Alt çene ameliyatı sonrası iyileşme süreci hassas bir dönemi kapsamaktadır. Bu dönemde hastalar, olası komplikasyonların önüne geçmek için son derece dikkatli olmalıdır. Peki, ama nasıl?
Çene ameliyatı nedir? Ortognatik cerrahisi tarafından uygulanan alt veya üst çene ameliyatıdır. Bahsedilen ameliyatlarla doğuştan meydana gelen veya daha sonra oluşan deformitlerin tedavisi yapılır. Bu ameliyatlardan olan alt çene ameliyatı sonrası iyileşme süreci ise, büyük bir önem taşır. İşte, alt çene ameliyatı iyileşme süreci detayları!
Alt Çene Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci: İlk Günler Nasıl Geçer?
Günümüzde bazı hastalarda görülen doğumsal çene bozuklukları veya alt çene kayması belirtileri gibi sonradan meydana gelen deformeler; alt çene ameliyatı gerekliliğini ortaya çıkarır. Genel anestezi altında bu ameliyatı olan hastalar, cerrahi operasyon sonrasında iyileşme sürecine girmektedir. Alt çene ameliyatı sonrası iyileşme süreci kapsamında ilk günler nasıl geçer açıklanacak olursa;
- Ortognatik cerrahi uygulanan hastalarda, ilk 2 gün sonunda çenelerinde bağlama işlemi uygulanır. Bu durum 7 veya 10 günlük bir periyotta gerçekleşir.
- Söz konusu süre içerisinde hastalar beslenme konusunda destek almalıdır. Dolayısıyla hastalar bu süreçte yalnızca sıvı gıdalar tüketebilmektedir.
- İlk hafta hastalar sıvı gıda tüketebilirken, 2. haftadan itibaren katı gıdalar tüketmeye başlamaktadırlar.
- Özellikle hastaların bu dönemde sıklıkla kullanacağı lastikler hakkında detaylı bilgi alması gerekir.
- Alt çene ameliyatı sonrası iyileşme süreci açısından, ilk birkaç hafta yalnızca beslenme için çeneyi bağlayıcı lastiklerin çıkarılması oldukça önemlidir. Bunun dışındaki durumlarda istisnasız bir şekilde kullanılması gerekir.
- Cerrahi ameliyat sonrasında hastaların yüzünde şişlik görülebilmektedir. Bu şişlikler gayet normaldir ve zaman içerisinde düzelme gösterir.
Alt Çene Ameliyatı Olanlar Tarafından Yapılmaması Gerekenler
Çeşitli çene problemleri dolayısıyla yapılan ve ortodontisti tarafından gerçekleştirilen cerrahi ameliyatlar sonrasında; hastaların sağlıklı bir iyileşme süreci geçirebilmesi için oldukça dikkat etmesi gerekir. Dolayısıyla alt çene ameliyatı sonrası iyileşme süreci içerisinde hastaların mutlaka yapmaması gereken noktalar bulunmaktadır. İşte, detaylar!
Alt Çene Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci İçerisinde Yapılamaması Gerekenler | |
Bu hastaların en çok dikkat etmesi gereken nokta sigara kullanımıdır. Sigara gibi kötü alışkanlıklar; cerrahi operasyon sonrasında meydana gelen yara ve sorunların daha yavaş iyileşmesine neden olur. Bu sebepten hastalar kesinlikle sigara içmemelidir. | Çene ameliyatından sonra ilk 20 gün hastaların herhangi bir iş yapmaması önerilmektedir. Çünkü hastanın bu süreçte hem fiziksel hem de ruhsal olarak kendini dinlendirmesi gerekir. Böylelikle sorunsuz bir iyileşme süreci gerçekleşir. |
Bahsedilen ilk 20 günün ardından ilk kontrol ortodontist tarafından yapılmaktadır. Yapılan ortodontik tedavi ve muayene sonucunda herhangi bir sorun olmaması halinde, genellikle bir sonraki kontrolün 1, 5 ay sonra yapılması uygun görülür. Prof. Dr. Celal Çandırlı Diş Kliniği olarak, ortognatik cerrahi ameliyatları başarılı bir şekilde uyguluyor ve alt çene ameliyatı iyileşme süreci içerisinde hastalara destek sağlıyoruz.
Alt Çene Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci İçerisinde Ortaya Çıkabilen Komplikasyonlar
Alt çene ameliyatı sonrası iyileşme süreci kapsamında hastalar çeşitli nedenlere bağlı olarak bazı komplikasyonlar ile karşı karşıya kalabilmektedir. Bu sebepten, alt çenenin ameliyatını olmak isteyen kişilerin; alt çene ameliyatı riskleri hakkında detaylı bilgi edinmesi büyük önem taşır.
