Ağız diş çene cerrahisi, oral veya maksillofasiyal cerrahi olarak adlandırılmaktadır. Bu operasyonlar, deneyimli bir diş hekimi tarafından yapılmalıdır. Ağız diş çene cerrahisi ağız, çene, yüzdeki hastalıkların; tedavisi, yaralanmaları ve kusurları ile ilgili işlemleri kapsamaktadır.
Ortodonti aracılığıyla çözümü bulunmayan rahatsızlıklara iyi bir seçenek olan ağız diş çene cerrahisi; ağız içerisindeki yumuşak dokuların tanı ve tedavisini gerçekleştirir. Ayrıca diş, çene ve çenede bulunan eklemlerdeki bütün hastalıkların tedavisinde de hizmet sunmaktadır. Peki, tüm detaylarıyla ağız ve diş, çene cerrahisi nedir? Ne yapar?
Ağız Diş Çene Cerrahisi Ne Yapar? Hangi Hizmetleri Verir?
Çene cerrahisi klinik uygulamaları çeşitli operasyonları içermektedir. Bu operasyonların amacı şu şekildedir;
- Dudak ve yarı damak gibi yüzde bulunan yaralanmaları veya doğuştan oluşan durumları düzeltmek
- Obstrüktif uyku apnesi ve ağızdan nefes alma gibi solunum sorunlarını gidermek
- Dişlerin yıpranmasını ve daha fazla aşınmasını, ilerleyen zamanlarda diş kayıplarını önlemek
- Bireylerde ısırma, yutma ve çiğneme aktiviteleri daha kolay hale getirmek
Genellikle çene ameliyatı uygulamaları, bireylerin büyümesi durdurduktan sonra uygun görülmektedir. Ayrıca bu ameliyatlar, operasyonun türüne ve hastaların farklı özelliklerine göre sedasyon, lokal veya genel anestezi altında yapılmaktadır. Celal Çandırlı diş polikliniğinde ağız, çene cerrahisi ne yapar açıklanacak olursa;
- 20’lik diş sorunlarıyla alâkalı olan veya olmayan dişlerin çekilmesi
- Çene kemikleri ve bu bölgedeki yumuşak doku defektlerinin giderilmesi, implant uygulamaları
- Gömülü dişlerin çekilmesi
- Çene kemiği kırıklarının tedavisi
- Normal dişlerin cerrahi yöntemlerle veya cerrahi olmayan yöntemlerle çekilmesi
- Çene eklemi hastalıklarının tedavisi
- Ağız diş çene cerrahisi kapsamında diş implant uygulamaları vardır. Ayrıca bu uygulamaların yanında gerekli durumlarda sinüs yükseltilmesi ve greft uygulamaları da yapılmaktadır.
- Çene ve diş kırıkları tedavisi
- Protez öncesinde ağızda bulunan yumuşak ve çene bölgelerindeki sert dokuda cerrahi düzeltme işlemleri
- Ağız diş, çene cerrahisi neye bakar? Diş, çene ve yüz bölgesinde meydana gelen enfeksiyonların tanı ve tedavisiyle ilgilenmektedir.
- Ağızda bulunan yumuşak ve sert dokulardaki tümör ve kist oluşumlarının tanı ve tedavisi
Ağız Diş Çene Cerrahisi Ameliyatları Nelerdir?
Günümüzde ağız diş çene cerrahisi olan hastaneler aracılığıyla çeşitli cerrahi uygulamalar gerçekleştirilmektedir. Ancak bu alan ciddi ve hassas olduğundan, yeteri düzeyde eğitimi ve tecrübesi bulunan bir cerrah seçimi önemlidir.
Celal Çandırlı diş polikliniğimiz hasta memnuniyetini ön planda tutarak; rahatsızlıkların türüne göre planlama ve uygun önlemler ile başarılı operasyonlar gerçekleştirmektedir. Bu noktada ağız diş çene cerrahisi kapsamında gerçekleştirilen operasyonlar nelerdir?
