Çene kütlemesi neden olur sorusuyla sık sık karşılaşmaktayız. Bu durumun nedenleri arasında çene ekleminin doğru pozisyonda olmaması yer almaktadır.
Ağız açılırken veya esnerken çene kütlemesi meydana gelmektedir. Bu durumun altında yatan çeşitli nedenler bulunur. İşte, çene kütlemesi neden olur sorusunun cevabı burada!
Çene Kütlemesi Nedir?
Çeneden bir takım seslerin gelmesi çene kütlemesi olarak ifade edilmektedir. Genellikle halk arasında bu ses “çıt çıt” sesi olarak bilinmektedir. Çene kütlemesi neden olur sorusuna verilecek birçok cevap bulunmaktadır. Bu sorunun altında yatan nedenlerin başında diş eksikliği ve çene problemleri gelmektedir.
Çene Kütlemesi Nedenleri Nelerdir?
Diş hastalıkları veya rahatsızlıkları, çenede farklı sorunların meydana gelmesine neden olur. Özellikle çeneden gelen farklı seslerin olması, stres kaynaklı da olabilmektedir. Bu duruma neden olan bazı sebepler şu şekilde;
1 – Sürekli Çene Kütlemesi Neden Olur?
Çeneden sürekli olarak ses gelmesi sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Sürekli çene kütlemesi neden olur diye sorulacak olursa, bu duruma çene eklemi komponentlerinin doğru çalışmaması da başka bir neden olarak gösterilebilir.
Çene kütlemesi kişinin rahatsızlıkları dolayısıyla da gelişebilmektedir. Genellikle görülen sürekli çene kütlemesi durumunun altında yatan diğer nedenler ise şöyle;
- Diş sıkma
- Diş gıcırdatma
- Stres
- Anksiyete
- Uyku apnesi
- Çene kaslarının aşırı çalışması
- Çene eklemi hastalıkları
- Çene kemiğinde aşınma
- Diğer hastalıklar
Sürekli Çene Kütlemesi Tedavisi
Çenenin aşırı ve sürekli olarak kütlemesi zamanla aşınmaya neden olur. Zigoma ameliyatı gibi cerrahi yöntemler ile çenenin aşılan bölgesi tedavi edilmektedir. Tedavi yöntemlerinden bir diğeri ise eklem splinti tedavisidir. Bu tedavi ile çene eklemi sistemi doğru bir şekilde çalıştırmaya yönlendirilir.
2 – Esnerken Çene Kütlemesi Neden Olur?
Çeneden gelen sesler esnerken, ağız açılırken ya da yemek yerken artış gösterir. Nedenin anlaşılabilmesi için sesin gelişi nasıl bakılmalıdır. Özellikle esneme sırasında çene hareketi ile beraber kulaktan ses gelmesi gibi belirtilerde ortaya çıkabilir. Bu durumun altında yatan neden genellikle çene eklemi rahatsızlıklarıdır.
Esnerken Çene Kıtlaması Tedavisi
Zigoma kemiği ve çenede zaman zaman aşırı aşınmaya bağlı olarak sesler gelebilmektedir. Bu sesler halk arasında çıt sesi olarak bilinir. Kütleme sesi günlük yaşamı rahatsız edecek dereceye ulaşabilir. Bizim ile iletişime geçerek çene kıtlaması altında yatan nedeni öğrenebilirsiniz.
Çene çıkığı gibi durumlarda kütlemeye neden olmaktadır. Diş hekiminden randevu alarak tedavi seçeneklerini değerlendirebilirsiniz. Hekimin önerileri doğrultusunda çene kütlemesine cerrahi müdahalede gerekebilir.
3 – Ağız Açınca Çene Kütlemesi Nedenleri
Ağız açınca çene kütleme durumu insanı rahatsız eden bir durumdur. Çene eklemini ve diş etini bir bütün olarak düşündüğümüzde, bu durumun altında yatan nedeni ancak bir diş hekimi karar verebilir. Ağız açılma durumunda çene kütlemesi neden olur sorusuna gelindiğinde ise farklı cevaplar bulunmaktadır. Bunlar;
Ağız Açınca Çene Kütlemesi Nedenleri | |
Çene ekleminde ortaya çıkan hasarlar | Çeneye alınmış darbe |
Çene kemiğinde erime | Diş ve diş eti rahatsızlıkları |
4 – Yemek Yerken Çenenin Kütlemesi Nasıl Geçer?
