Alt çene önde olması; tıbbi literatürde mandibular prognatizm olarak isimlendirilir ve alt çenenin, üst çeneye kıyasla daha önde olma durumudur. Söz konusu sorun, farklı şiddette olabilir. Düşük şiddetteki vakalarda çoğunlukla ameliyatsız çözüm yöntemleri tercih edilirken, şiddetli vakalarda ise ortognatik cerrahi yöntemlerinden yararlanılır. Alt çene önde olması, hastalarda fonksiyonel ve estetik açıdan farklı problemlere yol açar. Tedavi edilmesi gereken bu durum için doğru cerrah seçimi çok önemlidir.
Prof. Dr. Celal Çandırlı, ortognatik cerrahi alanına büyük bir deneyime sahiptir. Sahip olduğu deneyimle çene düzensizliklerinin tedavisini yüksek başarı oranı ile gerçekleştirir. Alt çene önde olması durumuna ilişkin detaylı bilgi almak ve tedavi yöntemlerini öğrenmek için profesör ile iletişime geçebilirsiniz.
Alt Çene Önde Olması Nedenleri
Tedavisi çene cerrahisi tarafından yapılan alt çenenin önde olmasının arkasında farklı nedenler vardır. Bazı nedenlere ilişkin detaylar aşağıdaki gibidir:
Nedenler | Açıklama |
Genetik Faktörler | Ailesel yatkınlık, kemik yapısı ve ırksal özellikler olarak ifade edilen genetik faktörler, alt çene önde olması durumunun en önemli nedenidir. Genetik olarak mandibula adı verilen alt çenenin daha uzun olması, üst çene kemiğinin daha geride kalmasına yol açar. |
Gelişim Bozuklukları | Çene kemiklerinde görülen gelişim bozuklukları, bir diğer önemli nedendir. Maksiller retrüzyon olarak ifade edilen üst çene kemiği gelişimindeki gerilik ve mandibular hipertorfi olarak isimlendirilen alt çene kemiğinin aşırı büyümesi, söz konusu gelişim bozukluklarındandır. |
Diş Problemleri | Dişlerdeki çapraşıklıklar ve hizalanma problemleri nedeniyle alt çene önde olması durumu ortaya çıkabilir. Ayrıca üst çenedeki dişlerin erken yaşta kaybedilmesi de üst çene kemiğinin gelişimini olumsuz etkiler ve alt çenenin daha önde görünmesi durumu meydana gelebilir. |
Hormonsal Sorunlar | Hipofiz bezinden aşırı salgılanan büyüme hormonu veya tiroit bezinin dengeli olarak çalışmaması gibi hormonsal problemler de alt çene önde olması durumunun ortaya çıkmasına yol açabilir. |
Travma | Çene bölgesine alınan darbeler, bir diğer yaygın neden olarak dikkat çeker. |
TMJ | Temporomandibular eklemde (TMJ) meydana gelen bozukluklar, alt çenenin pozisyonunun değişmesine yol açabilir. |
Bahsedilenlerin haricinde doğumsal anomaliler, sendromlar, çevresel etkenler ve kas dengesizlikleri gibi nedenler de alt çene önde olması durumunun oluşmasını tetikleyebilir.
Alt Çene Önde Olması Tedavisi Nasıl Yapılır?
Tedavi için öncelikle hastaların durumları tespit edilir. İlk olarak fiziksel muayene yapılır ve ardından panoramik röntgen, 3D tomografi ve sefalometrik analiz gibi farklı yöntemlerden yararlanılarak çene kemiklerinin pozisyonları ve konumları hassas olarak tespit edilir. Ayrıca dişlerin konumları da belirlenerek, hastanın durumuna uygun olacak şekilde tedavi planı yapılır.
Gelişim Döneminde Olanlara Yönelik Tedavi Yöntemleri
Çene gelişimi henüz tamamlanmayan çocuklarda ve ergenlerde tedavi için cerrahi olmayan yöntemler tercih edilir. Alt çeneyi geri alma ameliyatsız olarak yapılır. Kullanılan bazı yöntemler aşağıdaki gibidir:
- Alt çenenin büyüme hızını yavaşlatmak ve istenen yönde büyümesini sağlamak için fonksiyonel apareyler kullanılır. Alt çene önde aparatı olarak da bilinen bu apareyler, alt çenenin pozisyonunun dengelenmesinde etkilidir.
- Diş telleri, çapraşıklıkların giderilmesinde etkili sonuç verir. Bu durum, aynı zamanda alt çenenin istenen pozisyona gelmesine de katkı verir.
Bu dönemde alt çeneyi geriye alma aparatı olan apareyler ve diş braketleri gibi yöntemler yaygındır. Cerrahi yöntem ise kemik gelişimi devam ettiği için tercih edilmez.
