Ortognatik cerrahi ameliyatı yüz estetiğini ve fonksiyonelliğini iyileştirmek amacıyla uygulanmaktadır. Amaç çene kemiklerinin düzeltilmesidir. Çene yapısında yaşanan çiğneme, konuşma ve solunum gibi sorunlar kişilerin yaşam kalitesini düşürmesi sebebiyle kişiler ameliyat olmak isterler. İşte ortognatik cerrahi ameliyatı nedir, nasıl yapılır, kimler için uygundur gibi tüm soruların cevapları aşağıda verilmiştir.
Ortognatik Cerrahi Nedir?
Sağlıklı bir ağız yapısı ve ısırma işlemi için alt ve üst çene kemiklerini sağlıklı olması gerekmektedir. Yaşanan bu sorunlar ise yeme, solunum, konuşma, mimik, tat alma, hissetme gibi önemli fonksiyonları olumsuz etkiler. Ağız içerisinde yaşanan alt ve üst çene kemiklerinde yaşanan sorunlarla ilgilenen bir alan olan ortognatik cerrahi tedavisi dişlerin ilerletilmesi veya geriletilmesi ile yapılır.
Çene de yaşanan her problemde direk çene ameliyatı uygulanmaz. Gerekli durumlara göre diş hekimi alternatif tedavi yöntemlerine başvurulur. Örneğin bu tedavi yöntemlerinden birisi de TME ameliyatı olmuştur. Bu tedavi çene ağrısını gidermektedir.
Ortognatik Cerrahi Ameliyatı Nedir?
Kişilerin çene kemiğinde zaman zaman bazı deformasyonlar ve uyumsuzluklar yaşanabilir. İşte tüm bu estetik ve fonksiyonel sorunların tedavisi için, Prof. Dr. Celal Çandırlı Diş Kliniği’nde ortognatik cerrahi ameliyatı yapılmaktadır. Çene ve diş arklarını yeniden konumlandırmak ve düzeltmek için yapılan bir ameliyattır. Yapılan bu operasyonla alt ve üst çenedeki yapı ve şekil bozukluklarının sağlıklı bir yapıya kavuşturulmasıdır.
Ortognatik Çene Ameliyatı Aşamaları
Ortognatik çene ameliyatı öncesinde hastanın çene ve diş yapısı bilgisayar destekli görüntüleme araçlarıyla kontrol edilir. İlk etapta ortognatik cerrahi ameliyatı öncesinde gerekli olan kusurlar giderilir. Daha sonra yapılması gerekenler için planlama sürecine girilir ve hasta psikolojik olarak hazırlanır. Daha sonrasında aşağıdaki aşamalar takip edilir.
- Ortodontisler tarafından hasta hazırlanır. Çenelerin kaç mm hareket ettirileceğine karar verilir. Tek alt veya tek üst ya da her iki çeneye birden müdahale gerekli mi değil mi karar verilir.
- Grafiler ve tomografiler çekilir. Ameliyat için plan yapılır.
- Ameliyat öncesi yara iyileşmesini olumsuz etkilemesin diye sigara bırakılır.
- Ameliyat öncesi ağır diyetler doğru olmaz.
- Ameliyat öncesinde hastanın tahlilleri yapılır.
- Genel anestezi işlemi yapılır.
- Alt çene kemiğine veya üst çene kemiğine ulaşmak için ağız içinden ve cilt üzerinden bazı kesiler yapılır. Kemikler uygun yerden kesilir. Kemik tespiti için titanyum plaklar veya eriyebilen plaklar tercih edilir.
- Yapılan kemik tespitinden sonra ağız içi ve deri kesilerine dikişler atılır.
- Bölgedeki fazla sıvıyı emmesi için dren takılır.
- Kemikleri sabitlemek için kullanılan malzemeler ömür boyu kalabilir.
- Ortognatik cerrahi ameliyat sonrasında ağız, yüz bölgesinde şişlikler, morluklar, sızıntı ve kanamalar kişiden kişiye göre farklılık teşkil etmektedir.