Ağız Diş Çene Cerrahisi Uygulamaları | |
İmplant | Kist oluşumları |
Çene eklem cerrahisi alanında; açık eklem cerrahisi, artosentez ve artroskopi | Tümör rezeksiyonları |
Diş çekimi | Çene cerrahisi alanında; maksiller osteotomi, genioplasti, bimaksiller osteotomi, madibuler osteotomi |
Sinüs yükseltme | Gömülü diş çekimi |
Sık Sorulan Sorular
Pek çok hasta tarafından ağız diş çene cerrahisi ile ilgili merak edilen sorular bulunmaktadır. Özellikle ağız, diş ve çene cerrahisi hastanesi seçimi, diş hekimliği ve tedavi süreci ile ilgili detaylar araştırılmaktadır. Peki, konuyla alâkalı sık sorulan sorular nelerdir? İşte, detaylar!
1 – Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Neye Bakar?
Ağız diş çene cerrahisi kapsamında; çene çıkıkları, gömülü 20 yaş dişlerin cerrahi işlemleri, kök ucu rezeksiyonları, tümör ve kist operasyonları, çene eklem protezi gibi uygulamalar sıralanabilmektedir.
Peki ağız, diş ve çene cerrahisi dolgu yapar mı? Bu cerrahi bölümünde dolgu işlemleri yapılmamaktadır. Yani dolgu işlemleri için restoratif bölümünden randevu alınmalıdır. Böylelikle restoratif diş tedavisi gerçekleştirilebilir.
2 – Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Hangi Poliklinik?
Çene, diş ve ağız ile ilgili hastalıkların, yaralanmaların, deformelerin tanı ve tedavisiyle ilgilenen bilim dalı olan ağız diş çene cerrahisi operasyonları; lokal anestezi, sedasyon anestezi ya da genel anestezisi altında gerçekleştirilmektedir.
Belirtilen rahatsızlıklara sahip bireyler tarafından ağız, diş ve çene cerrahisi hangi bölüm merak edilir. Bu alan klinik birimlerine bağlı, çene cerrahisi anabilim dalı olmaktadır.
3 – Ağız Yüz Çene Cerrahisi Ne Yapar?
En genel anlatımla ağız diş çene cerrahisi, çenede meydana gelen bozuklukların tanısını koyar ve tedavi eder. Bu bozukluklar ise; çene kayması, doğuştan meydana gelen çene deformasyonları, uyku apnesi gibi problemleri kapsamaktadır.
Çene bozuklukları ise bireylerde hem fonksiyonel hem de estetik problemlere yol açmaktadır. Bu durum yalnızca cerrahi müdahaleler ile düzeltilebilmektedir. Peki, ağız, diş ve çene cerrahisi diş çeker mi? Bu alanda normal diş çekimlerinin yanında gömülü dişlerin çekilmesi de gerçekleştirilmektedir. Genellikle hastalar 20 yaş dişlerinin gömülü olması sebebiyle başvuru yapmaktadır.
4 – Ağız Diş Çene Cerrahisi Randevu Nasıl Alınır?
Dişlerde, yüzde ve ağızda meydana gelen çeşitli hastalıklar nedeniyle ağız diş çene cerrahisi uzmanına tedavi olunması gerekmektedir. Celal Çandırlı kliniğimiz uygun, sağlıklı ve başarılı tedavi yöntemleri ile hastaların sorunsuz bir şekilde tedavilerinin gerçekleştirilmesini sağlamaktadır.
Web sitemizdeki ana sayfada bulunan hızlı randevu al sekmesinden; isminizi, e-postanızı, telefonunuzu ve mesajınızı yazarak kolay ve hızlı bir şekilde randevu alabilirsiniz. Ayrıca ağız, diş ve çene cerrahisi randevu al seçeneği için web sitemizdeki WhatsApp iletişim kanalı üzerinden de işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
5 – Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Kanal Tedavisi Yapar mı?
Tıpkı diş dolgusu gibi kanal tedavisi de cerrahi olmayan diş uygulamaları arasında yer almaktadır. Bu sebepten çene cerrahisi alanı kanal tedavisi işlemleri gerçekleştirmemektedir. Dolayısıyla çene cerrahisi alanı genel olarak; diş eti tedavisi, implant ve diş çekimi gibi cerrahi işlemleri gerçekleştirmektedir.
6 – 20 Yaş Dişi Nedir?
20 yaş dişleri; bireylerdeki diş dizisinin en arkasında yer alan 3. büyük azı dişleri olmaktadır. Genel olarak bu dişler 20’li yaşlarda sürmektedir.