Çene cerrahisi, çene kemikleri, ağız ve dişlerde meydana gelen hastalıkların teşhisi ve tedavisini gerçekleştiren tıp dalıdır. Bu alanda diş implantları, çene düzeltme ameliyatları, diş çekimleri ve çene kırık tedavisi gibi farklı cerrahi işlemler gerçekleştirilir. Çene ve yüz bölgesindeki tümörler, kistler, travmalar ve enfeksiyonlar da yine bu cerrahi dalın kapsamına giren rahatsızlıklardır.
Prof. Dr. Celal Çandırlı, bu alandaki deneyimi ile hastalarının sorunsuz bir tedavi süreci geçirmesini sağlar. Ağız, diş ve çene cerrahisi alanına giren rahatsızlıklarınızın için dilediğiniz zaman bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Ağız ve Diş, Çene Cerrahisi Nedir?
Ağız ve diş, çene cerrahisi; yüz, çene ve ağızla ilgili hastalıkların teşhisi ve tedavisini gerçekleştiren tıp bilimi dalıdır. Buradaki tedavilerde cerrahi yöntemler uygulanır ve farklı yöntemlerle giderilemeyen rahatsızlıklar tedavi edilir.
Oral ve maksillofasiyal cerrahi olarak da isimlendirilen bu alanda, normal yöntemlerle tedavi edilemeyen rahatsızlıklara bakılır. Çene kemikleri ve eklemlerindeki rahatsızlıklar, çene eklem protezi gibi gelişmiş yöntemlerle giderilir. Bunlara ek olarak gömülü diş çekimi gibi tedaviler de uygulanır.
Çene, sürekli gelişim halindedir ve bu süreç yetişkinliğe girene kadar devam eder. Gelişim sürecinde meydana gelen rahatsızlıklar, alınan darbeler veya gelişim bozuklukları nedeniyle çene ve yüz bölgesinde farklı hastalıklar ortaya çıkabilir. İşte bu hastalıkların teşhisi ve tedavisi, çene cerrahisi tarafından gerçekleştirilir.
Ağız, Çene Cerrahisi Ne Yapar?
Çene cerrahisinde ağız boşluğu, dişler ve çene kemiklerinde meydana gelen hastalıklar tedavi edilir. Bu alanda uzmanlaşmış olan cerrahlar, çene ameliyatı ile hem işlevsel problemleri ortadan kaldırır hem de estetik sorunlara dair çözümler üretir.
Bu alan, son derece kapsamlıdır ve içerisinde farklı tedavi türleri bulunmaktadır. Bu bağlamda farklı hizmetler verilir. Yaygın olarak verilen hizmetler şunlardır:
- Gömülü dişlerin çekilmesi
- Normal dişlerin cerrahi yöntemle çekilmesi
- Dental implant uygulamaları
- Sinüs yükseltilmesi
- Protez uygulamasından önce dokuların düzeltilmesi
- Temporomandibular eklem hastalıklarının tedavisi
- Çene kırıklarının tedavisi
- Çene ve yüz bölgesindeki yumuşak doku defektelerinin rekonstrüksiyonu
Buradaki hizmetler sayesinde konservatif yöntemlerle sonuç alınamayan rahatsızlıklar dahi kolaylıkla giderilir. Ancak tedavilerde genel itibariyle cerrahi yöntemler benimsendiğinden, cerrahi yöntemlerin yan etki ve riskleri olduğu unutulmamalıdır. Deneyimli bir çene cerrahı ile bu riskler minimize edilir.
Çene Cerrahisi Tedavileri
Çene cerrahisi, rahatsızlığın türüne uygun farklı tedavi seçeneklerine sahip bir alandır. Her rahatsızlık için farklı yöntem ve teknikler kullanılır. Kullanılan cerrahi yöntemler bazen kapalı ameliyat yöntemi ile uygulanırken, bazen de açık ameliyat yöntemleri tercih edilir.
