Çene cerrahisinde kemik kaynamasının belirtileri iyileşmenin sağlandığına dair işaret içerir. Bu belirtiler gerek hastanın sağlıklı bir şekilde hayatına devam edebilmesi gerekse uzmanın yaptığı operasyonun başarılı olduğunu kanıtlaması yönünden önemlidir.
Çene Cerrahisinde Kemik Kaynamasının Belirtileri
Çene cerrahisinden kemik kaynamasının belirtileri kişiden kişiye değişmekle birlikte ortalama olarak 6-8 arasında kendini gösterir. Ortognatik cerrahi alanında yapılan işlemler sonucu kırık bölgeye konulan yapay maddeler tam olarak kaynaşma sağlar. Tedavi sonrası ise bireylerde şu belirtiler görülür:
- Ağrının azalması
- Operasyon sonrası şişkinlik durumunun ortadan kalkması
- İmplantların kemik dokusu ile tam kaynaşması
- Kişinin görünüşünde düzelme
- Çene yapısının eski işlevini yerine getirebilmesi
Çene cerrahisinde kemik kaynamasının belirtileri öncesinde şu sorulara da cevap vermek gerekir:
- Çene kırılması neden olur?
- Çene kırılması durumunda iyileşmesi amacıyla hangi tedaviler uygulanır? İşte ayrıntılar.
1 – Çene Cerrahisinde Kemik Kaynamasının Belirtileri: Çene Kırılması Neden Olur?
Çene cerrahisinde kemik kaynamasının belirtileri görülebilmesi için öncesinde bir operasyon geçirilmesi gereklidir. Bu tarz operasyonlar çene cerrahisi uzmanlık alanına girer. Ülkemizde konu ile ilgili olarak Profesör Doktor Celal Çandırlı öne çıkar.
Çene kırılması nedenlerini tablodan inceleyebilirsiniz.
Çene kırılması nedenleri | Açıklama |
Yüksek hızda çarpışma | Çene bölgesine gelen ciddi darbeler kırığa neden olabilir. |
Yüz bölgesine alınan darbeler | Spor faaliyetleri veya kavga gibi sebeplerden dolayı alınan darbeler kırık oluşturabilir. |
Çene kemiği enfeksiyonları | Çene kemiği zayıfladıkça daha kolay kırılır. |
2 – Çene Kırılması Durumunda Ortaya Çıkan Belirtiler Nelerdir?
Çene cerrahisinde kemik kaynamasının belirtileri araştırılırken çene kırılmasının belirtileri hakkında da bilgi sahibi olunması gerekir. Kişi böyle durumlarda rahatsız olur ve belirgin bazı semptomlar gösterir. Bunları şu şekilde sıralamak mümkündür:
- Çeneyi hareket ettirirken ağrı oluşması: Çene kırığı olan kişiler, özellikle çene hareket ettirğinde şiddeti sürekli artan bir ağrı ile karşı karşıya kalır.
- Morarma ve şişlik oluşması: Çene kırılması durumunda o bölgede morarma ve şişlik meydana gelir.
- Asimetrik görünüm: Çene kemiklerinde oluşan kırık yüzde asitmetriye neden olabilir. Böyle durumlarda yüzün bir tarafı diğer tarafından farklı gözükmektedir.
- Çene Hareketinde Sınırlanma: Kırık bir çene yapısında ağız açma ya da kapama gibi temel hareketlerde zorluk yaşar.
- TMJ: Çene eklemindeki bozulmayı ifade eder. Bu durum baş ağrısı gibi sorunlara yol açar.
3 – Çene Kırığı Nasıl Tedavi Edilir?
- Hafif ve orta derece kırık durumunda, çenenin stabilize olması amacıyla tel veya splintler tercih edilebilir. Bu yöntem sayesinde çene kemiği doğal pozisyonunda iyileşir.
- Hastalara ağrı kesiciler önerilir. Bunun yanı sıra rahatsızlığı azaltmak amacıyla buz paketleri tercih edilebilir.
- Ağır çene kırığı durumunda, kırık kemiklerin yeniden hizalanabilmesi ve sabit bir görünüm için cerrahi işlem gerekebilir. Bu işlem için çene kırığının onarılabilmesi amacıyla titanyum plak ve vida tercih edilebilir.
- Çene kemik dokusunda kayıp varsa yapay kemik grefti tercih edilir. bir alternatif ise hastanın vücudundan kemik alınarak eksikliğin tamamlanmasıdır.
