Yüz protezleri; kazalar, hastalıklar veya doğumsal anomaliler nedeniyle yüz bölgesinde meydana gelen yumuşak doku ve kemik kaybını gidermek için kullanılan tıbbi malzemelerdir. Estetik kaygıları ve fonksiyonel problemleri giderme konusunda son derece başarılı olan bu malzemeler, cerrahi bir işlemle yüzün ilgili bölgesine yerleştirilir. Çene ucu, elmacık kemikleri, göz çukurları, yanaklar ve burun gibi bölgelerde kullanılırlar.
Yüz protezleri, ilk bakışta sadece estetik kaygılara yönelik gibi görülür. Ancak kemik ve doku kaybı nedeniyle yaşanan konuşma, çiğneme ve nefes alma gibi fonksiyonlardaki bozuklukları giderme konusunda da başarılıdır. Yazının devamında yüz protezleri ile ilgili merak edilen diğer detaylara ulaşabilirsiniz.
Yüz Protezleri Nelerdir?
Yüz protezleri, farklı nedenlere bağlı olarak kaybedilen yüz dokusunun yerine geçmesi için kullanılan ve hacim kayıplarını gideren tıbbi malzemelerdir. Biyo uyumlu malzemelerden yapılan protezler, kullanım yerine bağlı olarak burun protezi ve yüz implantları olarak da isimlendirilir. Estetik kaygıları ve fonksiyonel sorunları etkili olarak giderir.
Yüz protezlerinin kendi içerisinde farklı türleri vardır, yani farklı malzemelerden yapılan seçenekler bulunur. Bunlara ilişkin genel bilgiler, aşağıdaki tabloda yer almaktadır:
Protez Türü | Açıklama |
Silikon | En fazla tercih edilen protezlerden biridir. Çene kemiği, çene ucu veya yüz bölgesine yerleştirildiğinde defektleri kapatır ve hastalara estetik açıdan daha iyi bir görünüm sağlar. Yumuşak bir malzemedir ve biyo uyumluluk konusunda son derece başarılıdır. |
Medpor | Yaygın olarak kullanılan seçenekler arasında yer alır. Silikona kıyasla daha sert ve gözenekli yapıya sahiptir. Kayma riski yok denecek kadar azdır ve doğal sonuçlar oluşturma konusunda başarılıdır. Polietilen bir malzemeden üretilir. |
PEEK | Yüksek dayanıklılığı ve hafif yapısı ile dikkat çeker. Elmacık kemikleri ve yanak gibi alanlarda kullanılır. |
Gore Tex | Gözenekli ve yumuşak yapısı ile öne çıkan bir malzemedir. Dokulara entegre olma konusunda oldukça başarılıdır. Burun ve çene konturlarında kullanılmaya uygundur. |
Yaygın olarak kullanılan protezlere dair detaylar buradaki gibidir.
Yüz Protezi Kimlere Uygulanır?
Yüz için geliştirilen protezler, defektlerin kapatılması başta olmak üzere farklı amaçlar için kullanılır. Defektler, doğumsal anomaliler, kanser türünden hastalıklar ve travmalar nedeniyle meydana gelen yüz bölgesindeki kemik ve yumuşak doku boşluklarıdır. Bunlar kendi içinde maksillar defekt, mandibular defekt ve fasiyal defekt olarak sınıflara ayrılır. Defektlerin giderilmesinde, protezler yaygın olarak kullanılır ve başarılı sonuçlar verir. Yüz protezlerinin uygulandığı bazı kişiler şu şekilde sıralanabilir:
- Yüz bölgesinde oluşan tümörlerin cerrahi olarak alınması, bu bölgede doku ve kemik kayıplarına yol açar. Söz konusu doku ve kemik kayıplarının giderilmesi için protezlerden yararlanılır.
- Kaza veya farklı türden bir travmaya maruz kalanlar, ilgili protez için uygun adaylardır.
- Doğuştan gelen anomalilerden kaynaklı vakalar da yine ilgili prosedürden yararlanabilir.
- Sadece estetik kaygıların giderilmesi için de uygulanabilir.
Epitez olarak da isimlendirilen söz konusu protezler, geri dönüşümü olmayan yüz yaralanmaları ve defektlerinin giderilmesinde yaygın olarak kullanılır. Kullanımı, estetik kaygıların ve işlevsel problemlerin giderilmesine katkı verir.
Yüz Protezleri Nasıl Uygulanır?
Kanser, kazalar ve doğumsal anomaliler gibi durumlar, yüzde hacim kaybına neden olur. Bu tip durumlarda farklı tedavi seçenekleri olsa da hastalar için hazırlanan özel yapım yüz implantları etkili sonuçlar verir. Ağız, diş ve çene cerrahisi tarafından uygulanan söz konusu prosedürün kendi içerisinde farklı türleri vardır. Buna bağlı olarak uygulanma şekli değişkenlik gösterir. Ancak genel hatları ile uygulama aşağıdaki gibidir:
- İlk olarak hastaların ağız ve çene bölgeleri farklı görüntüleme teknikleri (tomografi vb.) ile görüntülenir. Görüntüler kullanılarak detaylı bir 3D modeli oluşturulur.