Çene cerrahisine gelen hastalara uygulanan tedavilerden öne çıkanlar ve bunlara ait detaylar aşağıda yer almaktadır:
Tedavi | Açıklama |
20’lik Dişlerin Çekimi | 20’lik dişler, çoğu zaman gömülü olarak kalır veya çevresindeki dişlere zarar verir. Bu tür durumlarda çekilmeleri gerekir. Bu çekimler, cerrahi yöntemler kullanılarak ve yüze giden sinirler korunarak gerçekleştirilir. |
Çene Eklemi Cerrahisi | Temporomandibular eklemde meydana gelen rahatsızlıkların tedavisi için yapılan cerrahi işlemlerdir. Bu işlemlerde hasarlı bölge düzeltilebileceği gibi protez ile ilgili bölgeye yapay bir eklem de takılabilir. Hastanın durumuna uygun tedaviler uygulanır. |
Ortognatik Cerrahi | Çene kemiklerinin düzeltilmesi için uygulanır. Çenenin doğru şekilde hizalanması ve kapanması amacıyla yapılan işlemlerdir. |
Dental İmplantlar | Eksik dişlerin giderilmesi için çene kemiğine titanyumdan yapılan yapay diş köklerini içeren tedavilerdir. En etkili eksik diş tedavisi olarak kabul edilir. |
Tümörler | Çene ve ağız bölgesinde oluşan tümör ve kistlerin alınmasına yönelik tedavilerdir. Tümörler alındıktan sonra dokuların rekonstrüksiyonu da yapılabilir. |
Enfeksiyonlar | Çene ve diş köklerinde oluşan ciddi enfeksiyonların tedavisidir. |
Yüz Deformiteleri | Travma kaynaklı veya doğuştan gelen yüz deformitelerinin düzeltilmesine yönelik cerrahi işlemlerdir. |
Çene cerrahları tarafından uygulanan tedavilerin bazıları bu şekildedir. Her tedavi hastalara özel olarak tasarlanır ve sonrasında uygulanır. Hastaların rahatsızlıklarının türü ve derecesi farklı olduğu için bu şekilde planlama yapılır.
Türkiye’nin En İyi Çene Cerrahisi
Türkiye’nin en iyi çene cerrahisi, kendini bu alanda geliştirmiş ve deneyim kazanmış olan hekimler olarak ifade edilebilir. Bu tanımlamaya uyan çok sayıda cerrah vardır. Hastalar, rahatsızlıklarını dikkate alarak deneyimi yüksek olan hekimlere öncelik vermelidir.
Prof. Dr. Celal Çandırlı, uzun zamandır bu alanda tedaviler uygulayan deneyimli bir hekimdir. Çene, yüz, diş ve ağız boşluğundaki rahatsızlıklar için dilediğiniz zaman Celal Çandırlı ile iletişime geçebilir ve tedavilere dair detaylı bilgiler alabilirsiniz.
Çene Cerrahisi ile İlgili Sık Sorulan Sorular
Çene cerrahisi ile ilgili merak edilen hususlar ve bunlara dair detaylar aşağıda yer almaktadır.
1 – Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Diş Çeker Mi?
Çürük ve benzeri nedenlerle çekilmesi gereken dişlerin çekimini diş hekimleri gerçekleştirir. Ancak cerrahi yöntemlerin uygulanacağı çekimler için çene cerrahisine gidilmesi gerekir.
2 – Ağız Diş, Çene Cerrahisi Neye Bakar?
Cerrahi yöntemlerle diş çekimi, çene kırıkları, çene eklemi rahatsızlıkları, implantlar, çene ve yüz tümörleri gibi rahatsızlıklara bakar. Bu rahatsızlıklar için farklı tedaviler uygular.
3 – Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Hangi Bölüm?
Ağız, diş ve çene cerrahisi, bir diş hekimliği bölümüdür. Diş hekimleri mezun olduktan sonra bu alanda uzmanlık eğitimi alarak çene cerrahı olurlar. Çene cerrahisi için hastaların diş hekimliği polikliniklerine gitmesi ve buradaki doktorlardan çene cerrahlarını tercih ederek muayene olması gerekir.
4 – Çene Cerrahı Ameliyat Yapar Mı?
Bu alanda görev yapan cerrahlar, rahatsızlıkların tedavisinde cerrahi yöntemler de dahil olmak üzere farklı tedavi yöntemleri kullanır. Gömülü dişlerin çekilmesi, çene kırıkları, TEM rahatsızlıkları gibi hastalıklarda cerrahi yöntemler sıklıkla tercih edilir.