Çene çıkması ameliyatın sonradan oluşan veya doğumsal çene bozukluklarının giderilmesi için yapılır.
Alt ve üst çenenin birbirine ve yüzün bütününe olan uyumu oldukça önemlidir. Çene çıkması gibi durumlar yüzün birbirine veya bütününe olan uyumunu bozarak, fonksiyonel bozukluklar ve deformiteler meydana getirir. Tüm bunları gidermek için ise çene ameliyatı gerçekleştirilir.
Çene Çıkması Nedir?
Çene çıkması ağız açılırken eklemin birdenbire öne doğru hareket etmesiyle meydana gelen bir sağlık sorunudur. Bu durum herhangi bir nedene bağlı olmaksızın kendi kendine de oluşabilir. Yoğun stres altındaki kişiler sürekli olarak diş sıkma durumu göstermektedir. Böyle durumlar gösteren kişilerde çene çıkıklığı meydana gelebilir.
Çene Çıkması Neden Olur? Çene Nasıl Çıkar?
Yüze veya çeneye darbe alınması durumunda çenede çıkma durumu yaşanabilmektedir. Özellikle daha küçük yaşlardaki çocuklarda sık rastlanan bir durumdur. Ancak birçok nedene bağlı olarak gıda çene kısmında çıkıklıkların oluşması mümkündür. Bu nedenler şöyledir;
- Yumruk alma
- Trafik kazaları
- Yemek yeme gibi durumlarda aşırı zorlanma
- Esneme
- Çok sert kabuklu yiyeceklerin diş ile kırılmaya çalışılması
- Ağzı kontrolsüz bir şekilde çok açma kapama
- Dudak veya yanık ısırmak
- Tırnak yeme alışkanlığı
- Diş tedavilerinde uzun süreli olacak şekilde ağzın açık kalması nedeniyle çene bağlarının kopması
- Diş ve diş eksiklikleri
Çene Çıkmasının Belirtileri Nelerdir?
Çenede oluşan çıkıkların birçok belirtisi görülmektedir. Sorunun net bir şekilde tespit edilmesi için belirtilerin anlaşılır olması gerekir. Bu noktada çenede meydana gelen çıkıklarda görülen belirtiler şu şekildedir;
Çene Çıkması Belirtileri | |
Çenede kayma | Konuşmada zorluk çekme |
Yemek yeme sırasında zorluk çekme | Ağızda oluşan tükürük sayısında artış |
Çenenin hareket ettirilmesi sonucu oluşan ses | Kulak hareketlerinin yapılması sırasında ağrı hissetme |
Çenenin öne doğru bir şekilde çıkık görünmesi | Ağız ve boyun bölgesinde ağrı ve hassasiyet oluşması |
Yemek yeme sırasında ağrı hissetme | Dişlerin olduğundan daha farklı bir şekilde kapanması |
1 – Tek Taraflı Çene Çıkması Belirtileri
Tek taraflı çene çıkıklarında birçok belirti görülmektedir. Rahatsızlığın belirtiler sayesinde erkenden teşhis edilmesi tedavinin daha kolay bir şekilde gerçekleşmesini sağlar. Tek taraflı çene kayması belirtileri olarak şu durumlar görülür;
- Ağız açmada zorlanma
- Ağrı
- Çenede kayma
- Çeneden ses gelmesi
- Yüzde asimetri bozulması
- Konuşma güçlüğü
- Ağız boşluğunu kapatamamak
- Ağzı açarken çene kıtlaması
- Ağzı açık kapatırken ses gelmesi
Tek Taraflı Çene Çıkması Tedavisi
Bu tür durumların tedavisinde hastalığın durumlarına göre farklı yöntemler tercih edilmektedir. Yapılacak ilk yöntem uzman bir doktor tarafından çenenin yerine oturtulmasıdır.
2 – Esnerken Çene Çıkması Nedir?
Hastaların esneme sırasında ağzını çok açması durumunda çenenin bir daha kapanmaması söz konusu olabilir. Bu durum çene çıkığının bir göstergesidir. Böyle bir durumda hastanın Böyle bir durumda hastanın acil bir şekilde Diş hekimine başvurması gerekir.
Esnerken Çene Çıkması Tedavisi
Esneme sırasında çıkan çene uzman diş hekimi tarafından yerine oturtturulur. Diş hekiminin uygun görmesi durumunda ek olarak hastayı ilaç tedavisi de uygulanabilir.