Her ameliyat durumunda olduğu gibi çene kırığı ameliyatının da bazı riskleri ve komplikasyonları olabilir. Bunlara örnek olarak enfeksiyon, sinirlerin hasar görmesi ve iyileşme görülmeyen kırıklar yer alabilir. Ancak, bu tür durumlar çok az görülür ve alanında uzman bir hekim sayesinde önlenebilir.
4 – Çene Kırığı Ameliyatı Ne Kadar Sürede Tamamlanır?
Çene cerrahisinde kemik kaynamasının belirtileri kırığın durumu gibi farklı nedenlerden dolayı değişiklik gösterir. Çene kırığı ameliyatı da ayın şekildedir. Kırığın derecesi, bulunduğu konum gibi süreçler ameliyat sürecini etkiler. Hekimin uzmanlığı da bu noktada önemlidir. Genel olarak incelendiğinde birkaç sürdüğünü söylemek mümkündür.
5 – Çene Kırığı Ameliyatı Sonrasında Yapılması Gerekenler Nelerdir?
Çene cerrahisinde kemik kaynamasının belirtileri noktasında operasyon sonrası süreç iyi yönetilmelidir. Operasyon sonrası dikkat edilmesi gerekenleri şu şekilde sıralamak mümkündür:
- Ameliyattan sonraki ilk 48 saat içinde, kırık noktaya buz uygulaması yapılması önemlidir. Böylece şişliği ve ağrıyı minimuma indirmek mümkündür.
- 48 saatin sonunda, sıcak kompres uygulamalarına iyileşmeyi desteklemek amacıyla geçilir.
- Hastanın bu süre içinde genellikle sıvı formda gıdalar tüketmelidir. Böylece çene gereksiz yere hareket etmemiş olur.
- Ağız hijyeni iyileşme sürecinde önemli olan bir diğer noktadır. Yumuşak bir diş fırçası ve antiseptik gargara yardımıyla ağız bakımı düzenli bir şekilde yapılmalıdır.
- Ameliyat için açılan kesinin yeri temiz ve bakımlı olmalıdır. Bu enfeksiyon riskini azaltmak ve o noktada iz kalmasını önlemek açısından önemlidir.
6 – Çene Kırığı Ne Kadar Sürede İyileşir?
Bu sürenin kısa olması için hastanın ameliyat sonrası noktalara dikkat etmesi önemlidir. Hasta ilaçları düzenli olarak kullanmalı ve belli bir süre sıvı formda beslenmelidir. Bunun yanı sıra ağız temizliğine de önem göstermek gerekir. Süreç içinde belirlenen randevular ihmal edilmemelidir.
Sık Sorulan Sorular
Konu ile ilgili olarak en sık araştırılanlara aşağıdan ulaşabilirsiniz.
1 – Kemik Kaynadığını Nasıl Anlarız?
Kemik kaynaması gerçekleşirken; ağrı azalma, hareket yeteneğinin artması, kırığın oluştuğu noktadaki şişlik ve morarmaların azalması şeklinde belirtiler görülür.
2 – Diş Çekiminde Çene Kemiği Kırılırsa Ne Olur?
diş çekimi çekim sırasında çene kırılırsa, bu alt alveolar ve lingual sinirlerde kalıcı bir hasara sebep olabilir. Böyle bir durumda ağrı oluşur. Ayrıca hasta uyuşukluk hissi yaşar. Bunların yanı sıra o noktada şişlik ve morarma görülebilir. Bunlara ek olarak çiğneme veya ağzı açıp kapatırken zorlanma ve hasarlı diş yapısı görülür.
3 – Kemik Kaynarken Ne Hissedilir?
Çene cerrahisinde kemik kaynamasının belirtileri ağrının hafiflemesi kendini gösterir. Kırık noktadaki bölgedeki şiş görünüm ve ödem durumu yavaş yavaş azalır. Bunlar sonucunda kişi, kırık noktayı hareket ettirebilmeye başlar. Bu süre zarfında kişiler, kırık noktada yanma gibi belirtiler hissedebilir.
4 – Çene Kemiği Kendini Yeniler mi?
Eriyen çene kemiği kendini tam bir şekilde yenileyemez. Ancak bu duruma neden olan faktörler ortadan kaldırılırsa iyileşme görülür.
5 – Çene Kemiği Güçlendirmek İçin Ne Yapmalı?
Sağlıklı bir çene kemik yapısı güzel bir gülümseme ve sağlıklı bir beslenme için oldukça önemlidir. Çene kemiğinin güçlenmesi amacıyla süt ve yeşil yapraklı sebzeler gibi gıdalar tüketilebilir. Ayrıca beslenmeye badem fındık gibi kuruyemişler, balık gibi deniz ürünleri, turunçgiller gibi besinler de eklenebilir.