Çene Ameliyatı Sonrası Bilinmesi Gereken 4 Temel Husus
Çene ameliyatı sonrası, gelişmiş teknoloji ve başarılı ameliyat sonuçlarına rağmen dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Hem estetik kaygı hem de sağlık sorunları nedeniyle bu ameliyat tercih edilebilir. Sizin için çene ameliyatı sonrası ve süreciyle ilgili bazı önemli konular bu yazıda! Okumadan ameliyat sürecine girmeyin.
Çene Ameliyatı Sonrası Bilinmesi Gerekenler
Her ameliyat sonrası bilinmesi gereken bazı durumlar vardır. Bunları bilerek sürece dahil olmak size kolaylık sağlayacaktır. Dikkat edilmesi gereken durumlardan bazıları şu şekilde:
1- Ameliyatlarda komplikasyonların olabileceği unutulmamalıdır. Bunun için ameliyat süreci iyi araştırılmalıdır. Doktorla iletişim bu noktada çok önemlidir. Farklı bir durumla karşılaşıldığında hemen destek gerekebilir.
2- İyileşme hızı kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Ama ortalama bir iyileşme sürecinden bahsedilebilir.
3- İyileşme sürecinde psikolojik olarak da destekleyici birilerinin olması önemlidir. Çünkü ilk günler yemeden konuşmaya kadar destek beklenmektedir.
4- Doğru bir bakımla ameliyat sonrası enfeksiyon riski en aza inecektir. Bunun için sadece steril bezlerin kullanımı yeterli olmayacaktır. Ellerin ve dinlenilen yerin de olabildiğince temiz tutulması gerekir.
Alt Çene Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?
Her ameliyatta olduğu gibi çene ameliyatı sonrası da birçok etkene bağlı olarak iyileşme süreci değişebilir. Alt çenede meydana gelen bozukluklara yönelik olarak uygulanan ortognatik cerrahisi sonrası 7 ile 10 gün arasında iyileşme olabilir. Sürekli hareket halindeki çene yeme ve konuşma açısından hastaları zorlayacaktır. Bunun için t am anlamıyla iyileşme 1 ayı bulacaktır.
Çift Çene Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci Ne Kadardır?
Tek çene ameliyatında iyileşme süreci daha hızlıdır. Çift çene ise çene cerrahisi açısından daha karmaşıktır. Genel itibari ile çene ameliyatı sonrası dört ile altı hafta arasında iyileşme olacaktır. Bu hastanın kendi yapısına ve düzenli bakıma göre değişim gösterebilir.
Çift Çene Ameliyatı Sonrası Konuşma Bozukluğu Olur mu?
Çene ameliyatı sonrası konuşmada ilk zamanlar belirgin değişiklikler olur. Çünkü çene kemikleri ve dişlerin tekrar konumlanması zaman alır. Hatta geçici pelteklik ve ses kısıklığı dahi yaşanabilir. Kısa sürede konuşma normale dönecektir. Bu süreç 2-6 hafta arası değişebilir. Düzenli dudak ve dil egzersizleri de süreci kolaylaştıracaktır.
Çift Çene Ameliyatı Sonrası Beslenme
Hasta çift çene ameliyatı sonrası iki hafta boyunca su gibi sıvı şeylerle beslenmelidir. Çünkü ağıza takılan lastikler yemeyi zorlaştıracaktır. Ayrıca dikişlerin gerilmesine sebep olabilir. İki hafta gibi bir zamandan sonra kemik ve çene yapısı iyileşmeye başlayacaktır. Daha sonra yumuşak kıvamlı katı yiyecekler yenilebilir. Sert yiyeceklere geçiş daha uzun bir zaman alacaktır.
Birkaç örnek yemek listesi hastalar için şu şekilde olabilir:
Çene Ameliyatı Sonrası Beslenme: Sıvı İçecekler | Çene Ameliyatı Sonrası Beslenme: Katı Yiyecekler |
Bol miktarda su ve süt tüketimi yapılabilir. | Patates, tereyağı ve sütten oluşan püreler |
Kayısı, vişne, portakal suyu gibi enerji verecek içecekler tercih edilebilir. | Kabak rendesi ve beşamel sos karışımı ile yapılan mezeler tüketilebilir. Bu süreçte et suyundan ve ilik suyundan faydalanmak tedaviyi destekleyici olacaktır. |
Ihlamur gibi hafif bitki çayları içilebilir. | Nohut, kuru fasulye, tahin ve zeytinyağı ile yapılabilen humus tarifleri hem besleyici hem de doyurucu olacaktır. |
Çift Çene Ameliyatı Riskleri En Çok Nelerdir?
Her ameliyatın bazı riskleri vardır. Bunu bilerek ve doğru şekilde araştırarak girilmelidir. Çene ameliyatı sonrası ise genelde şu riskler görülür:
- Genel anestezinin getirdiği bazı komplikasyonlar
- Aşırı kanama veya enfeksiyon
- Şişlik, morluk ve ödem
- Sinir hasarı olarak bilinen uyuşukluk bazı durumlarda kalıcı olabilir.