Çene Çıkması Nasıl Anlaşılır?
Birçok kişi çenemden ses çıkıyor gibi cümleler kurmaktadır. Bu durum çene çıkıklığı belirtisi olmaktadır. Peki, çene çıkıklığı nasıl anlaşılır? Esneme sırasında çeneden tak diye ses gelmesi ve ağzı açtığında bir daha kapatamamak çene çıkığının anlaşılmasına yardımcı olmaktadır.
Çene çıkığının anlaşılması konusunda en sık görülen klinik belirti; ağız boşluğunu kapatamamadır. Yani açık kilit, konuşma güçlü ve salya akması gibi durumlar Bu durumun en net belirtileri arasındadır.
Çene Çıkması İçin Hangi Doktora Gidilir?
Çene çıkmasına hangi doktor bakar ağrının nedeni çene ekleminde bulunan kapsül duvarlarına yapılan basınç olmaktadır. Çene çıkıklığı ağrı haricinde eklemlerden gelen ses ile anlaşılmaktadır. Çene çıkıklığı ile ilgili durumlarda acil olarak diş hekimine gidilmelidir.
Çene Çıkması Hangi Bölüm Alanına Girer?
Çene kemigi cikarmi? Evet alınan darbe ile birlikte çene eklemi çift ve tek taraflı olarak yerinden çıkabilmektedir. Böyle bir durumda ağız, diş ve çene cerrahisi uzmanlarına başvurulması gerekmektedir.
Çene Çıkmasına Ne İyi Gelir?
Çene çıkıklığı durumu çene kemiğinin ve kaslarının aşırı kasılması sonucu meydana gelmektedir. Bu nedenle çene çıkıklığı bulunan kişilerin dikkat etmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır. Bu durumda çene çıkmasında ne yapılır? İşte, detaylar;
- Öncelikle bir diş hekiminden randevu alınmalıdır.
- Diş hekiminin verdiği talimatlar doğrultusunda hastalar tedavilerine başlamalıdır.
- Bu tarz şikayeti olan hastalar, yaklaşık 3-4 hafta yumuşak yiyecekler yemelidir.
- Sıcak havlu ve eklem bölgesine hafif baskı uygulayarak oluşan eklem ağrılarının dindirilmesi sağlanmalıdır.
Çene Çıkması Kendi Kendine Geçer mi?
Çene çıkığı tedavisi o zaman diş hekimleri tarafından gerçekleştirilmektedir. Nadir durumlarda bu tarz çıkık durumlarının kendi kendine geçme durumu bulunur. Ancak büyük oranda tıbbi tedavi gereklidir.
Çıkan Çene Nasıl Takılır?
Öncelikle çenenin yerine iyice oturabilmesi ve hastanın operasyon esnasında herhangi bir acı hissetmemesi için anestezi uygulanır. Daha sonra ise barton sargısı yöntemi tercih edilir. Bu yöntemde; çene olması gereken yere oturtulur. Daha sonra çene hareketlerin kısıtlanması için barton sargısı denen bir sargı aparatı ile çene sarılır.
Çene Çıkması Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Çene geriliği veya çene çıkıklığı gibi durumlarda öncelikle diş hekimine gidilmesi gerekmektedir. Çenenin kendi kendine yerine yerleştirilmeye çalışılması riskli durumlar oluşturabilir. Bu noktada çene çıkıklığı nasıl tedavi edilir?
- Çene çıkığı halinde doktor manuel olarak çeneyi düzeltebilir.
- Ağır vakalarda cerrahi tedavi yöntemleri tercih edilmektedir.
Çene Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Ortognatik cerrahi olarak gerçekleştirilen çene çıkığı ameliyatı mutlaka uzman hekimlerce gerçekleştirilmelidir. Bu tarz ameliyatların amacı çenenin olması gereken yere taşınmasıdır. Özetle çene çıkığı ameliyatları çoğu durumda estetik bir amaç gütmemektedir.
Ameliyat farklı aşamalardan oluşmaktadır. Öncelikle konsültasyon aşaması gerçekleştirilir. Bu aşamada hastanın genel durumu değerlendirilir. Daha sonra prosedür gereği genel anestezi altına hastalar alınır. Daha sonra ise cerrahi işlem uygulanır.