Gelişim Dönemini Tamamlayanlara Yönelik Tedaviler
Alt çene önde olması durumuna yönelik tedaviler, yetişkinlerde nispeten daha farklıdır. Bu noktada öncelik ortodonti tedavisine verilir. Ortodontik tedavi ile dişlerin istenen konuma getirilmesi sağlanır. Ancak bu uygulama sadece hafif vakalarda istenen sonucu verebilir. İleri seviye vakalarda ise ortodonti tedavisi, çoğunlukla hastanın ortognatik cerrahi için hazırlanmasına yönelik olarak uygulanır.
İleri seviye vakalarda tedavi yöntemleri arasından ameliyat bir adım öne çıkar. Zira gelişimin durmuş olması, konservatif tedavilerle sorunun giderilmesini neredeyse imkansız hale getirir. Bu tür vakalarda, cerrahi yöntemler kullanılarak çene kemikleri yeniden konumlandırılır.
Alt Çene Önde Olması Ameliyatı
Bir tür çene ameliyatı olarak nitelendirilen bu prosedür, farklı aşamalardan meydana gelir. Klasik anlamdaki ameliyatların oldukça farklı bir sürece sahiptir. Sürece dair detaylar ise aşağıdaki gibidir:
- Planlama, sürecin ilk aşaması olarak dikkat çeker. Bu aşamada hastanın çenesine yönelik tomografi ve diğer yöntemlerle elde edilen görüntüler detaylı olarak değerlendirilir. Görüntülere göre tedavi planı yapılır.
- Hastanın çenesinin ameliyata hazırlanması için ortodontik tedavi uygulanır. Söz konusu tedavi, 12-18 ay kadar sürer. Bu süreç her ne kadar uzun olsa da ameliyat için çok önemlidir.
- Hastanın hazır olması durumunda genel anesteziyle cerrahi işleme başlanır. Kesiler, ağız içinden açılır ve böylece iyileştiklerinde, dışarıdan fark edilen izler oluşmaz. Kesiler ile alt çene kemiğine ulaşılır. Sonrasında ise kemikler kesilerek yeniden konumlandırılır. Daha sonra titanyum plak ve vidalar kullanılarak kemikler sabitlenir ve cerrahi işlem tamamlanır.
Alt çene önde olması ameliyatı, her hasta için özel olarak planlanır. Dolayısıyla genel hatlarıyla standart bir işlem söz konusu olsa da temel olarak her hastaya yapılan işlemin farklılıklar içerdiği ifade edilebilir.
Alt Çene Önde Olması Ameliyatı Fiyatları
Prof. Dr. Celal Çandırlı, alt çenenin önde olması durumuna ilişkin önemli bir deneyime sahiptir. Çene cerrahisi uzmanı olan profesör, uyguladığı tedavilerde istenen sonucun elde edilmesi konusunda yüksek başarı oranına sahiptir. Alt çene önde olması ameliyatının fiyatı ve konuya ilişkin diğer detaylar için profesör ile dilediğiniz zaman iletişime geçebilirsiniz.
Alt Çene Önde Olması ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Alt çene önde olması konusu ile ilgili sık sorulan sorular ve bunların yanıtları aşağıda yer almaktadır.
1 – Alt Çenenin Önde Olması Ameliyatsız Tedavi Edilir Mi?
Alt çenenin önde olmasına yönelik tedavilerde öncelikle cerrahi olmayan yöntemler kullanılır. Söz konusu yöntemler; fonksiyonel apareyler ve diş braketleri gibi tedavileri içerir. Ancak ilgili tedaviler hafif vakalarda ve kemik gelişimi henüz tamamlanmayan çocuklarda ve ergenlerde işe yarar.
2 – Alt Çene Önde Olması Tedavisi Var Mı?
Bu rahatsızlığın farklı tedavileri vardır. Çocuk ve ergenlerde ameliyatsız olarak ilgili problemi gidermek önemli ölçüde mümkündür. Ancak gelişimi tamamlanan yetişkinler için çoğunlukla ortognatik cerrahi yöntemleri tercih edilir.
3 – Alt Çenenin Önde Olması Nedenleri Nelerdir?
Alt çenenin önde olmasının nedenleri arasında genetik faktörler, gelişim bozuklukları, doğumsal anomaliler, TMJ bozuklukları ve travma gibi nedenler yer alır.
4 – Çocuklarda Alt Çenenin Önde Olması Ameliyatsız Düzelir Mi?
Çocuklarda kemik gelişimi devam ettiği için uygulanacak doğru yöntemlerle söz konusu problemin ameliyatsız olarak düzelme olasılığı vardır. Ancak her vakanın kendi içerisinde özel olarak değerlendirilmesi gerektiği unutulmamalıdır.
5 – Alt Çene Önde Olması Tel Tedavisi Nasıl Yapılır?
Tel tedavisi, çoğunlukla ortognatik cerrahi öncesinde uygulanır ve dişlerin anatomik konumlarına gelmesini hedefler.