- Yara izlerinde derinlik, belirginlik kalabilir.
- Uzun süreli konuşma problemleri
- Yutkunmada bazı problemler
- Çene eklemi kaynaşmasında sorunlar olabilir.
Tabi ki uzman bir doktor eşliğinde ameliyat yapıldığında sonuçlarda daha az risk görülecektir. Çene ameliyatı uzman olmayan ellerde meşakkatli bir sürece dönüşebilir.
Alt Çene Ameliyatı Riskleri Var mıdır?
Birçok ameliyatta olabilecek risklerden bazıları alt çene ameliyatı sonrasında da vardır. Aşırı kanama ya da enfeksiyon bunlardan biridir. Yaranın geç iyileşmesi genelde en çok yaşanan problemlerdendir. Diş ve diş eti problemleri yaşanabilir. Geçici tat kaybı yaşayan hastalar da olmuştur. Hiçbir ameliyatın risksiz olduğunu düşünmek doğru değildir.
Başarısız Çene Ameliyatı Var mıdır?
Yanlış kişilerce yapılmadığı takdirde başarısız çene ameliyatı demek pek mümkün değildir. Hastanın beklentisini karşılamayan bir ameliyat olabilir. Lakin işlemler ve süreçleri bilen biri çene ameliyatı sonrası az çok nelerle karşılaşacağını bilir. Genelde hastalar çene geriliği ya da kırılma sonucu bu tarz ameliyatları tercih edebilir.
Alt Çene Ameliyatı Olanların Yorumları Genelde Nasıldır?
Ameliyat süreci meşakkatli geçse de çene ameliyatı sonrası hastalar büyük değişimi fark ederler. Bu konularda süreci yaşayanların yorumları çok önemlidir. Çene ameliyatı olan var mı sorusunu arama motorundan aratabilirler. Çevreden gelen olumlu yorumlar ameliyat olmayı düşünenleri de teşvik etmektedir. Sağlık sorunu ya da büyük estetik kaygılar yaşıyorsanız çene ameliyatı kurtarıcınız olabilir.
Çene Ameliyatı Sonrası Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Ameliyat süreci hakkında bilgi edinmek kolayken sonrası ve yaşananlarla ilgili genelde bilgi sahibi olmak daha zordur. İşte sizin için ameliyat hakkında sıkça sorulan sorulardan bazıları şu şekilde derlendi:
1 – Çene Ameliyatı Sonrası Ağız Ne Zaman Açılır?
Öncelikle çene ameliyatı sonrası çene kapatılıp lastikle bağlanır. Hastalar bu aşamada yemek yerken biraz zorlanmaktadır. Bunun için sıvı gıdalar tavsiye edilir. Yaklaşık 4 haftanın sonucunda ağız açılır ve fizik tedavi ile süreç desteklenir. Tam iyileşme hali kısacası bir ayı bulmaktadır.
2 – Çene Çıkması Ne Kadar Sürede İyileşir?
Düşme ya da çarpma sonucu başa gelebilecek kazalardan biri de çene çıkmasıdır. Çene yerine oturunca hastaların en az 4-6 hafta arası dikkatli olması gerekir. Aşırı ağız açmamaya, sert yiyecekler yememeye özen gösterilmelidir.
3 – Ameliyat Yerinin Çabuk İyileşmesi İçin Ne Yemeli?
Bütün ameliyatların sonrasında protein alımı çok önemlidir. Protein, dokuların onarımı ve iyileşmesi için gereklidir. Geçirdiğiniz bir ameliyat sonrasında tavuk, balık, yumurta, süt, yoğurt, kefir, kırmızı et, baklagiller gibi protein kaynaklarını tüketmeyi ihmal etmeyin. Vücut kendini yenilemeye her zaman hazırdır. Önemli olan bunu doğru yiyeceklerle desteklemektir.
4- Kimler Çene Ameliyatı Olmalı?
Çene ameliyatı gerektiren bazı durumlar vardır. Sadece estetik kaygı değil yaşamı olumsuz anlamda etkileyen bu durumlarda kesinlikle destek gerekmektedir.
- Doğuştan çene bozukluğu olan bireyler
- Çene yapısı hasar alan bireyler
- Alt çenede bozukluk ya da iskelet problemleri olan bireyler
- Yüzde asimetrik bir durum söz konusuysa
- Kişilerin çene uçlarının olması gereken yerde olmaması durumunda
- Alt çenenin üst çeneden önde olması
- Alt çenenin üst çeneden geride olması
- Hastada görülen konuşma ve çiğneme bozuklukları yaşandığında çene ameliyatı tercih edilir.
5 – Çene Ameliyatında Hasta Uyutulur mu?
Çene ameliyatı hastanede genel anestezi altında yapılır. Enfeksiyon problemine karşı tam teşekküllü bir hastanede ameliyatın yapılması önerilir. Büyük çaplı ameliyatlarda hastanın tamamen uyutulması genelde tercih edilen noktalardandır. Prof. Dr. Celal Çandırlı ile çene ameliyatları hakkında bilgi almak için iletişime geçebilirsiniz.