Çene Çıkması Ağrısı Nasıl Geçer?
Çene çıkıklığı durumlarında gelişen ağrı tedavisi sırasında doktorların uyguladıkları tedavi planıyla kontrol altına alınmaktadır. Genellikle kas gevşetici ilaçlar, fizik tedavi ve çene egzersizleri önerilmektedir.
Çene Çıkması Egzersizleri Nelerdir?
Çene eklemi rahatsızlıklarından birtakım egzersizler önerilmektedir. Bu egzersizler ile çene yapısı sağlıklı görünümüne geri dönmektedir. Genellikle her hareketin 10 tekrar halinde yapılması gerekir. Egzersizler yapılırken kalem gibi yardımcı eşyalar tercih edilebilir. Aynı zamanda egzersizler sırasında ağzın hafif açık, tamamen kapalı veya belirten pozisyonlara uygun olması gerekir. Yapılan egzersizler genelde şu şekildedir;
- Sağa doğru çeneye basınç uygulamak.
- Yukarı doğru çeneye basınç uygulamak.
- Sola doğru çeneye basınç uygulamak.
- Sol kulağa doğru çapraz yönünde çeneye basınç uygulamak.
- Sağ kulağa doğru çapraz yönünde çeneye basınca uygulamak.
- Geriye doğru çeneye basınç uygulamak.
Çene Kayması Nedir? Çene Kayması Nasıl Oluşur?
Çenenin daha fazla öne veya geriye doğru yerleşmesi sonucu ortaya çıkan durumdur. Alt çenede meydana gelen çene kayması kişinin yüz profilini etkileyebilmektedir. Aynı zamanda çene hattındaki düzensizlik nedeniyle de kişiler estetik bir endişe içine girmektedir.
Çene Kayması Belirtileri Nelerdir?
Çene çıkıklığı ile benzer belirtilere sahip olan çene kayması pek çok farklı belirtiler gösterir. Bunlar;
- Ağzın tam kapanmıyor olması
- Konuşmada güçlük çekme
- Çenede oluşan ağrı
- Alt ve üst dişlerin birbirine oturmaması
- çenenin ön kısmına doğru çıkıntılı bir görünüm oluşturması
- Soluk alıp vermede problemler yaşanması
- Çene hareket ettiği zaman kulağın ön tarafında hissedilmekte olan ağrı ve sızı
Alt çene kayması belirtileri de genel olarak aynı belirtileri içermektedir. Böyle bir durumda ağız, diş ve çene cerrahisi bölümünden randevu alınmalıdır.
Sık Sorulan Sorular
Genel olarak görülen çene çıkması durumu ile ilgili en sık sorulan sorular şu şekildedir;
1 – Çenenin Çıkık Olduğu Nasıl Anlaşılır?
Cene cikarmi veya çıkan çene nasıl anlaşılır? Hastalarda genellikle ağzın kapansa bile çene ekleminde hafif bir ağrı hissedilir. Bu durum tek ya da çift taraflı çene çıkığının bir belirtisidir. Ani hareket sırasında acı verici bir durum ve sonrasında da ağrının devam etmesi akla çene çıklığını getirmelidir.
2 – Çene Çıkarsa Nasıl Düzelir?
Çene cikmasi gibi bir durum tedavi edilebilmektedir. Genellikle diş hekimi çeneyi manuel olarak düzeltebilmektedir. Ancak bu işlemi uzmanların estetik diş hekimliği veya dijital diş hekimliği alanında uzman olması gerekir.
Çene eklemi rahatsızlıklarınızla ilgili tüm işlemler için Prof. Dr. Celal Çandırlı ile iletişime geçebilirsiniz. Ayrıca şeffaf plak tedavisi, diş teli tedavisi gibi işlemler içinde randevu talebi oluşturabilirsiniz.
3 – Çene Çıkması Tehlikeli mi?
Çene ekleminde meydana gelen çene çıkması, çene geriliği gibi durumlar bir günde ortaya çıkmamaktadır. Zaman içinde bu durumlar yavaş yavaş görülmeye başlar. Tedavinin gecikmesi rahatsızlığın belirtilerin daha şiddetli hale gelmesi neden olur. Bu durum ise hastaların yaşamını olumlu ölçüde kötü etkiler.