Çene Ameliyatı Tedavisi Kimlere Uygulanır?
Ortognatik cerrahi ameliyatı için kişilerin gelişimlerini tamamlamış ve yüzünde şekil bozukluğu olması gerekir. 17-18 yaşlarından sonra sebebi farketmeksizin alt veya üst çenelerinde sorun yaşayanlar için uygulanır. Bir diğer dikkat edilmesi gereken nokta da kemiklerin uygun olmasıdır. Ortognatik cerrahi ameliyatı yaş durumu ve kemik durumu dışında aşağıdaki sorunları yaşayanlar kişiler için uygulanır. Bu durumlar şöyledir:
- Çene yapısındaki bozukluklar: Çene pozisyonlarında bazı bozukluklar yaşanabilir. Örneğin alt çenenin önde veya geride olması gibi sorunlar.
- Diş ve çene uyumsuzluğu: Alt ve üst dişlerin düzgün şekilde kapanmaması sorunlarında bu ameliyat yapılır.
- Travma sonrası çene problemleri: Yaşanan bazı olumsuz olaylarda çene etkilenir. Bunları tedavi etmek için ortognatik cerrahi ameliyatı uygulanır.
- Doğumsal çene deformiteleri
- Uyku apnesi: Çene yapısında kaynaklanan sorunlar tedavi edilmezse uyku apnesine neden olur. Bu sebeple çene ameliyatı uygulanır.
- Estetik amaçlar: Dengeli bir profil elde etmek amacıyla böyle bir tedavi uygulanmalıdır.
Çene Ameliyatı Ortognatik Cerrahinin Faydaları Nelerdir?
Estetik İyileşme |
Çene ve yüz hatlarında dengeyi sağlamak ve estetik görünüm kazandırmak için yapılır. |
Fonksiyonel İyileşme |
Çiğneme, konuşma, solunum gibi işlevlerin kolaylıkla yerine getirilmesi için yapılır. |
Diş Sağlığının İyileşmesi |
Düzgün bir şekilde hizalanan dişler, dişlerin aşınması ve diş sağlığı sorunlarını en aza indirir. |
Özgüven Artışı |
Estetik görünümdeki iyileşme kişinin güvenini yerine getirir. Kişilerin mutlu olmalarını sağlar. |
Ortognatik Cerrahi Ameliyatı Hakkında Sık Sorulan Sorular
Çene sorunlarının tedavisinde kullanılan ortognatik cerrahi ameliyatı ile ilgili süreç hakkında bilgi yukarıda verilmiştir. Ortognatik cerrahi ameliyatı hakkında merak edilen bazı sorular ise aşağıda kısaca cevaplanmıştır.
1-Ortognatik Cerrahi Ameliyatı Kaç Saat Sürer?
Ortognatik cerrahi ameliyatı genel anestezi yani hasta uyutularak yapılır. Oldukça zorlu olan bu işlem ise 2,5 saat ile 4 saat arasında sürmektedir.
2 – Çene Ameliyatı Zor Bir Ameliyat mı?
Çene törpüleme ameliyatı çok zor bir operasyon değildir. Kişilerin sosyal hayata dönüşü oldukça kolaydır. Genel anestezi alınarak ve yalnızca bir gece hastanede kalarak gerçekleşen bir ameliyattır.
3 – Ortognatik Cerrahi Ameliyatı Fiyatları ne Kadar?
Ortognatik cerrahi ameliyatı yapılan işlemlere göre değişkenli gösterir. Bu ameliyat sadece tek bir sorunu gidermek için yapılmadığı için net bir fiyat vermek doğru değildir. Ayrıca süreci de etkileyen pek çok faktör bulunmaktadır.
4 – TME Hangi Bölüm Bakar?
Temporomandibular eklem bozukluğuna ağız cerrahisi, kulak-burun boğaz uzmanları, protez uzmanları ve ortodontistler bakar.