Zigomatik kemik; elmacık kemiği olarak da bilinen ve insan kafatasının yanak kısmında yer alan kemiktir. Tıpta zigoma olarak isimlendirilen bu kemik, yüzün şekillenmesinde önemli bir role sahiptir. Ayrıca üzerine tutunan kaslar, yüzdeki mimik ve jestlerin oluşmasını sağlar.
Zigomatik kemik; göz çukuru (orbita), şakak kemiği (temporal kemik) ve üst çene kemiği (maksilla) ile birleşir ve böylece yüzün yapısal bütünlüğünü oluşturur. Söz konusu yapılar, estetik açıdan yüzün belirginleşmesine de katkı verir. Üst çene kemiğini destekleyen bu yapı, aynı zamanda şiddetli kemik erimesi olan hastalar için dental implant tedavisini mümkün kılar. Üst çene bölgesinde erime olan hastalarda implantlar, bu kemik üzerine yerleştirilir. Söz konusu uygulama, zigomatik implant olarak isimlendirilir.
Zigomatik Kemik Nedir?
Zigomatik kemik, göz çukurunun altında ve yanağın en geniş bölgesinde yer alan, elmas şeklini andıran yapıda olan kemiktir. Göz çukurunun haricinde frontal kemik, maksilla ve sfenoid ile birleşiktir. Yanda temporal kemik ve önde maksillaya bağlanarak zigomatik kemerin merkezini meydana getirir.
Bu kemik, anne karnında oluşur ve doğumda kemikleşir. Zar içerisinde oluşan bir yapıdır. Bu özelliği, kıkırdak bir öncü olmadan oluşmasını sağlar. Son derece güçlü ve dayanıklı bir yapısı bulunur. Yüzün estetik şeklini almasında önemli bir rolü vardır. Çıkık elmacık kemiği, bazı insanların daha estetik bir görünüme sahip olmasını sağlar. Yüksek elmacık kemiği ise yine bazı kişilerde estetik sorunlara yol açabilir.
Zigomatik Kemik Anatomisi
Zigomatik kemik; elmacık kemiği olarak da bilinen ve yüzün orta kısmında yer alan çıkıntılı yapıyı oluşturan kemiktir. Estetik görünümü ve yapıyı şekillendiren zigoma, diğer yüz kemikleri ile de birleşerek kafatasının stabilitesini sağlar.
Yanak bölgesinde yer alan zigoma, göz çukurunun bir kısmını oluşturur. Maksilla, frontal ve temporal kemiklerle bağlantılıdır. Kendi içerisinde farklı bölümlerden oluşur. Zigoma kemiği bölümleri şu şekildedir:
Bölümler | Açıklama |
Gövde | Zigomanın ana bölümüdür ve diğer kısımları, buraya bağlıdır. |
Frontal Çıkıntı | Zigomanın üst kısmında yer alır ve alın bölgesine bağlanır. Ayrıca göz çukurunun dış sınırını da meydana getirir. |
Temporal Çıkıntı | Arkaya doğru uzanarak şakak kemiğine bağlanır. |
Maksiller Çıkıntı | Alt bölümde yer alır ve üst çene kemiğine bağlanır. Ayrıca göz çukurunu alt sınırının oluşmasını da sağlar. |
Zigomatik İmplant Nedir?
Zigomatik implant; üst çene kemiği yeteri kadar güçlü olmayanların dental implant tedavisinden yararlanmasını sağlayan bir yöntemdir. Bu yöntemde, implantlar zigomatik kemik üzerine yerleştirilir ve daha sonra üzerine protezler takılarak, diş eksikliği giderilir.
Zigomatik implantlar, geleneksel tedavinin mümkün olmadığı durumlarda devreye girer. Bu prosedür için hastalara greft uygulaması yapılmasına ihtiyaç duyulmaz ve direkt olarak implantlar elmacık kemiğine yerleştirilir.
Geleneksel yöntemlerde kullanılan implantların uzunluğu ortalama 8-15 mm arasındadır. Zigomatik kemik üzerine yerleştirilenlerin uzunluğu ise 30-50 mm arasında olur. Bunun nedeni ise elmacık kemiğinden ağız içine kadar gelmesidir. Ayrıca yapı olarak da bazı farklılıklara sahiptir. Tüm bunlara ek olarak elmacık kemiğinin sağlam yapısı nedeniyle hastaların beklentilerini etkili olarak karşılar.
Zigomatik İmplant Nasıl Yapılır?
Bu tedavi, üst çene kemiği standart dental implantlar için uygun olmayan hastalara yönelik olarak uygulanır. Zigomatik implant tedavisi, kendi içerisinde farklı aşamalardan oluşur. Bu aşamalara ilişkin detaylar aşağıdaki gibidir:
1 – Konsültasyon
Konsültasyonda, hastaların bu tedavi için uygun olup olmadıkları belirlenir. Klinik ve radyolojik muayenenin yapıldığı bu aşamada, volümetrik tomografi ve panoramik röntgen gibi görüntüleme yöntemlerinden yararlanılır.
Alınan görüntüler, cerrahın implantları yerleştireceği noktayı ve yerleştirme açısını hassas şekilde planlamasını sağlar. Planlama, zigomatik kemik anatomisine uygun olarak yapılır.
2 – Cerrahi İşlem
İşlem, lokal veya genel anestezi altında yapılır. Anestezi sayesinde hastalar ağrı duymazlar ve rahatsızlık hissetmezler. Anestezinin etkisinden hemen sonra ağız içinden kesi açılır. Kesi ile üst çenedeki diş eti kaldırılır. Daha sonra implantın yerleştirileceği zigomatik kemiğe doğru bir kanal açılarak buraya ulaşılır.