Çene kıtlaması veya çene kütlemesi denilen rahatsızlık bazı durumlarda artış göstermektedir. Özellikle çiğneme ve yemek yeme sırasında bu ses çok belirgin olmaktadır. Bu durumun altında yatan neden belirlendiğinde tedavi edilebilen bir sorun olduğu söylenebilir. Ortognatik cerrahi kapsamında profesyonel ve kaliteli bir uygulama ile sorun ortadan kaldırılır.
Çene kütlemesi neden olur sorusunun cevabı tedavi açısından önemlidir. Bazı durumlarda çeneden ses gelme sorunu vitamin takviyesi ile tedavi edilebilir. Ancak ortodontistin vereceği tedavi şekline göre farklı yöntemlerde tercih edilmektedir.
Çene Kütlemesi Neden Olur? Tedavi Seçenekleri Nelerdir?
Çene kütlemesi durumu genellikle çenenin doğru bir şekilde çalışmamasından kaynaklanmaktadır. Yapılan tedaviler ile çene eklemi sistemi doğru bir şekilde çalıştırmayı yönlendirilir. Böylelikle kişiye özgü olarak tasarlanan tedavi şekilleri ile sorunun ortadan kaldırılması sağlanır. Prof. Dr. Celal Çandırlı ile iletişime geçerek bu rahatsızlık için uygun çözümler bulabilirsiniz. Ayrıca zigoma fiyatı hakkında da detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.
Sık Sorulan Sorular
Çene kütlemesi neden olur sorusunun birçok cevabı vardır. Ancak bu konuda cevap ararken, en sık sorulan sorular şu şekildedir;
1 – Ağzımı Açarken Çenemden Hep Kemik Sesi Geliyor Ne Yapmalıyım?
Yemek yerken veya uyurken çeneden kemik sesi gelmesi ciddi bir rahatsızlığın belirtisi olabilir. Böyle bir durumda vakit kaybetmeden bir diş hekiminden randevu alabilirsiniz. Çene eklemi rahatsızlıklarınız için Prof. Dr. Celal Çandırlı hocamız ile iletişime geçebilirsiniz.
2 – Çeneden Çıt Sesi Nasıl Geçer?
Çeneden çıt sesinin gelmesinin tedavi edilebilmesi için öncelikle sorunun nedeninin bulunması gerekir. Çene eklemi konusunda uzman olan bir diş hekimine başvurarak, bu rahatsızlığın altında yatan neden öğrenilebilirsiniz. Genellikle çene kütlemesinin tedavisi eklem splinti, cerrahi müdahale ve ilaç tedavisidir.
3 – Çene Neden Kütler?
Çene kütlemesinin en önemli nedenleri arasında stres ve diş çıkması gibi durumlar yer alır. Özellikle gece uykuda ya da stresli zamanlarda diş gıcırdatma sıklıkla görülmektedir. Bruksizm olarak bilinen bu durum, çene ekleminin aşırı aşınması ve dokulara zarar vermesine yol açar.
4 – Çeneden Çıt Çıt Ses Gelmesinin Nedenleri Nelerdir?
Çene kaslarının aşırı çalışması, stres, Bruksizm, diş ve diş eti rahatsızlıkları; çeneden çıt çıt sesi gelmesine neden olabilir. Kesin nedeninin öğrenilebilmesi ve tedavi şeklinin belirlenmesi için, mutlaka bir diş hekiminden randevu alınması gerekmektedir.
5 – Çene Kütlemesini Önemsemesek Ne Olur?
Çeneden gelen seslerin zamanında tedavi edilememesi ileride ciddi sorunların oluşmasına neden olur. İlk olarak çene ekleminde bir ses olarak başlayan bu durum, zamanla boyun ve baş bölgesindeki ağrıları neden olabilir. Ayrıca kulak ağrısı, omurilik ve çeşitli çene hareketlerinde kısıtlılık gibi şikayetlere de dönüşebilir. Bu durumun günlük yaşam kalitesini ciddi şekilde düşüreceği göz önünde bulundurulmalıdır.