daha kısadır.
Bu noktadaki bir diğer önemli fark ise protezlerin takılma süresidir. Zigomatik tedavide elmacık kemiğinin sağladığı yüksek stabilite sayesinde protezler tedavinden hemen sonra takılabilir. Geleneksel yöntem ise osseointegrasyon için beklenilir.
6 – Hasta Grubu
Zigoma implantları ve geleneksel implantlar farklı hasta gruplarına yöneliktir. Geleneksel tedavilerde hastaların ağız ve çene sağlığının yerinde olması şartı aranır. Özellikle çene kemiklerinin yeterli yoğunlukla olması çok önemlidir. Zigoma tedavisinde ise çene kemiğinde erime olan hastalara yönelik çözümler üretilir. Üst çene kemiğindeki kayıplar nedeniyle geleneksel tedavilerin uygulanamadığı kişilere zigomatik implantlar takılara diş eksiklikleri giderilir.
7 – Maliyetler
Zigoma implant fiyatları, geleneksel tedaviye kıyasla çok daha yüksektir. Bu durum nedeni ise kullanılan yapay diş köklerinin daha uzun olması ve işlemin ileri derecede uzmanlık gerektirmesidir. Ancak fiyatların zigoma implant markaları, uygulanan işlemin karmaşıklığı ve zorluğu gibi etkenlere bağlı olarak farklılık gösterdiği unutulmamalıdır. Fiyatlar, en önemli zigoma implantları ve geleneksel implantlar arasındaki farklardan biridir.
Her iki prosedür de beklentileri karşılama konusunda son derece başarılıdır. Ancak istenen kalıcı sonuçların alınabilmesi için doktor seçimine özen gösterilmesi gerekir. Prof. Dr. Celal Çandırlı, çene cerrahisi alanında önemli bir deneyime sahiptir. Dental implant tedavileri hakkında çok daha detaylı bilgi almak için profesörle iletişime geçebilirsiniz.
Zigoma İmplantları ve Geleneksel İmplantlar Hakkında Sık Sorulan Sorular
Zigoma implantları ve geleneksel implantlar hakkında sık sorulan sorular ve bunlara ilişkin yanıtlar aşağıdaki gibidir.
1 – Zigoma Nedir?
Zigoma, elmacık kemiklerine verilen bir isimdir. Tıbbi literatürde ilgili kemik zygoma veya zigoma olarak isimlendirilir. Vücuttaki en sert ve sağlam kemiklerden biridir. Söz konusu özelliği nedeniyle üst çene kemiği yoğunluğu düşük olan hastalarda implantlar buraya yerleştirilir. İlgili işlem ise kemiğin adından dolayı zigoma implant tedavisi olarak ifade edilir.
2 – Zigoma İmplantları ve Geleneksel İmplantlar Aynı Mı?
Zigoma implantları ve geleneksel implantlar, diş eksikliğini gidermeye yönelik prosedürler olmasına karşın tamamen aynı değildirler. İlgili yöntemler arasında ciddi farklılıklar vardır.
3 – Zigoma İmplantları ve Geleneksel İmplantlar Farkları Nelerdir?
Zigoma implantları ve geleneksel implantlar arasındaki farklar; tedavi süresi, uygulanma şekli, cerrahi işlemin kapsamı, riskler, uygulandığı hastalar, maliyet ve iyileşme süresi şeklindedir. İlgili tedaviler arasındaki farklar, hastaların durumuna göre de değişmektedir.
4 – Zigoma İmplantları ve Geleneksel İmplantlar Hangisi Daha İyi?
İki yöntemden hangisinin daha iyi olduğunu söylemek mümkün değildir. Bunun nedeni ise ilgili operasyonların farklı hastalara uygulanmasıdır. Her iki yöntem de beklentileri üst seviyede karşılar, ancak cerrah seçimi bu noktada büyük bir öneme sahiptir.
5 – Zigomatik İmplant Herkese Yapılır Mı?
Zigomatik implantlar, her hasta için uygun bir prosedür değildir. İlgili yöntem, üst çene kemiği geleneksel yöntemlerle yapılan dental implant tedavileri için uygun olmayan hastalara yöneliktir. Yani üst çene kemiğinde problem olmayan hastalar için birinci seçenek değildir.