Cerrahi operasyon sonrasında hastalarda nadir olarak sinir hasarı görülmektedir. Bununla birlikte alt çene ameliyatı sonrası his kaybı, sinir hasarının bir sonucu olarak ortaya çıkar. Yani hastalarda, çene bölgesinde veya alt dudakta hissizlik görülebilir. Tüm bunların yanında tat alma, yüzde bulunan minik kaslarının sorunlu çalışması gibi durumların gözlenmesi muhtemeldir.
Ortalama olarak cerrahi operasyon sonrasında meydana gelen sinir hasarları, 6 veya 9 aylık periyotta iyileşme göstermektedir. Ancak çok nadir de olsa, bu tip durumlar hastalarda kalıcı olabilmektedir.
Üst Çene Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?
Genel olarak üst çene ameliyatı olan hastalar iyileşme sürecine girdiğinde; ilk 15 gün sıvı tüketimi önerilmektedir. Ardından hastalara ilaç reçete edilerek taburcu edilmektedir. Daha sonra hastaların iyileşme durumuna göre püre şeklindeki gıdalar tüketilmeye başlanır. Bu süreç içerisinde 1 ay geride bırakıldığında, hastalar katı gıdalar tüketmeye başlayabilirler. Genel olarak operasyondan sonraki 6. haftada, normal yaşamı geri dönebilmek mümkündür.
Çift Çene Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?
Çift ve alt çene ameliyatı sonrası iyileşme süreci; hastaların iyileşme hızına göre kısa veya uzun olabilmektedir. Ayrıca operasyonun kapsamında bu süreye etki eder. Çift çene ameliyatı olanlar ortalama olarak 6 hafta sonra normal yaşama dönerler. Ancak bazı hastalara göre bu süre 4 iken, bazılarına göre de 8 olabilmektedir.
1 – Çift Çene Ameliyatı Sonrası Konuşma Zorluğu Yaşanır mı?
Alt çene ameliyatı sonrası iyileşme süreci, çift çene ameliyatlarıyla benzerlik gösterir. Özellikle bu süreçte çift çene ameliyatı olanlarda konuşma zorluğu yaşanabilmektedir. Çünkü çene kemikleri ve dişler yeniden konumlandırılmaktadır. Bu noktada hastalarda; ses kısıklığı, peltek ve anlaşılamayan konuşma gibi durumlar gözlenebilmektedir. Bahsedilen durumlar 2 ile 6 hafta arasında düzelme gösterir.
2 – Çift Çene Ameliyatı Sonrası Beslenme Nasıl Yapılır?
Genel olarak çift çene ameliyatı olanlar, bir iki gün müşahede altında tutulur. Fakat başarısız çene ameliyatı söz konusu olduğunda, belirtilen süre uzayabilmektedir. Operasyon sonrasında iyileşme sürecine girildiğinde hastaların beslenmesine dikkat etmesi gerekir. İlk iki hafta sıvı diyet yapılmalıdır. Daha sonra yumuşak kıvamlı katı yiyecekler tüketilmesi uygundur.
Sık Sorulan Sorular
Alt çene ameliyatı sonrası iyileşme süreci ile ilgili merak edilen sorular bulunmaktadır. Açıklanacak olursa;
1 – Alt Çene Ameliyatı Ne Kadar Sürede İyileşir?
Alt çene ameliyatı sonrası iyileşme süreci 4-8 haftayı bulabilmektedir. Bu durum hastanın iyileşme hızına ve operasyonun detaylarına bağlı olarak değişiklik gösterir.
2 – Çene Ameliyatı Sonrası His Kaybı Ne Kadar Sürer?
Çene ameliyatı esnasında sinir hasarı ortaya çıkabilmektedir. Bu durumda alt dudak ve dişler, yanak hissiz kalabilir. Belirtilen durumlar alt çene ameliyatı sonrası iyileşme süreci içerisinde (6-12 ay) geçebildiği gibi nadir olarak da kalıcı olabilmektedir.
3 – Alt Çene Ameliyatı Riskli mi?
Hastaların genel durumu, bu ameliyatın kriterlerini karşılamalıdır. Çünkü aksi bir durumda ameliyat riskli olabilmektedir. Özellikle yaşlı hastalarda alt çene ameliyatı sonrası iyileşme süreci kapsamında daha dikkatli olunmalıdır.
4 – Çene Ameliyatı Sonrası Ağız Ne Zaman Açılır?
Alt çene ameliyatı sonrası iyileşme süreci içerisinde 4 haftalık dönemin ardından ağız açılabilmektedir. Çene cerrahisinde diş çekimi operasyonları ve diş teli uygulaması sonrası hastalar nasıl beslenmelerine dikkat ediyorsa, çene ameliyatı sonrasında da dikkat etmeleri gerekir.