- Oluşturulan model üzerinden eksik olan doku ve kemikler belirlenir. Buradan hareketle kullanılacak protezlerin modeli yapılır.
- Hastalara özel olarak yapılan protezlerin hazır olmasından sonra cerrahi işleme başlanır.
- Uygun bir noktadan kesiler açılır. Kesi için çoğunlukla ağız için tercih edilir. Ancak vakaya bağlı olarak farklı noktalardan da kesi açılabilir.
- Kesiler üzerinden ilgili bölgeye ulaşılır ve gerekli cerrahi işlemler yapılarak protezler yerleştirilir.
- Kontrollerden hemen sonra kesiler kapatılır ve işlem tamamlanır.
Operasyon, işlemlerin kapsamına bağlı olarak genellikle 3-4 saat sürer. Ameliyattan sonra hastaların birkaç gün hastanede kalması gerekebilir. Daha sonra taburcu edilen hastalar, normal yaşamlarına 2-4 hafta içerisinde dönerler. Bazı vakalarda tedavi sürecinin daha uzun sürebileceği unutulmamalıdır.
Yüz Protezleri Avantajları
Yüz protezlerinin farklı avantajları vardır ve bunlar, hastalara göre farklılık gösterir. Yüz ve çene protezi yaptıranlar için öne çıkan avantajlar aşağıdaki gibidir:
- Büyük defektlerin etkili şekilde giderilmesini sağlar ve hastalara estetik görünüm kazandırır. Kaybolan veya hasar gören yüz bölgesinin eski doğal görünümüne önemli ölçüde dönmesini sağlar.
- Kaybedilen dokulara bağlı olarak ortaya çıkan işlevsel problemleri önemli ölçüde giderir.
- Tamamen hasta yüzlerinin anatomik yapısına uygun olacak şekilde hazırlanırlar. Böylece doğal sonuçların ortaya çıkmasını sağlarlar.
- Defekt veya dekormitelerin çok daha az cerrahi işlemle giderilmesine katkı verirler.
- Uzun süre sorunsuz olarak işlevlerini yerine getiriler ve hastaların yaşam kalitelerinin artırırlar.
Burada ifade edilen avantajlar için hastaların deneyimli bir cerrahı tercih etmesi gerekir. Prof. Dr. Celal Çandırlı, bu alandaki önemli isimlerden biridir ve protezlerle başarılı sonuçlar elde edilmesine katkı verir. Yüz ve çene protezleri hakkında daha fazla bilgi almak için dilediğiniz zaman bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Yüz Protezleri Fiyatları
Yüz protezleri, yapıldığı malzemeye ve yerleştirileceği bölgeye bağlı olarak farklı fiyat seçeneklerine sahip olur. Medpor çene protezi fiyatları ile silikon olanın fiyatları arasında belli farklılıklar vardır. Çene veya elmacık kemiği protezi fiyatı de yine aynı seviyede değildir. Bunlara ek olarak protezlerin yerleştirileceği prosedürlerin fiyatları da klinik ve doktor seçimine göre değişir. Örneğin; en iyi yüz implant cerrahı tercih edildiğinde fiyatlar daha yüksek olur. Tüm bunlardan hareketle fiyatların her hasta için farklılık göstereceği ifade edilebilir.
Yüz Protezleri Hakkında Sık Sorulan Sorular
Yüz protezleri ile ilgili merak edilen hususlar ve bu hususlara dair detaylı açıklamalar aşağıda yer almaktadır.
1 – Yüz Protezleri Ne İşe Yarar?
Yüz protezleri; kaza, hastalık, doğum anomalisi ve benzeri nedenlerden dolayı oluşan defektlerin giderilmesini sağlar. Doku ve kemiklerde meydana gelen hacim kayıplarını telafi eder ve yüz hatlarının daha orantılı ve estetik bir görünüme kavuşmasını sağlar.
2 – Elmacık Kemiği Protezi Yaptıranlar Memnun Mu?
Elmacık kemiği ameliyatı öncesi ve sonrası fotoğrafları incelendiğinde ilgili prosedürü olan hastaların büyük oranda memnun olduğu ifade edilebilir. Ancak prosedür her hastaya özel olarak planlanır ve hastalarda ortaya çıkan sonuçlar farklılık gösterir.
3 – Kimlere Yüz Protezleri Uygulanabilir?
Yüzün doku kaybı olan veya estetik kaygıları bulunan kişilere yüz protezleri uygulanabilir. Ancak yapılan işlemin cerrahi bir prosedür olması nedeniyle kişilerin ameliyata engel bir sağlık probleminin olmaması önemlidir.
4 – Yüz Protezleri Kalıcı Mı?
Bu protezler, biyo uyumluluğu yüksek malzemeden yapılır ve alerjik reaksiyona neden olmaz. Yerleştirildikten sonra kalıcı olurlar ve uzun yıllar işlevlerini yerine getirerek hastaların estetik görünümlerine katkı verirler.
5 – Yüz Protezleri İçin Hangi Doktora Gidilir?
Ağız, diş ve çene cerrahisi uzmanları ilgili ameliyatları gerçekleştirir. Ayrıca plastik cerrahi uzmanları da yine bu protezleri kullanarak ameliyatları yapar.