3 – İmplantların Yerleştirilmesi
Açılan kanal sayesinde zigomatik kemik üzerine implantlar daha önce belirlenen açı ile hassas bir şekilde yerleştirilir. Yerleştirilen implantlar, kemiğe sıkıca tutunacak şekilde tasarlanmıştır. Yerleştirme sonrasında gerekli kontroller yapılır ve açılan kesiler kapatılır.
4 – İyileşme Süreci
Kesiler, 7-10 gün gibi çok kısa bir süre içerisinde iyileşir. Ancak bu dönemde önemli olan kemik ile yerleştirilen titanyum diş köklerinin kaynaşmasıdır. Titanyum, insan vücudu ile biyouyumlu olmasının yanında, kemikle kaynaşma özelliğine de sahiptir. Bu sayede yerleştirilen yapay diş kökleri zigomatik kemik üzerine sıkıca tutunur ve adeta gerçek diş kökü gibi sağlam olur. İyileşme süreci, çoğunlukla 1-3 ay içinde tamamlanır. Ancak hastaların yaşına bağlı olarak bu süreç daha uzun da olabilir.
5 – Protezlerin Yerleştirilmesi
Sürecin son aşaması ise kalıcı protezlerin yerleştirilmesidir. Protezler yerleştirilerek son kontroller yapılır ve böylece tedavi tamamlanır. Hastalar söz konusu aşamaların ardından adeta gerçek dişlere sahip gibi olur. Estetik ve işlevsel problemlerin tamamı giderilir.
Bu prosedür, ileri derecede uzmanlık gerektirdiğinden cerrah seçimine özen gösterilmesi gerekir. En iyi zygoma implant cerrahı olarak gösterilen doktorların yaptıkları tedavilerin başarı oranı çok daha yüksektir.
Prof. Dr. Celal Çandırlı, bu alanın en önemli isimlerinden biridir. Zigomatik implanlar, çene cerrahi ve ortognatik cerrahi alanında büyük bir deneyime sahiptir. Bu tedavi ve zigomatik kemik ile ilgili daha detaylı bilgi almak için dilediğiniz zaman bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Zigomatik İmplant Tedavisi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Zygoma implant ameliyatı ile üst çene kemiği güçsüz olan hastaların dental implantlardan yararlanması sağlanır. Ancak bu tedavinin sonuçlarının beklentileri karşılaması ve kalıcı olması için dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar vardır. Ağız ve diş sağlığı ile de yakından ilgili olan bu hususlar şunlardır:
- Ameliyattan sonraki ilk günlerde aşırı sıcak ve soğuk gıdalardan kaçınılmalıdır.
- Tam olarak iyileşme gerçekleşmeden katı gıdalar tüketilmemelidir.
- İlk 3 aylık süreçte kesinlikle sert gıdalardan uzak durulmalıdır.
- Ağız hijyenine ilk günden itibaren dikkat edilmelidir. Doktorun önerdiği yöntem veya reçete ettiği gargara varsa talimatlara göre uygulanmalıdır.
- Ameliyat bölgesinde şişlikler, morluklar ve ağrı olabilir. Soğuk kompres uygulaması ve ağrı kesici kullanımı ile bu şikayetler önemli ölçüde giderilir.
- Hastaların ilk günlerde başlarını yüksekte tutması önemlidir. Ayrıca bu süreçte ağır işlerden ve başı eğmekten kaçınmak gerekir.
- Belirlenen kontrol muayeneleri aksatılmamalı ve doktor talimatlarına göre hareket edilmelidir.
Zigomatik kemik bölgesinde oluşacak şiddetli ağrı, şişlik ve ağız içinde başlayan aşırı kanama durumlarında hastaların doktorları ile zaman kaybetmeden iletişime geçmesi gerekir.
Zigomatik Kemik ile İlgili Sık Sorulan Sorular
Zigomatik kemik ile ilgili sık sorulan sorular ve bu soruların yanıtları aşağıda yer almaktadır.
1 – Zigomatik Kemik Nedir?
Zigomatik kemik; yanak bölgesinde yer alan ve elmacık kemiği olarak da bilinen yapıdır. Son derece sağlam ve dayanıklı bir yapıya sahiptir.
2 – Zigomatik İmplant Uygulamasının Avantajları Nelerdir?
Zigomatik kemik üzerine uygulanan implant tedavisinin avantajları; greft uygulamasına gerek duyulmaması, daha az cerrahi işlem gerektirmesi, hızlı iyileşme süresi şeklinde sıralanabilir. Ancak her hastanın durumu farklı olduğundan avantajlar farklılık gösterebilir.
3 – Zygomatic Bone Ne Demektir?
Zygomatic bone, zigomatik kemik anlamına gelen kavramdır.
4 – Zygomatic Kemik Ağrısı Neden Olur?
Zigomatik kemik üzerinde oluşan ağrının nedeni kırık ve ilgili bölgeye yönelik travmalardır. Ayrıca farklı yumuşak doku ve kemik hastalıklarına bağlı olarak da burada ağrı veya hassasiyet oluşabilir.
5 – Zigomatik Kemik Kırığı Nasıl Anlaşılır?
Bu kemikteki kırık, röntgen ve tomografi gibi görüntüleme yöntemleri ile anlaşılır. Ayrıca bazı vakalarda, fiziki muayene de kırıkların fark edilmesi için yeterli olur.